Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

edy

NU-MI VINE SA CRED!!!!! Bine te-am regasit dragul meu coleg,dupa atatia ani de cand nu ne-am vazut!!!! din 1989!!!
astazi sunt fericit ca mi-am regasit colegul meu cel drag din timpul adolescentei mele!!!!cate as vrea sa-ti spun!!!! nu ne-am intalnit nici pe facebook,nici pe watsap,sau alte mijloace ci prin acest forum minunat-cum este viata??!!!
Ce mai faci??ce poti sa-mi spui despre tine,despre fostii nostri colegi de liceu???
stiu ca acum cativa ani in urma a fost o intalnire,o revedere si mi-a parut tare rau ca am aflat in intarzaiere . Cat as vrea sa ne putem intalni intr-o zi toti fostii colegi din nou impreuna,si sper ca macar in anul 2019 sa o putem face-macar dupa 30 de ani !!!-o viata!!!!

Nu stii cat de mare bucurie mi-ai facut!!!iti multumesc din suflet!!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

marian_6777

Si asa, uite ca Apiardealul ajuta si la reannodarea prieteniilor de o viata.
edy... rusine mie... Pana acum am ocolit topicul tau, citeam cu precadere postarile apicultorilor consacrati, nebanuind ca in spatele lui edy se afla un alt mare apicultor. Respect. ^:)^
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

tinumaftei

Carevasazica Apiardelul este un fel de Adreea Marin. Intr-adevar nu l-am vazut pe Edy din vara lui 89 si nici nu am auzit nimic despre el pana acum. Ma bucur ca aud vesti bune.
Ca sa revenim la subiect. M-ar interesa informatii despre apicultura pastorala din Italia. Este adevarat in romaneste avem o carte despre echipamente folosite in apicultura italiana, insa m-ar interesa detalii despre masivele melifere si specificul culesurilor. Spre exemplu culesul la castan. In Romania nu avem decat putin castan. Sau despre portocali. Cunostintele mele din Germania stiu ca merg in pastoral la portocali tocmai in Portugalia.!

Kiwi Bee

Citat din: edy din Ianuarie 07, 2016, 10:15:43 AM
Insa,vreau sa mai adaug ca intr-o economie a pietii de desfacere unii au nevoie de altii si invers,nu se poate face apicultura fara amatori sau fara profesionisti,nu ne-am dezvolta ambele categorii in mod uniform.
Insa marea greseala este  si va fi ca dealtfel in toata lumea ca in general asociatiile,cluburile,ecc. apicole sunt formate de ambele categorii-atat de amatori cat si de profesionisti-
-esti amator-trebuie sa faci parte din asociatia amatorilor,ce vrei sa faci???vrei sa te dezvolti??cati stupi???ce baza melifera ai in zona???ce intentii ai in viitorul apropiat???-eu ca asociatie te ajut dupa puterile tale.
-esti profesionist-aceleasi intrebari si multe altele-eu ca asoc. apicultorilor profesionisti te ajut(respectand regulie asociatiei mele si legile in vigoare )iti fac un contract de 5 ani-iti preiau mierea-marfa si ti-o platesc la un pret foarte bun ,te ajut sa te dezvolti si mai multsau sa-ti poti mentine septeleu apicol -
si asa treaba merge bine pentru ambele categorii.
-intre cele doua asociatii de amatori si profesionisti trebuie sa existe o colaborare continua si sustinuta d.t.p.de vedere si incet,incet "roata apiculturii"incepe sa se miste.

Hohohoho Edy!
Guvernul NZ mina in mina cu alte guverne(China, USA, UK...) ne vor demonstra de curind ca nu este asa cum spui tu.
Aici in NZ peste 3 luni se va desfiinta Asociatia Nationala al Apicultorilor NZ si inca doua asociatii mari care ai cuprindeau pe procesatori si pe comercianti/exportatori. Mai exact aceste asociatii vor fi amalgamate in Industria Primara al NZ(la nivel politic national/international).
Deocamdata se spune ca optarea pt a fi membru al Ind. Primare ca si apicultor este optional dar cine incearca sa citeasca printre rinduri asi va da seama rapid ca acest lucru este doar temporar.

Formula pe care acestia o aplica a fost aplicata in trecut in alte ramuri ale agriculturii(aici totul se numeste industrie - ind. mierii, ind. carnii, ind. lanei de oaie, etc). Si unde sa ajuns. Cei care nu au devenit membrii al ind. primare au disparut aproape 100%. Cei care au incercat sa faca fatza au intrat in datorii ca sa poata sa creasca sa poata sasi acopere cheltuielile de baza(timbrele fiscale  =))  ) si majoritatea au disparut la fel. Nu toti au reusit sa se dezvolte la acel nivel minim + sa prospere. Care totusi au fost la limita, multi dintre ei au fost cumparati cu chiloti cu tot de catre cei mari si gigantici. Acestia din urma detin acele industrii si ca orice afacere gigantica si in aceste industrii exista ACTIUNI care se pot vinde/cumpara la bursa de catre oricine cu bani multi.

Unde sa ajuns prin acest sistem economic?
Cei gigantici detin 99.99% din fiecare industrie si ei pot fi controlati mai usor de catre autoritati(dar o mina spala pe alta, nu-i asa?) Adica acestia nu au nici macar 0.1% sanse de pierdere.
Cei ginagtici detin monopol pe piata interna si astfel preturile la alimente este foarte mare(populatia tarii se chinuie sasi cumpere de mincare - recurge la minacare de calitate inferioara si/sau de import).
Cei gigantici exporta tot ceea ce pot si nu le pasa daca populatiei le ramine ceva pe rafturi sau nu. Ei nu te speria caci firmele de import sint pe felie si importa tot ceea ce se doreste.
Vrei sa cumperi de pasti niste carne de oaie NZ(delicioasa, gustoasa, sanatoasa, tare super si la pretz bunicel)????
Atunci dute la Londra caci la noi in NZ este mai scumpa!. Am astfel de exemple si cu laptele facut in NZ. Deci cum se vede pe piata interna sa ajuns demult la un monopol in aceste industrii iar pe piata externa preturile sint stabilite de multe altele. Evident produsele importate ca sa fie marfa pe rafturile magazinelor alimentare sint produse de calitate mult mai inferioara decit cele facute in NZ.

Acum, ca si industria mierii si al produselor apicole au intrat in ind. primara al NZ erste doar o chestie de un timp scurt pina cind multi apicultori mici si mijlocii vor disparea in favoarea celor gigantici. Astfel pe rafturile magazinelor va fi o cerinta de import(de foarte multi ani in NZ importul produselor apicole sau al albinelor/materialului genetic este oprit). Dar cind nu va mai avea populatia suficienta mincare/miere........ trebuie importat.

edy

pentru marian_6777-si eu va respect si imi pare rau ca mi-ati ocolit topicul,ceva bun am scris si eu,dar putinul pe care l-am scris a fost scris din experienta vietii mele de apicultor de mai bine de 30 de ani.

intr-adevar,cazul meu si al colegului meu tinumaftei poate este unicul pe acest forum, si ma bucur nespus de mult ca acest forum a demonstrat inca odata ca nu este un loc unde apicultorii se invidiaza(care este mai mester),se cearta ca la piata-ci dimpotriva este un site unde se poate ca doi prieteni care nu s-au auzit de o viata sa se intalneasca!!!!-cum spune Tibi un fel de Andreea Marin-si sper ca aceste cazuri fericite sa fie din ce in ce mai multe!!!!

-si eu nu mai stiu de cate ori am fost luat la misto de anumiti indivizi invidiosi(si stiu ca o parte din vina este si a mea),dar astazi nu imi pare rau de aceasta-deoarece insistand si scriind pe acest forum mi-am regasit un fost coleg!!!!!

-este sa-i zicem un mic-mare cadou pe care acest forum putea sa mi-l faca vreodata!!!nu vreau mai mult!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

pentru Tibi colegul meu,alias tinumaftei:
apicultura pastorala in Italia este dezvoltata,deoarece pastoralul sau nomadismul cum se numeste aici marge mana in mana cu mecanizarea apiculturii.
D.p.d.vedere geografic Italia (forma de cizma)cuprinde o zona foarte mare ca lungime ,mai mult de 1000-1200 km de la nord la sud si deci si diferite forme de clima si flora,vegetatie-de fapt este unica tara din lume unde se pot produce 50-70 sortimente de miere de albine.

Astazi situatia pastoralului este putin limitatat odata cu aparitia temutului Aethina tumida undeva prin sudul Italiei.Desigur ca apicultorii din sud au alte culesuri decat cei din nord,la unii(cei din sud)albinele lor culeg la portocali,asfofelo,timo,rozmarin,la altii(la cei din nord)albinele culeg la castan,tei,salcam,melata,inulaetc.

Referitor la castan-este vorba de castanul domestic si nu de cel de la noi din tara Hypocastanum de mai bine de 5 ani a fost infestat de un parazit care ii ataca inflorescentele in perioada de primavara-vara si astazi mai bine de 70% din toate masivele de castan existente sunt compromise.
Castanul pentru apicultorii ,in special din nordul tarii era al doilea cules important, la care in ani buni fam.de albine umpleau si 3-4 caturi,astazi nici macar unul nu reusesc-depinde de anumiti masivi unde boala inca nu a ajuns se poate face si o medie de un cat,doua caturi este o raritate.




"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

pentru kiwi-bee:
eu ceea ce am scris m-am referit la situatia apiculturii din Europa,desigur ca in NZ situatia este alta,cea pe care ai descris-o atat de bine tu!! si nu pot sa te contrazic !!!
in Europa,in special in Romania dar nu numai,in special in tarile in curs de dezvoltare,sau chiar dezvoltate mici apicultori,amatori -numeste-i cum vrei tu nu vor disparea niciodata!!!
motivul il stii foarte bine care este,si deci nu are rost sa comentez in plus!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Vedeti voi,chestia asta cu Occidentul nu este atat de simpla cand se priveste dintr-o alta realitate ,doar cine a trait chiar si putinul timp a inteles calucrurile nu sunt doar roze cum multi isi imagineaza.
dar ceea ce m-a surprins  cel mai mult in oamenii din Occident este faptul ca ei isi pierd sanatatea pentru a face bani si dupa isi pierd banii pentru asi recupera sanatatea pierduta!!!

Ei se gandesc mereu la viitor dar uita sa traiasca prezentul in asa mod ca nu reusesc sa traiasca nici prezentul dar nici viitorul.Traiesc ca si cum nu ar muri niciodata dar mor ca si cum nu ar fi trait niciodata pe pamant!!!
Si toate aceste chestii adevarate ,purul adevar nu il spun eu ci unul care stie ceva mai mult ca mine si nu a trebuit sa traiasa atat de mult in Occidenta ca sa-si dea seama de aceste adevaruri-Dalai Lama
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Kiwi Bee

Nu te contrazic Edy deloc. Europa are avantajul ca niciodata nu se va ajunge la un numitor comun intre toate tarile membre. Fiecare, chiar si RO , asi apara interesele nationale si de aici apar si vor fi tot timpul neintelegeri. In mijlocul acestei harababuri si micutul apicultor va supravietui cumva, in unele tari mai usor iar in altele mai greu.

edy

Exact,ai dreptate-dar de fapt apicultura de la originile,radacinile sale nu s-a plecat de la "vanatorul de miere" si incet,incet de la apicultorul amator????-cel care tinea cateva stiubeie pe langa casa -deoarece mierea a fost pentru mii de ani pentru om cel mai dulce aliment pe care el putea sa-l gaseasca in Natura-mama.

Pentru multe tari inclusa si tara noastra-apicultura amatoriala are o mare valoare-ea detinand cea mai mare "felie"-daca nu ma insel chiar a ajuns sa detina peste 70% din efectivul fam. de albine-care astazi sunt la noi in jur de 800.000 colonii,desi presedintele ACA din Romania sustine ca eexista putin peste un milion de colonii.

Si de fapt-acolo unde baza melifera este slaba,nu se imbunatateste an dupa an, dimpotriva se distruge mai mult-singura sansa a apicultorului roman este sa fie amator-putini se pot numi profesionisti.Astazi dupa "valul"fondurilor UE multi care s-au aruncat (citez din ceea ce spune presedintele ACA Romania-N.Foti)in aeasta mare necunoscuta care este si va fi apicultura-au ramas deluzi si cu datorii crezand ca albinele sunt un fel de capre-se pot abandona undeva pe o tarla si se vine a se mulge doar .

Stim bine ca nu este asa-albinaritul cere multa dedicatie,pasiune,sacrificii,cunostinte,eforturi,insistenta,intuitie,-dar si cu toate aceste calitati se foate da gres!!!
Si atunci nu trebuie sa ne mai apucam de apicultura???cine are urechi -sa auda! si ochi -sa vada!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Personal si eu la inceput cand mi-am creat firma apicola aici in Italia am luat bani dar nu de la fondul UE, dar de la banca pentru a ma dezvolta mai mult si mai repede,dar de fiecare data cand i-am luat (de vreo dou ori9nu-mi mergea bine,acei bani pe care trebuie sa-i restitui inapoi cu dobanda-parca imi erau dati cum se spune la noi "cu mana saracului".

Da ,mi-au prins bine-dar daca m-as intoarce inapoi in timp-nu i-as mai lua niciodata de la banca!!!


"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Desigur ca in Italia baza melifera este ceva mai buna decat cea de la noi din tara,si nu se va ajunge niciodata (sper) ca in NZ.unde fiecare isi ingradeste padurea cu garduri de sarma si se scuza de "furturi de nectar"-sunt mai mult ca exagerati acesti neo-zeeladezi!!!!-insa acolo totul pleaca de la eterna lupta si interes al omului-BANNII bat-i vina!!!

- in special cand se vorbeste de miere de manuka-una dintre cele mai scumpe din lume-poate cea mai scumpa-aici in Italia am gasit-o intr-un magazin din Milano la pretul de 50,0euro/kg si poate sa ajunga sa coste chiar si 70,o euro/kg dupa cum imi spunea proprietara negotului.
Normal,daca si noi am produce un sortiment de miere de albine care il vindem la un pret asa de ridicat ,nu numai ca ne-am ingradi padurile cu garduri dar cred ca am fi in stare sa ne mutam padurea in casa =))-

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Dar sa vorbim si ceva concret ,nu numai sa palavragim ca babele,din anul 2017 vreau sa invit timp de o luna un tanar roman de 18-25 de ani care nu a mai iesit niciodata din tara,dar care vrea sa invete apicultura -il voi ospita la mine ,va lucra impreuna cu fiul meu la albine sub atenta mea supraveghere pentru a deveni un viitor specialist in apicultura,specializat la nivel industrial.
Desigur ca va fi platit ca un muncitor apicol,dar totul depinde de dorinta lui si cat de mult se va implica in toate activitatile zilnice firmei mele.In functie de aceasta va fi mai mult sau mai putin platit,oricum nu va munci gratis.Toate cheltuielile de intretinere,mancare,gazduire,de transport dus-intors vor fi suportate de mine.

atentie!-eu nu am nici un avantaj ,nu beneficiez de nici un benefit,sau am ce mai stiu eu subventie,reducere de taxe,nimic-o fac ca sa ajut cat pot viitorul apiculturii de maine,specializand in fiecare an incepand cu anul 2017 un tanar roman,nimic mai mult!
Sper ca in timp sa pot ospita cati mai multi tineri(pot fi si fete)in domeniul apiculturii!

pentru ulterioare informatii cel doritor sa faca o astfel de experienta ma poate contacta din toamna acestui an 2016 la adresa de e-mail. [email protected] sau la cell. 0039.328.3125741 cu edy
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Kiwi Bee

Edy, dami voie sa te tin putin la curent. In NZ avem 4 firme puternice/mari cind vine vorba de mierea de manuka. Toate au ajuns sa mearga pe varianta de franciza si se extind si se baga peste altii. Astfel locurile devin supra aglomerate.
Una din cel 4 firme chair are si un site pe italiana. Vezi acolo mierea de 55€/kg ce valoare de MGO(methylglyoxal) are.... de 72. Trage si tu un ochi la cel care are valoarea de MGO de 790 - de unsprezece ori mai mare.
Aceste mieri cu UMF de 10+ sau 15+ sau mai mult au valori de MGO ridicate si nu se maninca(acelea cu UMF 5+ nu au efecte super mari, ele sint doar pt marketing). Ele se pun pe rani. Acolo asi fac efectul si alte mieri nu le ajung din urma.

Veiz ca poti sa comanzi si transportul va fi gratuit in toata Italia. Fantastico.

http://www.mieledimanuka.net/miele-di-manuka-in-vendita/miele-di-manuka/

Alutus

Citat din: tassevasi din Ianuarie 07, 2016, 07:51:29 PM
    Alutus, nu fi invidios  pe  Edy , el  explica  nu numai  pt  profesionisti  ca tine , suntem  destui  amatori pe aici si nu a-si dorii sa-l  eliminati  ca pe alti  citiva  , acum   multi  si-ar  dori sa-i  aiba  pe  forum si regreta .
Eroare. Eu nu l-am eliminat pe Dragos. Am suferit cand era in silentio stampa. Stima noastra si mandria!
Sa nu uiti Darie!