Apicultura - Forum discuții Apiardeal

DESPRE NOI, FOTO, VIDEO => ACEŞTIA SUNTEM NOI => Subiect creat de: Tamu din Aprilie 27, 2013, 11:46:50 AM

Titlu: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Aprilie 27, 2013, 11:46:50 AM
Salut pe toata lumea cu respect.  :hi:
Sunt din baia Mare, am 44 de ani, de meserie electronist. M-am hotarat prin decembrie 2012 sa fac apicultura stationar. Sper ca sa ma descurc cu aceasta noua indeletnicire. Timpul pentru a ma documenta si pentru a ma organiza a fost f. scurt. Pana la urma am scos-o cumva la capat si am reusit sa-mi procur cele necesare, cu exceptia catorva lucruri care urmeaza in curand.
Stupina:
- am determinat o suprafata de vreo 10 x 6 m. din gradina socrilor pe care am imprejmuit-o cu un gard de 1,5 metri (asta pentru a determina albina sa aiba un zbor mai inalt si pentru atenuarea eventualelor rafale de vant). Am imprastiat var si am sapat-o pentru dezifectare. Un bidon de 80l. cu robinet si 3 tavi lungi, montate in cascada, de la ghivece ptr. flori = realizarea adapatorului. Un senzor cu alarma optica si acustica alimentat de energia solara si un termometru. Si este in pregatire un suport ferit de ploaie unde am sa pun un bulgare de sare.
-stupii pe care i-am achizitionat (5 la numar + 5 colectoare de polen tip Zalau si 2 roinite pe 6 rame cu diafragma despartitoare ptr. roi pe 3 rame), neansamblati. Stupii sunt cu 12 rame de 1/1 si cu cate 2 cat-uri de 1/2. I-am montat, vopsit (vopsea pe baza de apa), montat accesorii (manere, cleme fixare fund, suport colector polen, etc.), confectionat tabla pe capace si subar la fundurile antivaroa. Voi popula ptr. inceput 3 cu familii puternice pe 10 rame chiar maine (daca toate merg conform planului). I-am pregatit pe dinauntru cu un strat de propolis dizolvat in alcool de 80 de grade, apoi i-am flambat cu lampa pe gaz, i-am frecat bine cu menta verde.
Unelte si accesorii:
- afumator, perie, 3 dalti inox diferite, furculita descapacit inox, dorn ptr. montat capse in rame, markere regine, sarma inox, sita dubla de inox, rame de tei si brad 1/1 si 1/2, 5 hranitoare urdinis, 3 hranitoare uluc, combinezon apicol, bluza cu masca, masca simpla, manusi, medicamente pentru albine si ptr. eventuale persoane care au fost intepate, 3 cutii de foiete de ceara de Bistrita, alimentator ptr. montat foitele, masa (suport ptr. scule suport magazie si 2 rame), accesorii ptr. inmultirea matcilor, topitor ceara inox cu aburi pe gaz si butelie, centrifuga tangentiala pe 3 rame din inox,  oala 7l. inox, plita inductie magnetica cu contol de temperatura (incalzire si/sau sterilizare ceara), lampa gaz, plus inca o gramada de maruntisuri aferente. In viitorul apropiat mai doresc achizitionarea unei prese de faguri Dadant din metal, un maturator de inox de 100kg., o tava de inox ptr. descapacit.
Atelierul stupinei:
- in sura socrilor, am realizat din OSB o incapere de 4x5m. in care am montat un sistem de alarma, o lampa insecte cu temporizare, un aparat de radio  :smile: . Aici tin toate lucrurile care le folosesc ptr. ALBINISM.
Intentionez sa colectez apa de ploaie de pe sura intr-un vas de 500l. ptr. a o putea folosi in aceasta activitate.
Sunt deschis la discutii despre apicultura cu oricine doreste sa-mi transmita din experienta lui.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: mmacreanu din Aprilie 27, 2013, 11:57:24 AM
O grija deosebita fata de albine, menta, propolis, alcool, senzori, sisteme de alarma (daca in sura intra un soarece? :D)
Bine ai venit!
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: stefan1 din Aprilie 27, 2013, 11:59:45 PM
  Bun venit, Tamu-le!
  Imi place prezentarea ta si modul cum te-ai pregatit pentru aceasta activitate! Din lucrurile pe care le-ai procurat (eu am mult mai putine decat tine), se vede ca nu esti chiar nestiutor despre ce necesita aceasta activitate si sigur ai si un sfatuitor cu experienta. Ramane intalnirea directa cu albina si sigur te vei indragosti de ea. Rezultatele o sa vina pe parcurs, totul e sa nu descurajezi de la prima nereusita.  Sa ai succes!   :hi:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: caba stefan din Aprilie 28, 2013, 12:16:22 AM
bine ae venit
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: KTA-APIDORNA - Ski din Aprilie 28, 2013, 08:25:39 AM
Bine ai venit pe aici! felicitari pt inventarul apicol si spor la  :bzz: :bzz: :bzz: %%- :hi: :bravo:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: orbanstefan64 din Aprilie 28, 2013, 08:58:21 AM
bun venit pe forum!!
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Aprilie 28, 2013, 09:19:33 AM
Va multumesc tuturor de primirea calduroasa si de incurajari. Astazi, sper sa ma ajute vremea ca de dimineata a ploat nitel, merg sa-mi aduc fetitele acasa. Sunt extrem de emotionat si nerabdator in acelasi timp. Totodata sunt constient ca din acest moment incepe cu adevarat magia acestui domeniu de activitate. Multumesc tuturor inca o data. Am sa pun si ceva poze in cateva zile.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Aprilie 28, 2013, 09:39:36 PM
Bine ai venit :hi: :hi: :hi:  Felicitari pentru inventar si pentru prezentare... Si ca o gluma ..nu vad utilitatea
Citat din: Tamu din Aprilie 27, 2013, 11:46:50 AM
unei prese de faguri Dadant din metal
=)) =)) =)) =)) =)) Sper sa nu te superi.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: romikele din Aprilie 28, 2013, 10:03:34 PM
Io nu vaz nimic de ras...  :uimit:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Aprilie 29, 2013, 06:18:22 AM
 
Citat din: romikele din Aprilie 28, 2013, 10:03:34 PM
Io nu vaz nimic de ras...  :uimit:
^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^
Mii de scuze citisem... "presa de  faruri Dadant " si ca .....ala din poveste ...am si postat. Inca o data imi cer scuze si pormit ca nu o sa se mai intample. Ca o "scuza" zilele trecute mi-am rupt din greseala... ochelarii, si pana maine ma descurc mai greu. ^:)^ ^:)^ ^:)^
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Aprilie 29, 2013, 09:07:50 AM
E bine venita o gluma oricand. Apropo: FARURILE DADANT ... cu XENOANE?  :smile:
...
Am reusit ieri sa intru in posesia albinelor. La primul meu contact cu ele am avut parte de doar 2 intepaturi, desi am stat intre ele aproximativ 2 ore. Din 30 de rame am luat la purecat personal cam 20 (din care 5-6 am lucrat cu ele fara manusi, atunci am fost executat). Am avut o problema cu ouale de o zi, doua. Nu le observam din cauza ca erau depuse chiar la imbinarea Y, erau dificil de vazut ptr. un neinitiat ca mine. La un moment dat cu toate ca eram aproape in permanenta cercetat de 20, 30 de soldatei, stateam in povesti chiar in fata stupilor. Sincer, nu credeam ca o sa trec atat de usor de aceste clipe incarcate de adrenalina. Seara, noaptea ca deja era ora 21:30, cand am ajuns la destinatie cu ele (transportul a durat cam 2 ore pe drumurile de exceptie ale patriei) le-am pozitionat si dupa cca. o jumatate de ora le-am dechis urdinisurile. Instant au iesit afara vreo 15-20 de iubarete. M-am retras si le-am lasat sa se linisteasca in noua locatie, cu speranta ca azi cand voi merge sa le vad si sa mai fac cate una alta sa fie totul OK. O paranteza, in aceasta noapte am visat ca am avut furtisag ptr. ca lasasem urdinisurile deschise la maxim (pe toata lumgimea stupului).  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Aprilie 29, 2013, 09:13:32 AM
E clar....."virusul "si-a facut ....datoria, bine ai venit printre noi :welcome:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bucovineanu din Aprilie 29, 2013, 09:23:47 AM
Bun venit si succes in continuare. Fiind incepator stiu ca e foarte mare curiozitatea. Totusi e bine sa te abtii si sa nu le deranjezi inutil. Mult succes si numai bine.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bismark din Aprilie 29, 2013, 02:37:08 PM
    Vorba seea nu ti chinui sa li derajazi pri ele ca te intapa.Mai rarut ca-i mai dragut cum zise D-oamna Sovia Vicoveanca.Si ti graghesti asa ca fata mare la maritat.Bini ai vinit printri noi.Cu respect :bravo: : sampanie:Si ai grija sa ti uiti la ele dizdimineata cum vin incarcate,asa pe la5-6 ca ele n-au somn.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: andreiu din Aprilie 30, 2013, 08:25:41 AM
      Bine ai venit, incepatorule ALBINIST. Te-ai prezentat pe campul de batalie ca un soldat foarte bine echipat. Trebuie sa sti de la inceput ca razboiul cu albinele este unul foarte ... pasnic. Ca sa-l castigi, iti trebuie calitati, cum ar fi blandete, rabdare, perseverenta. Dintre toate sculele si materialele enumerate, mi se pare ca ai exagerat putin cu cele 3 cutii de faguri artificiali pentru doar 5 familii. In rest, SPOR IN NOUA INDELETNICIRE !!!
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Aprilie 30, 2013, 08:51:43 AM
Multumesc de primire.
Intr-adevar curiozitatea este imensa, insa mi-am propus sa nu cercetez cuibul decat o data la 7-14 zile, exceptie cand anumite chestiuni impun interventia repetata. In postarea anterioara, ca mai doresc sa fac una alta, m-am referit la pregatirea ramelor din magazie, care nu le am insarmate si nici cu foita. Timpul a fost f. scurt ptr. a putea rezolva toate chestiunile.
Din pacate nu pot sa le vad dis de dimineata (ora 5:00 - 6:00), in schimb le-am vazut aseara pe la 20:30, inca mai veneau cu polen harnicutele.
Ieri am constatat o problema: aveam plin de furnici pe stupi, pe suporti, festin ce mai. Am dat pe picioarele suportilor cu otet (pulverizat) si nu a tinut figura decat vreo 15-20 de minute. Seara am turnat apa clocotita pe gaurile din pamant de unde veneau si/sau intrau furnicile. Nu-mi dau seama de rezultat inca. O sa dau cu ceva UNSOARE pe picioarele suportilor dar nu stiu cu ce mai exact sa nu fie toxica unsoarea. O recomandare de la cei care s-au intalnit cu aceasta problema si cum au rezolvat-o ar fi binevenita. Multumesc anticipat.
...
Re andreiu: am luat mai multa ptr. ca nu am experienta deloc in a lucra cu ele si s-ar putea sa stric multe foite. Pana acum am montat 6 si am stricat 1. :)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: stup_arpi din Aprilie 30, 2013, 02:13:44 PM
Bine ai venit!
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Aprilie 30, 2013, 03:35:09 PM
slautare tamu, spor la albine , (tot electronist ca hobby)

de furnici nu prea poti sa scapi cu apa clocotita ,cand furnica da de dulce nu se mai satura , eu am dat cu vaselina si ulei ars auto picioarele stupilor da nu tine vraja prea mult timp , exista o creta contra furnicilor am incercat si cu acea creta si a dat rezultate mai bunisoare , sa nu incerci solutie lipicioasa gen topgun pentru soareci se vor lipi si albine si vor muri, daca stupii sunt cu sata pe fund sa cureti mereu,zilnic, tabla ,furnicile culeg polenul cazut  pe tabla , albina ne mai putand sa culeaga polenul cazut i intra furnicile , insa daca stupul e destul de bine populat furnicile nu indraznesc sa urce pe rama vor fi alungate .

inca o chestie nu abuza cu varul praf , daca albinele cad in var si se murdaresc cand intra in stup vor fi alungate de propriile surate , se vor lua la bataie foarte multe , lasa varul pentru toaleta etc.

spor
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Aprilie 30, 2013, 08:20:53 PM
Asa cum am promis pun si cateva poze.

Familia 1

(http://light.sunphoto.ro/photos/normal/88856432_TGISURC.jpg)

Familia 2

(http://light.sunphoto.ro/photos/normal/88856423_PTBUEKR.jpg)

Familia 3

(http://light.sunphoto.ro/photos/normal/88856388_KOHOUNC3.jpg)

Adapatorul. Care din cate am observat nu prea este folosit. Din acest motiv l-am pus sa picure mai des.

(http://light.sunphoto.ro/photos/normal/88856455_VNVINBH3.jpg)

O parte din rezultatul furnicilor oparite. Consider eficienta operatinunea in proportie de 20-30%. Asa ca am s-o repet ptr. ca nu e toxica.

(http://light.sunphoto.ro/photos/normal/88856467_NUJEVXI3.jpg)

Furnici in actiune. :) Astea sunt cele care au scapat.

(http://light.sunphoto.ro/photos/normal/88856476_ZAQVEUG3.jpg)

O privire de ansamblu a celor 3 familii.

(http://light.sunphoto.ro/photos/normal/88856443_IUVQVUL3.jpg)

Sper sa nu fi plictisit pe nimeni cu pozele mele, dar chiar sunt f. entuziasmat de inceputul meu in acest domeniu.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Aprilie 30, 2013, 08:30:01 PM
dar unde sunt poziliiiiiiiiiiii

adapatorul sa fie minim la 15 -20 m de stupi albinele nu vor bea apa de sub nasul lor .
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: romikele din Aprilie 30, 2013, 08:45:00 PM
Tamule, vezi cum se pun pozele din computer, la http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4671.0 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4671.0)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Aprilie 30, 2013, 09:33:44 PM
I-mi pare rau. La previzualizare au mers toate.
Pozele sunt incarcate pe SunPhoto (link-ul este: http://sutamutamu.sunphoto.ro/Albinele_mele (http://sutamutamu.sunphoto.ro/Albinele_mele) ). Si am folosit butonul de Inserare Imagine. Am pus link-ul pozei intre .
Nu inteleg de ce acum nu mai merge.  :sad: In mod normal asa nu se incarca formul inutil.
Dar se pot vedea totusi daca faci click dreapta pe fiecare in parte, la Proprietati este adresa web a pozei respective. Cu copy/paste in bara de cautare web.
Probabil e mai greu ptr. cine nu e prea obisnuit cu net-ul.
Am sa incerc si varianta de a intra la alte optiuni.
Re marius_vfp: Adapatorul meu e la 2 m. de stupi.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: romikele din Aprilie 30, 2013, 09:52:41 PM
Incearca metoda de la http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2779.msg49038#msg49038 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2779.msg49038#msg49038)
SE FOLOSESTE TAG-UL IMG PENTRU POZE STOCATE PE ALT SERVER
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Aprilie 30, 2013, 09:56:22 PM
Multumesc romikele. Imaginile mele erau mai mari de 400x300 pixeli. Probabil asta e cauza ptr. care nu se vad.
Dar cele noi care le-am pus a doua oara sper ca se vad.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 30, 2013, 09:59:28 PM
Citat din: marius_vfp din Aprilie 30, 2013, 08:30:01 PM
...
adapatorul sa fie minim la 15 -20 m de stupi albinele nu vor bea apa de sub nasul lor .

Te contrazic!
Eu am adapatorul in fata stupilor, la o distanta de aproximativ 2 m fata de urdinise, iar albinele il frecventeza cu mare placere!
Si cred ca sunt foarte multumite, deoarece ca nu le gasesc prin alte locuri unde exista apa (pompa, galeti, troaca animalelor).
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: romikele din Aprilie 30, 2013, 10:07:08 PM
Nu merge de pe sunphoto deoarece e nevoie de link-ul exact al pozei, cu extensia .jpg
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Aprilie 30, 2013, 10:18:40 PM
Impotriva furnicilor, incerca sa creezi o bariera de apa in jurul picioarelor, eu anul trecut am pus bucati mai mici de pavaj in cutii de tort de inghetata ( poti folosi tavite din acelea pe care le-ai folosit la adapator) , si in jurul lor am umplut cu apa, astfel s-a creeat un canal de 4-5 cm de apa in jurul piciorului de stup, si nu am mai avut probleme. Anul asta inca nu am avut probleme cu furnicile.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 01, 2013, 09:25:48 AM
Re sandupop: Oare daca in loc de apa pun sare stropita (imbibata) cu otet in tavitele de la picioare, nu va fi bine? De la apa putrezesc picioarele de lemn ale suportilor si se evapora relativ repede. Am inteles ca nu le place sarea, otetul si zeama de lamaie. Daca au de trecut peste 5cm. de sare cu miros de otet sper sa nu mai urce la stupi. Voi incerca asa in prima faza.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 01, 2013, 01:19:20 PM
Aceasta este Fisa de evidenta a interventiilor pe care am conceput-o in Excel. Nu-mi dau seama cat este de complecta dar consider ca ptr. inceput e arhisuficienta. Tin in ele absolut toate interventiile din stupi. Consider ca e mai usor sa tragi anumite concluzii din ele. Daca cineva o doreste in formatul .xls o pot trimite pe mail.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: pharaonu75 din Mai 01, 2013, 02:03:33 PM
Citat din: Tamu din Mai 01, 2013, 01:19:20 PM
... Daca cineva o doreste in formatul .xls o pot trimite pe mail.

O poti atasa si aici, exact ca pe o fotografie, pentru a fi accesata de toti doritorii.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 01, 2013, 02:16:27 PM
Multam' de informatie pharaonu75.
Incerc s-o pun ptr. download chiar aici:
Vad ca a functionat. :)
Deci cine doreste Fisa de evidenta o poate lua de aici fara nici o obligatie.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: stefan1 din Mai 02, 2013, 12:28:17 AM
Citat din: Tamu din Mai 01, 2013, 09:25:48 AM
Re sandupop: Oare daca in loc de apa pun sare stropita (imbibata) cu otet in tavitele de la picioare, nu va fi bine? De la apa putrezesc picioarele de lemn ale suportilor si se evapora relativ repede. Am inteles ca nu le place sarea, otetul si zeama de lamaie. Daca au de trecut peste 5cm. de sare cu miros de otet sper sa nu mai urce la stupi. Voi incerca asa in prima faza.

Eu stiu ca furnicilor nu le place praful de creta, asa ca presara in jurul picioarelor stupului. O alta solutie ar fi niste benzi textile imbibate in motirina si innodate in jurul la fiecare picior (la postament, nu la furnici  :rotfl: )
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Mai 02, 2013, 07:49:10 AM
Citat din: Tamu din Mai 01, 2013, 09:25:48 AM
Re sandupop: Oare daca in loc de apa pun sare stropita (imbibata) cu otet in tavitele de la picioare, nu va fi bine? De la apa putrezesc picioarele de lemn ale suportilor si se evapora relativ repede. Am inteles ca nu le place sarea, otetul si zeama de lamaie. Daca au de trecut peste 5cm. de sare cu miros de otet sper sa nu mai urce la stupi. Voi incerca asa in prima faza.
Nu putrezesc, picioarele deoarece, nu ajung in apa. Cum sa ma fac inteles....tavitele au inaltimea de 3 cm, in ele am pus la mijloc o bucata de pavaj cu inaltimea de 8 cm, astfel in jurul bucatii de pavaj, care a juns ca o insula, s-a creeat o suprafata de apa, piciorul stupului se pune pe pavaj, deci este la 5 cm de apa, nu zic ca nu se umezeste un pic dar nu putrezeste... in plus de rezerva ai si un adapator, de evaporat de mai evaporeaza dar cu un pet de 3l rezolvi si acesta problema. Daca nu uit o sa fac o poza si o incarc...
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 02, 2013, 08:36:25 AM
Re sandupop: Ahaaa, tre, sa-mi spui ca la ... , am inteles acum. Cred ca e o varianta OK nefiind toxica si in combinatie cu cate o tura de apa clocotita direct pe musuroi rezultatele se vor imbunatatii considerabil. Multumesc mult. M-am gandit sa seaman menta chiar langa stupi in spatele lor, cica nu le place furnicilor, poate nici la varoa nu o sa-i placa, stupii mei fiind cu fund antivaroa.
Ca sa vin si eu cu ceva folositor, chiar daca nu sunt bine pregatit in apicultura.
O varianta de a scapa de prigorii, randunele si in general de pasarile care consuma albine ar fi reproducerea unor sunete de pasari rapitoare cu un casetofon, CD-player sau mp3-player de macar 5w (putere reala). Pentru cine doreste sa foloseasca aceasta metoda, eventual combinata cu o bufnita din plastic achizitionata de la Dedeman (sectorul gradini) montata pe ramura unui pom din apropierea stupinei. Sunetele scoase de aceste pasari se pot asculta aici (este folosit translatorul din google ptr. a va putea descurca mai usor:
http://translate.google.com/translate?depth=1&ei=TuxWUaStF5HMsgbB34DYAQ&hl=ro&prev=/search%3Fq%3DBird%2BGard%2BPro%2Bupdate%26noj%3D1%26biw%3D1440%26bih%3D719&rurl=translate.google.ro&sl=en&u=http://www.allaboutbirds.org/guide/browse/36,10/ (http://translate.google.com/translate?depth=1&ei=TuxWUaStF5HMsgbB34DYAQ&hl=ro&prev=/search%3Fq%3DBird%2BGard%2BPro%2Bupdate%26noj%3D1%26biw%3D1440%26bih%3D719&rurl=translate.google.ro&sl=en&u=http://www.allaboutbirds.org/guide/browse/36,10/)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 04, 2013, 07:59:36 AM
Va doresc SARBATORI FERICITE! si LUMINA IN SUFLET! tuturor.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Mai 04, 2013, 08:35:30 AM
Multumim! La fel si tie aceleasi frumoase urari! Sarbatori fericite!
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 06, 2013, 01:23:31 PM
Am sesizat o activitate crescuta la ora pranzului in fata stupilor. Sa fie oare cele tinere care fac zboruri de recunoastere? Dupa dimensiune, par a fi mai mici. Pun o poza mai jos.
Am facut treaba cu insulitele la picioare dar nu e eficienta decat cam 50%. Si asta ptr. ca furnicile trec apa pe resturile (rosatura) de ceara ce cade din stup (prin sita antivaroua). Dar am facut 2 capcane de viespi (bidon apa gaurit lateral cu sirop de zahar si otet) si sunt f. eficiente la furnici. :P Pana la urma tot o rezolv cumva.

Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bucovineanu din Mai 06, 2013, 01:31:58 PM
Da, probabil sunt zboruri de recunoastere. Acestea se produc in jurul orei 15 (14 real).
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: andreiu din Mai 06, 2013, 02:24:16 PM
       Iesirea tineretului la primul zbor este un spectacol placut pentru apicultor. Este iesirea in grup a unei generatii noi de albina, care executa zborul de orientare, la inceput in fata urdinisului, stanga-dreapta, sus-jos, apoi in cercuri cu raza din ce in ce mai lunga, pana se pierd in departare spre tinte stabilite din instinctul lor de culegatoare.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 06, 2013, 06:22:54 PM
Ma gandeam eu ca despre zborul de orientare a puietului este vorba. Cu o seara inainte pe la ora 21:00 am vazut pe tablita de zbor de la urdinis f. multe albine tinere care stateau acolo parca sa se obisnuiasca cu exteriorul (fara sa zboare).
A doua zi am observat albine de dimensiuni mai mici care veneau la stup f. incarcate cu polen.
Ma bucur ca am intuit corect evenimentele si multumesc ptr. confirmare.
Le iubesc pe zi ce trece mai mult si nevastamea a prins drag de ele cu toate ca i-a fost f. frica initial.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 07, 2013, 09:21:29 AM
Ceva nelamuriri.
Am stupii cu 12 rame in care acum 8 zile (i-am luat pe 10 rame) am pus 2 rame cu foita, una mai catre centru cuibului si una in margine. Cele din centru au fost luate in lucru cca. 30-60% (in functie de familie) iar cele din margine doar in unul au inceput sa o creasca. Din cate observ albinele vin in mod constant cu polen. Magaziile de 1/2 le am numai cu foite (asa e la inceput  :sad: ).
1. Ar fi bine sa pun colectoarele de polen in functiune anul asta ptr. cateva zile pana incepe culesul la salcam? Eu am spus ca desi am pastura in cuib suficienta (apreciez eu) ar fi bine sa le las in primul an sa se dezvolte cat mai mult si sa incerc cladirea si inlocuirea a cat mai multi faguri (ramele cu care am cumparat familiile nu-mi plac cum au fost intretinute si asamblate).
2. Cand va incepe culesul salcamului si cand in cuib am toate ramele cladite si acoperite de albina (sper sa fie o sincronizare cat de cat), am zis ca voi adauga magaziile cu toate cele 12 rame cu foita o data (gratie intre cuib si magazie). E bine asa?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: F.Liviu din Mai 07, 2013, 11:30:14 AM
Tamu, felicitari pt pasiune :)

Cateva idei venite in urma citirii mesajelor tale.

- te-ai dotat super dpdv tehnic (scule, centrifuga, ceara, etc). Ai cumparat si ceva carti de apicultura ? In afara de forumurile apicole, ai vreun amic "albinist" care sa te ajute "live" in stupina ? Cel putin la inceput este f.util.

- rame noi la crescut, cu foita artificiala. Ai 2 variante, cea in care introduci rama in margine, dupa cea cu miere (varianta mai putin riscanta). A doua varianta numita si spargerea cuibului este cea in care se introduce foita in mijlocul cuibului. Aici e mai riscant daca nu ai suficienta albina, exista riscul racirii cuibului. Gasesti topicuri pe tema asta.

- colector polen. In special primavara e util, la pomii fructiferi. La sules intens (gen salcam) renunta la ele.

In principiu nu vei avea nevoie de gratie, ai stupi pe 12 rame. Cu siguranta regina nu va urca in cat.

toate cele bune
Liviu
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: F.Liviu din Mai 07, 2013, 09:13:23 PM
Ca sa fiu sigur ca ma fac corect inteles. La introducerea ramei cu foita artificiala ai : perete stup, rama cu mierepastura si apoi rama cu foita. Formularea din mesajul meu nu a fost f.clara.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 12, 2013, 10:04:39 AM
Multumesc pentru informatii.
Vineri 10 mai, am pus caturile. Am doar foita in rame, dar sper sa se ocupe de ele. Familiile sunt pe 11 rame acoperite de albina la ora 18:00. Am mult puiet care nu va iesi la cules decat peste vreo 7-10 zile (apreciesz eu, s-ar putea sa gresesc). Asta inseamna ca nu voi reusi cine stie ce la salcam.  :sad:
Salcamul in zona e inflorit la maxim. Dar se pare ca nu prea este nectar. De maine vin ceva ploi si s-ar putea schimba situatia. Atasez si un filmulet cu activitatea la urdinis la ora 20:30. E fisierul de sub ultima poza.
E greu in primul an. Faguri claditi ioc, familia dezvoltata nesicronizat cu culesul, experienta 0 iar la capitolul decizii luate voi vedea care au fost bune si care mai putin bune.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Mai 12, 2013, 11:17:08 AM
Citat din: Tamu din Mai 12, 2013, 10:04:39 AM
E greu in primul an. Faguri claditi ioc, familia dezvoltata nesicronizat cu culesul, experienta 0 iar la capitolul decizii luate voi vedea care au fost bune si care mai putin bune.
Felicitari :bravo:, in aceeasi situatie sunt si eu, las ca ne descurcam noi cumva,... noroc ca exista forumul asta =D> =D> =D> ...ca multe am invatat de aici.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: andreiu din Mai 12, 2013, 11:28:27 AM
       Tamule, eu de la inceput, de cand te-ai prezentat, am vazut dorinta ta de a forta putin lucrurile. Nu am considerat necesar sa te temperez, pentru a nu-ti afecta entuziasmul de incepator, pe care este bine sa ti-l pastrezi si cand ajungi in tagma avansatilor batrani. Este bine ca ai facut singur multe observatii proprii, care fac mai mult decat citirea din manual sau sfaturi de pe forum. In legatura cu construirea de faguri noi, albinele singure stabilesc cand si cati vor construi din cei pe care stapanul li-i pune la dispozitie. Daca vrei neaparat sa grabeasca ritmul in directia dorita de tine, cuvantul magic pe care si ele il pricep, este STIMULARE, chiar si in conditiile unui cules mediu.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 12, 2013, 11:56:26 AM
Re andreiu: Multumesc ptr. observatii (foarte pertinente) si sfaturi.
Intr-adevar entuziasmul este enorm. E f. dificil sa-ti stapanesti curiozitatile. Dar pana acum cred ca am reusit.
Nu doresc fortarea lucrurilor ptr. ca incepator fiind consider ca e mai bine sa le las sa mearga de la sine. As putea ajunge in situatii f. neplacute cu familiile super dezvoltate si fara a le sti gestiona. Deocamdata trebuie sa-mi obisnuiesc ochiul cu fagurii, ouale, larvele, etc. Totodata sa inteleg cat mai mult comportamentul familiei in functie de nevoile care le are. Si nu in ultimul rand sa pot evita prin observarea cat mai devreme eventualele boli sau daunatori. Stupii ii am la o distanta de 30km. de locuinta. Asta ma ajuta sa-mi infranez anumite curiozitati.
Referitor la stimulare. Cunosc efectele acesteia. :) Dar nu sunt adeptul folosirii de Apifonda, Apiiinvert sau alte produse decat cele din stup (exceptie cazurilor in care un am o rezeva de miere si polen, cum este acum, iar familiiele ar muri altfel de foame).
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: andreiu din Mai 12, 2013, 12:28:02 PM
         Desi printre altele, ma ocup si de cresterea albinelor cam de vreo 30 de ani, de Apifonda, Apiinvert si alte Api... am auzit deabia de vreo 3 luni, de cand activez pe acest forum. Stimularea cand o fac, o fac numai cu sirop de zahar, cu putina sare de lamaie si intotdeauna in rama construita, introdusa dupa ultima rama cu puiet. Cu aceasta metoda se evita si un eventual furtisag.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 12, 2013, 06:46:54 PM
Buna metoda, vizavi de furtisag. Multumesc. Desi am si hranitoare de 1 litru ptr. urdinis astea am sa le folosesc doar noaptea in lunile ptr. pregatirea de iernat si numai cu urdinisul inchis (am fund cu plasa).
Dar, sarea de lamaie ce rol are in sirop?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bucovineanu din Mai 12, 2013, 06:55:23 PM
Citat din: andreiu din Mai 12, 2013, 12:28:02 PM
         Desi printre altele, ma ocup si de cresterea albinelor cam de vreo 30 de ani, de Apifonda, Apiinvert si alte Api... am auzit deabia de vreo 3 luni, de cand activez pe acest forum. Stimularea cand o fac, o fac numai cu sirop de zahar, cu putina sare de lamaie si intotdeauna in rama construita, introdusa dupa ultima rama cu puiet. Cu aceasta metoda se evita si un eventual furtisag.
Nu am facut niciodata hranirea cu sirop direct in rama. Cum se face umplerea ramelor si cum se previne curgerea siropului in stup?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 12, 2013, 06:59:54 PM
Re bucovineanu: Banuiesc ca la hranitorul tip uluc s-a referit andreiu.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: andreiu din Mai 12, 2013, 08:02:21 PM
        Nu este vorba de nici un fel de hranitor.
Turnarea siropului in rama, il fac intr-un spatiu inchis (bucatarie, magazie, pivnita,etc) folosind urmatoarele: Un ibric de cafea de 0,5 l, o vanita de plastic, deasupra careia torn siropul in rama, o alta vanita in care pun in picioare rezemat ramele umplute si cand am 6 rame le pun cu grija intr-o lada de roi cu care parcurg cei 40-50 de metri pana la stupi. Inainte de a le introduce in roinita le scutur usor in pozitia verticala, deasupra vanitei, pentru a se scurge ce are de curs. In stup nu mai curge nimic.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bucovineanu din Mai 12, 2013, 08:14:18 PM
Eu stiam ca e posibil de umplut ramele cu sirop. Am vazut nu mai stiu unde un dispozitiv cu mai multe tevi foarte subtiri pentru operatie. Daca se foloseste sirop 1\1 merge si turnat cu cana. Dar daca se da sirop 2\1 umplerea cu cana e dificila. Eu folosesc hranitoare de podisor care pot fi montate exact deasupra cuibului si poate fi umplut foarte usor fara sa iasa sau sa se inece vreo albina.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 12, 2013, 08:28:30 PM
Citat din: andreiu din Mai 12, 2013, 08:02:21 PM
        Nu este vorba de nici un fel de hranitor.
Turnarea siropului in rama, il fac intr-un spatiu inchis (bucatarie, magazie, pivnita,etc) folosind urmatoarele: Un ibric de cafea de 0,5 l, o vanita de plastic, deasupra careia torn siropul in rama, o alta vanita in care pun in picioare rezemat ramele umplute si cand am 6 rame le pun cu grija intr-o lada de roi cu care parcurg cei 40-50 de metri pana la stupi. Inainte de a le introduce in roinita le scutur usor in pozitia verticala, deasupra vanitei, pentru a se scurge ce are de curs. In stup nu mai curge nimic.

Sincer, de aceasta metoda nu am auzit. Omu' cat traieste invata.
Dar ce face sarea de lamaie? Care e rolul ei in sirop?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: pharaonu75 din Mai 12, 2013, 08:37:54 PM
Zaharul se inverteste in prezenta sarii de lamaie, care este un acid. Dar invertirea nu are loc pur si simplu amestecand sarea de lamaie in sirop, ci se face astfel: http://apiardeal.ro/website/index.php?pagina=sirop_zahar_invertit (http://apiardeal.ro/website/index.php?pagina=sirop_zahar_invertit)

Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: andreiu din Mai 12, 2013, 08:40:32 PM
        Se zice (n-am verificat) ca ajuta la invertirea zaharului, direct de catre albina. Unii apicultori, ca Marin din Serbia, foloseste o cantitate mica de otet, tot in acest scop.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: pharaonu75 din Mai 12, 2013, 08:57:02 PM
Si otetul este tot un acid (acid acetic) si este folosit de Marin tot in momentul fierberii zaharului.

Nu stiu daca are vreun efect administrarea de acid citric sau acid acetic direct in siropul din hranitor, desi am auzit ca unii apicultori pun zeama de lamaie in sirop si apoi il toarna in hranitoare.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 12, 2013, 09:25:58 PM
Pentru ca in principiu nu sunt de acord cu folosirea zaharului invertit nu m-am informat despre procedeu si in ce consta. In mintea mea era suficienta dizolvarea zaharului in apa. Dar vad ca e o chestiune f. importanta chiar si la consumul uman.
Intrebare:
Daca in loc de zahar invertit doresc sa dau miere (exceptie miere de mana) in ce mod se prepara siropul?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: orbanstefan64 din Mai 12, 2013, 10:18:04 PM
1/1 la stimulare 2/1 la completare .
:hi:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: stefan1 din Mai 13, 2013, 03:02:57 AM
Citat din: Tamu din Mai 12, 2013, 09:25:58 PM
...
Intrebare:
Daca in loc de zahar invertit doresc sa dau miere (exceptie miere de mana) in ce mod se prepara siropul?

  Administrarea de miere predispune cel mai tare la furtisag, mai cu seama daca pui in faguri, la stupi cu fund de plasta (ca o sa cada prin plasa). Mierea se da de obicei seara si in cantitati care sigur sa fie luate pana dimineata (mierea este luata cel mai rapid fata de alti inlocuitori).
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: SPYKAL din Mai 13, 2013, 11:04:19 AM
Citat din: Tamu din Mai 12, 2013, 11:56:26 AM
Referitor la stimulare. Cunosc efectele acesteia. :) Dar nu sunt adeptul folosirii de Apifonda, Apiiinvert sau alte produse decat cele din stup (exceptie cazurilor in care un am o rezeva de miere si polen, cum este acum, iar familiiele ar muri altfel de foame).
Eu am folosit la stimulare Dulcofruct si Protofil in proportie de 17 ml la 1l sirop.Pot sa spun ca nu am avut nicio problema in momentul in care am pus caturile cu faguri la cladit. I-a luat din prima. Si inca ceva. Inainte de a pune caturile, le-am dat fagurilor un "șpriț" din aceeasi combinatie folosita la stimulare. :hi:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 14, 2013, 09:14:38 AM
La noi vreme e foarte rece si umeda. Dispare salcamul fara cules.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 18, 2013, 01:58:12 PM
In curand se dechid florile la tei, sa speram ca va fi mai bine decat la salcam.

Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 20, 2013, 06:26:18 PM
Am intentia de a lasa magaziile mai departe pe cuiburi. Nu doresc sa le stimulez cu sirop. Foitele (nu am avut faguri claditi) deabia au fost luate in lucru si salcamul e aproape de sfarsit in zona noastra. Avem mult soc inflorit, zmeura si urmeaza teiul in curand. Ar trebui sa urmaresc (sa-mi bag nasul in cuib) in mod special ceva in perioada imediat urmatoare. De roit nu cred ca vor roi ptr. ca au spatiu suficient si miere, polen ptr. intretinere din cate observ este. Astept opinii.

Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: antiopa din ardeal din Mai 21, 2013, 01:33:10 PM
Desi cu intarziere va spun si eu bine ati venit pe forum!

Magaziile categoric trebuie sa ramana pe cuiburi pana la pregatirile de iernare, asta in cazul ca stupii nu au roit. Parerea mea este ca ar fi bine sa verificati si cuiburile din 2 in 2 saptamani. Asta ca sa nu aveti neplacuta surpriza sa constatati ca in lipsa dv stupul nu numai ca a roit dar roiul a si plecat. Chiar daca albinele au spatiu suficient, de multe ori se intampla ca ele sa se pregateasca de roit. Sunt unele familii care nu vreau sa urce in cat si in cazul unui cules abundent blocheaza cuibul cu miere.
Pana la tei este o perioada in care culesul este mai slab si sansele ca stupii sa intre in friguri sunt mari. Zmeura este intens vizitata de albine in schimb, desi produce mult polen socul este ocolit.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 21, 2013, 02:01:46 PM
Multumesc pentru sfaturi. Mi se par foarte pertinente. Am o familie care are o activitate mai linistita, sa-i zic asa, (albine care stau la urdinis pe placuta de zbor, cam 20-30 la numar) si care ar foarte putine albine urcate in magazie. mai mult foitele la aceasta familie sunt f. slabut lucrate. Paradoxal este familia care a fost cea mai dezvoltata numeric la achizitionare si in urma cu o saptamana cand am facut o inspectie in cuib, toata activitatea era OK cu faguri cu oua, larve, albina, miere, pastura si loc ptr. ouat. Atasez doua poze.
Nu stiam ca socul nu este vizitat de albine. Este vreo explicatie ptr. asta?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Hermannstadt din Mai 21, 2013, 02:27:00 PM
Buna ziua,
     vreau sa va spun ca nu prea ne putem lua dupa activitatea de la urdinis intotdeauna, un exemplu pot sa va dau si eu, la una dintre lazi activitatea era mai redusa insa la verificare mai amanuntita lada care era cu activitate redusa la urdinis era mai dezvoltata decat altele la care era miscare mult mai intensa la urdinise.

Sigur in alte cazuri unde avem barbi la urdinis... este alta discutie.

Un alt aspect cred ca ar putea fi cantitatea de albina lucratoare, puiet si de ce nu si doici.

Foarte frumoase lazile, dvs vi le a-ti facut?

Numai bine si butoaie pline va doresc!
:hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 21, 2013, 07:51:49 PM
Re Hermannstadt:
Sper sa fie o chestiunde de moment din cauza ca afara era destul de noros dupa o ploaie zdravana cu o zi in urma. Desi nu cred.
Cand am spus activitate scazuta la urdinis, m-am referit ca doar se plimba pe placa de zbor, majoritatea si f. putine vin de la cules. Ceea ce nu mi se pare normal in comparatie cu celelalte familii.
Lazile le-am achizitionat neansamblate si le-am finisat eu. Multumesc de compliment.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 25, 2013, 02:14:02 PM
In Baia Mare au inceput sa se deschida florile la tei. Din pacate vremea nu tine cu noi deloc.  :sad:

Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: andreiu din Mai 25, 2013, 02:38:58 PM
           Tamule, eu demult am renuntat la ideea de caturi (magazii) pentru toate familiile. La mine niciodata nu este cules abundent, la nici o floare, ci unul de intretinere, permanent. Asa ca sistemul meu de stuparit stationar, este urmatorul:
      Dezvolt familiile pana ocupa toata lada, apoi de regula saptamanal, recoltez de la fiecare cate o rama marginasa cu miere matura, sau cu puiet capacit si le dau in loc cate o foita. Astfel, se formeaza o banca de faguri cu miere pe care periodic o extrag si o banca de faguri cu puiet la eclozionare, din care, cand am botci mature, fac roi puternici de la inceput. Banca de faguri cu miere o fac in magazii 1/1 puse peste cateva familii. Banca de faguri cu puiet capacit o fac in lazi goale, asezate pe pozitie in stupina. Daca ai proceda si tu la fel, ai putea obtine saptamanal un roi pe 5 rame si cca 10 kg de miere.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: andreiu din Mai 25, 2013, 02:47:32 PM
             Rectific, am recitit postarile tale, este vorba de 3 familii, deci vei face cate un roi saptamanal pe 3 rame cu puiet si vei recolta cca 6 kg miere, dar vor cladi saptamanal (sau mai repede) si cate 3 faguri artificiali. Si pana la toamna sunt multe saptamani.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 25, 2013, 02:55:16 PM
Ohooo pana sa ajung sa fiu atat de "activ" in acest domeniu va trece multa apa pe Somes.
-stupii sunt la 30 de km. de locuiesc,
-nu doresc deocamdata sa cresc f. mult nr. de familii, mai am de invatat,
-zona este bogat melifera,
astea au fost motivele ptr. care am ales acest mod de lucru.
Multumesc de idee, probabil va veni o zi cand voi proceda asemanator. Mai ales in perioade f. ploiase cred ca se preteaza super.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Mai 27, 2013, 10:05:32 AM
Citat din: andreiu din Mai 25, 2013, 02:38:58 PM
           Tamule, eu demult am renuntat la ideea de caturi (magazii) pentru toate familiile. La mine niciodata nu este cules abundent, la nici o floare, ci unul de intretinere, permanent. Asa ca sistemul meu de stuparit stationar, este urmatorul:
      Dezvolt familiile pana ocupa toata lada, apoi de regula saptamanal, recoltez de la fiecare cate o rama marginasa cu miere matura, sau cu puiet capacit si le dau in loc cate o foita. Astfel, se formeaza o banca de faguri cu miere pe care periodic o extrag si o banca de faguri cu puiet la eclozionare, din care, cand am botci mature, fac roi puternici de la inceput. Banca de faguri cu miere o fac in magazii 1/1 puse peste cateva familii. Banca de faguri cu puiet capacit o fac in lazi goale, asezate pe pozitie in stupina. Daca ai proceda si tu la fel, ai putea obtine saptamanal un roi pe 5 rame si cca 10 kg de miere.
Foarte interesant, daca banca de miere am înțeles cum o faceti, la cea de puiet la eclozionare am si eu o nelamurire,...adica puneti ramele cu puiet gata de eclozionare in lazi noi, oricând?  Sau numai cand aveti aveti botcile capacite scoateti ramele cu puiet? Pentru acesta operatiune pot fi folosite roinite de 3 rame?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 30, 2013, 08:47:37 AM
Am reusit sa fac o poza la o insecta (viespe) de care nu am mai vazut niciodata. Are cam 4-5 cm lungime, culoarea la corp negru complet, aripile negru albastrui. Poza nu e f. clara din pacate.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 30, 2013, 06:02:11 PM
Cateva ciudatenii ale acestei primaveri in 30-mai-2013.
1. Mar reinflorit in luna mai (se pot vedea si mere si flori),
2. Magnoliu inflorit pentru a doua oara in aceasta primavara,
3. Teiul inflorit complect.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Iunie 23, 2013, 10:58:05 PM
Azi am facut prima extractie din viata. :) Am scos mierea de pe 6 rame 1/1 din cuib. Am obtinut vreo 9 litri. Am fost nevoit sa fac extractie pentru ca una dintre familii isi blocase cuibul si se pregateau de roit, desi in magazie foitele sunt f. slab lucrate.  :sad: Dupa ce le-am luat mierea de pe 5 rame in magazie le-am pus o rama cladita goala si una cu miere. Poate asa le voi determina sa urce mierea acolo.
Am sa revin cu detali ptr. cei interesati.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: andreiu din Iunie 23, 2013, 11:20:44 PM
       Tamule, ma bucur pentru mica ta realizare, deja dovedesti ca ai trecut prin fazele principale ale activitatii de apicultor. Presupun ca asteptarile tale erau ceva mai mari, dar inarmeaza-te cu rabdare, poate de acum incolo va fi mai bine. Sfatul meu este ca daca familiile sunt puternice si nu ai cules de productie, foloseste surplusul de albina in directia inmultirii.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din August 14, 2013, 08:25:12 PM
Astazi am recoltat pentru prima data polen. De la 5 familii dupa o zi si jumatate am luat 200 gr. Am sa mai las inca vreo 3 zile colectoarele. Vreau sa-mi fac o mica rezerva de polen crud (congelat) pentru situatiile de criza ce pot aparea la iarna.
Am constatat ca unele grauncioare galbene de polen sunt f. amare. Sper sa nu fie vreo problema

Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: apivasmob din August 15, 2013, 06:24:45 AM
De colectat polen se colecteaza cel mai mult in primavara, acum la sfarsit de sezon nu este indicat (reduci cu bune stiinta hrana puietului deci ponta matcii).
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Kiwi Bee din August 15, 2013, 06:37:02 AM
Tamu poti sa faci in Ianuarie turte cu 5% polen.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din August 15, 2013, 10:11:25 AM
Re: apivasmob In cuiburi este pastura arhisuficienta, iar puiet capacit intre 3 si 5 rame. Recoltez polenul pentru a putea face turte (daca va fi cazul) la familiile mai slabe, cum de altfel recomanda si Kiwi Bee. In primavara nu am avut posibilitatea asta. Am inceput anul acesta cu 3 familii, luate din zona de munte si aduse la campie ... deci am pierdut culesul masiv de polen. Asta m-a determinat sa actionez acum. Mai mult, am observat ca este cules f. bun in aceasta perioada in zona.
Va multumesc pentru sfaturi si bunele intentii.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: xvader din August 20, 2013, 08:41:19 AM
bafta multa Tamule, si ai grija cum le pregatesti de iarna
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din August 21, 2013, 11:11:43 AM
Sper sa ma descurc, e prima iernare. Teoria ca teoria dar practica ne omoara.  :D
In principiu voi proceda la restrangerea cuibului, ma voi asigura sa aiba resurse de hrana de ajuns pe toata perioada iernii si pentru ca stupii mei au fundul cu sita, voi incerca sa atenuez la maxim patrunderea vantului in stupi, prin amplasarea unor placi in fata suportilor de la pamant pana la stup. Plus gratie metalica la urdins.
Deocamdata vremea este f. calda la noi, nector ioc, polenul a inceput sa scada si el. In schimb matcile ponteaza la greu, deocamdata. De tratamente ma voi ocupa doar cand matcile se vor opri din ponta pentru a efiencitiza la maxim.
Va doresc tuturor iernare cat mai usoara.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: G. Iulian din August 21, 2013, 11:17:03 AM
Nu lăsa tratamentele tocmai când încetează ponta. Tratamentul cu VF se face la 7 zile de câte 3 ori tocmai să prindă toate celulele goale în 21 zile. Mătcile pot ponta și în noiembrie.  :hi:  :hi:  :hi:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din August 21, 2013, 11:32:45 AM
Multumesc de atentionare Gheorghevici I. Am sa tin cont.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 03, 2013, 08:04:00 PM
Azi am reusit sa achizitionez in sfarsit un capsator pneumatic. Nu l-am probat, dar sper sa faca fata. Am testat unul identic la un coleg de-al nostru si parea super OK. Am luat si niste cuie de 50mm. si capse de 40mm. cate 3000. Pana acum m-am folosit satisfacator de unul electric tot Einhell, dar de cand am compresorul era pacat sa nu trec la ceva mai profi. Pretul a fost 199,90 lei in Praktiker.

(http://www.einhell.ro/components/com_ayelshop/opencart/image/cache/data/ACCESORII/RED/4137755_01038_DTA_25_2-360x360.jpg)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Septembrie 03, 2013, 08:37:04 PM
cat ai dat pe capse si de unde le-ai cumparat
spor
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 03, 2013, 09:24:48 PM
Tot de la Praktiker am luat capsele 64.99lei si cuiele 36.99lei.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 04, 2013, 02:26:21 PM
Intentionez sa construiesc un "FURRETO" - HOME MADE.
Pentru asta am achizitionat urmatoarele:
- arzator PZ5000 cu butelie gaz si aprindere piezo 139,90lei (se gasesc si fara aprindere in jurul a 40-60lei arzatorul si butelia la 4-7lei). Am vrut neaparat unul cu teava ORIZONTALA (vezi poza de mai jos, functioneaza ireprosabil). PRAKTIKER
- pulverizator transparent 0,5l. 4,99lei. PRAKTIKER
- teava cupru moale de 6mm. diametru si 1mm. grosime 2m. 16,98lei. DEDEMAN
- duza 0,8mm. pentru TELMIG 130 (nu stiu la ce se foloseste, dar eu am sa o introduc in teava la iesirea gazului) 3,87lei. DEDEMAN
In functie de ce voi mai folosi la constructia lui voi posta. La final o sa pun o poza cu el.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 04, 2013, 02:50:20 PM
Citat din: Tamu din Septembrie 04, 2013, 02:26:21 PM
Intentionez sa construiesc un "FURRETO" - HOME MADE.
...

In urma cu foarte mult timp, Skypi si-a confectionat un astfel de aparat.
Razvan_ti a facut si el unul. Functioneaza perfect.

Daca ai ceva nelamuriri sau ai nevoie de sfaturi, contacteaza-i.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: cipik din Septembrie 04, 2013, 09:50:01 PM
Sa nu uitam ca si Edy_mh are un asemenea aparat.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 05, 2013, 06:29:04 AM
Citat din: cipik din Septembrie 04, 2013, 09:50:01 PM
Sa nu uitam ca si Edy_mh are un asemenea aparat.

Asa este, dar Edy_mh nu mi-a dat spaga pentru a-i face reclama! =)) =)) =))
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 05, 2013, 09:43:41 AM
 =)) Tot cu spaguta si p'aci?  =))
Am o dilema, din ce material sa fac camera in care intra serpentina?
M-am gandit s-o fac din crom (teava cu gaurele). Sper sa gasesc materialul la un garaj care se ocupa de tuning auto - tobe esapament. 20cm. nu cred ca va fi o avere, dar sunt sigur ca in timp va rezista perfect. Iar ca "dopuri" sa folosesc aluminiu de grosime 2cm. Ma gandesc ca aluminiul va rezista la flacara care va bate direct pe el, din moment ce si tigaile de aluminu cu teflon se comporta bine in timp.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Septembrie 05, 2013, 10:42:34 AM
atentie mare cu aluminiul , tigaile au o suprafata mare radianta , degaja caldura imediat si in plus de asta sunt in contact direct cu lichidul din interior daca mai ai si apa in tigaie , apa prin proprietatile ei nu lasa tigaia sa se incinga mai mult de 105 grade maximla presiune atmosferica , insa acolo aluminiul  se poate supra incinge foarte puternic el rezistand pana pe la 400 grade sub efort fizic apoi devine lichid la 660 . despre ce dopuri e vorba , bate flacara pe ele ? atunci e o preoblema , se va topi imediat, la forja reusesc sa il topesc in circa 2 minute o bucata mica.
piesele cromate/nicelate se vor inegri imediat , deci aspectul prea putin conteaza , ideea e sa fie functional . cauta tabla protectoare care inconjura teava de esapament la iesirea din galerie ea este tratata si special conceputa pentru stres termic.
spor
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Septembrie 05, 2013, 11:01:16 AM
Oare o pompita de ulei, din aia pentru gresare, cu clapeta nu ar face fata, nu stiu ce debit are la o singura apasare..acum sunt in concediu  dar din 15 incercsfac zi eu un prototip....eu am acasa un felinar vechi cu petrol, Petromax se numea, fu ctiona cu petrol sub presiune, are o serpentina gata facuta.....ce dimensiune are are gaura la un dispozitiv original din capatul prin care se evacueaza "fumul"?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 05, 2013, 12:18:47 PM
marius_vfp: Multumesc de atentionare vizavi de folosirea aluminiului. Baietii de la tuning sunt in concediu, asa ca trebuie sa ma orientez in alta parte :sad: .
sandupop:  :)  Chiar acum am fost prin Cora si am gasit o pompita de ulei de 300 ml. la 9,10lei. Am luat-o, dar am suspiciuni vizavi de dozaj la o cursa completa in functie de nivelul uleiului. M-am uitat la mecanism si am impresia ca daca nivelul uleiului e maxim va iesi o cantitate mai mare si cu cat acesta scade sa scada si doza la o apasare completa. Poate ma insel, o sa verific.
(http://cdn.allshops.ro/files/clients/54/2478/p/93/pompa-de-gresat-manuala-300-g-x-ell-225525_normal.jpg)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 05, 2013, 12:23:38 PM
Pompita cred ca are 1 ml la o apasare!
Conducta de cupru poate fi de fapt o conducta de frana auto.
Plasa din jurul serpentinei poate fi tabla expandata din inox.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 05, 2013, 12:25:29 PM
O idee unde as putea gasi tabla expandata in cantitate mai mica, ca nu am ce face cu o coala de vreo 2 mp.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Septembrie 05, 2013, 02:09:10 PM
ca dozator asi folosi un dozator de sapun lichid , dar trebuie vazut cat si cum dozeaza , gazul lampant poate manca garniturile din cauciuc.
succes
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Bătrânul din Septembrie 05, 2013, 02:33:06 PM
https://www.google.ro/search?q=seringa+automata&client=firefox-a&hs=9xt&rls=org.mozilla:hu:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XGsoUpzdCoaN7QaTg4GgDQ&ved=0CEsQsAQ&biw=1280&bih=600 (https://www.google.ro/search?q=seringa+automata&client=firefox-a&hs=9xt&rls=org.mozilla:hu:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XGsoUpzdCoaN7QaTg4GgDQ&ved=0CEsQsAQ&biw=1280&bih=600)   La googel cu " seringa automata"  :hi: :hi:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 05, 2013, 04:00:33 PM
Partea de dozare am verificat-o si la o apasare obtin cu:
- pulverizatorul din plastic am doza de 0,9ml. (precizie buna)
- pompita de ulei are 0,7ml. (precizie slaba ptr. ca in functie de viteza de apasare cantitatea este mai mica de 0,7mi.)
- seringa automata (de tip G care s-ar preta avand rezervor atasat) dozajul ar fi perfect dar pretul este enorm 105euro. Iese din discutie.
Voi ramane la prima varianta deoarece pulverizatorul e ieftin si am dozarea buna.
Camera de incalzire:
Am gasit prin casa un rezervor de inox, UMIDIFICATOR ce se atarna pe calorifer dupa ce e umlut cu apa (grosime perete 0,7 - 0,8 mm.) Diametru 50mm.  si lung de 18cm. Il voi sacrifica sa vad cum reusesc sa fac gaurile in el. Vad ca unii mai vand: http://mercador.ro/oferta/set-umidificatoare-aer-inox-melinera-uk-noi-agatare-pe-calorifer-IDPfPt.html (http://mercador.ro/oferta/set-umidificatoare-aer-inox-melinera-uk-noi-agatare-pe-calorifer-IDPfPt.html)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 10, 2013, 07:10:53 PM
Am dat gaurile in rezervor de 6,5 mm. Nu am facut f. multe pentru a pastra temperatura inalta si la flacara mai mica. Zilele astea sper sa ajung la strungar sa-mi faca adaptorul de fixare a camerei de incalzire pe arzator.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 19, 2013, 03:39:31 PM
Am reusit sa merg la strungar, sa-mi faca adaptorul din bronz. A iesit cam greu (va necesita si un picior de sprijin sub camera de incalzire) dar asta nu e un impediment. M-am apucat de asamblat si cam astia sunt pasi care i-am facut:
1, 2, 3 - montat duza de 0,8 mm.,
4 - adaptorul de bronz,
5, 6, 7, si 8 - asamblarea camerei de incalzire pe arzator.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 19, 2013, 03:43:02 PM
Am facut si un test de incalzire. Teoretic se pare ca flacara va trebui folosita la 30-40% din puterea maxima ptr. tratamente. Proba cu ulei mineral o sa-mi indice corect nivelul flacarii.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Septembrie 19, 2013, 03:53:29 PM
Felicitari arata extraordinar. Sigur o sa functioneze bine... si eu am unul in lucru numai ca in loc de duza strunjita am adaptat o duza de aragaz de alama sper sa mearga....duza trebuie sa aiba 0, 8 mm?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 19, 2013, 04:04:13 PM
sandupop: Multumesc. Nu stiu daca trebuie sa aiba 0,8mm. Duza nu e strunjita, e cumparata din Dedeman. Strunjita e piesa din poza nr. 4. Am observat la modelul original ca are duza. Aceasta duza se pastreaza mai rece si obliga fumul sa iasa cu o presiune mai mare. Fumul va ajunge mai usor in partea din spate a stupului chiar fara a introduce diuza in interior pe urdinis. Tot ce am precizat acum e pura teorie. Dupa ce voi face proba practica voi vedea daca acea duza e eficienta, daca maresc gaura duzei sau renunt la ea. Apoi voi veni cu completari.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Septembrie 19, 2013, 05:41:55 PM
Daca o sa am timp in weekend, o sa incerc sa fac si eu o proba si mai schimbam niste opinii. Tare as vrea sa fac si eu unul si sa si mearga....Tinem legatura.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Marius-ursulakhe din Septembrie 19, 2013, 06:25:52 PM
Dragi colegi doresc sa va salut in primul rand si va doresc bafta in reusita proiectelor voastre ca dupa aceasta litreratura doresc si eu in aceasta iarna sa confectionez si eu unul si va anunt ca sunt numai ochi la orice postare  :bravo:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: xvader din Septembrie 20, 2013, 09:59:25 PM
si eu incerc sa confectionez unul, ca tare bun mi-ar fi.
mai asteptam cu interes si alte postari legate de aceasta tema.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 21, 2013, 10:31:59 AM
Folosesc aceste pulverizatoare deoarece: se pot regla sa pulverizeze sau sa trimita jet (jet cred ca e mai bine ptr. ce doresc eu), dozeaza 0,9 ml. la o apasare (precizie buna) si pretul lor este relativ scazut asta in cazul defectarii fiind un avantaj.
Adaptarea pulverizatorului la teava de cupru.
Este o operatie destul de importanta deoarece teava de cupru se infierbanta si daca este foarte aproape de duza din material plastic a pulverizatorului o deformeaza riscand obturarea. Intre timp am gasit la Cora un pulverizator de 250 ml. cu mecanica identica cu a celui de 500 ml. Pentru cine are mai putine familii de albine este mai practic. Am folusit furtun transparent (eram mult mai bun daca aveam furtun siliconic care rezista mult mai bine la temperaturi ridicate, dar o sa-l schim in viitor) achizitionat din diverse locuri. Se gaseste de cumparat la Dedeman, Praktiker sau magazinele unde se vand accesorii de acvaristica.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 21, 2013, 10:33:44 AM
Cu o bucata de tub termocontractibil (negru am folosit eu) voi fixa cele 2 bucati de furtun de plastic intre ele.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 21, 2013, 10:37:20 AM
Am lasat vizibilitate intre tubul termocontractibil (negru) si duza, pentru a se vedea distanta dintre teava de cupru si duza! Furtunul transparent l-am fixat de duza cu un colier metalic de 10-16mm. Acesta nu l-am strans f. tare, astfel evitand deformarea.
Rezultatul.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Septembrie 21, 2013, 06:19:52 PM
tamu, genul de pulverizatoare , mai exact, cele de spalat geamurile  ,am folosit pentru omorarea viespilor ,cu motorina , problema a fost motorina , a mancat garniturile din pulverizator in 5 minute , atentie dupa ce pui gazul sa verifici si dupa cateva zile ce cantitate baga .
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Marius-ursulakhe din Septembrie 21, 2013, 08:52:55 PM
tamu un coleg de pe forum mi-a dat o idee sa iau o pompita de Husqvarna  una ori de benzina ori de ulei
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 21, 2013, 09:06:15 PM
Multumesc de atentionare.
O sa ma interesez de pompita de la Husqvarna.
Folosesc ulei mineral incolor si inodor pentru lampi.
(http://shop.mrbricolageonline.ro/img/p/1/5/2/3/1523-thickbox_default.jpg)
Teoretic uleiul nu ar trebui sa distruga garniturile ci sa le mentina unse.  :) Dar e posibil sa se ditruga. Timpul o sa ne dea raspunsul.
Azi am facut cateva teste si "aparatul" se pare ca functioneaza.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 21, 2013, 09:18:35 PM
Primul test:

Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: tassevasi din Septembrie 21, 2013, 09:23:53 PM
Citat din: Tamu din Septembrie 10, 2013, 07:10:53 PM
Am dat gaurile in rezervor de 6,5 mm. Nu am facut f. multe pentru a pastra temperatura inalta si la flacara mai mica. Zilele astea sper sa ajung la strungar sa-mi faca adaptorul de fixare a camerei de incalzire pe arzator.

  Dupa cum vad eu in aceasta imagine  ai facut  spirala dreapta , pentru a avea un randament maxim  si sa se incalzeasca mai repede   trab  spirala  facuta conica  la esirea duzei .
   Numai bine .
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 21, 2013, 09:30:36 PM
tassevasi spirala e mai eficienta daca este conica la arzatoarele cu teava oblica. La acestea varful flacarii bate exact pe varful conic al spiralei. Al meu are teava orizontala! Am specificat asta chiar de la inceput ca prefer acest tip de arzator.Ideea este ca asa pot face tratamente incepant de la o inaltime de 20 de cm. fata de sol. Daca as face spirala conica probabil as reusi o incalzire mai rapida. Dar riscul de a strangula serpentina e prea ridicat si nu cred ca merita.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Septembrie 22, 2013, 11:16:26 AM
tamu , ca sa nu se stranguleze spirala , baga in ea , inainte de a o indoi nisip uscat bine filtrat/cernut si cat mai marunt , il presezi bine iar la capete bagi cepuri de lemn  , apoi dupa indoire scoti cepurile(daca nu poti scoate cepurile ,lasi teava mai lunga si o tai ) si bagi apa pentru a scoate tot nisipul , eu asa am indoit tevi din cupru si nu au fost probleme .indoirea am facut treptat in spirale mai mari apoi din ce in ce mai mici , teava am incalzito cu lampa cu gaz , a mers perfect , teava indoita am folosito pentru alt scop si nu cel apicol.

spor.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 23, 2013, 09:03:24 AM
Ieri am facut un tratament cu Varachet Forte folosind "aparatul".
marius_vfp: intr-adevar garniturile de la aceste pulverizatoare se distrug dupa 24 de ore de la folosirea cu ulei pentru lampa. O sa ma orientez spre alt tip de pulverizator.
tassevasi: am sa fac o alta spirala cu un numar mai mic de spire, pe un diametru mai mic (la asta am 9 spire  la 4 cm. diametru) si conic. Asta deoarece dupa utilizare in spirala ramane o cantitate mare de lichid (ptr. cine are familii putine) nefolosit. Aproximez vreo 10-15 ml.
Vizavi de rezultatul tratamentului. La 5 familii (fund cu plasa pe toata suprafata) din cele 6, am putut vedea rezultatul. Am pus hartie alba pe toata suprafata suberelor. rezultatul dupa 15 minute:
familia 1: 0, familia 2: 1, familia 3: 2, familia 4: 0 si familia 5: 47.
Am decis sa curat toate suberele si sa le verific dupa alte 15 minute. Rezultatul total:
familia 1: 4, familia 2: 3, familia 3: 6, familia 4: 2 si familia 5: 109.
Sunt putin derutat de rezultate. La o familie (nr. 5) am un grad de infestare f. ridicat fata de celelalte. Sa nu-si fi facut efectul tratamentul, la toate familiile? Astept niste pareri. Multumesc anticipat.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: mihai.vr din Septembrie 23, 2013, 10:43:22 AM
Scuze ca intrerup discutia despre varojet, dar am o curiozitate: Ce fel de colector de polen folosesti? Eu am cumparat unul de pe un site, dar nu e prea eficient si am vazut ca a tale au dat mare randament intr-o perioada foarte scurta de timp. Am vrut sa vad si alte modele inainte de a investi in 4 colectoare. Multumesc
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 23, 2013, 10:56:36 AM
mihai.vr: Colector de polen tip Zalau.
Aici vezi anuntul http://www.tocmai.ro/colectoare-de-polen-7937975.html (http://www.tocmai.ro/colectoare-de-polen-7937975.html) Mare atentie, eu am stupii cu scandurica de zbor demontabila si apoi montez colectoarele!
Imagine din fata:
(http://m2.tocmai.ro/f/i/normal/5/793/7937975_2.jpg)
Imagine din spate:
(http://m2.tocmai.ro/f/i/normal/5/793/7937975_1.jpg)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 23, 2013, 11:05:46 AM
Revenind la "aparat", am gasit pe net o pompita de ulei 250ml. fabricata in Polonia http://www.sculeserviceauto.ro/eshop/index.php?productID=8871 (http://www.sculeserviceauto.ro/eshop/index.php?productID=8871).  :sad: Din imagine ar pare foarte buna mai ales ca are rezervorul transparent. Este si varianta de 350ml.
(http://www.emagazinuldescule.ro/images/produse/YT-0690.jpg)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: davcosti din Septembrie 23, 2013, 11:34:32 AM
 :hi: Sunt multe modele, dar mai bine le căutați pe cele din tablă. Sunt mai rezistente, de exemplu când am cumpărat unul din Furetto avea rezervorul din plastic și dacă-l folosiți cu Petrol-Gaz și nu Ulei de Parafină, cele din plastic, dacă lăsați Gazul în ele se topesc în timp-cedează! SE GĂSESC PE NET PRIN TÂRGURILE APICOLE și alții care vând pompe și pompițe de Ulei! Sănătate!
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 23, 2013, 12:04:19 PM
davcosti: Multumesc de sfaturi. Am o pompita metalica dar mi-ar placea una cu rezervor transparent. Am reusit sa fac comanda pentru cea din imaginea de mai sus marca YATO Polonia de 350ml., e dedicata pentru ulei, iar eu folosesc ulei mineral. Sa vedem poate o sa tina. Daca nu, o voi folosi pe cea de tabla.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: RazvanTi din Septembrie 23, 2013, 02:18:15 PM
cu o pompa de-aia de ai pus tu poze tamule am apucat de am facut FIX 4 tratamente la 12 stupi si s-au dus dracului garniturile... acum dozez cu o seringa de 2ml infipta pe furtun.
de fapt au fost 3 tratamente ca al 4-lea l-am facut cu seringa...
metalica ar fi singura varianta fiabila dar stau si ma gandesc... alea nu au si ele garnituri tot din cauciuc?...
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 23, 2013, 02:57:20 PM
RazvanTi: de care pompa vorbesti mai exact? Modelul folosit chiar la inceput sau de asta Poloneza?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Mihai Sergiu din Septembrie 23, 2013, 03:12:00 PM
Citat din: Tamu din Septembrie 23, 2013, 10:56:36 AM
mihai.vr: Colector de polen tip Zalau.
Aici vezi anuntul http://www.tocmai.ro/colectoare-de-polen-7937975.html (http://www.tocmai.ro/colectoare-de-polen-7937975.html) Mare atentie, eu am stupii cu scandurica de zbor demontabila si apoi montez colectoarele!
Domnul este din Mesesenii de Sus unde am si eu stupina:) Daca treceti prin zona puteti veni in vizita  :welcome:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Septembrie 23, 2013, 03:28:40 PM
yato e firma buna , ca si chei vorbesc , am folosit chei yato si pot zice ca nu sunt dezamagit de calitatea lor , dar de pompe nu pot sa zic nimic ,

tamu , ziceai ca vrei sa modifici spirala ca a rams lichid in ea , poi daca ramne lichid e grav tu stii cat ai dozat dar nu stii cat sa pulverizat in stup , spirala ca forma si numar de spire  nu e devina , mai mult ca sigur e alta treaba si lasama sa iti explic , atunci cand un lichid rece intra in contact cu un alt corp incins ,lichidul preia din temperatura corpului cald si il raceste , la randul lui lichidul se incalzeste , astfel se produce o egalizare a temperaturi intre cele doua corpuri  , daca temperatura rezultanta e mai mica temperaturii de fierbere a lichidului ,lichidul va ramane in spirala , el nu se evapora instantaneu nu produce vaporii . poti sa incalzesti tu cat ai vrea teava sa fie incandescenta , ea va vaporiza doar o parte din lichidul introdus , asta pana cand caldura tevii scade sub temperatura de vaporizare a lichidului ,totul tine de inertie termica , trebuie sa maresti raportul intre cele 2 corpuri , iti trebuie o teava mai groasa in carne , teava va fi ca si corp mai multa in volum si va avea o inertie termica mult mai mare , iar temperatura nu va scadea brusc pana la egalizarea temperaturilor , sper ca ai prins ideea.

un alt aspect , daca ai observat spirala la cazanele de tuica , axul spiralei e in pozitie vetricala . daca tii drept aparatul nu vei injecta lichid decat in prima spira lichidul neajungand la urmatoarele spire el raceste spira respectiva si trage o parte din caldura celorlalte spire nelasandule sa se incalzeasca puternic . tine aparatul cand faci tratamen in pozitie verticala astfel incat chiar si cu spirala rece sa nu raman lichid cand introduci in ea ,  la iarna te rog sa incerci sa pui pe o tabla incinsa pe aragaz un bulgare de zapada bine compactata sau gheatza , vei observa ca desi tabla e foarte fierbinte  arunci o picatura de apa si apa se evapora instantaneu la punerea bulgarelui pe tabla se va auzi la inceput un fasait scurt apoi nimic bulgarele topindu-se  iar apa rezultata nu se evapora instantaneu ci pur si simplu asteapta pana toata gheata sa topit apoi urca pana la punctul de fierbere si apoi fierbe , desi la o distanta mai mare spre coltul tablii daca pui o picatura de apa ea se va evapora instantaneu , sunt aici cateva legi ale fierberii lichidelor care trebuiesc intelese.
sper ca nu team bagat in ceatza , sfatul meu e sa ai multe spire la serpentina chiar si 9 dar teava ceva mai groasa in carne.

spor
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 23, 2013, 05:39:29 PM
Cradle: ma bucur sa aud asta. Probabil in curand voi mai apela la el ptr. in cateva colectoare. Sunt multumit de calitatea lor.

marius_vfp: Teoria ca teoria dar practica ne omoara.  : ^:)^
Folosesc teava de cupru de 6mm. cu perete de 1mm. Teava folosita la sistemele de franare e mai subtire.
Am facut initial 9 spire pe un diametru de aprox. 40mm. Cu distanta intre spire de cca. 4-5mm.
Acum o sa incerc cu 6 spire pe diamtru de 30mm. in forma conica. Distanta intre spire am sa o las la vreo 3 mm.
Intentia mea este ca aparatul sa functioneze la flacara cat mai mica.
Scula functioneaza si se pot face tratamente f. usor cu ea. Dar pentru un randament ridicat necesita ajustari.
La vechea serpentina probabil spirele de catre arzator nu erau f. incinse si atunci aveam un anumit nivel de lichid fierbinte acolo. Acesta e si probabil motivul ptr. care la primul dozaj nu scotea fum mult. Pana se corecta nivelul pierdut intre timp prin evaporare.
Oricum nu ma las pana nu o fac sa mearga asa cum i-mi place mie.  :)
Am conceput-o asa ptr. ca arzatorul sa-l pot folosi independent si sa se poata inlocui orice piesa cat mai usor si repede.
Multumesc tuturor ptr. ajutor.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Septembrie 23, 2013, 05:59:41 PM
nu tocmai teoria e teorie , dar ce am scris mai sus e din practicca , si precum bine stii batranul 2n3005 avea nevoie de o racire buna ca sa-si faca treaba , prima pasiune fiind tot :hi: electronica
incearca sa incingi mai bine spirala si vezi daca e alt rezultat

spor .
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Septembrie 23, 2013, 08:23:46 PM
Daca tot e de dat cu parerea...hop si eu, consider ca si teava de la serpentina pina la dozator (pulverizator) ar trebui mai scurta, ramane mult lichid pe ea, .....dar daca e mai scurta se incalzeste si nici asa nu e bine, ......eu nu am avut vreme sa ma ocup de proiect asa ca urmaresc incercarile tale. :bravo:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: RazvanTi din Septembrie 24, 2013, 08:42:17 AM
@Tamu:
pompa de-aia albastra din poza ta (doar ca a mea e galbena).
ideea e ca lichidul de aprins carbunii ataca foarte puternic cauciucul.
trebuie incercat si cu ulei de parafina desi e mai scump
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 24, 2013, 09:12:39 AM
Pompa aceea are o calitate mai slaba la filetul rezervorului si nu ma atrage deoarece nu e transparenta. E ultima varianta, deocamdata. Azi primesc pompita Yato. Am s-o desfac sa vad cum si cu ce e facuta in interior. Oricum am s-o testez cu uleiul.  :D
Ulei de parafina nu am gasit pana acum la mine in oras. De aceea folosesc ulei mineral. Teoretic tot ulei e si unul si altul. Nu ar trebui sa distruga cauciucul si nici rezervorul deoarece e vandut in pet.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 24, 2013, 12:23:59 PM
Am primit pompa de ulei YATO. Spre surprinderea mea nu are componente de caucic! Rezervorul este PET. Diametrul tevii rosii este tot de 6 mm. ca si teava de cupru ce o folosesc la serpentina.
Am facut teste cu apa si dozajul la o apasare are 0,7-0,8 ml. TREBUIE TINUT CONT DE VALOAREA DOZAJULUI CAND SE FACE CALCULUL PTR. AMESTEC LA TRATAMENTE! Cu ulei e posibil sa fie mai mare nitel. Un alt inconvenient minor, teava nu ajunge pana pe fundul rezervorului.
Am sa o testez cu prima ocazie, totodata voi experimenta si o alta varianta de serpentina.
Poza cu componentele pompitei de ulei.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: RazvanTi din Septembrie 25, 2013, 12:58:52 PM
hai sa te contrazic nitel...  :P
EXACT ca asta e si pompita mea.
lichidul de aprins carbunii in mod sigur va distruge cauciucul si anume garnitura-piston incercuita cu rosu ... :nod:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 25, 2013, 01:56:06 PM
RazvanTi: ma contrazici degeaba.  :P  Chiar acum am verificat din nou, e plastic. Cel putin la pompele ce le am eu acum. Ca am luat 2 nu una. Conteaza mai putin din ce e facuta, important e sa tina.  :hi:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 30, 2013, 09:24:56 AM
Am gasit in sfarsit ulei de parafina la 100ml. (80 gr.) intr-o farmacie pentru 3,89 lei produs la Ploiesti.
Aici e site-ul producatorului si e mai ieftin:
http://www.vitaliak.ro/index.php?p=5&of=7 (http://www.vitaliak.ro/index.php?p=5&of=7)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Octombrie 07, 2013, 10:55:34 AM
ursulakhe:
Despre acest tip de pompita ai pomenit? Am vazut o astfel de pompita folosita la un aparat home made la targul de la Valea lui Mihai.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: marius_vfp din Octombrie 07, 2013, 07:55:36 PM
tamu asteas pompe de amorsare carburator de drujba , mai ales la drujba mcculloch . insa cantitatea pompata poate sa difere , in respectiva pompa va ramane intotdeauna putin aer.

spor
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Octombrie 07, 2013, 09:31:34 PM
Da, este adevarat marius_vfp.
Am sa fac teste si cu aceasta varianta. Este special pentru benzina si supapele inchid surprinzator de bine. Am gasit si furtune transparente tot de benzina. Vreau ca in final sa pot spune cu certitudine care componente merita folosite.
Am intampinat tot felul de probleme in realizarea aparatului, mai mici sau mai mari.
Doresc sa fie mai simplu si ieftin constructiv cu posibilitate de remediere a problemelor cat mai usoara avand ramdament maxim.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Marius-ursulakhe din Octombrie 07, 2013, 10:02:42 PM
tanu trimite un mesaj privat la  cazacu marius si iti va spune el ce fel de pompita este vorba
eu am aflat de la el ca si-a luat pompita numai cu 7 lei de la Husqvarna si a montat-o pe acel pistol care care o ajuta sa traga lichidul
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Octombrie 08, 2013, 08:05:41 PM
Astazi am facut al 3-lea tratament.  Am ramas profund impresionat de eficienta celor doua de dinainte.
Aparatul functioneaza bine. Sunt multumit. Dar mai trebuie sa decid care varianta de dozaj o voi folosi si sa concep un mod rigid de fixare.
Atasez un tabel cu numarul de varoua cazuti la fiecare tratament/familie.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: cazacu marius din Octombrie 08, 2013, 09:27:41 PM
salut tamu .este adevarat cum a spus ursulake.acea pompa este de fapt o pompita de uns lantul si lama la drujba .nu are nici o legatura cu acea poza cu pompa de benzina.intra la pagina mea CAZACU MARIUS ,si uitate la pozele cu vaporizatorul meu  si iti vei da seama ce pompita iti trebuie.este adevarat ce ai spus.tatamentul cu acest vaporizator da randament maxim.succes,si iernare usoara. :hi: :beer:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Octombrie 08, 2013, 09:56:02 PM
Multumesc, asemenea si tie.  :hi:  :beer:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Decembrie 23, 2013, 02:15:10 PM
OFFTOPIC

Doua colinzi care sper sa placa tuturor.

[jwp=425,344,image]http://www.youtube.com/watch?v=3L6XLwQ0BxM&feature=player_detailpage[/jwp]

si

[jwp=425,344,image]http://www.youtube.com/watch?v=pTwfXenFYJs&feature=player_detailpage[/jwp]

CRACIUN FERICIT!
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: fiug1970 din Decembrie 24, 2013, 06:52:45 PM
CRACIUN FERICIT!!
Nicaieri nu-i ca acasa (http://www.youtube.com/watch?v=CstaboLFALU#)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Ianuarie 12, 2014, 01:12:39 PM
Astazi datorita vremii bune m-am hotarat sa prepar repede niste turte proteice din miere, polen crud si zahar pudra pe care le voi administra cate 400gr. per familie. Sper sa le prinda bine.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Martie 11, 2014, 12:50:54 PM
Astazi intentionez sa dau un ochi in stupi. Am reusit sa trec de prima iarna cu albinele. Desi la noi in zona a fost o iarna usoara ma bucur f. mult. Vremea e frumoasa acum si poate am sa si stimulez cu ceva miere de salcam lungita cu apa (75% miere+25% apa). Asta in functie de cum si-au dat drumul la ponta matcutele. Cred ca va trebui sa incep largirea cuibului cu introducerea unei rame cladite. Ziua avem 15-16 grade dar noaptea inca coboara pe la 2 grade.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Martie 11, 2014, 07:56:12 PM
Chiar acum m-am intors de la frumoasele mele. A trebuit sa pun cate o rama cladita in fiecare, iar la familia ce a iernat pe 8 rame am pus 2. Matcile au pontat la f. bine. Aduc polen galben si rosu-portocaliu, dar si miere. Au miere proaspata in stupi. Asa ca am hotarat sa nu le mai stimulez si eu. Am pus adapatorul in functiune si am eliminat gratiile de la urdinis dar acesta e lasat de doar 2 cm. Turtele proteice ce le-am pus pe la jumatatea lui ianuarie au fost luate in totalitate. In nici unul din stupi nu am avut mucegai, sau mortalitate excesiva.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bucovineanu din Martie 11, 2014, 08:54:41 PM
De ce miere lungita cu apa si nu miere pur si simplu? Nu au de unde isi lua apa?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Martie 12, 2014, 09:29:52 AM
 :hi:  bucovineanu.
Consider ca temperaturile sunt prea mici pentru a putea lucra confortabil cu mierea. Stimularile se fac seara. Daca e putin diluata se lucreza mai usor. Nu am interesul sa umplu eu fagurii cu miere ci doar sa stimulez si numai cand si/sau daca e cazul.
Daca gandesc gresit accept orice argumente corecte.
Multumesc anticipat.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bucovineanu din Martie 12, 2014, 09:38:24 AM
Orice miere e amestecata cu apa va fermenta in timp. Dar fiecare face cum crede ca e mai bine.  :smile:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Martie 12, 2014, 01:12:48 PM
Foarte corecta afirmatia cu fermentarea.  ^:)^
Procesul de fermentare apare dupa cca 48-72 ore, la temperatura medie de 20 grade, din cate am observat la siropul din zahar invertit 2/1.
Mentionez ca sirop de zahar invertit 2/1, dupa reteta lui G. Romanescu, am folosit si nu am avut nici cea mai mica problema cu el.
Miere diluata inca nu am folosit.
Daca este administrat proaspat siropul de zahar 2/1 sau 1/1 (la maxim 5-8 ore de la prepararea lui) in stup acesta nu mai fermenteaza deoarece albinele dezumidifica siropul. La fel cum fac si cu nectarul. Logica ma face sa cred ca la fel ar proceda si in cazul mieri diluate si astfel nu ar avea cum sa fermenteze.
Poate gresesc, asta in situatia in care mierea diluata ar fermenta mai repede ca si siropul. Raspunsul corect cred ca-l voi obtine dupa o proba practica.
Oricum este f. binevenita atentionarea ptr. ca asa voi face un test pentru a evita problemele.
Multumesc.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Aprilie 22, 2014, 02:48:02 PM
De mult timp doresc sa-mi achizitionez o presa de faguri. Din pacate modelele care-mi plac sunt scumpe.
Pana o sa-mi permit sa-mi cumpar o sa incerc bricolarea unei acasa dupa un filmulet gasit pe net pus de neamarin.
Costurile sunt minime, apreciez undeva la vreo 50 de lei.
Multumesc pentru filmulet.
Cei interesati pot lua idea de aici:
presa pentru faguri artificiali din silicon a unui stupari (http://www.youtube.com/watch?v=MNUfj-DyMS4#ws)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: SPYKAL din Aprilie 22, 2014, 06:23:57 PM
Citat din: Tamu din Aprilie 22, 2014, 02:48:02 PM
De mult timp doresc sa-mi achizitionez o presa de faguri. Din pacate modelele care-mi plac sunt scumpe.
Pana o sa-mi permit sa-mi cumpar o sa incerc bricolarea unei acasa dupa un filmulet gasit pe net pus de neamarin.
Costurile sunt minime, apreciez undeva la vreo 50 de lei.
Multumesc pentru filmulet.
Cei interesati pot lua idea de aici:
presa pentru faguri artificiali din silicon a unui stupari (http://www.youtube.com/watch?v=MNUfj-DyMS4#ws)
Interesanta ideea Tamule. Multam pt postare. Stima si respect!!!
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: sandupop din Aprilie 22, 2014, 06:34:17 PM
http://mehmetyuksel1.blogspot.it/2009/04/temel-petek-kalibi-yapimi.html, (http://mehmetyuksel1.blogspot.it/2009/04/temel-petek-kalibi-yapimi.html,) in linkul asta, care este originalul link-ului pus de Tamu, ....este si ceva scris in turca, am incercat sa traduc cu google translate, dar nu pot sa va spun ce a ieșit =)) :rotfl:, ...poate stie cineva turcește,  sa aflăm măcar tipul de silicon. :thanks:
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Aprilie 22, 2014, 10:11:15 PM
 :hi: Vad ca este interes pentru subiect.
Eu voi folosi Silicon Sanitar acesta conform prospectului rezista pana la 120 grade C. se lucreaza ceva mai greu (trebuie folosit repede si cu atentie sa nu ramana bule in celule) dar e la-ndemana si e ieftin. Iar ca suport caut ceva rezistent la apa gen textolit, sticlotextolit cu grosime intre 15-30 mm. Sa vad ce voi gasi.
Exista un tip de silicon folosit la matrite care s-ar putea sa fie bun (nu cunosc temperatura la care rezista desi e posibil sa fie 300 gr. c.) cu acesta se lucreaza mai usor, cred. Este vorba de Silicon rtv-2 HY. Anexez un filmulet ca sa se stie despre ce e vorba:
Confectionare matrite lumanari din doua parti - Silicon rtv-2 HY (http://www.youtube.com/watch?v=D0yTKuKet9M#ws)
Aici este articolul original tradus din turca:
http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=tr&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fmehmetyuksel1.blogspot.it%2F2009%2F04%2Ftemel-petek-kalibi-yapimi.html (http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=tr&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fmehmetyuksel1.blogspot.it%2F2009%2F04%2Ftemel-petek-kalibi-yapimi.html)
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Mai 01, 2014, 11:32:39 AM
Mi-am pregatit toate materialele necesare. Am gasit textolit de 20 mm. E decupat la dimensiuni, are fixate laterale de aluminu si maner la placa superioara. Dar Nu voi lipi mulajul decat cand voi fi sigur ca va iesi corect. In acest sens voi face niste teste.
Prima amprenta de pe o foaie de ceara folosind silicon sanitar transparent (pentru a vedea daca apar bule de aer) de la Ceresit.
Rezultatul a fost f. slab, spun eu. O parte mi-a iesit in proportie de 70% (corecta) fara bule dar cealalta parte a fost 80% (incorecta) cu bule. E adevarat ca la a doua parte am lucrat pe lumina f. slaba si am fost presat de timp imediat dupa ce m-am apucat. Urmatoarea sper sa iasa mai bine. Nu stiu cum as putea "dilua" siliconul ptr. ca bulele de aer sa se ridice la suprafata. M-ar ajuta enorm.

Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bionut din Iunie 09, 2014, 01:01:49 AM
Salutare tuturor,

ceva progrese cu privire la presa din silicon? :D

Citat din: andreiu din Mai 25, 2013, 02:38:58 PM
  ...recoltez de la fiecare cate o rama marginasa cu miere matura, sau cu puiet capacit si le dau in loc cate o foita. Astfel, se formeaza o banca de faguri cu miere pe care periodic o extrag si o banca de faguri cu puiet la eclozionare, din care, cand am botci mature, fac roi puternici de la inceput... Banca de faguri cu puiet capacit o fac in lazi goale, asezate pe pozitie in stupina...
Salutare tuturor,
Domnule Andreiu, puteti  va rog sa detaliati putin modalitate de formare a roilor despre care ati scris cu ceva timp in urma? Ridicati rame cu puiet capacit (fara albina acoperioare banuiesc) si le dati botci mature de alti stupi? Cand nu aveti botci cum procedati?


Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Iunie 17, 2014, 01:26:02 PM
Momentan am achizitionat niste ACID ACETIC GLACIAL 99,8% (esenta de otet) cu care sper sa reusesc diluarea siliconului inainte de turnare. Dar timpul nu i-mi permite deocamdata sa ma ocup de presa. Am sa revin cu poze si detalii cand voi avea noutati.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Ianuarie 31, 2016, 12:46:41 PM
Salut pe toata lumea cu respect!
Nu am intrat de mult timp. Sper ca toti sa fiti bine si sanatosi alaturi de iubirile voastre  :bzz:  :bzz: :bzz:
Azi am facut turte pe care le voi administra la "masa de pranz" fetitelor mele.
1    -parte miere de salcam;
1    -parte polen crud congelat;
2,5 -parti zahar Coronita pudra.
Asta le-am dat si anul trecut. S-au dezvoltat extraordinar.


Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: mmacreanu din Ianuarie 31, 2016, 01:25:43 PM
Citat din: Tamu din Ianuarie 31, 2016, 12:46:41 PM
Salut pe toata lumea cu respect!
Nu am intrat de mult timp. Sper ca toti sa fiti bine si sanatosi alaturi de iubirile voastre  :bzz:  :bzz: :bzz:
Azi am facut turte pe care le voi administra la "masa de pranz" fetitelor mele.
1    -parte miere de salcam;
1    -parte polen crud congelat;
2,5 -parti zahar Coronita pudra.
Asta le-am dat si anul trecut. S-au dezvoltat extraordinar.

arata bine ... chiar delicios!
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Iunie 24, 2016, 04:52:19 PM
GREVA IN STUPINA?!   =))
Anul acesta toate matcile din toti stupi mei sau oprit din ponta ptr. o perioada intre 20-30 de zile.

Mentionez ca a fost cules bunicel (perioada final la salcam si inceput la tei). Intretinut si din cultura mea de de zmeura si goji. Nu am facut stimulari. Magaziile puse.
Nu au fost cuiburile blocate. Aveam cam 5-6 rame cu coronita de miere si pastura efectiv goale in zona de mijloc la fiecare familie.
Temperaturile medii pe timp de zi au fost 22-27 grade C. si pe timp de noapte 9-16 grade C.
Ploile au alternat cu perioadele de soare fara modificari majore de temperatura si totodata fara volume mari de apa.

Nu am reusit sa gasesc o explicatie. Oare a mai patit cineva asta?

Pozele sunt facute in perioada cu pricina.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bucovineanu din Iunie 24, 2016, 09:04:16 PM
Sursa de polen era in natura in perioada respectiva?
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Iunie 24, 2016, 11:39:25 PM
Polenul nu a fost problema. Am mentionat: fagurii din cuib care trebuiau sa fie cu puiet aveau pastura in ei.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: stefan1 din Iunie 25, 2016, 03:18:58 AM
  Ai avut cumva cules de la amorfa? Uneori de acolo se umplu fagurii cu o pastura pe care albinele nu prea vor sa o consume.
  Sau ti-au roit cumva stupii si atunci au facut pauza in puiet?
  N-am auzit la noi de o incetare completa a pontei pe vara, inca pe durata de mai multe saptamani! In tari cu alta clima, ca zone din Africa, Israel si unele tari arabe, albinele au intr-adevar o pauza de puiet in vremea secetoasa si de arsita din vara si doua maxime de dezvoltare, primavara si toamna, cand temperaturile sunt mai acceptabile si sunt ceva precipitatii.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: bucovineanu din Iunie 25, 2016, 07:45:05 AM
In perioadele secetoase am avut cazuri cand albinele au incetat cresterea de puiet. Chiar anul trecut spre sfarsitul lui august s-a intramplat acest lucru. Dar in cazul de fata nu stiu ce sa zic. Nu a fost seceta si trebuia sa existe polen si in natura.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Iunie 25, 2016, 10:59:51 AM
In apropiere de stupina nu am cunostinta sa fie amorfa.
Daca era, nu trebuia sa am astfel de "maifestari" si in anii trecuti?
Am avut o singura familie care mi-a roit.
Familiile nu pareau absolut deloc nelinistite, dimpotriva.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Iunie 30, 2016, 10:00:09 AM
Matcile au recuperat timpul pierdut. Am din nou cate 6-7 rame cu puiet si oua in fiecare familie.
Pana la urma stiu ele f. bine de ce au facut "greva". Pacat insa ca nu am reusit sa inteleg si eu motivul.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: ciucur din Iunie 30, 2016, 12:19:40 PM
Citat din: Tamu din Iunie 30, 2016, 10:00:09 AM
Matcile au recuperat timpul pierdut. Am din nou cate 6-7 rame cu puiet si oua in fiecare familie.
Pana la urma stiu ele f. bine de ce au facut "greva". Pacat insa ca nu am reusit sa inteleg si eu motivul.

Aveti reginele marcate?
Sunteti sigur ca nu au roit/inlocuit regina? Intreb si eu, ca mi se pare foarte ciudat.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Iunie 30, 2016, 06:31:31 PM
@ciucur
Sunt sigur ca a roit o singura familie, am si mentionat asta. In acea familie nu aveam matca insemnata din pacate.
Celelalte familii nu s-au depopulat, 12 rame in cuib full de albina si in magazie 6-7 ....  . E posibil sa fi fost schimbari de matci linistite (fara roire). Dar e ciudat cum de s-au sincronizat toate deodata. Dupa cum spuneam cules a fost in permanenta bunicel. La 2 familii am avut matcile insemnate 2015 dar de atunci nu le-am observat, dar nici nu m-am uitat special dupa ele. Am fost interesat mai mult de curatarea sistematica a botcilor cu vizite facute la interval de 6-10 zile. La urmatoarea vizita voi cauta matcile cu pricina pentru ca daca au fost inlocuite explica lipsa pontei ptr. o perioada.
Multumesc ciucur. Presimt ca raspunsul este
Citatinlocuit reginele
.
Voi reveni cu concluzia.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: ciucur din Iulie 02, 2016, 03:16:01 PM
Si eu am fost partial in situatia dumneavoastra. Sincronizarea le-a facut-o vremea rea.
Mi-au intrat la roit, am tot distrus la botci dar probabil ca am mai ratat din botci.
Datorita vremii nu au putut roi cu regina batrana.
Regina cea tanara a eclozionat si a preluat conducerea stupului deoarece neavand oua sau larve de varsta potrivita pentru a trage alta regina probabil familiile au renuntat la roit .
Anul asta am avut si cativa roi naturali micuti. La cei ce au roit a ramas foarte multa albina in familia de origine.
Titlu: Re: Incepator ALBINIST
Scris de: Tamu din Septembrie 05, 2016, 09:23:44 PM
Reginele au fost inlocuite intr-adevar.
Multumesc ptr. ajutor ciucur.