concentratie tinctura de propolis

Creat de mugur_c, Iunie 02, 2013, 10:23:29 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Si eu sunt de parerea lui Stefan.  Nu are cum sa rezulte 3,8kg de sirop din 3kg de zahar si 2kg de apa. Asta rezulta doar in cazul in care amestecul se fierbe pana se evapora 1,2 litri de apa, lucru nerecomandat deoarece astfel creste mult HMF-ul compozitiei. Altfel 3+2=5.

morozan simion

va recomand sa testati pe viu si o sa vedeti, nare rost sa mai vb despre asta, testati si masurati si apoi vedeti

Kiwi Bee

Stefan multzumesc de detalii.

De ce am intrebat de "taria" alcoolului? Este evident ca la o concentratie sa zicem de 96 de grade propolisul se dizolva mai repede decit la o concentratzie mai scazuta dar ma gindeam la consumatori.

Unii folosesc tinctura si pe cale orala(altzii doar ca frectzie) si credeam ca are importantza daca tinctura este facuta dintrun alcool de o anumita "tarie". Tzin minte ca tata consuma tinctura(iarna) unde punea 5 picaturi de tinctura la cca 150ml de apa. Din pacate el nu folosea alcool si spirt sanitar.

stefan1

Citat din: morozan simion din Octombrie 20, 2013, 09:16:53 PM
stefane gresesti , 3 kg zahar si 2 litri apa ia incearca sa vezi sau daca nu mai studiaza putin fizica fluidelor

  Simion, contrazici toate regulile fizicii!! "Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ci totul se transforma." Cu un singur amendament: daca amesteci trei kg de zahar cu doua de apa, se pierd 1,2 kg de masa!!! Numai in reactiile nucleare se pierde masa, sau cum a spus Bucovineanu, daca se transforma din solid sau lichid in gaze si se evapora, ce aici nu este cazul sau se intampla dar in cantitati neglijabile.
  Despre modul de administrare eu stiam ca pentru afectiuni in gura sau in gat se ia propolisul pe zahar sau miere si se lasa sa se dizove incet in gura fara a il inghiti imediat. Pentru afectiuni interne se recomanda sa se ia pe o bucatica de paine. Acum am auzit despre administrare pe paine si pentru afectiuni de gura sau gat, dar painea sa se mestece foarte mult in gura,10-15 minute, ca si guma de mestecat. Administrarea in lichide eu o consider o greseala; daca tinctura se diluiaza, alcoolul elibereaza parte din propolis care se depune pe peretii recipientului si deci nu-l mai putem folosi. Despre posibilitatea de a lua tinctura cu alcool de 90-96 grade, tinand cont ca se iau doar cateva picaturi si impreuna cu paine sau alte substante care ii diluiaza din tarie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

morozan simion

intradevar totul se transforma, ai dizolvat 3 kg de zahar in 2 litri de apa? dizolva-l pune-l in sticle de plastic sa vezi volumul si cantarestele sa aflii greutatea apoi mai vorbim, daca v-ar interesa adevarul a-ti testa practic dar va place sa fiti mintiiti sau nu vreti sa descoperiti adevarul , va place sa fiti mintiti frumos

bucovineanu

Simioane, tu ai facut ceea ce ne spui sa facem si cand ai cantarit era 3,8 kg dupa ce ai topit 3 kg  de zahar in 2 litri de apa? Pana cum ne luai cu fizica fluidelor, acum ne pui sa o luam pe incercate.
Eu nu o am cu fizica fluidelor, dar am un nepot care a absolvit clasa intai pe care l-am intrebat cat face 3+2 si mi-a zis ca face 5. Eu il cred ca doar e absolvent.  :smile:

morozan simion


morozan simion

dintr-o carte de apicultura
Siropul de zahar (uz apicol)
Este un inlocuitor al mierii.Perioada de folosire este cuprinsa intre debutul primaverii (1-10 martie) si inceputul toamnei(maxim 15 septembrie).Siropul de zahar se prepara in urmatoarele
concentratii:1/1 , 3/2, 2/1.La 1/1,adica 1 litru apa si 1 kg zahar rezulta 1,6 l sirop de zahar;la 3/2,adica 3 kg zahar si 2 litri apa rezulta 3,8 litri sirop de zahar; la 2/1,adica 2 kg zahar si 1 litru apa rezulta 2,2 litri sirop de zahar.

SUCCES

Kiwi Bee

Multzumesc Stefan, deci intrun final este mult mai rentabil dizolvarea propolisului in alcoolul de 96 de grade(daca avem la dispozitzie cel de 96 de grade) deoarece procesul este mai rapid si sa specificam gradul alcoolului pe ambalaj pt utilizator/consumator.

Simion, pina la urma iai linistit pe baietzi. La postarea nr 12 ai batut prea repede la tastatura si ai scris kilograme iar la postarea nr 22 deja ai pus litri. Asa este altceva.

Nu cunosc exact coeficientul de greutate al diferitelor concentratzii de sirop(1:1; 2:1; 3:2 etc) dar cred ca este mai scazut decit al mierii(acesta are 1,4). Poate siropul de 3:1 si 4:1 sint mai grele decit mierea dar celelalte mai diluate nu.


bucovineanu

Citat din: morozan simion din Octombrie 20, 2013, 11:14:58 AMexemplu cand faci siropul pentru albine la concentratia de 3 kg zahar si 2 l apa rezulta 3,8 kg sirop,

Am citat din postarea ta anterioara. Acum vorbesti de litri ceea e cu totul altceva, asa cum a zis colegul mai sus.

antiopa din ardeal

 Si eu sunt producator de tinctura de propolis. Mi-am pus deseori problema ce sa scriu pe eticheta ca sa fiu cat mai aproape de adevar. Ca sa nu gresesc fundamental, am intrebat unde am vazut in vanzare si surpriza: lumea ridica din umeri fara sa-mi raspunda. Asa ca am cautat un raspuns logic (zic eu) cat mai aproape de adevar.
Tinctura este o solutie de propolis in alcool etilic (banuiesc pana aici n-am gresit). Ca orice solutie are ,,un punct de saturatie". Acesta depinde de concentratia solventului. In acest caz solventul sau substanta dizolvanta este alcoolul iar substanta dizolvata este propolisul. Cu cat concentratia alcoolului este mai mare cu atat cantitatea de propolis dizolvata pana la atingerea concentratiei de saturatie este mai mare. Si in plus ridicarea temperaturii amestecului ridica gradul de saturatie al solutiei. Astfel incat o solutie de tinctura de propolis in alcool etilic la 50 grade celsius este mai concentrata decat o solutie de tinctura de propolis in alcool etilic obtinuta la 25 grade celsius. Sau altfel spus solutia obtinuta la 50 grade celsius este o solutie suprasaturata la temperatura de 25 grade celsius. Prin scaderea temperaturii dupa obtinerea solutiei suprasaturate banuiesc ca se mentine un echilibru, astfel incat solutia existenta in sticluta este categoric saturata, surplusul de propolis fiind nevoit sa se depuna pe peretii sticlutei. Pana aici toate bune si frumoase. Intrebarea este ce scriem pe sticluta ca sa fim intelesi de cumparatori? Si in plus sa sune bine.

morozan simion

perfect adevarat, o lectie de chimie in care a-ti punctat corect toate chestiunile privind modul de dizolvare la diferite temperaturi. Cred eu ca aceea concentratie de 20%, 30% poate fi stabilita cu exactitate numai in laboratoarele de specialitate.

sandupop

@antiopa Multumesc pentru informații, si eu as vrea sa fac tinctura dar inca nu m-am decis,.....mai studiez....oricum parerile sunt impartite in privinta concentratiei....:thanks:
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

oroles

Citat din: sandupop din Noiembrie 25, 2013, 10:41:00 AM
@antiopa Multumesc pentru informații, si eu as vrea sa fac tinctura dar inca nu m-am decis,.....mai studiez....oricum parerile sunt impartite in privinta concentratiei....:thanks:
Aveti grija cu propolisul!
Nu se recomanda folosirea propolisului luat din stupi care au primit tratamente cu Varachet! E bine ca sa folositi colectorul... Altfel riscati sa va imbolnaviti pe voi...sau pe altii in cazul in care vindeti!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

antiopa din ardeal

 Asa este, cred, rezidurile de varachet sunt nocive in tinctutra de propolis. In plus conteaza si zona de unde este recoltat propolisul, daca poluarea zonei exista, si este mare, ea se reflecta in calitatile terapeutice ale tincturii si de multe ori poate sa dauneze si nu sa ajute la sanatate. Este un motiv sa nu am incredere in producatorii de tinctura care cumpara propolisul. Si eu vand anual 3-5 kg propolis. :smile: