Cum e anul acesta apicol?

Creat de Adrian Vasile, Aprilie 27, 2013, 09:52:23 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

Multumesc pentru felicitari! Desi media nu a fost 30, a fost undeva intre 20 si 30. Nu vreau sa dau aici o cifra exacta ca sa nu apara discutii. Am avut stupi care nu au produs nimic, din cauza ca au intrat in frigurile roitului sau au fost obiectul unor experimente, si am avut stupi care au produs mult mai mult.

Restul este asa cum am spus. Nu am dat zahar, nu am dat turte de niciun fel, nu am dat inlocuitori si nu am stimulat cu nimic. In conditiile in care anul acesta, pe net, a fost isterie de turte.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

hur

Citat din: bmdna din Noiembrie 21, 2020, 05:15:44 PM
Citat din: hur din Noiembrie 21, 2020, 04:14:31 PMPentru mine cel mai bun an. Am reușit să extrag 1 kg de miere din 16 stupi. De fapt doar din unul..... Am renunțat la el.

Ai renuntat numai la unul??? Dupa 1 kg de miere?
Am renunțat pt că era agresiv. Miere a cules f bine. Am avut pe el o magazie de 12 rame 1/1 și una1/2.
De aici am hrănit mai multi roi.nu știu ce a fost în cuib k n-am putut să mă uit dar în magazine am avut miere bună + 3 rame cu păstură. o singură familie nu a urcat nimic în magazine.
Am extras kg. acela de curiozitate, restul le-am lăsat lor pt iarna, plus rame la rezerva .
Pt mine apicultura e un hoby.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Dak as fi extras după primul salcâm as fi făcut ceva miere, însă i-am mutat in altă zonă, pe alta vatră unde la un moment dat a trebuit să-i hrănesc.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

Eugen B

Sebastian cum a fost salcamul extras la culoare?
Eu de 2 ani fac tot 0 salcam, in vest a fost dezastru.
Ultimii 2 ani au fost cam dificili. Mai ales 2019
Sunt cheltuieli foarte mari in pastoral, nopti nedormite, iar pretul la miere pana anul acesta a fost tot mic, mai putin acuma 6 ani cand am dat poliflora cu 12lei/kg.

dan sebastian

Salcamul de anul acesta la mine a fost super, transparent total, aproape incolor. Am facut destul de bine cu o medie intre 12-14 kg per familie in functie de vatra pe care au fost stupii. Daca nu se puneau ploile si frigul continuam cu un salcam 3 care sa ma faca sa zambesc cativa ani. Oricum am facut tona mult dorita.
La ce ploi am avut toata vara si acum pe iarna, cu umiditate mare sper sa avem noroc si in 2021. Dar pt productii bune ramane valabila regula celor 3, familii puternice (popor), vreme favorabila, sa secrete floarea.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MirceaCalin

Si la mine a fost jale !
Priveam cu tristete salcamii plini de flri deschise chiar deasupra stupilor, din care albinele nu puteau culege nici gram de nectar...
Acum cu ploile din ultimul timp parca mai trag ceva nadejde pentru la anu'...

mape 48-petru manea

Priviti inainte cu speranta. Ce a fost a fost si nu o sa mai fie.Avand in vedere conditiile din sezonul trecut si faptul ca nu fac pastoral sunt aproape multumit. Dar privind in urma cu 15 ani sunt f.nemultumit de la o medie de 30 kg pe familie am ajuns la 11 kg .In concluzie fara pastoral nu mai renteaza sa ai 60-100 familii pe o vatra.De hobi poti tine pana la 10 stupi.

stefan1

Din pacate si eu am ajuns la aceleasi concluzii. Anul trecut a fost ceva sub medie, dar toti ultimii ani au fost sub ceea ce era acum 20-30 de ani in urma. Eu inclin sa cred ca aceasta situatie e cauzata de chimizarea agriculturii care a poluat totul, chiar si zonele unde nu s-au aplicat direct pesticide. O alta cauza deloc de neglijat este pierderea rasei locale prin importul de alte rase, in special a Buckfast-ului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MirceaCalin

Citat din: stefan1 din Ianuarie 01, 2021, 06:13:49 PM... pierderea rasei locale prin importul de alte rase, in special a Buckfast-ului.

Mai nou vad ca se aduc regine din Ucraina.
Poate acestea sa fie mai apropiate de carpatinele noastre...
Eu personal sunt reticent la importurile aceastea

mape 48-petru manea

Citat din: stefan1 din Ianuarie 01, 2021, 06:13:49 PMDin pacate si eu am ajuns la aceleasi concluzii. Anul trecut a fost ceva sub medie, dar toti ultimii ani au fost sub ceea ce era acum 20-30 de ani in urma. Eu inclin sa cred ca aceasta situatie e cauzata de chimizarea agriculturii care a poluat totul, chiar si zonele unde nu s-au aplicat direct pesticide. O alta cauza deloc de neglijat este pierderea rasei locale prin importul de alte rase, in special a Buckfast-ului.
Mai adaug o cauza :-au aparut hibrizi de rapita si f.soarelui care se autopolenizeaza

stefan1

Eu nu am nici rapita nici floarea-soarelui. Unde se cultiva acestea, intr-adevar e o cauza in plus a scaderii productiilor apicole.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Eu am si floarra soarelui si rapita. Am si concurenta mare, in fiecare an vin stupine in pastoral. In schimb nu am experienta de acum 30 de ani pentru comparatie. Ce pot sa remarc acum fata de oricare din ultimii 8-9 ani este ca am familii mult mai slab populate. Unul din motive este vremea care s-a mentinut calda, am vazut albine cu polen in noiembrie. Cred ca activitatea continua, dublata de cresterea de puiet pana tarziu a contribuit la aceasta situatie. Generatia care trebuia sa treaca iarna s-a uzat inutil. E posibil sa mai existe si unele boli necunoscute, avand in vedere ca la stupari din zona depopularile sint mult mai dramatice.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Si la mine populatia maxima a familiilor e mai mica decat multi ani in urma. Eu am o teorie care ar explica asta: reducerea duratei de viata a albinelor. Asta pentru ca suprafetele de puiet sunt tot cum erau inainte. Ganditi-va ca daca - la acelasi puiet depus - viata medie a albinelor se injumatateste, atunci populatia unei familii se injumatateste si ea. Daca se scurteaza speranta de viata, asta se reduce de la culegatoare (ultima faza a activitatii unei albine). Daca in loc sa traiasca 40 de zile, o albina traieste numai 30, inseamna ca daca a inceput sa fie culegatoare la 20 de zile, va culege numai 10 zile, pe cand daca traia 40 de zile ar fi cules dublu.
  Acum cauza scurtarii vietii eu zic ca e hrana (in special polenul) contaminata cu pesticide. De asemene se stie ca neonicotinoidele afecteaza si sistemul nervos al albinelor, ducand la scaderea capacitatii de orientare. Asta le face mai ineficiente la cules dar in stadii mai grave la pierderea capacitatii de orientare si ratacirea lor. S-au si facut experiente care au demonstrat acest ultim aspect mentionat.
 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Posibil sa fie pesticidele. Dar pesticide au fost si anul trecut, dar familiile au fost mult mai mari. Nici anul asta nici anul trecut nu am hranit sau stimulat albinele cu nimic. Si totusi este aceasta diferenta dramatica de populatie. Asa cum spuneam, eu am pus-o pe seama diferentei de temperatura, anul trecut frigul venind de pe la sfarsitul lui septembrie, anul acesta frigul n-a venit nici acum... . albinele au iesit si s-au pierdut sau s-au uzat. Cele nascute in locul lor avand, intr-adevar viata mai scurta
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

 Eu nu m-am referit concret la anul asta ci la ultimii sa zic 10 ani. Si inainte era variabilitate de la an la an, uneori greu de explicat, dar nivelul general al familiilor si al productiilor era mai ridicat decat in aceasta epoca a neonicotinoidelor, desi atunci insecticidele (preponderent de contact), afectau ca aspect mai tare albinele: erau multe fara perisori si cuaripile zdrentuite, dar generatiile noi de albine nu aveau de suferit si in toamna, cand nu se mai aplicau tratamente, albinele erau foarte faine si mai numeroase.
  La neonicotinoide trebuie sa tinem cont si de remanenta acestor substante in sol, uneori foarte mare si deci de efectul cumulativ al acestora.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)