Brand de miere judetean

Creat de Tamu, Noiembrie 11, 2013, 12:29:25 PM

« precedentul - următorul »

Tamu

Mierea produsă de apicultorii din județul Vâlcea ar putea deveni brand naţional, după modelul Magiunului de Topoloveni. 

Ionuţ Tănăsoiu, un apicultor din Călimăneşti, a declarat că face demersuri ca mierea obţinută în județul său să poată fi comercializată sub un singur brand, respectiv ,,Mierea de Vâlcea".
Articolul poate fi citit aici: http://ro.stiri.yahoo.com/românia-ar-putea-avea-un-brand-naţional-de-miere-083950888.html si mai multe detalii aici: http://www.viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/35-dus-intors/21077-a-tiut-de-mic-c-iubete-albinele-iar-acum-are-o-afacere-de-succes-cu-miere-de-valcea.html
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

Mechno


oroles

Citat din: Tamu din Noiembrie 11, 2013, 12:29:25 PM
Mierea produsă de apicultorii din județul Vâlcea ar putea deveni brand naţional, după modelul Magiunului de Topoloveni. 

Ideea ar fi buna... Dar, ca cineva care are studii in domeniul marketingului ma intreb: Prin ce difera mierea din Valcea de cea din Bihor, de exemplu? Magiunul de Topoloveni are un gust specific si o singura reteta. La fel si carnatii de Plescoi care, in mod normal ar trebui sa fie bine condimentati si facuti cu carne de oaie si nu cu carne de porc cum ii face Aldis. Apicultorii din Valcea au vreo reteta pe care nu o stim noi? Hranesc albinele cu zahar brun? Personal consider ca e o "gaselnita" (nu in sens apicol!) de marketing, care ar putea dezavantaja pe apicultorii care nu sunt din Valcea. Daca chestia asta tine, iar lumea naiva cum e va cauta doar miere de Valcea, vom fi nevoiti sa ne punem pe borcane eticheta cu "Miere de Valcea" ca cei din piata care pun etichete "Capsuni de Oradea". Daca ar fi la Oradea atatea capsuni cat au astia in piata, ce bine ar fi...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Cei de la Dabuleni au inregistrat pepenii si acum toti care vand  pepeni spun ca sunt pepeni de Dabuleni.  :smile: La fel va fi si cu mierea.

oroles

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 11, 2013, 05:08:01 PM
Cei de la Dabuleni au inregistrat pepenii si acum toti care vand  pepeni spun ca sunt pepeni de Dabuleni.  :smile: La fel va fi si cu mierea.
Si acolo sunt multe de spus... Cei din Dabuleni nici macar nu mai cultiva soiul autohton. Mi-aduc aminte ca inainte de Revolutie pepenii pe care ii mancam nu erau nicidecum verzi dungati. Acest soi e de la turci si a umplut pietele romanesti! Acum, asa-zisii "pepeni de Dabuleni" sunt de fapt pepeni turcesti si ii poti gasi la cultivatorii din toata tara. Se spune totusi ca pepenii de Dabuleni sunt mai dulci si mai aromati. Personal, nu am vazut nicio diferenta intre pepenii de Dabuleni si cei de Tecuci...


Acum, cum stau chestiile cu "brandurile"... Am inteles ce e un brand cand am vizitat muzeul Bruckenthal din Sibiu. Am dat 50 de RON sa vad picturile din muzeu. Am trecut de la tablou la tabou uitandu-m surprins "Oauu... Tizian... Ouau.. Peter Breugel.... Ouau, ia uite si un Grigorescu, si un Aman". Cand am iesit afara, stiam cine erau autorii, dar nu stiam ce contineau tablourile. Cam asa e si cu brandul. Te bucuri de "nume" si uiti de calitatile pe care ar trebui sa le aiba produsul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Tamu

Tocmai asta era ideea. E bine sau nu ca se incearca branduirea mierii dupa criterii zonale?
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

oroles

Citat din: Tamu din Noiembrie 11, 2013, 07:30:06 PM
Tocmai asta era ideea. E bine sau nu ca se incearca branduirea mierii dupa criterii zonale?
Eu zic ca nu ar fi bine nici macar daca s-ar brandui toata mierea din Romania pe criterii zonale... Inafara de "Mierea de Valcea" ar trebui sa avem si "Miere de Bucuresti" (culmea!) si "Miere de Vrancea" si alte 38 de denumiri. Automat se vor trezi cativa semiretarzi sa zica ceva de genul "Mierea de Bucuresti e mai sanatoasa" si altii care sa o creada.

Un caz cunoscut de mine intr-o comuna din Romania. Au venit niste dinastia care militeaza pentru stil de viata sanatos (iau tensiunea, grasimea gratuit si la sfarsit iti baga pe gat o carte pe care tre sa o cumperi) si le-au aratat taranilor, prin niste analize ca porcul are colesterol. Al doilea an s-a injumatatit efectivul de porci din comuna. Jumatate din ei nu mai tinea porci "ca au colesterol si nu  e bine". :d Deci?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Kov iulian

#7
Citat din: oroles din Noiembrie 11, 2013, 05:22:34 PM
Se spune totusi ca pepenii de Dabuleni sunt mai dulci si mai aromati. Personal, nu am vazut nicio diferenta intre pepenii de Dabuleni si cei de Tecuci...
Citat din: Tamu din Noiembrie 11, 2013, 07:30:06 PM
Tocmai asta era ideea. E bine sau nu ca se incearca branduirea mierii dupa criterii zonale?

Eu zic ca se poate  face asta si va spun si de ce.

Fiecare zona din tara are anumite caracteristici care fac ca acea miere sa fie diferita la nivel microscopic.
Pot sa difere de la o zona la alta:
Temperaturile
Solul
Fondul melifer
etc

Problema ar fi ca acei producatori de miere nu ar mai putea parasi acea zona/judetul fiindca acea miere si-ar pierde caracteristica zonala.

Cineva a lasat sa se inteleaga ca sar spune ca unii  produc miere de calitatea mai slaba sau falsificata.
Eu zic ca asta e un motiv pentru nu impotriva.
Care vrea sa vanda o sa incerce sa nu faca prostii sau greseli sa isi pastreze reputatia zonei.

D006

Daca va creste vanzarea de miere ROMANEASCA  e foarte bine . Deja o asociatie din Constanta a inregistrat o miere care se produce pe lunca Dunarii din zona Constanta .
  pana atunci magiunul de Topoloveni e facut si cu prune din Buzau .Iar carnatii de Plescoii sunt produsi inclusiv la Cluj.

trebui sa faceti diferenta intre particula 'DE"si particula 'DE LA" e o diferenta de la cer la pamant.

oroles

Citat din: Kov iulian din Noiembrie 11, 2013, 07:49:46 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 11, 2013, 05:22:34 PM
Se spune totusi ca pepenii de Dabuleni sunt mai dulci si mai aromati. Personal, nu am vazut nicio diferenta intre pepenii de Dabuleni si cei de Tecuci...
Citat din: Tamu din Noiembrie 11, 2013, 07:30:06 PM
Tocmai asta era ideea. E bine sau nu ca se incearca branduirea mierii dupa criterii zonale?

Eu zic ca se poate  face asta si va spun si de ce.

Fiecare zona din tara are anumite caracteristici care fac ca acea miere sa fie diferita la nivel microscopic.
Pot sa difere de la o zona la alta:
Temperaturile
Solul
Fondul melifer
etc

Off... sper sa nu imi fac iar nume rau... Ce spui tu e adevarat in teorie, dar... Judetul Valcea, de exemplu, e atat de variat ca sol, temperatura, fond melifer si relief (as adauga eu), astfel incat nu ai putea avea certitudinea ca "mierea de Valcea" are peste tot in judet aceleasi caracteristici. E suficient pentru asta branduirea clasica "miere poliflora", "miere de salcam", "miere de floarea soarelui", "mierea de rapita", "mierea de conifere", "mierea de mana" etc. Daca mai punem ca flora este atat de diferită si ca urmare  a agriculturii, cred ca "mierea de Valcea", asa cum ai enunţat-o tu, e imposibil de realizat! In plus ar trebui si apicultorii din Valcea sa se hotarasca cu ce sa faca tratamentul: cu varachet sau cu oxalic? Altfel mierea nu ar mai fi la fel! :D

Mierea de manuka este un brand nou pe piata si este mult laudata. Nu am consumat-o, dar nu cred ca are toate acele caracteristici minunate pe care le enunţă unii... Cred ca e marketing pur. Nu vedeti ca mierea cu plaja curativa cea mai mica (mierea de salcam) este cea mai scump vanduta si cea mai ceruta?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ioanardelean55


Ati omis telemeaua de Sibiu  :hi:, si dece nu .. :surprised:. cum a reusit profu ! totul e posibil la noi maiales daca ai si o televiziune care te sustine  :qp: :qp:

stefan1

Citat din: oroles din Noiembrie 11, 2013, 05:22:34 PM

...
Acum, cum stau chestiile cu "brandurile"... Am inteles ce e un brand cand am vizitat muzeul Bruckenthal din Sibiu. Am dat 50 de RON sa vad picturile din muzeu. Am trecut de la tablou la tabou uitandu-m surprins "Oauu... Tizian... Ouau.. Peter Breugel.... Ouau, ia uite si un Grigorescu, si un Aman". Cand am iesit afara, stiam cine erau autorii, dar nu stiam ce contineau tablourile. Cam asa e si cu brandul. Te bucuri de "nume" si uiti de calitatile pe care ar trebui sa le aiba produsul.

  Nu am mai vizitat de multa vreme muzeul Bruckenthal si deci nu mai stiu cum arata acum. Ma mir insa ca nu te-a impresionat colectia de picturi. E vorba de colectia de pictura veche, facuta chiar de Samuel Bruckenthal, care in anii cand il vizitam era mult, mult superioara calitativ expozitiilor tematice care se mai prezentau. Daca aveai rabdarea sa o studiezi era o adevarata lectie de arta, se vedea o unitate de gandire (a colectionarului, nu degeaba era considerat unul dintre cei mai cultivati oameni europeni ai vremii lui), cu scoli de pictura, cu evolutii, se vedea intuitia colectionarului in a achizitiona tablouri de la pictori care mult mai tarziu au devenit celebrii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Citat din: stefan1 din Noiembrie 12, 2013, 01:10:01 AM
Citat din: oroles din Noiembrie 11, 2013, 05:22:34 PM

...
Acum, cum stau chestiile cu "brandurile"... Am inteles ce e un brand cand am vizitat muzeul Bruckenthal din Sibiu. Am dat 50 de RON sa vad picturile din muzeu. Am trecut de la tablou la tabou uitandu-m surprins "Oauu... Tizian... Ouau.. Peter Breugel.... Ouau, ia uite si un Grigorescu, si un Aman". Cand am iesit afara, stiam cine erau autorii, dar nu stiam ce contineau tablourile. Cam asa e si cu brandul. Te bucuri de "nume" si uiti de calitatile pe care ar trebui sa le aiba produsul.

  Nu am mai vizitat de multa vreme muzeul Bruckenthal si deci nu mai stiu cum arata acum. Ma mir insa ca nu te-a impresionat colectia de picturi. E vorba de colectia de pictura veche, facuta chiar de Samuel Bruckenthal, care in anii cand il vizitam era mult, mult superioara calitativ expozitiilor tematice care se mai prezentau. Daca aveai rabdarea sa o studiezi era o adevarata lectie de arta, se vedea o unitate de gandire (a colectionarului, nu degeaba era considerat unul dintre cei mai cultivati oameni europeni ai vremii lui), cu scoli de pictura, cu evolutii, se vedea intuitia colectionarului in a achizitiona tablouri de la pictori care mult mai tarziu au devenit celebrii.

Cred ca m-ai inteles gresit... Am fost placut impresionat de muzeul Bruckenthal! Spuneam doar ca am fost surprins de "numele mari" de pictori care erau in muzeu. Interesat de a vedea cat mai multe "nume mari" am uitat sa ma mai uit la ce contin tablourile.

Colectia lui Samuel von Bruckenthal e superba, chiar daca contine mai mult picturi de autori mai putini cunoscuti. Cele mai valoroase picturi au fost aduse de la Muzeul National de Arta... Am vazut ca in colectia lui Samuel von Bruckenthal sunt reprezentati mai mult oameni de alte etnii decat romani... Am vazut sasi, evrei, svabi, maghiari... Dar romani, nimic. La unitatea asta de viziune te refereai?  :rotfl:
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Citat din: oroles din Noiembrie 12, 2013, 07:42:19 AM

Colectia lui Samuel von Bruckenthal e superba, chiar daca contine mai mult picturi de autori mai putini cunoscuti. Cele mai valoroase picturi au fost aduse de la Muzeul National de Arta... Am vazut ca in colectia lui Samuel von Bruckenthal sunt reprezentati mai mult oameni de alte etnii decat romani... Am vazut sasi, evrei, svabi, maghiari... Dar romani, nimic. La unitatea asta de viziune te refereai?  :rotfl:

  Tablourile de forta nu sunt cele cu 'etnii'. Dupa mine cele mai valoroase erau cele aduse din Occident, chiar daca le comparam cu cele ale clasicilor romani din muzeu. Cam pe vremea aia, in plina era socialista, s-au furat din muzeu cateva tablouri, tocmai din acea colectie, dovada ca hotii nu erau profani. S-au regasit in strainataturi foarte tarziu, cred ca dupa '89. Stiu ca atunci au fost discutii serioase ca unele dintre tablourile recuperate sa nu mai revina la Sibiu, oras de provincie, cu mai putini vizitatori. Nu stiu cum s-a incheiat disputa. Daca colectia a fost descompletata, e posibil sa se fi pierdut din acea unitate de viziune de care eu vorbeam.
  Despre lipsa portretelor de romani nu mai tin minte daca atunci erau sau nu, dar Bruckenthal nu poate fi suspectat de atitudine ostila fata de romani. Poate nu stii ca el a 'scolit' pe Gheorghe Lazar, cel care a organizat apoi invatamantul romanesc in Tara Romaneasca. Ba unii zic ca acesta ar fi fost chiar tatal natural al lui Gheorghe Lazar, a carui mama era servitoare la proprietatile lui din Avrig.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PARINTELE

branduirea clasica "miere poliflora", "miere de salcam", "miere de floarea soarelui", "mierea de rapita", "mierea de conifere", "mierea de mana" etc. Asta daca o faci local/judet,dar daca tu faci pastoral cum va fi oare mierea branduita, respectiv ,,Mierea de Vâlcea".