depopulare masiva

Creat de bmdna, Octombrie 11, 2016, 08:50:27 PM

« precedentul - următorul »

corneliuhrom

d le cucubau multumim pt informatii  :thanks:.

Aurelian A.

Nu am vazut nimic neobisnuit la puietul capacit,doar faptul ca este mai putin  ca acum 3 saptamani...de 3,4 zile au inceput sa aduca polen mai serios, doar...poate e si asta o cauza,lipsa polenului,puiet mai putin.Urmaresc situatia si o sa tragem concluziile.
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

bucovineanu

Nu cred sa fie vreo problema. Acum e perioada critica de schimbare a generatiilor. Faptul ca e mai putin puiet se poate datora lipsei de polen si temperaturilor mai scazute de saptamana trecuta.

cucubau

Citat din: bucovineanu din Martie 25, 2017, 11:09:52 PM
Nu cred sa fie vreo problema. Acum e perioada critica de schimbare a generatiilor. Faptul ca e mai putin puiet se poate datora lipsei de polen si temperaturilor mai scazute de saptamana trecuta.
In aceasta perioda isi spune cuvantul izolatia termica.
Daca o familie mare evolueaza normal fara surprize  cu sau fara impachetaj , o familie mai mica in lipsa impachetajului poate evolua cu sincope.

undragutz

#259
http://www.green-report.ro/pesticide-alibine-comisia-europeana/

Ba da prosti sunt astia de la UE, ei nu stie ca saminta doar o mizgalim cu oleaca de neocotinoida din aia si nu are cum sa faca rau la albina, ca albina este mare si tare cit un bou .
stefan1

"Albinele tinere stresate din cauza faptului că sunt forțate să crească prea repede pentru a procura hrană sunt o cauză importantă a declinului populațiilor de albine din lume, arată o nouă cercetare realizată de Universitatea din Londra, informează The Guardian.
În mod normal, albinele încep să caute hrană la vârsta de două-trei săptămâni, dar când cele mai în vârstă mor de boală, lipsa hranei le obligă pe cele mai tinere să înceapă munca.
Cercetătorii au atașat dispozitive de urmărire radio de mii de albine și au observat că albinele care încep să caute hrană devreme fac mai puține drumuri și unele mor chiar la prima ieșire după mâncare. Fenomenul ar putea fi un factor cheie în ce privește declinul coloniilor.
"Părăsirea stupului la o vârstă fragedă poate fi un comportament de adaptare la reducerea numărului albinelor care aduc mâncarea", spune doctoral Clint Perry, șeful echipei de cercetare. Dacă rata deceselor continuă să crească și stupul nu este destul de puternic să susțină schimbarea, acest fenomen poate avea consecințe catastrofice, mai spune cercetătorul.
Oamenii de știință au folosit datele din urmărirea albinelor pentru a estima impactul asupra coloniilor. Stresul care omoară albinele mai în vârstă duce la scăderea vârstei la care începe munca pentru albine. O populație care caută hrană la o vârstă fragedă înseamnă o performanță scăzută și decese mai multe. Fenomenul este susținut de trendul observat la nivel global."

  Eu am presupus asta (am si scris pe forum), fara a face studii. Eu am bagat in discutie si hormonul juvenil, care regleaza de fapt varsta gand albinele trec in casta culegatoarelor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Nu stiu daca ati vizionat acest clip:

 https://www.youtube.com/watch?v=ZVuwe2cKVF4

 Un stupar experimentat care constata o depopulare puternica. El o pune pe seama unei otraviri intentionate. Eu am unele indoieli, dar oricum e greu de explicat.
Voi ce parere aveti?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MirceaCalin

Costin zice că l-a auzit pe vinovatul presupus proferând amenințări frecvent.
Dacă nu era asta, probabil că străinul care pomenește de CCD(Colony collapse disorder) să aibă dreptate ??!!

bucovineanu

Nu cred ca e vorba de otravire.  In caz de otravire trebuia sa fie albine moarte in stupi, sau in fata lor. Cauza e probabil in alta parte.

stefan1

 Nici eu nu cred ca a fost otravire, ca e imposibil sa nu fie albine moarte in fata stupilor sau chiar in stupi. M-am gandit sa nu fie vorba de prigori (daca sunt in zona). Daca sunt multe ar putea gata culegatoarele. Dar ca un stupar experimentat ar fi sesizat aceasta situatie.
 Furtul de albine tot nu cred ca poate sa-ti lichideze toate culegatoarele, doar daca este un om diabolic care persevereaza in a face rau. Daca vrea cu tot dinadinsul, sunt metode.
  Manifestarile sunt ca de CCD, mai cu seama ca depopularea s-a facut nu chiar brusc.
  Mie imi place cum arata puietul stupilor (unii au puiet necapacit destul de mult). Eu cred ca familiile isi vr reveni, daca nu au in ei miere sau polen toxic sau chiar sa fi fost intoxicate cu vreun tratament.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Am urmarit cred toate filmele lui Costin inca din iarna . El a facut multe stimulari cu fel de fel de paste proteice , cred ca a facut o gresala cu dozarile si le-a intoxicat cu ceva.Vizionati filmele incepand din primavara pana acum.

bmdna

Si eu am vazut filmele. Mai pe sarite. Depopularea nu a fost brusca. Desi furtul de albine este posibil, la fel si otravirea acestora de catre un raufacator, dupa parerea mea, cauza e in stupi... Am observat anul acesta o isterie a stimularilor si hranirilor cu tot felul de substante, la foarte multi youtuberi. Cred ca se anunta o iarna foarte grea pt albine. Puiet este in stupi ca vara, iar acest lucru isi va spune cuvantul.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Am vazut pe una din rame un izolator de matca de la ucraineni.. Daca la toate familiile matcile au fost izolate, depopularea poate fi si ca urmare a izolarilor. Depinde in ce perioada s-a facut izolarea. Prea multe experimente facute pe bietele albine. Am mai vazut niste stupi care abia se tarau in filmele unui apicultor din Basarabia, in primavara.

stefan1

  Dupa mine, pareri foarte pertinente de la colegi. E clar ca a fost un an mai dificil climatic si inca nu s-a terminat, uneori au fost depopulari si mai tarzii.
  La mine, o vreme mai cu seama mai spre toamna, randunicile mai consumau albine dar mai mult seara cam 30 de minute sau in zilele ploioase cand mustele nu prea zboara. Acum , de pe la Sfanta Marie Mica, randunicile au plecat (ii si zice la randunica 'pasarea Sfintei Marii' ca zice ca apare primavara in jurul zilei de 'Buna vestire' si pleaca de 'Sfanta Marie'). Acum o sa mai vina o vreme stolurile de grauri in migratie, dar am noroc ca la noi nu sunt (inca) prigori.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)