Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

edy

Dragi apicultori si forumisti, vreau sa deschid aici un nou capitol in care voi dezbate peste 20 de capitole de apicultura ,unde veti putea gasi multe raspunsuri la multele intrebari ce va framanta in acest imens occean al apiculturii de astazi.

Dupa cum spunea un prieten,daca acum 20-30 de ani in urma apicultura parea o meserie sigura si de mare eficienta ,rentabila si deci de profit ,acum in noul mileniu apicultura trece prin cea mai grea perioada din istoria omeneasca.

n.b. -am o mare rugaminte inainte de a trece la dezbaterea propriu-zisa al acestor 20 de capitole catre Moderatorii acestui important site,acela de a putea salva acest topic pe un file deoarece impreuna cu alte capitole vor constitui o carte ce va fi tradusa in mai multe limbi de circulatie internationala. De fapt aceste capitole fac parte efectiv din "TRATATUL COMPLET DE APICULTURA" pe care l-am scris  ani in urma dar care nu este complet si deci nu  a fost inca publicat deoarece trebuiesc peste 20 de ani de cand un tratat trebuie sa fie scris daca se vrea o carte serioasa si care sa aiba un oarecare succes in timp.
Nu se poate scrie o carte de valoare in 2-3 ani cum fac unii si se pretinde inca sa aiba valoare,in special in domeniul nostru unde totul este in continua evolutie si transformare.

Va multumesc,si va asteptam numerosi sa cititi unele capitole din acest tratat!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

pistol28

Citat din: edy din Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM
..........................................................................................
Dupa cum spunea un prieten,daca acum  apicultura parea o meserie sigura si de mare eficienta ,rentabila si deci de profit ,acum in noul mileniu apicultura trece prin cea mai grea perioada din istoria omeneasca.
...


Cate "APIPIXURI" se gaseau acum 20-30 de ani in urma ?


" parea o meserie sigura si de mare eficienta "  Adevarul spus de cineva care: cu siguranta nu practica APICULTURA in perioada respectiva.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

teoalbina

Asteptam cu nerabdare sa citim cele 20 de capitole

dan sebastian

Ma bucur ca vrei sa acoperi atat de multe subiecte. Faptele primeaza asa ca iti doresc mult sa poti sa realizezi ce ti-ai propus.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

edy

 Multam frumos si sa trecem la treaba.

Cele 20 si de capitole ce vor fi dezbatute sunt:
1.-metode de producere a matcilor la nivel industrial,
2.-metoda roiurilor la pachet:producere.utilizare si avantaje;
3.-popularea stupilor cu roiuri la pachet,,
4.-banca de regine:avantaje;
5.-producerea de miere marfa in cantitati foarte mari si in conformitate cu normele U.E.;
6.-utilaje apicole si tehnologii in exploatarea fam.de albine in Occident ;
7.-apicultura in lume comparata cu cea de la noi,
8.-practicarea pastoralului in Occident,
9.-informatii practice si utile cu adrese de la cele mai mari firme apicole si producatoare de utilajeapicole din Italia,Franta,Germania,etc,
10.-A.M.Ligustica-comportament si tehnici de intretinere a celei mai faimoase rase de albine din lume,
11.-producerea laptisorului de matca la nivel industrial si cu efort minim,
12.-tehnici de imbunatatire a pastoralului din Romania,
13.-metode de combatere a furtului de stupi,
14.-cum sa gestim un numar foarte mare de stupi cu un efort redus prin simplificarea muncii noastre;
15.-cum sa gestim la cel mai inalt nivel rasele de albine: A.M.Buckfast,A.M.Carnica,A.M.Ligustica,A.M.Carpatica,A.M.Caucasica,A.M.Mellifera,A.M.Adansoni,A.M.Sahariensis si al hibrizilor intre rase,
16.-Viitorul apiculturii si al apicultorilor,
17.-Apicultura bio-visul unei nopti de vara,
18.-efectul globalizarii asupra apiculturii de azi,
19.-metode eficiente si simple de iernare a fam.de albine,
20.-sunt tanar....si nevinovat....si-un vis frumos as vrea sa am....apicultor sa fiu o zi as vrea.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

n.b. toate aceste capitole fac parte integrante dintr-o serie de peste 60 de capitole ce se gasesc in forma originala in cartea: "Tratat complet de apicultura" ce sper ca intr-o zi cand va fi terminata si sa poata sa fie tiparita. In prezent lucrez inca la scrierea acestui tratat ce cuprinde de asemenea peste cateva sute de poze.
Aici va fac cunoscute deci o parte din toate aceste 60 de capitole ce vi le redactez in mod sumar ,textul original pe moment nu se poate divulga  din motive de privacy si ca proprieta de autor conferita de lege.

inca ceva va rog si incep:
toate intrebarile,nedumeririle,aprecieri sau critice care sunt foarte bine-venite, va rog sa mi le adresati in privat pentru a se putea intelege ceva.
-ma adresez la cei avansati sau cum se numesc pe acolo, greii apiculturii romanesti sa se abtina pe cat posibil la comentarii fara rost,invidie sau rautate-nimeni nu trebuie sa se astepte ca scriu lucruri de pe o alta planeta-.scriu despre o apicultura pe care o cunoasteti si voi dar privita din alt punct de vedere si din alt unghi geografic-nimic mai mult.
-este ceva in plus si nu in minus, cine stie ce scriu si despre la ce vreau sa ma refer in domeniu il rog sa taca,daca stie ceva mai mult il rog sa intervina si cu poze chiar pentru clarificare .

Va multumesc,edy
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

oroles

Ideile sunt foarte bune, numai ca nu asta inseamna tratat. Nu te supara! E doar o mica atentionare.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

  Suna interesant , numai ca pe planeta Pamant cei mai mari producatori de miere sunt chinezii , argentinienii si turcii . Cred ca era bine sa fie si un capitol in care sa ni se prezinte si apicultura de la campioni.

oroles

Scuze! Am vazut acum ca mai sunt 40 de capitole.  ^:)^
Prin definitie tratatul este o lucrare de amploare (ceea ce necesita foarte mult de scris), care sa cuprinda mai toate informatiile dintr-o stiinta sau din arta. Sintagma "Tratat complet", desi este pleonastica se pune pentru a atrage clientul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

edy

INTRODUCERE - si nu numai:

Despre albine si despre activitatea care se ocupa cu cresterea si exploatarea lor deci APICULTURA , de-a lungul anilor s-au scris zeci chiar sute de carti si zeci de mii sau chiar sute de mii de articole ,studii-care mai de care interesante .
Se vor mai scrie de asemenea inca pe atata in viitor, deoarece omul a fost mereu atras si afascinant de viata acestor mici vietuitoare- deoarece este poate scopul final al activitatii omenesti de a se apropia cat mai mult sau in a imita organizarea sociala si comportamentul perfect operativ al acestor mici insecte.

In acest tratat apicultura descrisa aici este vazuta dintr-o alta perspectiva iesind din sabloanele standard a cartilor si manualelor de apicultura scrise pana acum , deci nu este vazuta doar ca o stiinta ,arta ,ocupatie si/hobby- plina de concepte,metode,teorie , etc.
Dimpotriva ,apicultura descrisa ,este vazuta din perspectiva unui genetician si seletionator de albine care uneste in mod armonios toate metodele de crestere si exploatare a familie de albine intr-un tot unitar . in mod concis si pe intelesul tuturor -facand ca lectura acestui tratat care se vrea destul de ambitios sa fie o lectura placuta ,utila si folositoare.

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 CAP 1.- Metode de producere a matcilor la nivel industrial,

De altfel acest capitol ca si cap.2 si cap 11. am sris cate ceva acum doi ani si deci voi mai adauga cateva amanunte care mi se par bune de luat in seama pentru a nu ma mai repeta.Cine doreste poate reciti deci aceste capitole srise in anul 2012.

Deci pentru producerea de matci la nivel industrial deci in cantitati mari,de numarul a sutelor si chiar a miilor si zecilor de mii avem nevoie de un sistem simplu si eficient,clar si cat mai simplu posibil.
Fiecare rasa de albine are caracteristicile sale fizico-morfologice si cerinte fiziologice diverse pe care trebuieste sa le cunoastem foarte bine ,in special cand in stupina noastra vrem sa producem matci de mai multe rase.

Daca peste aceste mici amanunte se poiate trece cu privirea problema cea mai importanta nu este in producerea propriu-zisa in cantitati mari de matci,sunt multe metode si literatura de specialitate este plina , insa este si ridicarea nivelului calitativ al acestor mii de matci produse, si aici intervine genetica.
Am lucrat (dupa cum ati putut citi) intr-o mare crescatorie de matci din centrul Italiei multi ani in urma si am cunoscut multi crescatori de matci -care produceau si produc matci "bune" sa le numim, in cantitati industriale de ordinul zecilor de mii dar cu timpul mi-am dat seama ca acele matci erau doar bune si nimic mai mult. Deci d.p.d.vedere calitativ erau "slabe" si "foarte sòabe"-de ce? din cauza care a dus incet ,incet cea mai faimoasa rasa de albine din lume A.M.Ligustica la o degenerare continua an dupa an ajungandu-se la cea din ziua de azi -o albina slaba d.p.d.vedere genetic.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

D006

Daca  poti pune si cateva poze de la respectivele crescatorii ar fi minunat.

edy

 Exemplu:- firma X producea intr.-un an 20.000-50.000 matci care vin vandute in toata Europa din rasa A.M.Ligustica timp de 20 de ani imperecheate in nuclee tip Apidea din polistirol;
               - firma Y producea intr-un an 1000-5000 regine din rasa A.M.Ligustica  imperecheate in nuclei pe jumatate de rama Dadant si ulterior pe rame cat;
               - firma Z produce 500-1000 intr-un an regine din rasa A.M.Ligustica imperecheate pe rame intregi Dadant;
Firma X si Y din productia totala de matci vandute doar 55-60% erau matci de o "buna" calitate , cu o perdere a clientelei de 10-20% in fiecare an si cu clienti noi grupul curiosilor de doar 3% in fiecare an.
Firma Z din productia totala de matci vandute proportia de matci de o "buna" calitate era de 80-90% cu un castig al clientelei de 30-40%in fiecare an.
Timp de 10 ani in acest ritm firma Z vinde aproape la fel de multe matci ca si firmele X si Y stiut fiind faptul ca firma Z vindea matcile de o calitate net superioara la un pret dublu ,chiar triplu si cu un efort de munca si cheltuieli de productie inferior celor doau firem.

Acesta doar lasand ca tinerele matci sa se imperecheze in nuclei de imperechere de mare dimensiune.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

n.b.- a se citi cu atentie cartea : L"allevamento di api regine: Una per tutte....tutte per una " autori Bruno Pasini si Maria Teresa Falda, editata de Aspromiele, 194 de pagini,peste 220 pose a culori,pretul este de 23,0€.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy