Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => HRĂNIREA ARTIFICIALĂ => Subiect creat de: D006 din Ianuarie 26, 2010, 06:10:40 PM

Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Ianuarie 26, 2010, 06:10:40 PM
Daca avem o vaca si vrem de la ea lapte trebuie sa o hranim cum se cuvine . Daca ai stupi si vrei miere nu credeti ca si albinele ar trebui hranite sistematic.
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: sfantul spiridon din Ianuarie 26, 2010, 06:26:42 PM
dragos,
tu care obtii o cantitate de miere/stup care ne face sa ne punem intrebari cu privire la priceperea noastra sau la capacitatea reginelor de a fi competitive, spune-ne ce masuri iei tu in primavara...am vazut ca in februarie mergi pe turta proteica....bun, dupa aia ...ce?
care este diferenta, dupa parerea ta, intre stupul care primeste turta si cel care nu primeste aceasta stimulare.........
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Ianuarie 26, 2010, 06:41:15 PM
Apicultura moderna evolueaza iar noi am ramas in trecut . De mai bine de 4 luni ma intreb de ce apicultorul francez avea o incapere numai pentru prelucrarea zaharului cu malaxor de cel putin 200 kg. turta pe jarja.
  Eu in 2009 am avut cules comercial dupa cum urmeaza : 10 zile rapitza , 7 zile salcam 1 , 5 zile salcam 2 si 18 zile floarea soarelui . In total 40 de zile de productie in care trebuie sa scoti bani pentru 365 de zile . Sa o luam cinstit , daca nu te misti sau stimulezi la salcam 1 abia faci familii , daca dupa salcam 2 mergi la mare pana la foarea soarelui ai cam ramas fara albina . Daca dupa floarea soarelui stai la umbra din parti albina pentru iarna . Si uita asa se face un cerc vicios si mereu ne punem intrebarea de ce nu facem miere pe masura asteptarilor ?
   Atunci ori facem apicultura ca nomazii si ne plimbam  prin tara din martie pana in octombrie . sau plecam de pe vatra numai la culesurile importante iar IN RESTUL TIMPULUI SA NU LIPSEASCA TURTA DE PE  SPETEAZA SUPERIOARA A RAMELOR. daca ai o vatra buna cu rapitza si salcam 1 mai faci doar doua deplasari iar in rest stai acasa si faci apicultura frumoasa band apa de la frigider si odihnindu-te in camera cu aer conditionat.
Totul este o chestiune de obtiune : apa calda versus apa de la frigider .
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Ianuarie 26, 2010, 06:57:23 PM
Spiridon a scris:"tu care obtii o cantitate de miere/stup care ne face sa ne punem intrebari cu privire la priceperea noastra sau la capacitatea reginelor de a fi competitive,"
Despre ce cantitati este vorba? Unde s-a afirmat sau scris cat scoate pe stup familia Gavrila?
Descrieti o regina necompetitiva.
Dragos 2006 a scris:
1 "daca nu te misti sau stimulezi la salcam 1" Asta inseamna ca miere este indoita sau falsificata. Atat l arapita cat si la salcam
2 "IN RESTUL TIMPULUI SA NU LIPSEASCA TURTA DE PE  SPETEAZA SUPERIOARA A RAMELOR."Asta inseamna ca mierea este indoita sau falsificata.Toata.
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: sfantul spiridon din Ianuarie 26, 2010, 07:03:35 PM
nu este vorba de aceasta postare domnul meu.....oricum, nici nu conteaza unde a scris asta, eu cred ca se pot obtine productii foarte bune prin ameliorarea genetica si prin baza melifera...atat timp cat le ai pe astea poti face aproape orice...poate ne spune mai multe domnul valter...in fine, am citit pe stuparitul ca cineva cu 82 de familii in stationar parca a luat 4 tone numai de la salcam..erau si oameni care intareau asta...mai stiu eu, nu stiu ce sa mai zic daramite ce sa cred
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Ianuarie 26, 2010, 07:26:42 PM
Nu te-am intrebat ce scrie pe stuparitul.Domn meu.Am intrebat unde scrie ce ai afirmat despre Dragos.
Daca nu conteaza, de ce ai scris? Ca sa lingi ...putin din dosul ...palmei mierea scursa?
Domnul meu
Sunteti montat sa ridicati mingi la fileu? faceti afirmatii de dragul discutiei? Ati citit regula noua?Ia sa o cititi urgent.
Cat despre productia unora.Daca tu nu esti in stare sa-ti asiguri mierea pt casa, nu inseamna ca cei ce fac si surplus si au de vanzare ,au aceiasi metoda ca si Dragos.Adica aceea de a stimula non stop si chiar in timpul culesului de rapitta si salcam 1.Afirmatia apartine lui Dragos .Postarea se afla mai sus.Domnul meu
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: sfantul spiridon din Ianuarie 26, 2010, 09:13:35 PM
imi pare rau pentru formulare...promit ca nu se mai repeta
nu cred sa fiu omul cuiva, mi-am mutat serviciul 35 de km pentru ca nu pot fi omul nimanui
sunt un om sarac, dar peste ani, acestei fete din avatar, ii pot lasa satisfactia de a spune tuturor cum se numeste
sper ca m-am facut inteles
sa va dea domnul sanatate si intelepciune!
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: gore din Ianuarie 26, 2010, 10:38:28 PM
Nu vreau să intru în polemici, dar ajutarea familiilor cu turtă proteică la sf. lunii februarie este vitală pentru dezvoltarea familiei, după care urmează stimularea până la sf. lunii aprilie. Spun aceste lucruri deoarece, am urmat şi eu sfatul unor apicultori mai vechi în branşă cu sute de stupi şi am văzut că rezultatele sunt pe măsură.
Familiile de albine au o dezvoltare accelerată şi stupul se completează până la începutul lunii martie cu cele 10 rame full de albină. Atunci îţi creşte inima văzând roadele muncii tale. Eu personal am mai zis parcă pe acest forum, pun turtele proteice în a doua decadă a lunii februarie şi matca îşi modifică ponta de la o zi la alta.
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: filip din Ianuarie 26, 2010, 11:00:27 PM
Polen am devreme in zona mea,o stimulare cu miere de salcam in feb -martie  e un impuls serios in stimularea pontei reginei.500g de miere de salcam face minuni,binenteles daca  fam respectiva are apoi miere suficienta si albine sa creasca puietul.Hranirea matci cu laptisor la discretie e cheia reusitei.
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: sfantul spiridon din Ianuarie 26, 2010, 11:12:26 PM
eu am luat pentru februarie astea
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: trantorash din Februarie 05, 2010, 02:15:08 AM
Citat din: sfantul spiridoneu am luat pentru februarie astea
Sfinte Spiridoane, a venit februarie. ati inceput sa le administrati ? Cum ? in ce cantitate ?
Numai bine !
:hi:
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: sfantul spiridon din Februarie 05, 2010, 09:41:02 AM
nu-mi permite vremea
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: Adrian Roman din Februarie 05, 2010, 11:04:11 PM
Am dat APIFONDA in ianuarie, in prima decada cand au fost doua zile minunate cu zbor superb, si am luat de la NEKTARKING turte proteice cu inlocuitori de polen, gata ambalate in pungi de 1 kg.Astept  zile calde pe final de februarie, atunci le dau simultan din amandoua felurile, apoi las"sa le fie rau.. Pana atunci, rame . :wink2:
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Februarie 08, 2010, 07:47:08 PM
Transformarea nectarului de către albine în miere este însoţită apoi de preschimbarea şi înlocuirea conţinutului de acizi nefolositori, odată cu eliberarea surplusului de apă. Valoarea pH-ului dintr-o miere maturizată variază de la 3-5-5,5, după provenienţa ei floristică. Căpăcirea mierii cu o pojghiţă de ceară la suprafaţa celulelor din fagure contribuie la menţinerea calităţi ei iniţiale, căpăcirea având rolul de a izola mierea de influenţa umezelii din mediul înconjurător. Cu ocazia invertirii nectarului în miere sunt încorporate proteine, materii albuminoide, acizi (formic, malic, citric, gluconic, succinic, acetic), substanţe minerale (fosfaţi de calciu, fier, săruri de aluminiu, stronţiu, cobalt, titan, crom, iod, argint, zinc, plumb, iridiu etc. în cantităţi infinitezimale), substanţe funcţionale de origine organică (enzime, catalaza, inulaza, inhibina), vitamine, antibiotice naturale, hormoni şi polen, mierea neputând fi egalată de nici un preparat farmaceutic sintetic căci ea este o substanţă vie şi direct asimilabilă. :hi:
Va dau sa cititi acest articol si punetiva intrebarea daca merita sa dam bani  (destul de multi) pentru inlocuitori de hrana la albine
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: bucovineanu din Februarie 08, 2010, 07:50:25 PM
Bunvenit pe forum si cat mai multe postari interesante la fel ca cea de mai sus.
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Februarie 08, 2010, 08:23:21 PM
Secretul apiculturii  :hi:
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Februarie 08, 2010, 08:33:34 PM
www.youtube.com/watch?v=jZYtGNa6S6c&NR=1 (http://www.youtube.com/watch?v=jZYtGNa6S6c&NR=1)
Ernie Ernie
--------------------------------------------------------------------------------
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Februarie 08, 2010, 09:49:32 PM
Multumesc bucovinenu sper ca voi fi mai activ
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: marian sima din Februarie 09, 2010, 08:31:00 PM
Salutari ,m-am uitat pe ce a-ti scris dv pe aici cineva spunea de furajare albinelor nu stiu ce fac alti dar eu lucrul acesta l-am neglijat tare ba chiar nu lam luat in considerare si nu a fost bine noi consideram ca daca am facut un pic de stimulare primavara si un pic toamna gata e bine dar ne ducem cu stupi la salcim tragem sa scotem miere sa terminat salcimul si familia da inapoi in acel moment trebue intervenit cu stimulari rar gasesti ceva intre salcim si tei ,acum vorbesc de cei care fac pastoral pe o raza mai mica de 100 km ,cit si cu ce se intervine acum difera de apicultor dar in ori ce caz e mai bun ceva decit nimic.
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Februarie 09, 2010, 08:53:31 PM
Stimularea albinelor poate sa inceapa primavara cu turte proteice februarie martie  apoi cu sirop (cand se face mai cald sa duca siropul) asta in functie de bugetul pe care il ai si la primul cules intens pomi fructiferi sau salcam o sa ai sactifatie.
In cazul in care lipseste culesul dai sirop ca nu ai ce face daca vrei sa mai ai albine
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: marian sima din Februarie 09, 2010, 09:16:00 PM
Daca vrea cineva sa i-mi spuna si mie compozitia la apifonda .Si mai era inca un stimulent am uitat cum ii zice ce compozitie are?
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: marian sima din Februarie 09, 2010, 09:24:01 PM
apiinvert compozitie?
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Februarie 10, 2010, 05:55:07 PM
Compozita la apifonda nu o cunosc dar te asigur ca are peste 95% zahar restul de 5% nu stiu ce va ajuta pe albinutele noastre.
Tot mierea este baza :hi:
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: marian sima din Februarie 10, 2010, 08:11:33 PM
Multumesc de raspuns .Aveti dreptate mierea este baza dar la o apicultura mai dezvoltata?tip industrial ? :roll:
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: Bătrânul din Februarie 10, 2010, 10:06:26 PM
Citat din: marian simaMultumesc de raspuns .Aveti dreptate mierea este baza dar la o apicultura mai dezvoltata?tip industrial ? :roll:
zahar praf + 10 % faina de soia degresata amestecat in malaxor si pus in cat peste  mijlocul cuibului (folia sa lase acces albinelor la urcare ) (in secret 1g streptamicina / familie ) impiedica diaria !!!  NU SARITI PE MINE Adaogirea cu antibioticul nu am scris eu ci degetul  :rotfl:  care e mai sincer decit mine.... :nod:  :hi:
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: filip din Februarie 10, 2010, 10:09:33 PM
Citat din: Batrinul
Citat din: marian simaMultumesc de raspuns .Aveti dreptate mierea este baza dar la o apicultura mai dezvoltata?tip industrial ? :roll:
zahar praf + 10 % faina de soia degresata amestecat in malaxor si pus in cat peste  mijlocul cuibului (folia sa lase acces albinelor la urcare ) (in secret 1g streptamicina / familie ) impiedica diaria !!!  NU SARITI PE MINE Adaogirea cu antibioticul nu am scris eu ci degetul  :rotfl:  care e mai sincer decit mine.... :nod:  :hi:
Streptomicina o inlocuiesc cu 200 g MIERE de salcam in haranitoare .Efectul va fi o ponta exploziva.
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: Bătrânul din Februarie 10, 2010, 10:20:18 PM
Filip intrebarea era INDUSTRIAL si apropo daca mai ai miere de salcim trimite-mi si mie un borcanel  :hi:
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: filip din Februarie 10, 2010, 10:29:20 PM
Citat din: BatrinulFilip intrebarea era INDUSTRIAL si apropo daca mai ai miere de salcim trimite-mi si mie un borcanel  :hi:
Mai am vre-o 300 Kg de miere de salcam,dar vanzarea merge bine.
Antibioticcele nu se dau PREVENTIV albinelor.Iar cine vrea sa vanda miere la export sa aiba mare grija .Nu cred ca STREPTOMICINA ajuta la marirea pontei matci cum spera unii apicultori.Marirea pontei depinde de multi factori ,hrana,polen,doici,puterea familiei de albine ,etc
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: Bătrânul din Februarie 10, 2010, 10:42:32 PM
Dar zgircit mai esti ! Nu poti macar promite? :sad:
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: filip din Februarie 10, 2010, 10:58:01 PM
Sa nu spui ca sunt zgarcit
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: Bătrânul din Februarie 11, 2010, 08:28:43 AM
Citat din: filipSa nu spui ca sunt zgarcit
multumesc se vede ca este de calitate .
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: dan din Februarie 23, 2010, 09:34:42 PM
Pentru familiile de albine care au ramas fara rezerve de miere sau cele care in timpul iernii au de suferit dintr un anumit motiv nu ezitati si interveniti acum cat timpul tine cu noi asa arata vinerea trecuta unul din stupii mei
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: dan din Februarie 23, 2010, 09:35:32 PM
turta
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: dan din Februarie 23, 2010, 09:37:19 PM
alta
Titlu: Cand furajam albinele ?
Scris de: dan din Februarie 23, 2010, 09:38:28 PM
sau adapator ,ambele contin protofil
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Iulie 24, 2010, 10:57:48 PM
  Vine luna august , dam si noi ceva la albine ?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din Iulie 25, 2010, 03:24:05 PM

  La roi am dat si in iulie si dam in continuare, :hi: :hi: din august pina prin 10-15 sept . la tot efectivu. :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Bătrânul din Iulie 25, 2010, 03:48:28 PM
Citat din: ioanardelean55 din Iulie 25, 2010, 03:24:05 PM

  La roi am dat si in iulie si dam in continuare, :hi: :hi: din august pina prin 10-15 sept . la tot efectivu. :hi: :hi:
Asta este solutia nu frica si hranirea  de primavara.  :razz:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Iulie 25, 2010, 05:54:51 PM
  Intreb si eu deoarece nu mai reusesc sa termin stupii de extras si ma suprapun pe perioana de stimulare si mi-e frica sa nu poluez mierea.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din Iulie 25, 2010, 06:25:54 PM

In acest caz e de bine dar cine nu are ce sa extraga ? ar mai fi doua variante ; sa stai linistit daca ai un cules de intretinere ori sa stimulezi in lipsa culesului , DAR in ambele cazuri este bine sa STIMULEZI ,iar in lipsa totala si de una si de alta este bine sa COMPLECTEZI
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Iulie 25, 2010, 06:29:52 PM
  Indiferent de cules la 1 august ma bag la stimulare.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: jimm din Iulie 25, 2010, 07:52:48 PM
Citat din: dragos2006 din Iulie 25, 2010, 06:29:52 PM
  Indiferent de cules la 1 august ma bag la stimulare.
Cu ce faceti stimularea?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: gore din Iulie 25, 2010, 09:03:54 PM
Din câte am văzut,d-le Dragoş ai stupi destul de puternici, chiar şi roiurile, ori albina mai culege ceva până pe la sf. lui septembrie. Dar, siropul cu care le stimulezi cristalizează iarna în celulă si albinele au o hrană necorespunzătoare. Părerea mea e că stimularea cu sirop uzează prea mult albina, de aceea eu personal dacă stimulez pentru iernare o fac cu sirop din miere. Nu cumva diareea se face si din această cauză. Chiar aş vrea să aud păreri despre acest lucru.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: sfantul spiridon din Iulie 26, 2010, 07:07:08 PM
de furajat le furajam da de furtisag cum scapam?
ma gandesc la asta caci am papat un stup acusica cu un furtisag de o frumusete groaznica
administrarea siropului seara si in doze mici pentru mine nu e o optiune
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Iulie 26, 2010, 10:39:16 PM
  Sa o luam pe rand :
  - pentru Spiridon , stimularile se fac numai cu cantitati mici si cat mai des ! cand dai mult  odata se cheama hranire se completare a rezervelor fara nici un efect asupra pontei matcii.

  Pt. Gore :

    Conform specialistilor in Romania se aplica legea (nescrisa) a celor 10 kg. de zahar . Adica daca vrei ca o familie sa mearga bine si sa dea si miere trebuie sa ai pentru ea pe parcursul unui an macar 10 kg. zahar . Se administreaza in felul urmator : 3 kg in lunile august - pana la 10 sept. , 3 kg. primavara si 4 kg. in golurile de cules de peste vara .  Aceste cifre sunt o medie , pot apare variatii de la o zona la alta a tarii.

  Eu mai ales pentru ca recoltez polen in aceasta perioada voi incepe stimularea la 1 august cu portii de 200 ml. sirop administrate la doua zile , nu-mi fac probleme pt. cristalizare deoarece siropul il fac cu sare le lamaie . La 1 septembrie ( cand scade riscul de furtisag) adaug si protofil in sirop , astfel fortific si albina pt. iernare . In luna octombrie voi administra turtele de polen produse acum deoarece albinele care trec iarna sa aiba corpul gras bine dezvoltat.

  NU uitati ca siropul dat in sept va fi consumat primul pana la venirea iernii si astfel nu este nici un risc de uzare a albinei.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din Iulie 27, 2010, 09:10:16 PM

  Parerea mea este ca atunci cind se face hranirea ( fie de stimulare fie de completare ) trebuie sa se tina cont de puterea fiecarei fam . de albine si in functie de putere sa se dea cantitatea de sirop . :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: stefanescu din Iulie 28, 2010, 09:21:10 AM
Va rog sa imi spuneti ce sunt turtele de polen si cum sa le fac si eu. Cita turta de polen se pune unei familii?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: gheco din Iulie 28, 2010, 09:40:24 AM
Cea mai buna hrana pentru albine este mierea si pastura (nectarul sau polenul). Cine este hapsan si stoarce toata mierea si culege polen pana toamna este normal sa fie nevoit sa dea sirop la greu, sa faca turte cu diverse proteine, samd
Hranirea artificiala trebuie facuta in cazuri de forta majora: seceta prelungita toamna, roiuri fara culegatoare, stimulari, ...
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Iulie 28, 2010, 09:46:54 AM
  Daca faci apicultura de placere poti sa nu scoti nici mierea nici polenul pt. ca oricum nu privesti stuparia ca pe o afacere . Cand vrei sa faci bani din apicultura  tragi la greu si pe miere si pe polen . Acum un kg. de zahar este 2,8 lei iar un kg. de miere la en-gros este 10 lei MINIM , iar pretul polenului a explodat , trag tot la blana si in septembrie - octombrie am timp sa le asigur rezerva de hrana pt. iernat , indiferent ca e zahar sau Apiinvert.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: gheco din Iulie 28, 2010, 09:52:07 AM
Citat din: dragos2006 din Iulie 28, 2010, 09:46:54 AM
  Daca faci apicultura de placere poti sa nu scoti nici mierea nici polenul pt. ca oricum nu privesti stuparia ca pe o afacere . Cand vrei sa faci bani din apicultura  tragi la greu si pe miere si pe polen . Acum un kg. de zahar este 2,8 lei iar un kg. de miere la en-gros este 10 lei MINIM , iar pretul polenului a explodat , trag tot la blana si in septembrie - octombrie am timp sa le asigur rezerva de hrana pt. iernat , indiferent ca e zahar sau Apiinvert.

Corect.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: sfantul spiridon din Iulie 29, 2010, 04:50:54 AM
pentru dragos,
distanta ma impiedica sa fac stimularile de care vorbeai....ajung o data pe saptamana....nu ar merge pentru stimulari apifonda.....pui "marmelada" nu ai furtisag, pleci si totul e bine..ce zici?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: stefanescu din Iulie 29, 2010, 09:45:21 AM
Ce cantitate de turta de polen se pune in luna februarie unui stup?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: sfantul spiridon din Iulie 29, 2010, 10:30:27 AM
eu am pus jumate de kg da mi s-a parut ca ar fi fost mai bine cu 250 de grame
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Iulie 29, 2010, 11:45:44 PM
Citat din: sfantul spiridon din Iulie 29, 2010, 04:50:54 AM
pentru dragos,
distanta ma impiedica sa fac stimularile de care vorbeai....ajung o data pe saptamana....nu ar merge pentru stimulari apifonda.....pui "marmelada" nu ai furtisag, pleci si totul e bine..ce zici?

Fratele meu este in situatia ta  si lucreaza cu Apifonda cu rezultate foate bune numai ca este un pret in plus.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 05, 2010, 10:48:27 PM
 Am vrut sa vad daca la albinutele mele le mai place siropul si am dat la o familie seara 8 litri de sirop , dimineata era ras tot , bagaboantele cred ca inca mai au chef de munca asa ca le voi pune la treaba. :wink2:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cocobeny din August 05, 2010, 10:53:08 PM
La o famile 8 litri   :uimit: sau la mai multe?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 05, 2010, 10:54:38 PM
La una singura normal ! din 3 furajari am rezolvat problema iernarii.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cocobeny din August 06, 2010, 10:47:16 AM
Nu prea inteleg eu cum este cu furajarea asta :) fiind incepator, dar as dorii niste explicati , sa inteleg ca ati stors toata mierea si acuma ieati dat sirop sa isi faca provizii pentru iearna?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 06, 2010, 11:51:38 AM
  Ai prins din zbor ideia  :wink:  Toata mierea nu o putem lua deoarece avem miere si in ramenle cu puiet larvar care nu  merg la extras.  Prin furajare completam rezervele pentru iarna.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 06, 2010, 05:40:53 PM
 Dragos ,Cocobeni nu a inteles cred eu termenul folosit de tine si de alti ,mi se pare mie nu prea potrivit de ,, FURAJARE ''la scoala am invatat doi termeni folositi in apicultura ; STIMULARE si COMPLETARE , cred ca ar fi bine sa nu ne abatem de la vocabularul folosit si de inaintasi nosri sltfel ne trezim si cu alte  cuvinte imprumutate din zootehnie ,cum ar fi ex. grajd in loc de pavilion ,boxa in loc de lada ,etc.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: prisecarul din August 06, 2010, 06:23:31 PM
 :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 06, 2010, 06:48:03 PM
Ajung buzoieni sa mulga un stup.  :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cocobeny din August 06, 2010, 08:19:32 PM
Am inteles despre ce furajare este vb. da acuma ca trebuie si eu sa le fac o stimulare si complectare, ce este mai bine si cind sa le pun, numai sirop simplu, adica zahar cu apa sau si alceva pus in sirop, eventual facut cu ceai de plante, voi ce folositi, sau ce este mai indicat inafara de miere pentru albine, mentionez ca nu am numai 3 stupi si este primul an in care am inceput stuparitu si chear anul acesta a fost dupa cum stim cu totii cel mai slab di multi ani in urma, da nu mam descurajat deloc, viata merge inainte.  :nod:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 06, 2010, 08:31:20 PM

  In functie de cita miere au poti decide ,,STIMULARE s-au COMPLETARE '' important e sa le dai ,se da sirop de zahar 1/1 ceaiurile se dau in caz de boala ( dar cred ca nu e cazul ) s-au primavara , in Sept.- Oct . se mai pot descapaci rame cu miere dupa diafragma
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: andrei_calinescu din August 06, 2010, 10:58:37 PM
Dragoselu' are dreptate ,
Schema de hranire de completare /stimulare e generata de tipul hranei.
Daca e sirop neinvertit faci completare(3 hraniri cu 7-8 l la trei zile). Fetele au bagat totul la cutie, in jurul puietului.
Dupa aceea stimulezi un 400g la 3-4 zile in asa fel incat mierea din siropul de completare sa fie capacita si sa stimulezi matca sa oua in continuare.
Intr-o dicutie cu d-l profesor Popescu -cam cel mai mare stupar din sud, dansul face asa: hraniri de 600 ml  de 2 ori pesaptamana, in intervalul 5 august - 15 septembrie. Insa dansul nu-i "cheleste" de miere la corp. In felul asta realizeaza concomitent si stimularea si completarea, fara o uzura masiva.

Noi in Franta le dama saptamanal vreme de 3-4 weekenduri un hranitor-podisor plin cu sirop (ap 5 l la o hranire). Ele stiu unde sa-si puna siropul. Plus de asta, la 800 fam nu ai timp sa stai sa le dai cu lingurita, mai ales ca nu se gasesc pe aceeasi vatra.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: andrei_calinescu din August 06, 2010, 11:03:17 PM
Apropo Dragoselu', tu in ce hranitoare le oferi 8l , ca am vazut ca folosesti in general Ulucele.
De aceea sunt total de acord cu hranitoarele-podisor: capacitate mare, se folosesc pe parcursul iernatului, administrare facila de turte primavara, inversand pozitia hranitorului , administrare facila a siropului fara sa umbli la cuib si or mai fi si altele.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 08, 2010, 08:09:43 AM
  Am  un rand de caturi de rezerva , astfel pot incarca toate ramele din cat cu sirop si pus peste catul deja existent pe cuib. Fiind o suprafata mare de contacrt albinele in doar cateva ore cara siropul unde este nevoie.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cetin din August 08, 2010, 10:47:43 AM
Am si eu o curiozitate... :-? Dupa o furajare din asta masiva, se poate scoate miere? daca da sunt persoane care o fac?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: filip din August 08, 2010, 11:08:47 AM
Citat din: cetin din August 08, 2010, 10:47:43 AM
Am si eu o curiozitate... :-? Dupa o furajare din asta masiva, se poate scoate miere? daca da sunt persoane care o fac?
Rezultatul furajarii nu se poate numi in nici un caz MIERE
Daca te respecti nu poti face asa ceva,sa vinzi sub denumirea de miere un produs care nu e miere.
Clientul il pacalesti o singura data,acum exista persoane care pot face analiza la miere fara a sti tu.
Procesatorii de asemeni fac analize,nu cred ca merita incercat.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cetin din August 08, 2010, 11:18:13 AM
Cum se numeste ceea ce e in fagure dupa ce furajam? Oare cum consuma albina acest produs daca noua nu ne place? Sau pentru ele nu conteaza... Nu vreau sa fiu ironic , nu prea am multa experienta, ma gandeam doar!
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: filip din August 08, 2010, 11:22:47 AM
Citat din: cetin din August 08, 2010, 11:18:13 AM
Cum se numeste ceea ce e in fagure dupa ce furajam? Oare cum consuma albina acest produs daca noua nu ne place? Sau pentru ele nu conteaza... Nu vreau sa fiu ironic , nu prea am multa experienta, ma gandeam doar!
Laptele praf pentru sugari nu poate inlocui laptele matern.
Dar uneori trebuie recurs la el pentru a supravietui bebelusul.
Asta ar fi un raspuns printro comparatie.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 08, 2010, 12:10:52 PM

   Problema o lamureste Dragos , intotdeauna exista diferenta intre profesionist si amator .
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 08, 2010, 01:37:01 PM
   Daca ai o ferma de vaci si le tii doar la iarba pe camp mulgi  doar cativa litri de lapte pe zi , daca le dai si tain bun bogat in proteine vei obtine peste 40 litri de lapte pe zi si vei privi zootehnia  cu alti ochi.
  La fel si in stuparie , meseria noastra este indisolubil legata de starea meteo , cand anul este neprielnic , de unde sa scoti produse apicole cand ele saracele nu au nici pentru ele ???  daca esti baiat de baiat si nu vrei sa vezi albinele cum sufera si tu sa te vaiti ca melteanul  ca nu ai facut miere intervii in momentele oportune cu sirop de zahar. Se stie prea bine ca productie buna de polen si venin  se obtine doar prin stimulare cu sirop . Acum sa revenim la problema mierii cand administrezi sirop la albine : ORICE PRODUS DULCE TRECUT PRIN GUSA ALBINEI SE NUMESTE MIERE DE ALBINE . E clar ca la toamna cand voi strange cuiburile imi vor ramane si rame pentru extras in care voi gasi miere din sirop , dar aceasta miere este foarte buna deoarece in gusa albinei a fost supusa proceselor enzimatice apoi imbogatita cu polen. Am dat la analize astfel de miere si a iesit foarte bine deoarece trecuse mai mult de o saptamana de la ultima administrare de sirop plus ca in miere ni se permite 5% zaharoza.
  Miere falsa inseamna cand vinzi un produs industrial drept miere sau cand cupajezi acest produs cu miere tot un fals rezulta. cE ESTE EXTRAS DIN RAMA CAPACITA E MIERE NATURALA INDIFERENT DE FURAJARILE EFECTUATE LA ALBINE
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 08, 2010, 01:41:05 PM
 :nod: :nod: :nod:      :hi: :hi: :hi:      :nono: :nono: :nono:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: filip din August 08, 2010, 04:24:11 PM
Dragos acum te-ai compromis total in fata apicultorilor de buna credinta.
Si aporopos ,spor la vanzare!
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cetin din August 08, 2010, 05:14:36 PM
Am gasit undeva urmatoarea definitie care cred eu ca se apropie destul de mult de realitate:

Prin definiţie, mierea este "substanţa dulce produsă de albine melifere din nectarul florilor  sau din secreţiile care provin din părţi vii ale plantelor sau care se găsesc pe acestea, pe care le culeg, le transformă şi le combină cu substanţe specifice şi le înmagazinează în fagurii din stup". Mierea poate proveni din nectarul florilor şi din mana produsă de purici (mierea de mană), şi este produsul doar al albinelor. Nu putem deci folosi cuvântul,, miere" pentru a desemna produse obţinute prin hrănirea albinelor cu zahăr industrial şi nici produsele dulci provenind de la insecte, altele decât albina meliferă, ca de exemplu meliponele sau bondarii.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 08, 2010, 05:18:58 PM
  Nu stiu cine se compromite mai mult : eu care va prezint o tehnica de lucru occidentala sau deontologii care cica nu dau zahar la albine dar vand la momentul de fata mierea de salcam cu 15 lei in piata la taraba ????   :nono: :nono: :nono:
  De ce crezi ca la analize se admite zaharoza 5% si in unele situatii 10% ???
  Eu dau acum sirop la albine in primul rand pentru a mari productia de polen , doar e 40 lei / kg. la en-gros , si sa asigur rezervele de iarna , ce ramane , ramane o vand la pietari.
  Frate Filip sa nu mi-o ei in nume de rau dar pune-te in locul unui incepator care trebuie sa aleaga intre modurile noastre de lucru : tu ai stat mai bine de o luna de zile in salbaticie si mare lucru nu ai facut iar eu am stat in casa la aer conditionat si am produs la greu miere , polen si propolis . Ce varianta de lucru crezi ca ar alege un incepator ???
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: filip din August 08, 2010, 07:06:24 PM
Daca cele mai sus sunt un pamflet,atunci accept.Altfel nu impartasesc opinia.Eu nu-mi insel clientii
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 08, 2010, 08:00:43 PM

   In toate ramurile agriculturi se folosesc stimulatori artificiali de intretinere , crestere si ingrasare ,depinde cum si cit i-si permite fiecare , ce ar fi la un comlex de crestere si ingrasare a porcilor daca nu s-ar da furaje concentrate ,s-au la gainile ouatoare ,etc. nu a facut si nu va face niciodata exceptie apicultura .
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cetin din August 08, 2010, 09:07:59 PM
Pentru cei mai multi dintre romani mierea e medicament , nu aliment ca in Germania spre exemplu. De ce e medicament? Raspund tot eu. Datorita sursei din care e extrasa. Poate din aceasta cauza si mierea romaneasca e atat de cautata. Acest lucru se poate schimba insa cand apicultura va deveni o afacere, si vad ca acest lucru incepe sa se intample. Nu pot fi condamnati cei care vor sa faca din asta bani pentru ca asta e lumea in care traim! Efectele se vor vedea mai tarziu. Atunci ne vom da seama daca am gresit sau nu. Poate nu va fi prea tarziu!
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 08, 2010, 09:37:19 PM

Nu a iventat Dragos acest procedeu si nici nu se opreste la el , uni apicultori stiu cum sa se ocupe de albine dar nu stiu cum sa faca si miere ,un profesionist nu-si poate permite sa stea pasiv atunci cind culesul este compromis ,el trebuie sa produca miere in orice conditii, :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cetin din August 08, 2010, 09:44:57 PM
Citat din: ioanardelean55 din August 08, 2010, 09:37:19 PM

Nu a iventat Dragos acest procedeu si nici nu se opreste la el , uni apicultori stiu cum sa se ocupe de albine dar nu stiu cum sa faca si miere ,un profesionist nu-si poate permite sa stea pasiv atunci cind culesul este compromis ,el trebuie sa produca miere in orice conditii, :hi: :hi: :hi:
Imi pre rau dar nu pot fi de acord cu mierea produsa din zahar si mai ales cu comercializarea ei. Fiecare are dreptul insa sa faca ce vrea. asta e!
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 08, 2010, 09:54:18 PM

Fiecare meserie are secretele ei .
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cristian87 din August 08, 2010, 10:09:38 PM
   Cei mai multi clienti ai mei cumpara mierea mai mult ca medicament decat ca aliment.
Ar fi deci o sarlatanie sa le dau miere produsa din zahar indiferent de cate ori trece prin gusa albinei si cate saptamani a dospit in stup.
  Daca asta face diferenta dintre un amator si un profesionist atunci refuz sa devin profesionist.
  Am avut pareri bune despre dl doctor si ma asteptam de la un om cu asa misiune nobila sa inteleaga ca in viata nu se rezuma totul doar la bani. Mai exista cinste ,onoare, respect , sau astea or fi doar amatorisme?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 08, 2010, 10:19:54 PM
 
  Sti dece cumpara acesti oameni mierea ca medicament si nu ca aliment ?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cristian87 din August 08, 2010, 10:27:45 PM
Pentru ca au observat ca are calitati curative,
Pentru ca nu  toti isi permit sa o consume  ca aliment zi de zi.
Dar si pentru ca au incredere ca le dau un produs de calitate.
Apropos de asta cand mi s-a terminat mierea ii indemnam sa cumpere de oriunde chiar si din piata  si mi-au spus ca nu cumpara de la oricine, nu au incredere.De ce oare?
Din pacate tagma asta a stuparilor are in ea tot felul de oameni.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: sfantul spiridon din August 08, 2010, 10:36:35 PM
mult zgomot....
mierea din zahar este pentru iarna...oricine vrea stupi puternici stimuleaza..acum sau niciodata.....cine face extractii acum..dragos?... a spus el asta....omul iti si va zice...voi vedeti ce vreti...are doctorul multe bube da acum e curat
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cristian87 din August 08, 2010, 10:43:31 PM
Poate nu am citit eu bine si in cazul acesta imi cer scuze dar am inteles ca a facut miere din zahar la greu si ca ce va extrage va vinde pietarilor deci va ajunge in casele oamenilor.
Ba considera un astfel de gest ca dovada de profesionism.
Nu condamn omul ci practica si tot ce am spus este doar opinia mea nu trebuie sa o luati ca sentinta  definitiva si irevocabila.
E doar parerea unui amator.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 08, 2010, 11:33:16 PM
  Oameni buni eu stimulez acum la greu pentru a obtine cat mai mult polen deoarece este foarte cautat si la un pret bun si pentru a completa eventualele lipsuri in rezerva de iernare . In septembrie cand voi strange cuiburile vor ramane si unele rame de prisos cu miere care vor merge la extras , acea miere o bag direct in pungi si o dau in februarie la albine , oare unde gresesc .

  Formularea de mai devreme a fost facuta in asa fel incat sa vad si eu cu ce oameni am de a face , acum stiu in ce ape ma scald.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: tassevasi din August 09, 2010, 12:00:54 AM
   
   Domnul Dragos ,am toata stima si respectul ,  pentru ce spuneti aici si faceti.    Eu nu am incercat, dar un prieten a incercat sa puna(sirop in faguri) si nu a reusit . Ati spus ca puneti 8 litri odata in cat si albinele-l  trage foarte repede .      Va rog spuneti-mi tehnica ce o aplicati , practic , cu ibricul, polonicul, o scufundati in sirop ori alta tehnica.    Prietenul mi-a spus ca nu intra in alveole ,as dori sa-l cntraziceti.
   

     Multumiri anticipat !   Cu stima  tassevasi  :nod: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 09, 2010, 12:29:21 AM
  Acest raspuns nu se da gratis !! doar daca faci cinste   :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cristian87 din August 09, 2010, 12:48:15 AM
Citat din: dragos2006 din August 08, 2010, 11:33:16 PM
  Oameni buni eu stimulez acum la greu pentru a obtine cat mai mult polen deoarece este foarte cautat si la un pret bun si pentru a completa eventualele lipsuri in rezerva de iernare . In septembrie cand voi strange cuiburile vor ramane si unele rame de prisos cu miere care vor merge la extras , acea miere o bag direct in pungi si o dau in februarie la albine , oare unde gresesc .

  Formularea de mai devreme a fost facuta in asa fel incat sa vad si eu cu ce oameni am de a face , acum stiu in ce ape ma scald.
Sa dea Dumnezeu sa fie asa.
Desi....
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: stefan1 din August 09, 2010, 01:11:07 AM
Citat din: dragos2006 din August 08, 2010, 05:18:58 PM
  Nu stiu cine se compromite mai mult : eu care va prezint o tehnica de lucru occidentala sau deontologii care cica nu dau zahar la albine dar vand la momentul de fata mierea de salcam cu 15 lei in piata la taraba ????   :nono: :nono: :nono:
  De ce crezi ca la analize se admite zaharoza 5% si in unele situatii 10% ???
  Eu dau acum sirop la albine in primul rand pentru a mari productia de polen , doar e 40 lei / kg. la en-gros , si sa asigur rezervele de iarna , ce ramane , ramane o vand la pietari.
  Frate Filip sa nu mi-o ei in nume de rau dar pune-te in locul unui incepator care trebuie sa aleaga intre modurile noastre de lucru : tu ai stat mai bine de o luna de zile in salbaticie si mare lucru nu ai facut iar eu am stat in casa la aer conditionat si am produs la greu miere , polen si propolis . Ce varianta de lucru crezi ca ar alege un incepator ???

Citat din: ioanardelean55 din August 08, 2010, 08:00:43 PM

   In toate ramurile agriculturi se folosesc stimulatori artificiali de intretinere , crestere si ingrasare ,depinde cum si cit i-si permite fiecare , ce ar fi la un comlex de crestere si ingrasare a porcilor daca nu s-ar da furaje concentrate ,s-au la gainile ouatoare ,etc. nu a facut si nu va face niciodata exceptie apicultura .

  In special pentru Ionardelean55 ma surprind aceste afirmatii!! Adica niciodata apicultorii nu au putut face productie daca nu a dat zahar sau alte substante similare la albine? Zaharul se produce in lume doar mai bine de 100 de ani. Miere a mancat omenirea dintotdeauna. Macar vreau sa cred ca si acum marea majoritate a mierii de pe piata este din flori sau mana si nu din zahar sau inlocuitori.
Sa spui cu seninatate ca daca albina a luat in gisa siropul si l-a pus in celule , acesta e miere veritabila, nu stiu cum sa o calific. Grav este ca aici citesc incepatori , care asa vor intelege apicultura . Oricum pe forumuri se intalneste mult prea des indemnurile:"da-le sirop", stimuleaza-le". Daca la un roi se mai admite, considerand ca de la el nu recoltam miere, desi nu-i exclus, in timpul sezonului de cules eu cred ca ar trebui complet sa se renunte la simulente. Doar in situatii exceptionale, cand este pericolul ca stupul sa-si distruga puietul sau sa moara de foame, se poate sa i se administreze, dar nu ca sa faca rezerve din sirop. Dragos a fost banat pe Stuparitul ca l-a acuzat pe Pupemea ca face productii mari folosind Apiinvert. Eu sunt intr-o disputa urata cu Pupemea, pentru o actiune a lui pe care nu e momentul sa o bag in discutie, dar pot garanta ca el nu a facut si nu va face vreodata, ce a spus Dragos: sa umple un cat de sirop, pus peste catul de recolta!!!!Faca fiecare cum crede, dar eu va spun ca aia nu e miere.Chinezii sau sudamericanii o mai fac, dar o vand cu un $/kg, adica mai ieftina ca zaharul romanesc. Noi avem pretentia sa vindem scump mierea, dar sa fie miere!
  Eu nu folosesc stimulente pentru albine decat in cazuri cu totul exceptionale. Anul asta, poate, pentru un cules de mana si pentru un intrus in zona noastra, voi fi obligat sa fac o inlocuire de miere de mana, dar in nici un caz cat timp mai recoltesz miere-marfa din stupi.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: tassevasi din August 09, 2010, 01:11:49 AM
     Cinste va fac, altfel nu se poate, cine vrea informatii ,trbue sa si plateasca . Imi spuneti modalitatea ,cum s-o fac si o fac ,ca meritati.   Oricum faceti mare cinste tuturor, sunt intrat de curind  pe forum si ma minunez de d-vs .   
   
Toata stima ptr. oameni ca d-vs.        tassevasi   :hi: :hi:       
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: stefan1 din August 09, 2010, 01:31:38 AM
  Intreaba Dragos de ce se admite 5%zaharoza in miere. Nectarul din orice specie de floare are un anumit procentaj de zaharoza, care e un dizaharid natural. Acest procent este de multe ori chiar mai mare de 50% din glucidele continute de nectar. In procesul de transformare a nectarului in miere, albinele fac aceasta transformare. Pentru ca se admite ca sa se recolteze si miere necapacita, deci nematurata, intr-o anumita proportie, se admite ca un procentj din zaharoza din nectar, nu din zahar, sa nu fi fost transformata in glucoza si fructoza. Am dat undeva procentele de fructoza, glucoza si zaharoza din nectarul de la cateva specii.
  Faptu ca analize competente pot sa detecteze mierea obtinuta din zahar, dovedeste ca ca ea e diferita de cea obtinuta din nectar.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 09, 2010, 03:52:42 AM
Citat din: dragos2006 din August 08, 2010, 11:33:16 PM
In septembrie cand voi strange cuiburile vor ramane si unele rame de prisos cu miere care vor merge la extras , acea miere o bag direct in pungi si o dau in februarie la albine , oare unde gresesc .
Dar de ce mai extragi acei faguri in loc sa-i pastrezi peste iarna asa si sa-i dai ca faguri familiilor.
Eu asa am vazut la Tom Glenn.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 09, 2010, 03:59:15 AM
Peste weekend am tot vb cu Lewis West, presedintele clubului din Orange County, care are 200+ de familii pe albia unui rau.
La-am intrbat daca fac albinele foame fiind atatea si daca le hraneste si cat si cum.
Mi-a raspuns ca in Decembrie le hraneste vreo 200 kg de zahar la hranitoare comuna dar direc granulat si fara probleme. Are pe doi stalpi la 50m de albine in directi opuse niste tavi batute in cuie si le umple cu zagar direct din sac. Pe stalpi da cu vaselina sa nu urce furnicile.
Ce am aflat dar inca nu destule detali e ca el produce mult mead, alcool din mierea produsa dar nu mi-a spus despre clienti ca aici nu e legal sa vinzi alcool.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 09, 2010, 02:08:29 PM

Eu nu am facut niciodata si nu fac miere din zahar , nu cred ca am gresit spunindu-va ce se intimpla in lumea stuparilor ,eu fac hraniri de stimulare la roi vara si hraniri de compltare toamna cind nu sint plecat cu stupi in pastoral altfel mi-ar muri de foame fiind-c zona unde locuiesc eu d-le Stefan nu e o zona nici pe departe buna din punct de vedere melifer ca a d-voastra si a altora care vor sa para mai catolici decit PAPA  , Se stie (cred doar de uni ) ca stupii iarna nu mor de frig ci de foame ,eu am avut din aceasta cauza zeci de stupi morti cind aveam aceasta doctrina in cap <<nu dau zahar ca nu e bun >> Fiecare face cum vrea si cum crede ca e mai bine , Bunicul meu ,a trait 90 de ani (a murit in 1985 ) avea peste 20  de stupi primitivi nu avea carti si tratate de apicultura a invatat de la preotul din sat cum sa le ingrijasca ,(atunci era baza melifera nu ca acum ) in fiecare toamna dadea cosnita intr-o parte si dedesupt le punea cite-o farfurie de sirop de ZAHAR  ,D-le STEFAN repeta asta de mai multe ori mai ales la  roi si la stupii care i se pareau mai usori .
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 09, 2010, 05:22:58 PM
  Sa stam stram si sa judecam drept !
  Apicultorul roman are doua obtiuni , ori face in pastoral agresiv gen Pupemea ori sta la stationar cu plecari rare si pe distante scurte .
  Pentru a face pastoral agresiv si a nu fi nevoit sa dai zahar la albine trebuie sa te tii doar de stuparie si nu poti sa mai ai si un loc de munca cu 5 zile pe saptamana. In cazul meu ca de altfel in cazul majoritatii stuparilor avem si loc de munca stabil si nu putem sta prin tara dupa albine . Noi avem dezavantajul ca nu avem cules permanent din martie pana in septembrie , din cauza acestor goluri de cules familiile noastre nu sunt pregatite mereu de a profita de un mare cules.
  Exemplu : vrei sa faci miere de salcam trebuie sa faci mergi la rapitza , vrei sa faci floarea soarelui trebuie o floare de balta sau un coriandru . Noi cei din stationar predominant pentru a avea familii puternice trebuie sa suplinim lipsa de cules cu administrari de sirop. In zona mea daca vrei sa ai familii de albine musai dai sirop toamna , primavara si dupa salcam.
  Totul este chestie de obtiune ...  nu va-ti intrebat ce dracu fac romanii cu zecile de vagoane de Apiinvert importat ???  chiar asa numai de completare ....
  Azi am verificat familiile la care am administrat de doua ori cate 8 litri de sirop , Concluzie : prea devreme administrarea deoarece au blocat cuibul . Numai prin PRACTICA , OBSERVATIE SI EXPERIMENT vom da inainte.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: tassevasi din August 09, 2010, 06:12:41 PM
  Domnul Dragos, sunteti un pracmatic ,asa i-mi place ,am sa stau strimb si sa judec drept .Ma aflu in a doua obtiune si vreau sa suplinesc lipsa de cules.            Pina la urma cum ati pus 8 litri de sirop ? 
      Vreau sa fac cinste , nu ma las.  acest experiment e interesant ,daca nu-mi raspunde-ti nu am sa mai insist .       
                 Tot respectul ,        tassevasi     :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 09, 2010, 06:22:55 PM
  Si la mine este prima data cand incerc cu asemena cantitate . Problema este ca daca dam aceasta cantitate acum blocam cuiburile si matca va avea doar un spatiu restrans de ouat. Acum fac in felul urmator : pana intr-un litru dat la 3 zile , cine are stupi putini si sta langa ei pot da 200 de ml. in fiecare seara. 
  Atentie mare !!! reorganizarea cuiburilor deoarece exista rame noi blocate cu pastura si miere care pot avea rol de diafragma si matca nu mai trece de acea rama cu ouatul.
  Hranirea cu cantitate mare de sirop in zona mea cred ca este bine sa o fac la inceputul lunii septembrie cand ponta matcii scade mult.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: tassevasi din August 09, 2010, 06:43:38 PM
  Asa e ,acest lucru l-am observat si eu , pun cite 2 l intr-un hranitor ca o tava cu gratarel , deasupra pe rame ,peste tava pun  catul fara rame , podisorul si capacul .   Nu am la toti hranitoare tit podisor ,si ma descurc  asa  , vroiam sa incerc cu 8 l,daca nu se poate , nu se pate !
      Cu respect    tassevasi    :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 09, 2010, 06:56:13 PM
  Poti da si acum cate 8 litri de sirop numai ca dupa 3 administrari trebuie sa deblochezi cuiburile si imediat sar deontologii pe tine ca faci miere din sirop de zahar ...  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

   Maine daca am timp filmez o astfel de familie care a primit trei transe a cate 8 litri de sirop
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cristian87 din August 09, 2010, 11:16:19 PM
Problema nu apare cand faci "miere" din zahar ci doar atunci cand o vinzi la pietari drept produs natural dupa cum bine tin minte ati scris ieri intr-un moment de sinceritate. E drept azi ati intors-o ca la Ploiesti ca sa parem gugustiuci noi care ne-am inflamat .

"ORICE PRODUS DULCE TRECUT PRIN GUSA ALBINEI SE NUMESTE MIERE DE ALBINE ."
Chestia asta se numeste in strainatate din cate am inteles eu miere de stupar nu de albine.
Dar repet e doar parerea mea si eu ca un amator pot sa gresesc.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 09, 2010, 11:27:11 PM
  Sunt lucruri despre care nu se vorbeste , este un fel de omerta. Eu am vazut in occident o linie de prelucrat zaharul intr-o stupina de mai mare dragul . Dar aceste subiecte nu se discuta.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 09, 2010, 11:44:49 PM
  Hai sa vedem si o furajare in SUA , pacat ca filmul nu are sunet , priviti cu atentie  cum si cat sirop de da la albine :


Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: tassevasi din August 10, 2010, 12:09:16 AM
   Am inteles de la inceput aceasta problema .   Vroiam sa nu stau mereu printre ei cu pusul de sirop. Oricum eu astazi am extras mierea de la fl.soaralui  si e destul de inchisa la culoare .Inseamna ca am multa mana , am scos si din cuib cit s-a putut  si sunt obligat acum sa fac '' furajara '' respectiva cum spunea Dragos . Prietenul meu , anul trecut a lasat mierea aceasta cu mana si a pierdut destul de multi .  Nu s-a gindit ca de la fl . soarelui o sa-i bage mana .  Au fost asazati la marginea unei paduri de foioase si de aici au cules si mana ,asa ca mare atentie la  culesurile tirzii ca ale noastre .
   
   Toata stima  tassevasi      :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cristian87 din August 10, 2010, 01:16:10 AM
     Domnule Dragos aveti dreptate,iese miere si din zahar ba mai buna chiar sa ne gandim ca doar acesta e rafinat deja in fabrica. E mai bine si pentru albine asa ,ca nu mai trebuie sa umble pe afara dupa flori, cand troaca e mai aproape.E mai bine si pentru clienti ca mierea asta e de provenienta sigura si nu are antibiotice.
    Imi cer scuze sincere si ,credeti-ma, doar amatorismul m-a facut sa ma inflamez degeaba pentru un lucru universal stiut si acceptat tacit de toti, chiar si de procesatori.
Va doresc mult succes iar clientilor dvs le-as ura sanatate multa, dar cum probabil le sunteti si medic de familie, ati ramane fara pacienti. Asa ca le urez sa fie grosi la punga ca sa va poata cumpara mierea.
Inca odata imi cer scuze daca opinia mea, repet, de amator v-a suparat.
 
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: crombra din August 11, 2010, 02:04:04 AM
Citat din: tassevasi din August 09, 2010, 12:00:54 AM
   
   Domnul Dragos ,am toata stima si respectul ,  pentru ce spuneti aici si faceti.    Eu nu am incercat, dar un prieten a incercat sa puna(sirop in faguri) si nu a reusit . Ati spus ca puneti 8 litri odata in cat si albinele-l  trage foarte repede .      Va rog spuneti-mi tehnica ce o aplicati , practic , cu ibricul, polonicul, o scufundati in sirop ori alta tehnica.    Prietenul mi-a spus ca nu intra in alveole ,as dori sa-l cntraziceti.
   

     Multumiri anticipat !   Cu stima  tassevasi  :nod: :hi:

Contra unei urari de sanatate sunt dispus eu sa dezvalui modul cum se face o umplere corecta, completa si rapida a fagurilor.
Ceea ce voi spune este testat de mine si functioneaza 100%.
1. Cei mai usor de umplut sunt fagurii deschisi la culoare in care nu a fost crescut puiet.
2. Siropul se toarna dintr-un recipient(poate fi o stropitoare de plastic mai mica de 5-6 litri) care are adaptata o duza lata(adica siropul sa curga intr-o fasie subtire ca o minicascada). Cu cat duza e mai lata si cu fanta cat mai subtire(2 mm maxim)  cu atat mai repede este umplerea.
3. Acum secretul umplerii complete a fagurilor. In nici un caz nu se asaza rama la orizontala. Unghiul optim de umplere este undeva la 45 de grade fata de orizontala. Umplerea se face turnand siropul aproape de leatul superior si deplasand duza de-a lungul ramei .  Siropul va umple progresiv incepand de sus in jos si aerul va fi eliminat usor din celule deoarece siropul curge pe peretele superior al celulei. Practic este aceeasi situatie ca atunci cand umpli un pahar cu bere si nu vrei sa faca spuma deci il inclini si torni berea pe peretele paharului. Siropul umpland celulele superioare, formand micro cascade va umple progresiv de sus in jos toate celulele.
4. Bineinteles totul se face deasupra unei tavi mai mari decat dimensiunea ramei.
5. De rapiditatea umplerii conteaza si cat de vascos(raportul zahar /apa) este siropul
Spor la treaba!  :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: janese din August 11, 2010, 07:35:54 AM
tai un bidon de plastic...bidon in care sa incapa rama care vrei s-o umpli cu sirop.....umpli bidonul cu gura taiata cu sirop...scufunzi pe rand fiecare rama..si o tzii pana vezi ca nu mai ies bule de aer.....o scotzi ..o pui pe un stativ sa se scurga ..sub el sa fie o tava(un corp de cat cu fund-o tava)...faci zece rame dastea in care-tzi intra o galeata de sirop...shi apoi..scurse..le iei  si le bagi pe rand in fiecare familie....inebuneste stupu nu alta!!!turnatu siropului in rama ..deasupra cuibului...aduna viespile de numa...numa!!!!(daca nu au simtit si albinele sa vina la popota)
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: tassevasi din August 11, 2010, 07:36:18 AM
  Multumesc domnul Crombra ,nu pentru a falsifica mierea ,si productii  "la hectar "m-a determinat sa intreb ,ci sincer hranirile de competare care le facem ,in urma extractiilor ce contin si mana. Mai am mult sa ajung eu la sfertul productiei domnului Dragos .
    Multa sanatate va doresc ,ca de ia avem nevoe toti, 
   Poti sa ai toti banii din lume , cind esti bonlnav ,relizezi cu adevarat cit valoreza sanatatea .

    Cu rspect tassevasi  :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: tassevasi din August 11, 2010, 07:47:22 AM
  Aduc multumiri si domnului Janese , nu ma asteptam la mai multe raspunsuri  ,cemai  sunteti oameni cumsecade !     
     Salutari si sanatate .     tassevasi :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 11, 2010, 01:35:22 PM
Citat din: janese din August 11, 2010, 07:35:54 AM
tai un bidon de plastic...bidon in care sa incapa rama care vrei s-o umpli cu sirop.....umpli bidonul cu gura taiata cu sirop...scufunzi pe rand fiecare rama..si o tzii pana vezi ca nu mai ies bule de aer.....o scotzi ..o pui pe un stativ sa se scurga ..sub el sa fie o tava(un corp de cat cu fund-o tava)...faci zece rame dastea in care-tzi intra o galeata de sirop...shi apoi..scurse..le iei  si le bagi pe rand in fiecare familie....inebuneste stupu nu alta!!!turnatu siropului in rama ..deasupra cuibului...aduna viespile de numa...numa!!!!(daca nu au simtit si albinele sa vina la popota)

  Am incescat intr-o albie mare dar ramane blocata bula de aer in celula si nu da drumul la sirop sa intre . Am ramas la varianta umplerii cu ibricul , tin rama in 45 de grade si torn sirop , merge cel mai repede.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 11, 2010, 10:49:09 PM
Prea tarziu
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: tassevasi din August 11, 2010, 11:37:12 PM
 Multumesc domnul Dragos, mai bine mai tirziu ,decit niciodata, ceva intelesesem eu dar vroiam mai mult.
   Am inteles ca vindeti bine reteta TATOIU .
 
   Sa va spun ca si eu sunt operat de cancer pe creier,de acum 28 de ani (1982), prfesorii din Buc. care m-au operat i-a dat sotiei termen de viata 6-8 luni . La 5 ani cind am afost sa-mi puna placa ,s-au mirat si ma-au plimbat pe la toti marii profesori  (inclusiv Arsene) cu performanta lor . Toti intrbau , ce grad ?
    La mine a fost (astrocitom gr III ). Bine Tatoiu e Tatoiu .
   
   Vreau sa spun ca si atunci se facea medicina  de calitate ,si la noi intara  .
   
     Tot respectul pentru d-vs si multa sanatate la toti !    tassevasi     :hi: :hi:,
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: crombra din August 12, 2010, 03:14:06 PM
Ceea ce am prezentat mai sus ca metoda de 'furajare' am aplicat in primavara asta. Avantajul hranirilor timpurii cu sirop + Protofil dat direct in faguri este acela ca hrana poate fi pusa in cuib aproape de puiet. Am avut o crestere exploziva de puiet. Concluzia:
metoda o voi aplica in fiecare an de acum incolo. Anul acesta voi incerca si la stimularea de toamna.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Bătrânul din August 12, 2010, 03:56:03 PM
Ai perfecta dreptate Combra - dar- este nevoie de desfacerea ramelor si se aeriseste mat mult sau mai putin cuibul se respindeste mirosul de sirop mai cade cite o picatura si gata furtisagul. Cu metoda folosita de mine cu borcanul de asupra cuibului nici nu despachetez stupul . scot dopul de polistiren si pun borcanul. la stimulare de 780 ml ,la completare de 3-5 litri si salut. :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: stefan1 din August 13, 2010, 01:17:14 AM
Citat din: crombra din August 12, 2010, 03:14:06 PM
Ceea ce am prezentat mai sus ca metoda de 'furajare' am aplicat in primavara asta. Avantajul hranirilor timpurii cu sirop + Protofil dat direct in faguri este acela ca hrana poate fi pusa in cuib aproape de puiet. Am avut o crestere exploziva de puiet. Concluzia:
metoda o voi aplica in fiecare an de acum incolo. Anul acesta voi incerca si la stimularea de toamna.

  La fundurile cu sita nu pica sirop pe placa de sub stup sau pe jos? Nu este pericol?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: janese din August 13, 2010, 07:32:06 AM
Citat din: dragos2006 din August 11, 2010, 01:35:22 PM
Citat din: janese din August 11, 2010, 07:35:54 AM
tai un bidon de plastic...bidon in care sa incapa rama care vrei s-o umpli cu sirop.....umpli bidonul cu gura taiata cu sirop...scufunzi pe rand fiecare rama..si o tzii pana vezi ca nu mai ies bule de aer.....o scotzi ..o pui pe un stativ sa se scurga ..sub el sa fie o tava(un corp de cat cu fund-o tava)...faci zece rame dastea in care-tzi intra o galeata de sirop...shi apoi..scurse..le iei  si le bagi pe rand in fiecare familie....inebuneste stupu nu alta!!!turnatu siropului in rama ..deasupra cuibului...aduna viespile de numa...numa!!!!(daca nu au simtit si albinele sa vina la popota)

  Am incescat intr-o albie mare dar ramane blocata bula de aer in celula si nu da drumul la sirop sa intre . Am ramas la varianta umplerii cu ibricul , tin rama in 45 de grade si torn sirop , merge cel mai repede.


:rotfl: :rotfl: :rotfl:..pai ai pus rama culcata???..pune-o....tzine-o verticala...shi fa cu podul palmei pe latzul de sus...tzac!tzac!.....tzac.....puturosule!!!!le-ai aruncat ca pe rufe direct in copae!!!!!
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 13, 2010, 12:44:25 PM

   Cam asa ceva  :hi: :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 13, 2010, 04:39:33 PM
  Prima parte a filmului se gaseste pe Jurnal apicol.

Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din August 13, 2010, 10:17:26 PM
 :hi: :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: andrei_calinescu din August 13, 2010, 10:38:20 PM
La ce data in general sfarsiti hranirile de COMPLETARE a rezervelor?
Ce formula de sirop administrati pentru completare 1/1 sau 2/1?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din August 13, 2010, 10:44:03 PM
  Maxim 15 septembrie.
   Sirop 1/1 , pe caldura asta asigura si apa pentru puiet.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Popescu Gheorghe din August 13, 2010, 11:08:33 PM
Toamna fac stimulare cu 200 ml sirop din doua in doua zile in hranitor de interior de la sfarsitul lui august pana la 1 octombrie  dupa reteta:ceai din coaja de stejar(fiert bine)-contra nosemozei apoi cuisoare planta pentru aroma( dupa metoda ruseasca).sunatoare, cimbru,musetel,coada soricelului cu o tableta efervescenta de complex de vitamine  la 10 litri sirop si o lingura de otet de 90 grade la litru sirop adugand un plic de Startovit pentru stimularea matcii.Neavand paduri in Dobrogea riscul de a ierna pe miere de mana este mic si lasand hrana suficienta nu este nevoie desirop de completare ci doar de stimulare
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: bur_bur58 din Septembrie 08, 2010, 08:56:55 PM
Buna seara ,
                      Sunt un incepator , de citeva luni , am pornit de la 2 stupi  si am reusit cu ajutorul forumului sa fac 4 .
Problema se pune ca am verificat sambat "stupina " si la toti am 5-6 rame cu albina ,puiet si coroana de miere .
Cred ca nu e suficienta pentru iarna , mai pot sai hranesc cu sirop.
    Nu i-am ajutat cu nimic , vremea a fost foarte proasta in Moldova , dar nici miere nu am scos. Sunt multumit daca -i vad in primavara sanatosi .

o seara buna
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: CRISTI M din Septembrie 08, 2010, 09:03:31 PM
Daca pe cele 5-6 rame au coronita la jumatatea ramei este bine , daca nu au atat trebuie sa-i ajuti .
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Popescu Gheorghe din Septembrie 08, 2010, 09:37:02 PM
Pentru orice eventualitate in lipsa de cules pentru a nu scadea ponta matcii se poate face stimulare cu sirop 1/1 cu ceai de plante( o reteta este cea de mai sus)cate 150-200 ml la familie.Hotararea iti apartine dupa situatii
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: bur_bur58 din Septembrie 08, 2010, 09:43:54 PM
multumesc mult ,

   totusi exista o data limita a hranirii sau in functie de hrana din stup , vreme ,puiet ,marimea stupului ??
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Popescu Gheorghe din Septembrie 09, 2010, 11:51:24 PM
Eu fac stimularea din doua in doua zile pana la 1 octombrie(in Dobrogea vremea este inca prielnica si matca inca depune caci al binele inca mai gasesc polen)IN lipsa de polen este mai dificil, dar stimularea depinde de hotararea fiecaruia in functie de vreme si situatie
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: BOB0 din Septembrie 10, 2010, 07:00:25 PM
Exista trei componente de hranire artificiala :Hranire de completare a rezervelor de hrana pentru trecerea sezonului hibernal ,hranire dintre culesuri in situatii in care din cauze extreme nu sunt culesuri in perioada activa si hraniri de stmulare a pontei .Aplicarea unuia dintre componente tine de :Zona pedroclimaterica unde este ampl. stupina,anotimp,scopul urmarit,situatia  botanica a zonei,aprecierea ,experienta si priceperea apicultorului.Sunt f. multe particuleritati incit un sfat dat nu este valabil peste tot.Deaceia sfatul meu este :Consultati cu incredere manualele de apicultura nu face rau apicultorului ,dar mai ales fam. de albine.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Popescu Gheorghe din Septembrie 10, 2010, 10:21:22 PM
De acord cu Bobo, dar atentie pedoclimatica-zona de influienta atmosferica ,constitutia si configuratia terenului
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: BOB0 din Septembrie 11, 2010, 12:09:54 PM
STARTOVIT,STARTOVIT,??? .Ce mi-a patit pielea in primavara cind am iesit la pastoral cu alb. stimulate cu acest produs?? nu as indica nici dusmanilor .Nu am crezut un coleg ce a folosit cu un an in urma startovitul ca induce roitul.Ce sa-i faci ,omul din greseli invata si capata experienta.Tot patitu-i priceput. :hi:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: D006 din Septembrie 11, 2010, 12:26:00 PM
  Indicatiile la Startovit sunt clare ! cine nu citeste e vina lui.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: mihaizzr din Septembrie 11, 2010, 07:37:42 PM
Dragi colegi de forum , azi am vizitat indeaproape familiile de albine.In aceasta perioada majoritatea sunt pe 9-10 rame din care 4 cu puiet.Pana acum le-am stimulat cu cate 500 ml de sirop cu protofil, de doua ori pe saptamana de la inceputul lui august (aproximativ).Am concluzionat ca le-ar mai trebui intre 3 - 5 kg de miere per familie.Voi cum stati cu ele in acest moment?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Adrian Roman din Septembrie 11, 2010, 09:46:38 PM
Dupa stimulare cam de trei saptamani, in medie 6 rame cu puiet si ponta inca sustinuta, le-am dat la punga sirop invertit, gros ca mierea, cam 1kg de fam. Intro noapte au mutat tot !! Le mai dau cate o punga si sunt in regula, la modul f.b. :nod:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Popescu Gheorghe din Septembrie 11, 2010, 10:07:47 PM
La mine startovitul a dus la dezvoltarea familiilor si daca nu sunt supravegheate pot crea probleme altfel ,nu;eu folosesc startovitul si toamna pentru cresterea pontei matcilor ,mai ales ca peste jumatate din ele au fost inlocuite cu matci de 2010(deci cu putere de ponta).O sa spuna cineva ca le uzez dar masi bine albina multa si eventual in primavara daca se epuizeaza matca, fie ca va fi  inlocuita linistit fie o inlocuiesc , eu de la rezerva
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: prisecarul din Septembrie 12, 2010, 05:48:42 PM
este  mai bine de dat in aceasta perioada, sirop 2/1 la 2 zile cate 500 ml sau 1/1?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: bucovineanu din Septembrie 12, 2010, 07:05:05 PM
Siropul 1/1 provoaca umezeala in stup deoarece albinele trebuie sa scoata mai multa apa din el. Mai bine 2/1.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: BOB0 din Septembrie 12, 2010, 08:05:47 PM
Citat din: dragos2006 din Septembrie 11, 2010, 12:26:00 PM
  Indicatiile la Startovit sunt clare ! cine nu citeste e vina lui.
DLE.DRAGOS,din pacate sunt cunoscator in aplicarea unei posologii,asta mi-e meseria.Am folosit seleniul  si cobaltul la tineretul multor specii de animale atat in premixuri cat si injectabil[URSOSELEVIT,SELENIT DE SODIU] in combaterea ,bolii muschiului alb la mamifere si encefalomalacia la puii de gaina,cu rezultate spectaculoase.La rumegatoare adulte in reproductie,deasemeni rez.f.bune.Am cunostinta de FIZIOLOGIE  si ALIMENTATIE ANIMALA,cum sa nu citesc prospectul ?Ba inca, am folosit jumatate din doza prescrisa din prudenta o singura data ,in 200gr.sirop.Cu toate astea de-la Rapita pana la Floare n-am avut liniste,in contextul in care aveam numai matci din 2008 si 2009.facute numai din s. linistita. La colegul  Popescu fenomenul de roire s-ar putea  manifesta in primavara,din siropul acumulat in faguri si folosit ca hrana in timpul sezonului hibernal si dupa.Sa dea DOMNUL sa nu am dreptate! Mai ales ca, in carcalete intra si TOCOFEROLUL ???din POLIVITAMINE.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Popescu Gheorghe din Septembrie 12, 2010, 10:33:05 PM
D-le Bobo eu folosesc tabletele de multivitamine efervescente recomandate pentru copii( si producatorii nemti recomanda acest lucru),iar referitor la roire ,prin selectie naturala si control adecvat  si la timp eu nu am avut probleme cu roitul,decat in primii ani de stuparit si de atiunci ( am 30 ani de munca in stupina ,cursuri de specialitate pe vremea lui raposatu la stupina Institutului Apicol de la Maliuc in Delta Dunarii,unde, cu specialisti de prestigiu( regretatul DR.ing. Carnu-baza melifera,sau D-na Dragan-specialista in transvazari artificiale in perioada anilor 79)am descoperit o mica parte din ascunzisurile nelamurite inca de om din viata albinelor( ce bine ar fi daca societatea umana  ar lua exemplu de organizare si sacrificiu in folosul  grupului de la albine-atentie nu-i vorba de comunismul salbatic)
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: BOB0 din Septembrie 13, 2010, 10:53:05 AM
 Sa lasam  ca timpul sa vorbeasca.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: tepes v din Septembrie 13, 2010, 03:17:15 PM
Citat din: BOB0 din Septembrie 11, 2010, 12:09:54 PM
STARTOVIT,STARTOVIT,??? .Ce mi-a patit pielea in primavara cind am iesit la pastoral cu alb. stimulate cu acest produs?? nu as indica nici dusmanilor .Nu am crezut un coleg ce a folosit cu un an in urma startovitul ca induce roitul.Ce sa-i faci ,omul din greseli invata si capata experienta.Tot patitu-i priceput. :hi:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: si eu am patit o cu acest produs .... am dublat efectivul si am avut o medie de 36 pe stup problema ii cu matcile care sau cam epuizat
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 13, 2010, 08:00:01 PM
Depinde care parte a paharului o vezi!
Tepes a vazut partea plina, iar BOB0 a vazut partea goala!
Nu am folosit Startovit, dar oare nu pentru stimularea pontei matcii a fost creat? Deci daca au fost situatii de roire inseamna ca produsul este bun, iar apicultorul mai trebuie sa fie atent la cum il foloseste, pentru a evita acest lucru.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Popescu Gheorghe din Septembrie 14, 2010, 12:18:45 AM
Corect D-le Pharaonu.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: BOB0 din Septembrie 14, 2010, 10:27:21 PM
Cunosc modul de a opri roitul , dar  cind esti singur si ai in exploatare peste 100 fam. si alte activ.nu stiu cum poti stapani o astfel de situatie  pe care eu nu stiu cine s-ar  dori???In ceace priveste prod.am realizat,in  jur de 44kg./fam.dar nu sunt multumit,este cea mai mica prod. din ultimii ani.Pana in2007 realizam o astfel de prod. numai dela fl. soarelui. Sunt bucuros ca a satifacut acest prod.in stupinele Dv. Este cunoscut si recunoscut de catre maj. crescatorilor de animale ca ori ce fortaj ,poteic,vitaminic ,mineral ,hormonal, nu  duce de cle mai multe ori la lucruri bune,atunci cind este aplicat in masa.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Popescu Gheorghe din Septembrie 15, 2010, 01:13:32 AM
Ce ne facerm caci facem totul pentru a vea albine dar nu mai sunt culturile de alta data, nici la rapita si floarea soarelui,iar despre mustar,coriandru,sparceta ce sa mai vorbim;vremea nu ne mai ajuta nici la salcam si nici la tei;din ce in ce mai greu;unde sunt recoltele de  cel putin 60 kg per familie?
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Septembrie 15, 2010, 07:55:12 PM
Citat din: bucovineanu din Septembrie 12, 2010, 07:05:05 PM
Siropul 1/1 provoaca umezeala in stup deoarece albinele trebuie sa scoata mai multa apa din el. Mai bine 2/1.

sefu... perfect de acord cu gradul de umezeala
dar depinde si de tipul de stup
eu am din poliuretan si nu pot pronunta cuvantul umezeala sau condens
deci... afirmatia e valabila doar pentru stupii din lemn.


fara suparare :wink2:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: ioanardelean55 din Septembrie 15, 2010, 08:13:14 PM

D-nu Florin eu m-am suparat deja ,cind am vazut ce compararie faceti intre poliuretan si lemn .DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE POLIURETANU ESTE INFERIOR LEMNULUI ,condensu are la origine mai multi factori favorizanti dar pe lemn nu putem da vina niciodata .
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Septembrie 15, 2010, 08:38:48 PM
Citat din: ioanardelean55 din Septembrie 15, 2010, 08:13:14 PM

D-nu Florin eu m-am suparat deja ,cind am vazut ce compararie faceti intre poliuretan si lemn .DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE POLIURETANU ESTE INFERIOR LEMNULUI ,condensu are la origine mai multi factori favorizanti dar pe lemn nu putem da vina niciodata .

domnule ioan, cine se supara da o sticla de bere
asa e aici la noi

eu am avut si stupi de lemn, am trecut prin of-urile de intretinere de primavara (chituire, vopsire, desinfectare), impachetarea de iarna, ca sa nu mai vorbesc de greutatea la manipularea lor in pastoral
de 2 ani am trecut pe acest tip, de care sunt incantat
poasibil ca durata de viata sa nu tina cat cel de lemn, dar macar 5 ani, am scapt de intretinere, de impachetare, si de greutate
imi pare rau ca sunteti asa departe de braila, ca va invitam sa vedeti faptic

eu stiu ca fiecare cioara isi lauda puiul, dar avand in vedere ca nu eu sunt producatorul, si nu am nici un bonus de la prodiccator daca fac reclama, vreau sa expun doar avantajul lor

polemica este ultimul lucru in care asi dori sa intram, ba mai mult si contrele, dar ganditi-va ca si atunci cand a aparut masina cu motor cu ardere interna, s-a creat o revolutie, asa si cu becul cu incandescenta
odata tot trebuie sa fie prima data

sa fiti sanatos, banos, si iubit
cu tot respectul cuvenit
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: bucovineanu din Septembrie 15, 2010, 08:45:22 PM
Citat din: FlorinI din Septembrie 15, 2010, 07:55:12 PM
Citat din: bucovineanu din Septembrie 12, 2010, 07:05:05 PM
Siropul 1/1 provoaca umezeala in stup deoarece albinele trebuie sa scoata mai multa apa din el. Mai bine 2/1.

sefu... perfect de acord cu gradul de umezeala
dar depinde si de tipul de stup
eu am din poliuretan si nu pot pronunta cuvantul umezeala sau condens
deci... afirmatia e valabila doar pentru stupii din lemn.


fara suparare :wink2:
Pacat ca albinele nu au stiut cat de bun este poliuretanul in comparatie cu lemnul.  Nu isi faceau cuiburile in scorburi de lemn. :) :)
Lasand gluma la o parte, la noi este o vorba: Sunt case de tot felul, dar sunt si case din lemn. Acest lucru e valabil si la stupi. Lemnul permite un schimb intre interior si exterior. Poliuretanul nu permite nici un fel de schimb. In stupii din lemn albinele ierneaza foarte bine chiar daca nu au fund cu sita. La stupii din poliuretan daca nu se deschide subarul de la fund e jale.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Septembrie 15, 2010, 08:54:00 PM
Citat din: bucovineanu din Septembrie 15, 2010, 08:45:22 PM
Citat din: FlorinI din Septembrie 15, 2010, 07:55:12 PM
Citat din: bucovineanu din Septembrie 12, 2010, 07:05:05 PM
Siropul 1/1 provoaca umezeala in stup deoarece albinele trebuie sa scoata mai multa apa din el. Mai bine 2/1.

sefu... perfect de acord cu gradul de umezeala
dar depinde si de tipul de stup
eu am din poliuretan si nu pot pronunta cuvantul umezeala sau condens
deci... afirmatia e valabila doar pentru stupii din lemn.

fara suparare :wink2:
Pacat ca albinele nu au stiut cat de bun este poliuretanul in comparatie cu lemnul.  Nu isi faceau cuiburile in scorburi de lemn. :) :)
Lasand gluma la o parte, la noi este o vorba: Sunt case de tot felul, dar sunt si case din lemn. Acest lucru e valabil si la stupi. Lemnul permite un schimb intre interior si exterior. Poliuretanul nu permite nici un fel de schimb. In stupii din lemn albinele ierneaza foarte bine chiar daca nu au fund cu sita. La stupii din poliuretan daca nu se deschide subarul de la fund e jale.

chestia cu subarul, se pare ca e justa, deoarece iarna la mine subarul e deschis complet, ce impiedica formarea condensului
la capac exista niste decupari speciale ce permite totusi aerisirea stupului

hai sa ne strangem mana si sa incetam"ba a mea e mai frumoasa, ba a mea", ca si oamenii au stat in case de chirpici si s-au mutat la bloc, dar inca mai fac la tara peretii de chirpici
fiecare cu avantaje sau dezavantaje
:wink:
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: bucovineanu din Septembrie 15, 2010, 09:41:53 PM
Ce am spus nu am spus cu rautate. Sigur, fiecare procedeaza cum crede ca e mai bine. Daca se folosesc corect atat cu stupii de lemn cat si cu cei din poliuretan avem rezultate bune, dar pretul celor din urma e totusi prea mare, comparativ cu durata de explotare.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Septembrie 15, 2010, 09:57:55 PM
Citat din: bucovineanu din Septembrie 15, 2010, 09:41:53 PM
Ce am spus nu am spus cu rautate. Sigur, fiecare procedeaza cum crede ca e mai bine. Daca se folosesc corect atat cu stupii de lemn cat si cu cei din poliuretan avem rezultate bune, dar pretul celor din urma e totusi prea mare, comparativ cu durata de explotare.

am mai spus-o
pretul nu e cam mare.... e... FOARTE MARE

e dublu si ceva in plus fata de cei din lemn

asta e: arta cere sacrificii
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: cipriene din Decembrie 11, 2011, 03:33:17 PM
Citat din: tepes v din Septembrie 13, 2010, 03:17:15 PM
Citat din: BOB0 din Septembrie 11, 2010, 12:09:54 PM
STARTOVIT,STARTOVIT,??? .Ce mi-a patit pielea in primavara cind am iesit la pastoral cu alb. stimulate cu acest produs?? nu as indica nici dusmanilor .Nu am crezut un coleg ce a folosit cu un an in urma startovitul ca induce roitul.Ce sa-i faci ,omul din greseli invata si capata experienta.Tot patitu-i priceput. :hi:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: si eu am patit o cu acest produs .... am dublat efectivul si am avut o medie de 36 pe stup problema ii cu matcile care sau cam epuizat

si eu am folosit startovit, cei drept din august fara frica ca o sa roiasca. partea buna la roiurile pe care am folosit este ca s-au dezvoltat suficient de bine astfel ca am intrat cu un numar dublu de albine/familie in iarna. astept sa vad daca la primavara acest tratament are remanenta.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: mechenici din Ianuarie 05, 2012, 03:01:54 PM
Citat din: stupar-escu din Ianuarie 26, 2010, 07:26:42 PM
Nu te-am intrebat ce scrie pe stuparitul.Domn meu.Am intrebat unde scrie ce ai afirmat despre Dragos.
Daca nu conteaza, de ce ai scris? Ca sa lingi ...putin din dosul ...palmei mierea scursa?
Domnul meu
Sunteti montat sa ridicati mingi la fileu? faceti afirmatii de dragul discutiei? Ati citit regula noua?Ia sa o cititi urgent.
Cat despre productia unora.Daca tu nu esti in stare sa-ti asiguri mierea pt casa, nu inseamna ca cei ce fac si surplus si au de vanzare ,au aceiasi metoda ca si Dragos.Adica aceea de a stimula non stop si chiar in timpul culesului de rapitta si salcam 1.Afirmatia apartine lui Dragos .Postarea se afla mai sus.Domnul meu
Salut.Vad ca mai mult va certatzi decit sa discutatzi despre tema topicului.Moda cu turte stimulatorii am invatzato de pe net,eu le lasam miere shi in martie cind infloreau porumbaru,prunu dam sirop ,nu cheltuiam atitzia bani pe mincareshi aveam shi miere.
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: johnysibiu din Februarie 17, 2012, 03:09:07 PM
Am folosit si eu startovit, cu succes.Insa, dupa ce ai starnit poporul trebuie sa te ti de el, altfel le cauti prin pomi. Se pare ca v-ati dus pe campii de la subiect.

Deci, cand furajam, in aceasta primavara care nu mai vrea sa vina, si cu ce fel de turte? Care este dimensiunea (greutatea) optima a turtei in raport cu puterea familiei de albine.S-au vehiculat tot soiu de variante (cat o nuca - @balasbebe ) sau cateva kilograme.
Ce credeti ca are cea mai mare importanta in stimularea pontei? (In afara pasturii pe care daca o ai in cantitati suficiente si este USCATA nu trebuie sa te mai gandesti la turta).
Titlu: Re: Cand furajam albinele ?
Scris de: bucovineanu din Februarie 17, 2012, 04:34:02 PM
Turtele energetice se pot da in cantitati mai mari. Turtele proteice, cele despre care vorbea Balas, se dau numai dupa un zbor serios de curatire in cantitati mici pentru a stimula ponta, numai daca nu avem polen in natura.