influenta vremii asupra productiei de miere

Creat de sfantul spiridon, Ianuarie 23, 2010, 05:23:29 PM

« precedentul - următorul »

sfantul spiridon

mi-am propus ca pe langa chestiunile "personale" discutate intre noi, sa mai aducem noutati cu privire la ce ne doare....multe intrebari se leaga de secretia nectarului...chiar daca noi stim in mare care sunt anii buni si care sunt cei rai, am crezut de cuvinta a va prezenta franturi dintr-o carte pe care o rasfoiesc seara cand imi doarme nevasta si ma pot gandi la albine...ca ziua am inebunit-o...
        Secretia nectarului variaza de la o specie la alta, asfel daca la floarea soarelui momentul optim de secretie este situat dimineata, la teiul pucios si teiul alb secretia optima este inregistrata in orele de amiaza....productia de nectar variaza si in functie de varsta arborilor (respectiv, in cazul teiului, perioada de maxima putere a secretiei este undeva in jurul a 20-40 de ani) de conditiile climatice, de starea solului, de umiditatea acestia, de altitudine, de precipitatii, de vant, de lumina, de fertilitatea solului etc
TEMPERATURA....mi se pare elementul cheie al intregii productii de miere dintr-un an...in fine...sa citam:
In general, secretia incepe de la plus 10 grade, devine optima intre 20 si 32 si scade apoi treptat, ajungand la 35 de grade sa nu mai existe.....pentru o buna recolta de miere la salcam sa zicem, avem nevoie de temperaturi intre 16 si 18 grade celsius noaptea ca secretia nectarului sa fie fructificata de albine, undeva cu incepere inaintea ivirii zorilor.....ploile moderate si umiditatea atmosferica au o influenta pozitiva asupra producerii nectarului....cand ploile sunt abundente si de scurta durata, influenta este negativa sau chiar dezastruoasa pentru ca adesea nectarul este spalat de pe floare si din floare......facelia este planta care reactioneaza cel mai bine la ploi, asfel dupa o ploaie torentiala chiar daca vizita albinelor in ziua urmatoare nu este deosebita, in a doua sau a treia zi, albinele vor fi prezente pe floare intr-un fel cum numai noi apicultorii putem simtii si sti............seceta si arsita au la randul lor o influenta negativa, diminuand sporul zilnic de miere sau chiar in cazuri dezastruoase mergand pe spor negativ...daca in timp de seceta vor reveni zile cu ploi, lucrurile se vor reaseza...
temperaturi ideale:
pentru tei: 28 -30 de grade, vant slab (sub 2m pe secunda), umiditate 80 la suta..precipitatii normale
pentru salcam : 24 - 28 conditii identice
pentru floarea soarelui: 28-32 cu vant usor si fara precipitatii
pentru evodia: aici vroiam sa va insel...am inteles ca nu e pretentioasa la seceta
ps rezumatul tuturor celor lecturate de mine, este ceva mai mare si poate voi mai reveni cu ceva date despre mierea de mana
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

pentru o buna recolta de miere la salcam sa zicem, avem nevoie de temperaturi intre 16 si 18 grade celsius noaptea ca secretia nectarului sa fie fructificata de albine, undeva cu incepere inaintea ivirii zorilor..
  Ma gandeam ca vrei sa spui ceva de vremea din perioada de iarna daca are o corelatie cu secretarea nectarului pentru ca eu stiu ca salcamul cu cat este iarna mai geroasa cu atat secreta mai bine nectar.

sfantul spiridon

nicaieri nu am gasit studii care sa reflecte aceasta chestiune....asa ca o trec la categoria folclor
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Se gasesc multe si in folclorul romanesc numai ca cineva trebuie sa se aplece putin si sa le culeaga.

milu56

Totusi,cine face an de an pastoral la salcam trebuie sa aiba o idee referitor la aceasta tema.

sfantul spiridon

Citat din: liviuSe gasesc multe si in folclorul romanesc numai ca cineva trebuie sa se aplece putin si sa le culeaga.
este adevarat ca o mare parte a celor spuse in folclor sunt adevarate..s-ar putea si aceasta chestiune sa fie adevarata
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

filip

Cea mai mare secretie la salcam e atunci cand se bate de ploaie,cand fulgera fara sa ploua.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Ma gandesc ca nectarul care este transmis spre floare este acumulat inca din timpul ierni care are si un  rol de antigel pentru salcam si cu cat gerul aste mai mare si acumularile sant mai mari .  Am  stat si mam gandit si eu la acest lucru si cred ca este ceva adevar in asta putem sa si urmarim acest lucru sau poate stie cineva mai mult.

D006

Citat din: filipCea mai mare secretie la salcam e atunci cand se bate de ploaie,cand fulgera fara sa ploua.
Da dar ziceam ca acel nectar nu este estras si prelucrat atunci din pamant ci este acumulat din timp si in conditii de presiune mai joasa se emana  mai mult pentru ca stim in timpul infloriri ce conditii trebuie sa fie pentru a fi un cules bun.

sfantul spiridon

sa zicem ca pentru a avea un cules bun trebuiesc cumulate toate cate au fost spuse de toti...daca temperaturile sunt prea mari sau prea mici (cand spun prea mici ma gandesc mai ales la temperaturile nocturne), degeaba iarna gerurile fac ravagii...ca acum
anul acesta, pentru ca au fost temperaturi mici in aprilie si a inghetat mugurele floral, la mine salcamul a fost la un pas de dezastru...am mai salvat ceva dar nici pe departe ce speram eu
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Da intradevar eu am adaugat ceva la ce ai spus tu si intradevar sant cam multe imi amintesc ca intrun an am stat cam 10 zile la salcam si am tot sperat ca de maine se schimba ceva si incepe culesul dar neam intors cum am plecat poate chiar mai usori putin.

bucovineanu

Eu stiu un lucru observat de-a lungul anilor: cand avem parte de o iarna grea, cu multa zapada si ger, urmeaza o vara bogata inclusiv pentru albine cu productie mare de miere.

D006

Floarea este organul sexual al unei plante.
Inflorirea este dorinta de a perpetua specia.
In conditi vitrege de iernare este rational ca sa apara o vointa si mai puternica de a crea o noua generatie de urmasi si nectarul bogat reflecta aceasta dorinta si mai mult.
Aici am observat ceva similar.
Pomi nu infloresc pe baza anotimpurilor ci pe baza ploii.
Fiind o zona cu predilectie semideserta o ploaie va stimula inflorirea si productia de fructe/seminte in timp record. La o luna dupa o alta ploaie va face la fel si astfel voi avea si fructe mature si flori tinere.
Am experimentat asta cu furtunul in mana si sa dovedit adevarat.

sfantul spiridon

poate ca o "iarna grea"aduce si lasa in sol precipitatii potrivite pentru o productie mai mare de nectar
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

ioanardelean55

Sint multi factori interni si externi care favorizeaza secretia de nectar asa ca e greu de prognozat ce va fi si cum va fi .