iernare la fundul gol

Creat de zbye, Noiembrie 11, 2011, 04:35:49 PM

« precedentul - următorul »

N A MARIN

Va salut.
Anul trecu am imbracat si eu o parte din stupi cu folie neagra, in fapt erau saci menajeri, dar nu mi..a placut ce a iesit.
Desi ratiunea operatiei era diminuarea/anularea condensului,rezultanta a fost exact inversa, cu accentuarea aparitiei la stupii nevopsiti,dati numai cu ulei .
Iata..i
MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA

N A MARIN

Anul acesta, am stupi in doua locatii, si incerc o alta varianta, cu peretii laterali si spatele placati cu plistiren expandat .
Mentionez ca am toti stupii cu fund mobil ,decupat cam 1/3  ,cu plasa si sabar de tabla deschis in aceasta perioada,iar iernarea o fac cu caturile sub cuib .
Iata..i pe cei din Faclia.
MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA

POSTASUL

#32
 moduri de inpachetare  sunt mai multe , la mine acesta e toata inpachetarea de pe podisor plus cateva ziare  iar dupa difragma polistiren din ala mai tare [expandat] fundul la stupi este fix.
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

zbye

Da, interesant... eu mergeam pe aceiasi varianta pentru diminuarea condensului si am ales stilul de impachetare "clopot", dar tabla o aveam scoasa, lucru care a afectat familiile de albine( cele care si-au dat drumul din ghem au si inghetat, dar acum tabla este pusa la locul ei, impinsa aprox 3/4)
Sper ca varianta finala sa fie cea buna  si multumesc de indrumari :D

zbye

asta am si facut, am atasat foto dupa "modificare", fara "prezervative"  :hippo:

milu56

Am 300 de stupi asa cum spuneti cu fundul gol dar vreau sa pun ceva la fund pt.ca anul trecut si acum 2 ani din acesti supi nu am avut nici productie mai mare decat din ceilalti nici roiuri timpurii,aici nu e frig nu coboara temperatura sub 0 si la 0 grade coboara doar in noptile lui decembrie si inceput de ianuarie in rest e mai cald dar asa am observat ca ceilalti stupi imi dau randament mai mare deci e mai bine sa las deoparte efectul de clopot cu toate ca aceste lazi cand le-am construit la fund am pus doar sita pe toata suprafata.Acum lazile ce le am in constructie o sa fie cu fundul mobil in asa fel sa se poata folosi si pt.podisor deci 2 funduri unul cu sita si altul plin.

zbye

#36
Citat din: romikele din Noiembrie 19, 2011, 05:45:56 PM
Unde e foto?  :uimit:

pag. 2, in josul paginii  :D

albinasebes

asa, deci cum e mai sanatos pt albine in stupii cu fund de plasa?
cu subarul inchis 3/4? sa il inchidem total?
sa punem ceva pe subar (polistiren, osb)?
am si eu cateva lazi cu plasa pe fund si  dupa discutii nu gasesc varianta cea mai buna.
sanatate
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

N A MARIN

  Buna seara.
  Iata si stupii din Cochirleni,unde n..am terminat inca placarea tuturor.
  Fac precizarea ca si aici ,toti stupii cu catul asezat sub cuib au sabarul de la fund scos si va ramane asa pana la primul zbor de curatire intens( de regula cam in ultima decada a lunii febroarie ) cand il inchid si va ramane inchis pina la prima decada a lunii mai.
Stupii fara cat sub cuib sunt roiuri de anul acesta si numai cei mai puternici au sabarul scos, cei mai slabuti (3 sau 4 rame ) au fundul obturat cu sabar.
MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA

N A MARIN

Imi fac o datorie de onoare in a aminti aici, si rog pe domnul moderator sa o ia ca atare,ca asupra acestui experiment m..am sfatuit cu patronul magazinului cu articole pentru apicultura din orasul meu de resedinta ,Medgidia.
De la dansul am luat cateva idei interesante ,printre care utilizarea unor materiele recuperabile. 
MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA

jonny_it

Citat din: N A MARIN din Noiembrie 18, 2011, 08:57:43 PM
Va salut.
Anul trecu am imbracat si eu o parte din stupi cu folie neagra, in fapt erau saci menajeri, dar nu mi..a placut ce a iesit.
Desi ratiunea operatiei era diminuarea/anularea condensului,rezultanta a fost exact inversa, cu accentuarea aparitiei la stupii nevopsiti,dati numai cu ulei .
Iata..i

Sacii pusi peste stup izoleaza termic exact cat o guma de mestecat lipita pe stup  :) si in plus contribuie din plin la formarea condensului si mentinerea unui mediu umed in stup.

apicmd

Eu le-am pus peste cuib 2 rinduri de ziare shi citeo paturica gorasa si le-am lasat cite o fanta intre peretele lateral si scindurele (2-3cm) desigur cu diafragma.zilele trecute  le-am fc un ciontrol si totul era  uscat. desigur ca ma  batea si pe mine gindul sa-i infofolesc cu   saci de gunoi si toate cele  dar mai apoi  miam dat seama  ca daca  miere este viata este :rotfl:
BPR!!!!

mape 48-petru manea

iernez stupii "in fundul gol "---azi fiind 10-11 grade albinele au inceput sa iasa la zbor si am facut un control fugitiv
controlul a constat in verificarea foliei daca are condens
am gasit condens la 3 stupi la care am uitat sa scot subarul ---la ceilalti 49 nu era condens
concluzie : cand se foloseste folie pe toata suprafata trebuie scos subarul

marian sima

Iernarea stupilor cu sita jos este buna,dar ce te faci cu aceasta perioada cind la mine in zona a inceput de o saptamina sa dea cu petarde,anul trecut un gagaut a scapat o artificie din alea mari sub stupi ,a trosnit si a sarit scintei sub ei de a luat foc folia,familile respective nu au avut nimic au iesit bine din iarna,daca avea sita i-mi luam la revedere de la ele.

milu56

Nu e bine cu fundul gol de sarbatori :D