Apicultura romaneasca intre ADEVAR si MINCIUNA

Creat de D006, Octombrie 07, 2013, 08:53:35 PM

« precedentul - următorul »

D006

  Inca un mit : invertirea zaharului cu sare de lamaie .
  Vad o groaza de apicultori care iau de buna respectiva reteta , in realitate nu e mare diferenta de siropul de zahar neiinvertit  si cea cu sare de lamaie.

Florin D.

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 25, 2013, 06:55:11 PM
  Inca un mit : invertirea zaharului cu sare de lamaie .
  Vad o groaza de apicultori care iau de buna respectiva reteta , in realitate nu e mare diferenta de siropul de zahar neiinvertit  si cea cu sare de lamaie.
Salut!
Poti sa si argumentezi un pic.
Eu am luat de buna reteta respectiva si n-as vrea sa raman in intuneric.

D006

  Si eu mult timp a luat-o de buna pana cand un procesator de miere a afirmat ca prin respectiva metoda nu se poate inverti mai mult de 40% din cantitatea de zahar . Am facut sapaturi si am gasit ca specialistii din industria alimentara nu folosesc invertirea cu sare de lamaie deoarece este nesigura. In fapt sunt alte metode mai sigure.

Florin D.

Procesatorul ar fi fost direct interesat in a combate reteta...sa-si vanda apipiliciul.
Care ar fi metodele de invertire mai sigure?
Acum spune tot. :)

D006

Respectivul procesator NU comercializeaza nici un apisirop , e printre putinii...
Retete sunt multe dar mai intai astept ...provincia.  :wink:

morozan simion

mai uimitima , cum invertesc acesti procesatori zaharul

PACO

nu stiu cum fac ei dar foarte simplu si sigur e invertirea pe baza de invertaza.

fiug1970


1 kg zahar tos
-150- 450 ml apa (plata sau de la robinet), in functie de consistenta finala pe care o dorim
-1 lingurita rasa sare de lamaie
-un vas emailat mai mare
-1 lingura de lemn
-borcane cu capac
-tifon dublu

Nota: Se interzice folosirea vaselor de inox sau aluminiu, precum si a lingurilor metalice.


Preparare:


Puneti zaharul, apa, sarea de lamaie in vasul emailat si fierbeti circa 10 min, la foc iute, amestecand ocazional cu lingura de lemn.

Adunati si aruncati spuma de culoare pamantie care se formeaza in timpul fierberii pe marginea vasului, folosind tot lingura de lemn.

Supravegheati vasul deoarece in timpul fierberii spuma care se
formeaza are tendinta de a iesi din vas. Fierband in clocote, zaharul se transforma intr-o compozitie limpede ca uleiul si groasa ca mierea. Procesul este terminat in momentul in care nu se mai formeaza spuma.

Spre sfarsitul fierberii - ultimele 2- 3 min din cele 10 min - micsorati intensitatea focului pentru ca siropul sa nu se inchida la culoare si sa ramana auriu ca mierea.

Luati vasul de pe foc, lasati putin sa se racoreasca, apoi turnati in borcanele sterilizate, prin tifon dublu.


fiug1970

Profesorul universitar dr. Marius Bojiţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca spune că ar fi bine să renunţăm la folosirea zahărului şi a produselor pe bază de zahăr din alimentaţie, pentru că acestea produc un dezechilibru metabolic în organism.


Referindu-se la criticile pe care apicultorii cu miere ecologică o aduc zahărului invertit şi la avertismentul acestora că acest produs este dăunător şi albinelor, şi omului, prof. univ. dr. Marius Bojiţă a arătat că inversia nu se face numai punând apă peste zahăr, şi cu siguranţă în acest sirop se pun şi alte substanţe, probabil acizi, pentru ruperea moleculei de zaharoză, iar aceşti acizi pot provoca decimarea familiilor de albine.

"Este nevoie de o analiză de laborator pentru a se vedea concret ce conţine în plus acest sirop invertit, dăunător pentru albine", a concluzionat profesorul universitar.

kiloz

Sare de lamiie se pune la gramaj nu la nimereala. In loc de apa se pune ceai cu plante aromate de diferite sortimente,sau la final se adauga ceva esenta sau concentrat, extrakt de arome si ai miere falsa de calitate extra!

• Zahărul invertit artificial sau mierea artificială

  Conform normativelor UE, soluţiile de zahăr invertit obţinute din cristale de zahăr (zahăr tos, zahăr pudră), poartă, pe bună dreptate, numele de miere artificială. Această soluţie "de dulce" nu este sănătoasă.
  Zahărul invertit alimentar, dacă nu este natural, aşa cum se găseşte în mierea de flori şi mierea de mană, prin faptul că se absoarbe deosebit de repede (mai repede decât zahărul rafinat), creşte brusc glicemia şi îngraşă. Participarea pancreasului endocrin la metabolizarea acestui amestec de monozaharide este chiar mai mare decât în cazul zahărului rafinat (insulina fixează glucoza, nu zaharoza, ori absorbţia glucozei libere este mai bruscă). De asemenea, compoziţia unilaterală concentrată, ca şi în cazul altor alimente de acest tip (uleiuri rafinate, făina albă, etc.), poate produce dezechilibre metabolice. Soluţiile nenaturale (artificiale) de zahăr invertit sunt utilizate azi, la scară largă în industria alimentară, consecinţele sale negative asupra sănătăţi, nefiind de neglijat. Zahărul invertit, fiind mai dulce ca zahărul (zaharoza) din care provine (soluţia de zahăr invertit are gust mai dulce decât soluţia de zaharoză, prin prezenţa liberă a fructozei, care este 2 ori mai dulce decât zahărul şi decât glucoza), se utilizează la fabricarea siropurilor, îndulcitorilor, înlocuitorilor de miere, îngheţatei, răcoritoarelor, bomboanelor, lichiorurilor, etc..  Deşi există o sursă majoră naturală de zahăr invertit (mierea), se propagă ideea folosirii zahărului invertit artificial, obţinut din cristale rafinate de zahăr tos, pe considerentul că produsul obţinut este sănătos (ar fi primul caz din istorie, în care dintr-un aliment industrial arhirecunoscut pentru nocivitatea sa, s-ar obţine un preparat convenabil pentru organism). Cei care se lasă cu uşurinţă păcăliţi, sunt îndemnaţi chiar să-şi prepare, ca sursă "de dulce", astfel de soluţii "inofensive" în condiţii casnice .
• Romania ocupa ultimul loc din Europa la consumul de miere pe cap de locuitor. Mierea, pe langa alti compusi valorosi pentru sanatate, reprezinta principala sursa de zahar invertit natural. Cu toate acestea, se propaga, tocmai in Romania, ideea, utilizarii unui preparat cu totul sintetic si complet nenatural, si anume a ZAHARULUI INVERTIT obtinut din zahar rafinat. :qp:
Sa fii drept si scrie adevarul.

kiloz

#101
  Siropul de zahar invertit

Compozitie:-amestec echimolecular de glucoza si fructoza ce reprezinta 76-78%
                  -zaharoza 3%
                  -apa-19-20%
                  -produsi de disociere
  Siropul de zahar invertit se prepara din sirop de zaharoza de concentratie 70-80% prin fierbere in prezenta de acizi alimentari(acid citric,malic,acetic)
  Gradul de invertire este influientat de factorii urmatori:
  -proprietatiel si concentratia acidului folosit
  -concentratia solutiei de zahar
  -temperatura si duritatea invertirii
  -prezenta nezaharurilor in solutiile de zahar
Capacitatea de invertire,depinde de prezenta ionilor de hidrogen liberi in acid, deoarece diferiti acizi avand aceeasi concentratie,invertesc zaharoza cu viteze diferite.Astfel constanta variaza astfel:
-acid citric-1.72
-acid formic-1.53
-acid malic-1.27
-acid lactic-1.07
-acid acetic-0.4
Siropul de zahar invertit ,dupa preparare trebuie pastrat la temperaturi scazute de 15-20 gr C pentru ca astfel fructoza disociaza provocand o colorare intensa a siropului.

  Siropuri derivate din amidon
         Toate siropurile derivate din amidon de obicei, au solide 70% şi 30% apă.

         Siropul de glucoza
         
           Siropurile de glucoză, 42DE, 63DE, 90DE, etc la temperatura ambiantă sunt foarte groase din cauza prezenţei de molecule mari, cum ar fi dextrine, care sunt parţial hidrolizate de amidon. Siropurile de glucoză sunt, în general, nu la fel de dulci ca siropurile de zaharoză. Termenul DE este utilizat pentru a indica concentraţia aparentă de dextroză, sau alte zaharuri de reducere, şi, prin urmare dulceaţa şi puterea de reducere. Astfel, DE42 indică faptul că siropul are o performanţă similară cu o soluţie de 42% din dextroză.
         Siropul cu multa fructoză din porumb (HFCS) este un tip de sirop de glucoză.Hidroliza amidonului a fost realizata cu enzime speciale care favorizeaza producţia de fructoză, mai degrabă decât dextroză. Concentraţia de fructoză în raport cu conţinutul de alte zaharuri este în intervalul de 4 şi 90%. Acest lucru înseamnă că siropul este mult mai dulce la gust decât un sirop de glucoză normală.


Alte tipuri de siropuri
         Extractul de malt
         Extractul de malţ este bogat în maltoza zahăr care, deşi o disaccharide este un zahar reducător. Extractul de malţ este folosit in principal pentru aroma sa. Acesta este de obicei facut din orz germinativ prin extragerea cu apă si concentratia siropului este de solide :80%. Maltul este bogat în enzimă amilaza care descompune amidonul şi zahărul. Utilizarea extractului de malţ  sau a siropului non-diastatic ar trebui să fie facuta atunci cand enzimele au fost dezactivate de căldură.
Sa fii drept si scrie adevarul.

almasel2011

Citat din: dragos2006 din Octombrie 09, 2013, 09:48:03 PM
Batrane Romania are la ora actuala 1,8 milioane colonii de albine ! aplica regula de trei simple si vei vedea ca am drepate.

Are Romania atatea familii pe dracu! Cifrele astea sunt masluite pana peste cap, iar fraierii le scriu in scripte!
Nihil sine Deo.

D006

  Demonstreaza afirmatia !   daca nu ai dovezi e cam nasol ...

bucovineanu

Sunt socotite si familiile lui Ursu in statistici?  :smile: