stimulari de primavara

Creat de dumi44, Martie 11, 2009, 03:07:36 PM

« precedentul - următorul »

Adrian Roman

Imi place chestia asta la rame, voi face si eu ! A propos de stimulare, am vazut si am facut si e f. bine: dupa curatire, in zi cu zbor activ la polen, la revizia in amanunt, (valabil la familii tari), se descapaceste o rama total si se baga langa ultima rama cu puiet. E curatita si ouata cu cea mai mare placere.

stefan1

Citat din: dragos2006rame pe care le bag noi un stupi am trecut cu freze prin speteaza superioara si a rezultat un ulucel in care pun acum siropul.
Este o solutie dar asta presupune ca lada sa fie perfect orizontala (de obicei le am inclinate in fata) si sa nu fie insarmate si vertical (ca ale mele).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Bătrânul

Cu borcan de 250 ml asigurati si necesarul de apa pentru puiet. la inceput sirop 1/1

Bătrânul

Capacul  sa nu atinga ramele

Bătrânul

va place?

Bătrânul

si in cat

Bătrânul

Azi e iarna , dar poimiine va fi bucurie mare :hi:

stefan1

Si metoda liu Batranu presupune spatiu in capac sa incapa borcanul. Complicatii apar si la cei care folosesc folie peste rame.
Ce mai vad in poze: un stup iernat pe 11 rame. Nu pot zice ca-i rau, pentru ca nu am incercat. Totusi, macar primavara, cred ca asa volum de incalzit este cam neconvenabil.
Interesant si scandurelele puse perpendicular pe rame. Sau iernezi in pat cald?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

Citat din: BatrinulCu borcan de 250 ml asigurati si necesarul de apa pentru puiet. la inceput sirop 1/1
Este n sistem bun de administrat sropul, deasupra ghemului. La acest sistem pozitionat, chiar daca este un roi, el tot va avea acces la sirop. Se stie ca la hranitoarele tip uluc, mai ales dupa diafragma, sta siropul mai mult timp fara sa fie luat de albine.
Borcanul preia parte din caldura, si va fi consumat mult mai repede.

Bătrânul

Dle. Balas multumesc pentru aprecierea unui apicultor ca Dumneata !  Stefane folosirea foliei peste rame iarna produce umezeala, condens. Iernarea pe 11 rame a fost impus de albine inainte de inpachetare care inca nu erau in ghem cum se vede in poza cu zapada. Dupa incalzire si afinarea ghemului fac revizia provizorie si reduc dupa nevoie. Scindurele puse perpenticular acoperea intimplator cuibul . Am iernat de proba un stup pe pat cald si au esit cel mai bine. Pentru zonele reci nu stiu daca nu ar fi de preferat . Ce ziceti ??

stefan1

Cred ca stuparii din zona Harghita-Ciuc trebuie sa fie experti in iernare, ca acolo sunt cele mai geroase si lungi ierni.
Eu nu am iernat in pat cald decat doi stupi Gerstung, cativa ani, mai mult pentru comparatie. Foloseam ca de obicei folie dar nu imi placea cum ieseau in primavara. Cred ca la pat cald ar trebui distanta de la fund la rame mai mare, ca altfel aerisirea cuibului pe iarna este mai slaba. La fund cu plasa cred ca nu mai e asa mare diferenta intre iernare in pat cald fata de pat rece.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Citat din: dragos2006rame pe care le bag noi un stupi am trecut cu freze prin speteaza superioara si a rezultat un ulucel in care pun acum siropul.
intra mai mult de 50 max 100 de grame de sirop?

D006


D006

Mai  este  valabila stimularea  cu  sirop primavara?
Se  zice  ca  daca  primavara  nu  bagi  mina  in  stupi,ai  pierdut  3-4kg de  miere  la  salcim.Apar  doua  probleme:nu  stimulezi,familia  nu  se  dezvota prea mult
Stimulezi  ,pot aparea  problemele roitului inainte  de  salcim.Deci  cum  e  bine?

D006

La mine azi s-a cam racit vremea asa ca am facut 60 de litri de sirop si fug la albine sa le tin in "tensiune" .