Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

bio

oricind cu placere...

...imi place sa ajut indiferent despre cine este vorba.





D006

Citat din: PACO din Ianuarie 26, 2015, 10:37:33 PM
Mersi ,desi preferam sa nu primesc un raspuns de la tine. Evita-ma te rog ceea ce ma chinui si eu sa fac la adresa ta.

Vezi ca raspunsul primit este o minciuna gogonata ! si o familie trantorita cară polen la greu deoarece este nevoie de polen mult mai mult pentru trantori decat pentru albinele lucratoare .

italianu

Dragos ,vroiai sa spui ,,o familie bezmetica"!
O matca poate sa se imperecheze,dar din cauza unui defect(si sint destule) sa nu depuna ouă fecunde!
sint: familii bezmetice si matci trintorite,cu acelasi rezultat negativ!
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

D006


Eugen B

Si daca este o matca care ponteaza slab albinele tot vor aduce polen. Cred ca nu strica sa ne uitam in stup macar sa vedem cum arata puietul. Nu cred ca este o solutie sa nu ne uitam deloc in stup sau sa ne aratam cat de stupari suntem. La urma urmei fiecare face ce vrea la el in stupina, dar pe urma sa nu aiba ceva surprize

edy

Pentru Kiwi bee (si nu numai):
-in legatura cu filmul postat de Dragos sincer sa fiu nici nu l-am vazut in intregime deoarece eu nu am timp sa vad filmate mai lungi de 3 minute deoarece si zona in care locuiesc nu are semnal bun si netul incarca foarte greu,pot doar sa spun ca in acea firma anumite metode se schimba mereu de la an la altul,Giuseppe este un apicultor care calatoreste mult,in toata lumea si ceea ce vede el pe la altii le pune cateodata si in practica. Eu cred ca baiatul roman a facut un fel de inventar al acestei familii dar fii sigur ca nu face asa la toate cele 5000 de familii de albine.

-in ceea ce priveste cu apicultorii nord-americani si australieni chiar ai mare dreptate,se vede ca si tu stii ca si mine multe chestii de-ale apiculturii (cine stie poate intr-o zi ne vom si intalni sa putem sta mai mult de vorba,mi-ar place mult!!!-esti un baiat destept si-mi place modul tau de a gandi si scrie-multumesc mult !!!!), insa de apicultura sud-americana putin se stie sau se vorbeste.
-toti sunt fixati cu nord-americanii si canadienii insa fii sigur ca poate sud-americanii sunt cu mult inaintea acestora la capitolul apiculturii, si aici pot da un exemplu -cunosc foarte bine pe unul din cei mai mari din acestia ,se numeste F.Ray si J.Kefhus(de fapt cine nu-i cunoaste????) unde isi au firma  in Chile-sunt unii dintre cei mai mari poate producatori de matci din lume si nu numai.
-va pot spune spre exemplu ca una din postatiunile lor de imperechere a matcilor este pusa pe marginea unui drum lung de peste 10 km!!!!! culeg matcile imperecheate din mersul masinii chiar,ceva de domeniul science-fiction!!!!
-acum cativa ani au avut ceva probleme cand un mare cutremur in Chile le-a dat jos mii de stupi de pe bancali si multi nuclei de imperechere a matcilor ,ei ii pun pe niste pari la o inaltime de 80-100cm de la pamant din cauza furnicilor de padure care le fac multe pagube si sunt extrem de bine organizate.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

-ei au postatiuni de iernare a familiilor de albine in care ierneaza la un loc si peste 600 de familii fara nici o problema
-va pot spune mai multe dar sunt sigur ca nu va intereseaza apicultura sud-americana.

-in ceea ce priveste Iveco 4X4 pus de tine si filmatul destul de interesant,insa aici in Italia nu cunosc pe cineva care sa foloseasca acest mijloc,poate or fi dar personal nu-l recomand din cauza costului foarte ridicat, exact cum ai scris.
-este un mijloc foarte eficace in schimb care te scoate din cele din cele mai grele situatii de teren,este ideal pentru cine este stationar si nu depaseste 100-150 fam.de albine (poate exagerez !)-piese de schimb si mentinerea acestuia ieftin, in comparatie cu cele americane sau japoneje precum Toyota,CHryisler,Mitsubishi,etc. sau cele englezesti precum Land Rover Discovery,Range Rover,etc.,sa nu mai vorbim de cele germane precum Mercedes sau Bmw
-dar atentie!-si aici ca de altfel toate masinile ca sunt de teren sau de oras trebuie sa ai cum se spune putin noroc cand le cumperi,se intampla de multe ori ca o masina de "marca" chiar luata noua din concesionarie iti poate da mai multe probleme decat o rabla de 20 de ani,daca ai nimerit un lot care a fost facut la viteza,chiar si pentru export, au iesit prost facute din fabrica vei avea tot timpul probleme cu acea masina-mai mult sta la mecanic decat la tine in curte,
-deci marca este importanta insa trebuie sa te gandesti la pretul pieselor de schimb al acele marci, uzura masinii este mai avansata daca o folosesti prin paduri,terenuri accidentate decat daca o folosesti doar pe strada,
-trebuie sa te gandesti daca merita sa o cumperi noua sau uzata,unde si cat o folosesti ,in ce zone ,de cate ori la saptamana,cati km reali parcurgi cu ea, consumul de carburant,asigurarea si bolul masinii,etc. marimea stupinei si planurile tale de extindere a acesteia-nu poti schimba in fiecare an masina(sau camionul)-cine-si permite poate sa o faca-deci multe aspecte care trebuiesc luate in considerare.
-
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

dan sebastian

Despre sud americanii mai spre ecuator putin posteaza deoarece lucreaza doar cu albine africanizate. Au productii la care noi nici nu visam, sezon activ non stop, 12 luni pe an, flora spontana in jungla de nici nu stiu de la ce aduc nectarul. In plus nu le trateaza cu nimic, varoua nu le afecteaza. Au ca dusman doar furnicile. Dezavantajul e ca lucreaza blindati cu tubul de CO2 in spate pt anesteziere. E alt tip de apicultura.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bio

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 26, 2015, 11:42:10 PM
Citat din: PACO din Ianuarie 26, 2015, 10:37:33 PM
Mersi ,desi preferam sa nu primesc un raspuns de la tine. Evita-ma te rog ceea ce ma chinui si eu sa fac la adresa ta.

Vezi ca raspunsul primit este o minciuna gogonata ! si o familie trantorita cară polen la greu deoarece este nevoie de polen mult mai mult pentru trantori decat pentru albinele lucratoare .

dragoshe tu ai obsevat activitatea de la  urdinishul unei familii cu matca imperecheata comparativ cu activitatea de la urdinishul unei familii bezmetice sau fara matca..??
Ai citit ce am postat eu, dar in loc sa o intelegi ai aruncat iar cu mucii in fasole..... macar daca dadeai si tu un raspuns sa-l ajutam pe Paco . Sunt sigur ca Paco nu s-ar fi suparat daca veneai si tu cu un raspuns exact la intrebarea lui .

Spui ca ai colectat polen.... cred ca nu ai ajuns  sa simti familia de albine in functie de polenul care-l colectezi de la fiecare familie seara de seara.
Ai observat cit polen se ia de la familie cu matca care este in crestere de puiet  fata de o  familie bezmetica ??...... parerea mea ca de cel putin 10 mai mult . Daca se ia de cel putin 10 ori mai mult cred ca un apicultor are capacitatea de a obseva un urdinis unde doar se mimeaza aducerea de polen fata de un urdinish unde se aduce polen la maxim in functie de perioada in care se face obsevarea.

Eu am ciine de cind m-am nascut in curte... ciine in curte a avut tot neamul meu de la Burebista incoace ... dar nu ma proicep la ciini decit sa le dau o bucata de mamaliga si sa le spun cutu-cutu.
..... am impresia  ca  experienta ta din generatii in generatii cu albinele este comparativa cu experienta care o am eu vis-a-vis de ciini .

D006

mai usor cu gargara , sa-l lasam pe edy sa continuie .

edy

Un studiu efectuat in Italia prin 2001-2002 pe un numar de 10-11 firme cu logistica diversa s-a ajuns la urmatoarele concluzii.
-in firmele apicole in care nomadismul se facea manual-timpul de spostare a unui singur stup(a unei fam. de albine9 era de 4-12 minute
-in firmele dotate cu gru,brat mecanic deci timpul este de 7 minute/stup;
-in cele dotate cu dumper,muletti mici timpul este de 9 minute/stup;
-desigur ca aceste date sunt relative si nu exacte,scopul a fost acela de a evidentia anumite diferente intre aceste sisteme .
-confrontandu-se trei firme apistice una cu 200 de stupi,alta cu 400-500 si a treia cu 700 de stupi s-a observat ca in firmele cu un numar de 700 colonii de albine costul /colonie in ceea ce priveste costul nomadismului plus alte cheltuieli de transport este mult inferior firmelor cu numai 200 de colonii, cu o medie de 7-8,0 euro/stup fata de 10,0euro /stup in al doilea caz.
-de aici rezulta foarte evident faptul ca mecanizarea ,tipul acesteia este cu atat mai eficienta cu cat este mai mare marimea firmei apistice.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

PACO

Crezi ca platformele cu stupi ficsi ar fi o solutie ?  Mai nou unii i-au pus pe tiruri direct.

Kiwi Bee

Multumesc Edy de raspuns.

Apropo de studiul mentionat de tine.
Banuiesc ca acel articol nu mentoneaza citi muncitori erau la firma dotata cu brat mecanic sau la cel cu dumperi sau la cel cu "muschi".
Asai si la noi la lucru. Atunci cind 2 persone ridica o bucat de sticla(70kg sau 119kg este tot una ...... pt sefi) si aleraga cu ea productia merge mai repede. Atunci cind esti de unul singur si folosesti macaraua lucrul merge putin mai incet. Faptul ca economisesti o persoana nu insemna nimic deoarece aici nu este Germania unde regulile intro fabrica sint puse la punct si respectate. Legi la nivel de tara avem si noi....... dar standarde nu prea.

Deci acel studiu ami spune ca acele firme unde se lucra cu "muschi" apicultorii/muncitorii nu erau platiti grozav si asa se merita sa angajeze poate mai multi decit acolo unde erau deja utilaje.
Prin urmare nu toate studiile iau in considerare toate punctele de vedere ci doar pe acelea pe care vor ei sa le scoata in evidenta.

Mai degraba te cred pe tine ca si persoana fizica cind descrii/povestesti o metoda de lucru de a ta decit multe alte studii. Eh, sint putin obosit dupa lucru.... este 2:00 dimineata.

edy

-pentru Paco.
-daca ai cateva sute de fam.de albine aceste platforme cu stupi ficsi poate fi o solutie buna ,insa daca vrei sa ai sute si sute de familii sa nu spun cateva mii gandeste-te cate platforme sau tiruri iti trebuie????nu se merita investimentul!!!,- doar in cazul in care le faci tu sau le cumperi la un pret de nimic,poate atunci da- ar fi bune.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Practicand o apicultura stationara ,deplasand in pastoral doar 20% din efectivul fam.de albinenu am avut nevoie sa ma dotez d.p.d.vedere al mecanizarii prea tare,folosesc si in prezent un Fiat Ducato 2.5 aspirat model anul 1985, desi am si un Fiat Ducato tip nou ,insa baza cea mai mare o am pe modelul vechi care niciodata nu m-a lasat la greu,dimpotriva cu acesta am scos pe altii din situatii dificile.
-la descarcaree caturilor folosesc un muletto de laborator electric deci care nu face fum ,este foarte important ,stiind ca mierea de albine este un produs care absoarbe,fiind foarte sensibila -este un organism viu.
-am folosit mai toate modelelel de mulette,dumperi,de la cele mai complicate la cele mai simple,insa am preferit intotdeauna pe cele mai simple si eficiente
-marele avantaj al celui care practica sattionarul este si acesta al unei mecanizari limitate fara cheltuieli prea mari in acest sens,
-pentru mine o postatiune fixa in care failiile de albine culeg pe tot sezonul activ are mai mare valoarea decat 10 postatiuni in care culeg doar odat in sezon iar restul fac foamea, prefer sa fac mai putina miere reducand chiar media pe familie decat sa fac ceva mai mult si sa umblu cu stupii prin toate padurile sau coclaurile cu cheltuieli mari in mecanizare,balanta este in favoarea mea oricum,
-
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy