Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

ilalexandru

Legat de echipamente...si eu cand lucrez la stupi incerc sa iau pe mine tot o bluza de trening. Albinele inteapa foarte greu prin ea, se lucreaza lejer si , mai ales vara, poti sa nu mai iei nimic pe sub ea. Cu manusi in maini nu pot sa lucrez... foarte rar la extras, pe pavilion, cand este albina foarte rea, la mai iau.
Legat de mierea bio...stiti ce as fi eu curios...? oare cate miere ajunge pe numele fiecarui stupar roman la export? Pt ca eu nu cred ca e asa greu ca lui X, care produce la salcam o tona de miere, sa-i trimiti  in afara pe numele lui 3 tone de miere.
Si ce spune-ti de faptul ca firma Y da apicultorilor "pe caiet" cantitati enorma de apiinfert? Cu mentiune ca banii vor fi opriti din productia de miere de rapita.
Iar stupul din videoclip....matca o sa oua numai pe jumatate din rama, mai mult nu are cum sa se extinda. Daca albina sta raspandita pe mai multe rame, matca oua cat e spatiu acoperit de albina. Exemplu asta l-am avut eu anul trecut la o familie...era pe 7 rame si puiet pe 6...dar nu mai mult de cate o palma pe fiecare rame. Pe data de 25 va asteptam cu inca un videoclip de la familia respectiva

Kiwi Bee

Pretul mierii....... cine si cit da pe miere.......... vesnicul subiect care nu se va termina niciodata.

Eu si inca citiva care citim acest topic aici in NZ nu intelegem de ce unii se declara nemultumiti de pretul mierii, dar nu fac pasi hotaritori in alta directie(sau cel putin nu se vede ca ar fi interesati sa paseasca in alta directie).

Fac si eu 2-3 tone de miere nu mai mult.......... sa zicem.
Procesatorul din RO imi da X lei pe kg dar numi place.
Sint convins ca mierea mea este chiar si bio cu toate ca nu sint apicultor inregistrat bio.
Trimit mierea(citeva monstre) la nalize in Germania pe banii mei.
Daca am raspuns bun rog laboratorul in cauza sami recomande procesatori din Germania.
Ii contactgez si incerc sa negociez la pret.
apoi ajung la concluzia ca nu am cistigat mai mult decit as fi vindut mierea in orasul vecin unui procesator din RO........................ dar miam facut prima relatie cu o forma din occident.
Posobil ca din al doilea an voi primi un pret mai bun, in plus ma orientez sa dau si de alti procesatori si atunci in al doilea an ii pot spune "primului procesator" ca de nu este multumit de mierea mea(in sensul ca nu i se merita sa plateasca mai mult decit imi ofera) nu este nici o problema ca Hanz din orasul celalalt imi da 10-20 eurocenti mai mult.
Precis ca sint si in west procesatori care incearca sa traga pielea de pe apicultor(mai ales daca acela vine din est) dar sint o multime de procesatori si poti sati gasesti pina la urma urmei pe cel cu care te vei multumi.

Nu trebuie inventat nimic nou.

Vrei sa produci miere de calitate pe care sa primesti(sa zicem in west) un pret cu care sa fi multumit????????
Vrei sa produci cantitate ca sa ti se merite sal duci mierea in west si sati iasa banii/an cu care sa fi multumit???????????????

Stramosii nostrii au descoperit raspunsurile acestor intrebari si unii le stiu , chiar le si practica.

Raspunsurile:
-miere produsa in conditii cit mai naturale (fara apiinvert si fratii/suriorile sai).Nu scoatem toata mierea din cuib in toamna pt ca si albinele trebuie sa manince ceva si pt. ca acei faguri oricum au fost expusi tratamentului contra varroa deci si mierea contine ceva impuritati.Dei NEMA miere din cuib=miere mai putina/ stup.
-nr. de stupi trebuie sa fie ridicat.Sub 500 de familii eu unul nu asi fi multumit.Bieneteles trebuie sa ai toate masinariile, sculele performante care sa dea randament.Depinde si de tipul de stup cu care lucrezi.Se zice ca de lucrezi cu multietajat cu cuib de 2x3/4 dadant si restul caturilor 1/2 dadant poti face fata de unul singur la 1000 de familii.Unii americani zic ca ei fac fata la 1300 de familii.Binenteles ca trebuie sa indeplinesti multi factori cum ar fi si adaptarea tehnicii de lucru la un nr mare de stupi.

Nu cred ca ar fi unul din voi care sa nu fi stiut cele scrise de mine mai sus.

Intrebarea este:vrei/poti(esti apt?????) sa lucrezi din ianuarie pinan octombrie deti sar capacele de dimineata pina seara fara sa mergi la tirguri si alte distractii?????????????

milu56

Intradevar cine a muncit in strainatate stie ce e munca........

orbanstefan64

 da. dar din pacate stie si ca nu este platit la valoarea reala :nod: :nod:

milu56

Omul cand lucreaza pe cont propriu atunci vede ce valoare are.....

orbanstefan64

o vb cit 100. ai dreptate

D006

#4476
 Chiar da unii nu considera ca protofilul este un produs benefic albinelor eu sunt convins ca plantele au un efect bun asupra  sanatatii albinelor si influenteaza in sens pozitiv viata coloniei.
  Un domn mi-a cerut reteta cu denumirile stiintifice ale plantelor :

  Musetel......................Flores Chamomillae
  Coada soricelului....... herba millefolii
  Galbenele.................. Flores Calendulae
  Sunatoare ................  Herba Hyperici

  Menta ......................  Folia menthae
  Tei............................  Tiliae flos
  Patlagina ................. Plantago lanceolata
  Cimbrisor.................. Thymus Serpyllum
  Busuioc....................  Herba Basilici
  Pelin ........................ Artemisia  absinthium
Maces ....................... Cynosbati fructus
Catina ...................... Tamarix ramosissima

           Si ca o noutate am venit si cu urmatoarele plante medicinale :

  Cicoare..................... Cichoruium Intybus
  Lavanda...................  Lavandula Angustifolia
  Cimbru......................  Satureja hortensis
Anghinarie ............... Cynarae folium
Troscot.....................  Polygoni avicularis herba
Coriandru.................  Coriandri fructus
Fenicol ...................... Foeniculi fructus
Salcam(flori).............. acaciae Flos
Tataneasa(rad.)........ Symphyti radix
  Roinita .....................  Melisssae Herba

pharaonu75

Galbenelele le-ai scris de doua ori!
Se pun 150 g de plante la 1 litru de alcool de 70 grade?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

 Am rectificat reteta !
Se pune 150gr. plante la litru de alcool 70 gr. dar dupa ce se desavarseste reteta se diluiaza amestecul pana la 40 gr.
  Am cumparat un litru de protofil produs de un procesator care avea doar 31 grade si cam spalacit chiar daca cel care il vindea spunea ca are in compozitie 27 de plante .

pharaonu75

Si pentru ca vine primavara, imi permit sa reamintesc apicultorilor o reteta de protofil postata de Dragos.

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

ilalexandru

Citat din: milu56 din Martie 07, 2011, 06:33:47 AM
Intradevar cine a muncit in strainatate stie ce e munca........

Domnule Milu vreti sa spuneti ca romanii care nu au plecat din tara nu stiu ce inseamna munca? Va inselati amarnic aici! Sunt romani care numcesc mai mult aici in tara decat in strainatate...si mult mai prost platit.
Si acum o provacare pt dumneavoastra... eu, impreuna cu tata si inca doua rude facem cam 350 de stupi. IN pastoral plecam imreuna, ne ajutam reciproc. Acum ganditiva ca sunteti la floarea soarelui, caldura de 35 de grade. Trebuie scoasa mierea din stupi...pe sistemul nostru facem 4 zile...dar munca domnule Milu, de dimineata pana seara, in soare sau pe pavilion ca sa te sufoci cu totul. Apoi termin de extras si urmatoarele doua nopti incarca 200 de stupi in masina, parcurge vreo 150 de km, descarca, ziua inapoi pt cursa din seara urmatoare. A-ti putea rezista la un aasemenea program si la asemenea conditii? Noi nu avem conditiile celor din strainatate...la noi daca intarzii cu extrasul o zi...ziua urmatoare ai facut macel. Si credeti-ma ca sunt apicultori care, de exemplu, nu au putut extrage mierea de tei...din lipsa culesului...au plecat cu stupii asa si au facut prapad pe drum. Romanul munceste...dar trebuie sa se adapteze la conditiile noastre

andrei_calinescu

Alexandru chiar si conditiile "noastre" pot fi inbunatatite.
Vobesti de recoltare. Poti sa-mi spui din curiozitate cum scuturati ramele? Rama cu rama?
Un suflor costa 150 Euro si lucrezi cu catul.
Acum un an discutam cu un stupar despre efectele benefice ale mecanizarii. La care imi spune: "Pai ce stupar e ala care nu ridica stupii cu mana lui". Vezi, pentru omul respectiv tehnologia apicola era hei-rupul stupilor.
Ce vreau sa spun e ca in profesia de apicultor sunt enorm de multe progrese de facut. Indiferent de granite.
Prima mare carenta a picultorului roman e ca nu lucreaza cu caturi de schimb. E o chestie banala, dar unii isi mananca de sub unghii cele cateva zeci de litri de sirop pe care a r trebui sa le dai sa-ti creasca ramele respective.

Florin_Dan

Pe langa plantele puse la macerat in alcool , am inteles ca se mai pun si niste vitamine dupa care se strecoara. As dori si eu , probabil si altii , sa aflam ce fel de vitamine se mai pune-ti , denumire farmaceutica si cantitate . Multumesc.

Bătrânul

Sfatul Batrinului: Lasati alcoolul nuntasilori , farmacia batrinilori , la albine dati sirop cu nemiluita nimic altceva !!!! ^:)^ :bzz:

D006

Citat din: Florin_Dan din Martie 08, 2011, 11:13:11 AM
Pe langa plantele puse la macerat in alcool , am inteles ca se mai pun si niste vitamine dupa care se strecoara. As dori si eu , probabil si altii , sa aflam ce fel de vitamine se mai pune-ti , denumire farmaceutica si cantitate . Multumesc.

   In scurt timp complexul apicol va scoate pe piata un complex de vitamine gata preparat pt. a fi adaugat in sirop sau turte.
   La om cantitatea necesara se calculeaza pe kg./corp la albine calculam pe kg./albina. Astept sa vad produsul complexului si apoi mai comentam.