Grădina de lângă casă - colţişor de rai.

Creat de romikele, Septembrie 18, 2011, 08:11:12 AM

« precedentul - următorul »

happy

Taie fara grija si la crengile mai groase decat degetul sa dai cu vopsea.Merii au puterea de a reface calusul in jurul taieturii :wink2: Vorbesc din experienta propie nu din carti!
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Donbazil

Citat din: Nea Costica din Buzau din Aprilie 04, 2012, 03:22:03 PM
Citat din: Donbazil din Aprilie 04, 2012, 12:03:39 AM
Pe urma am "manjit" bine peste tot imbinarea cu mastic ( ceara  de altoit produs personal) si apoi am invelit totul cu banda de izolat.....
Mugurii de pe  portaltoi se castreaza sa nu fure seva celor de pe altoi.....
]
Salutare Donbazil!!  :hi: Foarte frumos, mi-a placut si pt faptul ca inveti, indrumi si dai curaj celor tineri. Numa eu stiu ce bucurie am avut cand am vazut prima reusita in altoit, dar si necazul cand l-am gasit mancat de o capra  =)) =)) [altoisem intr-un portaltoi la drum]. Sa fii sanatos!!  :hi:

Sal'tare!
Revin  si insist, cu sfatul  ca mugurii ce dau pe portaltoi sa fie ruptzi saptamanal, ca fura seva altoiului!
Sal'tare!
Donbazil - Faget :thanks:

clucian

#197
Nucii pentru a produce fucte trebuiesc curatati in fiecare primavara, iar mai ales din mai si pana in august au nevoie de apa multa pentru a duce rodul la maxim/sfasit.
Spun din experienta, am doi nuci in curte care pana mai anul trecut nu produceau nimic, de anul trecut am curatat crengile care cresc vertical si cele uscate si udat bine vara, iar in toamna am avut o recolta frumusica pentru iarna.

Prin samburi se transmite in proportie de 50 %/ 50 % caracterele celor 2 parinti ai fructului asa ca din seminte nu poti sigur 100% ca acel nuc va face nuci la fel de mari ca nucul de unde a fost luat.

Pentru cine il intereseaza altoirea la Nuc e foarte dificila si tine de mai multi factori. Cateva video cu altorirea la Nuc.
Altoirea in fereastra.
[jwp=425,344,image]http://youtu.be/_e1E9vo2Ti8[/jwp]

Altoirea in cap de altoire
[jwp=425,344,image]http://youtu.be/cZ7G9DCXXXE[/jwp]

P.S. Nu sunt eu in video.

bismark

    Interesant eu m-am chinuit sa altoiesc nuci si nu am reusit  acum voi incerca din nou dar spuneti in ce perioada se altoiesc?.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

clucian

#199
Data altoitului nucului trebuie corelata cu factorii climatici astfel:
- Cea mai buna prindere la altoit nuci este perioada 15 mai - 1 iunie, dar si 1 iunie - 15 iunie, dar ce mai buna perioada este 15 mai - 1 iunie.
- conditiile climatice:
   a)  20 grade temperatura, 30,3 mm precipitatii, 65,5 % umiditate relativa a aerului in intervalul de altoire si calusare, 15 mai - 4 iunie
   b)  23 grade celsius, 24,6 mm precipitatii , 59,9% umiditate relativa a aerului   in intervalul de altoire si calusare, 1 - 21 iunie
   c)   23,1 grade celsius, 29,6 mm precipitatii, 58.4 %  umiditate relativa a aerului   in intervalul de altoire si calusare, 15 iunie - 5 iulie

Cele mai bune rezultate se intalnesc la altoi din perioada 15 mai - 1 iunie si perioada 1 iunie - 15 iunie.

Metoda cu cele mai multe reziltate este altoirea in fereastra.

Detalii tehnice la altoirea in fereasta (ochi dormind):
- scutisorul cu care se scoate ochiul sa fie cat mai mare si fara lemn in pertea inferioara a scoartei DAR cu fascicolul libero-lemnos din dreptul ochiului ramas intact.  Aceasta intrucat la nuc procesele de concrestere intre altoi si port altoi avand loc mai incet si ochiul fiind avizat la o viata de sine statatoare vreme mai indelungata, rezervele de apa si hrana pentru el ( altoi ) trbuie sa fie mai mari iar factori ce intarzie concresterea sa fie tota inlaturati.
- forma de scutisor lung si mai putin lat este mai favorabila mentineri vietii ochiului si proceselor de concrestere, decat forma scurta si foarte lata, inrucat atat seva cat si substantele hormonale circula mai usor de-a lungul tesuturilor decat in sens transversal;
- deoarece petiolul foarte mare al frunzei putrezeste foarte usor la baza, suberificarea acestuia printaierea sa cu 12 / 15 zile inainte de recoltarea ramurilor pentru altoire in ochi dormind, a asigurat reziltatele cele mai bune.
- intrucat pernita mugurelui este mult dezvoltata si scoarta foarte groasa nu permite ca scutisorul sa se muleze cu usurinta si sa se lipeasca perfect de lemnul portaltoiului, se va acorda o mare atentie legatului strans al altoiului.

Observatie:  Pentru reducerea fluxului puternic al sevei, care poate ineca ochiul, in cazul altoiri in ochi crescand (altoirea in fereastra ), cantitatea de seva si odata cu aceasta a substantelor tanoide si oxidante, se va limita prin plantarea portaltoilor in campul I al pepinierei, toamna tarziu sau primavara cat mai devreme. Acest flux de seva este intarziat datorita refaceri mai greoaie a sistemului radicular, fasonat la plantare.

happy

Lucian,rola aceea de folie cu care se etanseaza punctul de altoire unde se poate gasi?Tare interesante filmuletele cu tipul care altoieste,se vede ca se pricepe si se ocupa cu asa ceva!
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

clucian

Folia aceea este este folie alimentara. Asta am reusit sa aflu.  Cel din filmulet care altoieste este userul iosif73 de pe softpedia.

Vezi aici postarile lui aici LINK

Nea Costica din Buzau

#202
Am lipsit o perioada de pe forum, si cu permisiunea propietarului topicului am sa postez niste poze din gradina si nu numai.
Iata-le!!
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!