Asezare stupi pe o vatra stationara

Creat de Victorm, Februarie 27, 2023, 07:13:37 PM

« precedentul - următorul »

Victorm

Bună seara! Sunt nou pe acest forum și nou intr-ale stuparitului deci va rog cei care puteti/ vreți sa-mi răspundeți la o intrebare: pot așeza stupii cu urdinisurile fata in fata?menționez ca trebuie sa fac asta din lipsa de spațiu precum și ca o măsură în plus de siguranță fata de vecini.distanta între urdinisuri ar fi de trei metri iar spre vecini am făcut un gard cu plasa de doi metri.Multumes anticipat

stefan1

  Bun venit!
  Cel mai bine e ca stupii sa fie aranjati cu urdinisele spre sud sau sud-est, dar nu totdeauna se poate face asa. De ex pavilioanele au lazi amplasate la 180o pe doua laturi ale pavilionului. Si in pastoral stupii se amplaseaza dupa locul disponibl si uneori chiar intentionat in formatiuni care sa permita o mai buna orientare a albinelor.
  La intrebarea ta raspunsul e pozitiv, poti sa asezi stupii si fata in fata si singur vei vedea unele diferente in ce priveste un decalaj orar la pornirea la zbor in special primavara dar si in ce priveste ventilatia la urdinis in zilele foarte calde.
  Ai spus ca ai gardul din plasa. Rostul gardului este ca albinele sa isi faca culuare de zbor mai la inaltime, pentru ca ele ataca orice fiinta care apare in culuarul lor de zbor. Deci gardul trebuie sa nu permita albinelor sa treaca prin el. Putea sa fie chiar mai inalt putin de 2 metri.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

G. Iulian

Am si eu doua rânduri de stupi față în față cu 2,5 m între ele. Nu este nici o problemă. Majoritatea stupilor sunt orientați spre est, așa imi permite terenul, doar cei 7 spre vest si nu sunt probleme absolut deloc. Succes în această activitate.