Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

tuturicius

Ma intreb si eu ... moderatorii nu au nimic de zis, nimic de facut? Daca tot are forumul asta si moderatori ....

dan sebastian

Ba da. Si asta e motivul pt care preferam Apiardealul. Fiecare isi expune opinia. Majoritatea decide cine are dreptate si cine nu. Postarile nu sunt sterse. E democratic. Daca cel care posteaza considera ca nu merita sa dialogheze cu cineva il lasa fara raspunsuri. Si asta e tot o forma de raspuns.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

pharaonu75

Citat din: tuturicius din Decembrie 11, 2014, 01:06:40 PM
Ma intreb si eu ... moderatorii nu au nimic de zis, nimic de facut? Daca tot are forumul asta si moderatori ....
In 99,99% din cazuri, acest forum se "auto-modereaza". Echipa administrativa intervine doar acolo unde se incalca regulamentul. Daca tu imi arati unde anume a fost incalcat regulamentul, vom lua masuri.

P.S. Si pe mine ma intereseaza sa aflu ceea ce ar avea Edy de spus, unele chestiuni poate le stiu, altele poate nu le stiu. Intotdeauna am ceva de invatat, de la oricine. Daca Edy ne prezinta apicultura din Italia, fie ca traduce de undeva, fie ca spune din propria experienta, prea putin imi pasa... eu vreau sa aflu ce are de spus, dupa care trag eu singur concluziile, in mintea mea si doar pentru mine. Chiar daca traduce, este foarte bine, pentru ca pune la dispozitia apicultorilor romani o serie de informatii la care acestia nu ar fi avut altfel acces!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

tuturicius

Da ... Intr-adevar, imi dau seama acum ca e complicat... In orice caz sper sa nu se auto-modereze si acest topic cu rezultatul celui din cazul lui Dan Margarit si sa avem de pierdut, nu spun toti, dar sigur o parte dintre noi.
O zi buna tuturor!

edy

Cum sa gestim cel mai bine albina italiana-AM-Ligustica;

dupa cum am vazut aceasta rasa de albine este o rasa pparticulara din toate punctele de vedere,ea formeaza familii numeroase ca indivizi,insa pentru a obtine rezultate foarte bune cu ea trebuuie sa avem in vedere urmatoarele mici amanunte care fac diferenta,si anume: matcile trebuie sa fie e cea mai buan calitatae si posibilmente imperecheate in zona noastra ,
exemplu:cand vreo 12 ani in urma am adus din Toscana in Piemonte peste 150 de roiuri cu matcile deci din acea zona din Maremma ,matci ligustiche,am prin o iatna foarte aspra in acel an iar pana in primavara multe roiuri au murit. Cand vindeam matcile imperecheate in zona mea,deci in Piemonte daca aceste matci earu vandute in zona mea mergeau bine,cele vandute in zonele din centul-sud al Italiei erau exceptionale,deoarece acolo este o altfel de clima,baza melifera.etc.
Cu timpul multi clienti au inteles acesta chestie foarte importanta, si azi mari crescatori de matci precum Piana,Manfredini,Bonizzoni,Pasini,Cauda,Mambelli,Fraulini,etc. au o mare vanzare in zonele din centrul-sud al Italiei.Deci cum scriam mai sus acesta rasa merge extrem de bine in zonele calde si foarte calde pe tot timpul anului.
In zonele din nord,mai reci ea merge bine,insa multi pentru a le salva,precum face Bonizzoni sau Panella isi duceau roiii si chiar familiile de baza la iernat undeva prin centrul-sud al Italiei sau chiar Liguria,astazi multi practica mai putin acest sistem,dar inca mai este la moda.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

marian sima

Italiene binenteles ca platesc ,cat o sa coste cateva botci. :)

Eu zic sa-l lasati pe om sa posteze.

O data am postat si eu o schema cum se lucreaza cu orizontalul in pat rece in cules.

Cum mut cuibul in spate si las ramele goale in fata.
Schema asta ridica randamentul orizontalului.
Nu am mai vazut nicaeri schema si eram convins ca eu sant initiatorul ei,ca sa vad pe urma ca acest procedeu a fost descris intr-o revista prin anul 76 ,adica cand eu aveam 3 ani.

Daca s-a intamplat ca unele lucruri gandite de mine sa se regaseasca prin carti nu inseamna ca nu am descris si chestii apicole care nu se gasesc in carti.

Lasati-l omul sa spuna ce are de spus ,puteti face afirmatii acolo unde descrie o situatie apicola si ea nu se gaseste in realitate.
Sau se gaseste si noi nu stim de ea astfel incat trebuie dezbatuta.

Edy continua.
Ce parere ai de subrasa macedonica?



edy

Un alt amanunt extrem de important pe care nimeni nu-l spune in nici un manual sau tratat este ca acesta rasa "sufera" de o continua degradare genetica datorita pe de o parte fenomenului de "cross-over" iar pe de alta parte poluarii sale genetice cu efecte negative in ceea ce priveste vitalitatea .O alta causa mai frecventa este si endogamia eccesiva care se practica de zeci de ani fara a se lua o contra masura eficace din partea multor crescatori de matci. Ce inseamna acest lucru,pentru noi apicultorii producatori si  nu geneticieni sau selectionatori de rase sau varietati? foarte simplu,acesta inseamna ca in conditiile unor perioade sau mai bine spus in anii nefavorevoli apiculturii,ani ploiosi,umezi,ierni aspre,reci,cu ger,fara a da posibilitatea albinelor la zboruri de curatire ,tocmai atunci se manifesta in mod extraordinar de tare lipsa vitalitatii si ca rezultat- de pierdera in masa de sute sau chiar de mii de familii de albine.
Vitaliatea unei rase este dupa parerea mea una dintre trasaturile poate cele mai importante pe care o rasa o poate avea, sa ne gandim de exemplu la viespi,gargauni,si alte rase salbatice-acestea au o vitalitate extrem de mare,cu 200% mai mare decat apis mellifera ,deci gradul lor de suparavietuire in orice conditii de clima si flora este asigurat an dupa an,unica trasatura care evita disparitia acelei specii.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Ignatov Andrei

Citat din: edy din Decembrie 11, 2014, 12:19:50 PM
Mai fratilor,s-a trezit si mos Ignatov,vechiul meu dusman....bine ai revenit mosule

Te tii de glume, edy ! Cand ti-am fost eu dusman ?!?
Tu da-i bataie mai departe, lasa lumea sa carcoteasca !!! :wink2:

Sa fii sanatos si multa bafta !

P.S. Italiene, fii sigur ca prietenul nostru edy, cand va termina cartea, va scrie la cuprins si.... BIBLIOGRAFIE !!!
Asa se scrie - in ziua de azi - orice carte !
Bafta, edy !!!

D006

  Eu unul consider ca aici edy face ceva bun . Daca cineva are ceva de reprosat poate folosi topicul urmator : http://forum-discutii.apiardeal.com/index.php?topic=7899.0  .  Hai sa fim constructivi !

edy

De asemenea aceasta rasa mie imi place sa o numesc rasa de albine "agitate"-de ce? indiferent ca este vara,toamna sau iarna aceste albine la primele raze de soare ies inafara stupului asa de dragul de a zbura,cu un consum (iarna)ulterior de hrana si energie,cu efecte deci negative asupra starii familie de albine in special in perioada de iarna cand ar trebui sa fie linistita precum carpatica.
Cu varietatea pe care de-a lungul anilor am reusit sa o selectionez din acesta rasa am avut multe satisfactii la nivel profesional,limitandu-i foarte mult instinctul de roire naturala si agresivitatea , marindu.i rezistenta la iernat si anumite boli ale puietului precum loca americana.Acesta varietate o am si in prezent si este inca in faza de selectie pentru introducerea caracterului de rezistenta la nosema .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 o alta rasa interesanta este A.M.Caucazica

am lucrat si cu acesta rasa si o cunosc destul de bine ca sa va pot spune urmatoarele : este mult folosita in Franta,Rusia Centrale (de fapt multi declara ca este originara de acolo si o numesc albina Rusiei Centrale) si cine nu are ochiul format poate confunde acesta rasa dupa aspectele exterioare cu carnica, ea se deosebeste mult de acesta nu numai prin lungimea ligulei care este una dintre cele mai lungi dintre rasele europee de albine,dar si prin faptul ca albina caucazica are varietati de culoare aproape neagra, si prin faptul ca aceasta rasa foloseste proplisul peste tot in stup in cantitati uneori impresionante,precum si constructia de poduri de ceara intre rame ce este destul de mare precum buckfastul.
Este o rasa docila si chiar extrem de docila in cazul unor varietati din Rusia, o rasa de albine extrem de prolifica ,cu familii de albine extrem de puternice, ciudat cu nu asa de multe albine precum ligustica,dar o albina caucazica face cat 4 ligustiche in ceea ce priveste puterea de cules,puterea de zbor si rezistenta al acestor albine de a zbura km intregi.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Multi mai cheama aceasta albina si "albina muntilor"sau "albina de munte" cu o mare rezistenta la iernare si la cele mai aspre ierni posibile insa datorita unei vitalitati scazute acesta rasa "sufera2 si ea de nosema si in mod special la bolile puietului precum loca americana si puiet calcificat. Pe cand experimentam in locurile izolate de imperechere acesta rasa imi amintesc si acum ce mari probleme aveam in a elimina loca americana,parca era un flagel- azi descopeream o familie cu loca,peste doua zile o alta. Nu cred sa mai fi intalnit o rasa asa de "slaba" in acest sens-si o cheama albina de munte,da produce foarte mult-cele doua mame aduse din Franta in primul an au produs 80-100 kg miere-marfa doar la salcam fiecare din ele,am ramas uimit, poate intr-o zi ii voi mai acorda o alta sansa in stupina mea.
La fel ca si carnica si carpatica si caucazica face bogate coroane de miere deasupra puietului insa caucazica le intrece pe toate puse la un loc.Ca si carnica,din pacate caucazica in cazul perioadelor fara cules are tendinta de a diminui mult cresterea puietului o trasatura extrem de negativa pentru o apicultura moderna .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

TDI

Citat din: edy din Decembrie 08, 2014, 09:12:21 PM
Cum se anastetizeaza albinele:

-cutia cu albine ,in jur de 2,5-4 kg de albine cu fundul si peretii laterali facuti din plasa fina de sarma se introduce intr-o cutie metalica cu capac care este sudata etans ca sa nu fie nici o perdita de gaz.La partea de jos a acestei cutii este sudat un tub metalic de 10 cm L de diametru de 1-1,5 cm . Un tub lung de peste 2-3 m L din guma special pentru presiuni mari ,un capat al acestuia intra pe tubul metalic al cutiei metalice iar celalalt capat pe tubul manometrului care vine aplicat deasupra buteliei de CO2.
-odata introdusa cutia cu albine ,se inchide capacul cutiei metalice ,se da drumul la CO2 si se porneste cronometrul,tinanad deschis gazul timp de 7-7,5 minute,nu mai mult deoarece albinele nu se mai trezezc.
Dupa trecerea acestui timp ,se deschide cutia si se populeaza nucleele de imperecherere.

Pacat ca nu pot sa pun inca poze,o poza ar spune multe si clarifica mai bine ...anumite tehnici.
Ce presiune trebuie sa arate manometrul la deschiderea buteliei de CO2? Ramane constanta, se modifica?
Multumesc!

edy

Din punct al selectiei,caucazica este o albina dificila,cum o numesc eu o "albina cu caracter",are multe calitati deosebite dar este foarte greu ai imbunatati pe cele negative deoarece manifesta acel fenomen de "reject" al carecterelor dominante. Deci orice efort al nostru in acest sens va fi de cele mai multe ori un esec total .

sa vorbim putin si de A.M.Carnica

Aceasta rasa este poate una din rasele dupa ligustica cea mai cunoscuta si difuza in lume,cu peste 70 de varietati ale sale ,in multe tari precum Austria,Germania,Anglia etc.multi ani in urma acesta rasa unde era foarte difuza(raspandita) era considerata rasa de albine perfecta,ideala pentru o apicultura de mare profit. Din pacate in unele di aneste tari acesta rasa este limitata si a fost inlocuita de altre rase sau hibrizi precum buckfastul .
Carnica are foarte multe avantaje pe care multi le stiu dar sa ni le reamintim impreuna,ar fi c-am acestea.:
-este o albina blanda si chiar foarte blanda, are un comportament al albinelor pe rama calm fata de caucazia care tinde sa abandoneze rama deplasandu-se toate spre partea inferioara al acestuia,este o albina extrem de muncitoare,are o rezistenta foarte buna la bolile puietului,insa are probleme de nosema ca si carpatica si caucazica,o rezistenta la iernat deosebit de buna cum multe alte rase nu au, doar ciprioata o poate intrece in acest sens.
Este o albìina care poate da productii de miere de trifoi chiar mai mare decat caucazica,chiar daca ligula ei nu este atat de lunga ca acestei din urma,asta nu inseamna totul ,iese la cules la fel ca caucazica si pe vreme rea cu vant ,iar in timpul iernii nu se agita precum ligustica si aprofita la maxim orice fereastra pentru a se depurifica.
Daca toate aceste avantaje sunt de nota 10 ,acesta rasa are un mare ,mare dezavantaj in stare sa elimine pe toate aceste bune trasaturi si anume tendinta acestei rase de a roi natural,precum putine rase europene o au,costruind in perioada roirii zeci de botci naturale,daca una am omis si nu am distrus-o ea roieste 100%,fara nici o problema.
Acumuleaza cantitati insemnate de rezerve de hrana pentru iarna,este foarte rezistenta la deriva,deci este ideala pentru apicultura in pavilion,adaposturi,casute precum in Austria sau Elvetia.
Insa are o fertilitate mult,mult mai scazuta decat ligustica,intra cu greu in caturi dar cand intra isi face treaba bine,construieste fagurii artificiali cu un ritm mult mai scazut decat alte rase,esteo rasa blanda din toate punctele de vedere.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

D.p.d.vedere al selectiei acesta rasa o putem numi rasa "enigma" ,cum o numea cineva este o rasa "cheie"-deci o rasa (vorbesc in campul selectiei) care poate deschide caracterele avantajoase ale altor rase,de fapt ca si ligustica ,carnica in procesul selectiei selective este fundamentala,fara ea nu se poate ajunge prea departe in acest sens.
Insa atentie,in cazul selectie selective de la acesta rasa -carnica -se folosesc numai trantorii,niciodata matcile ,deoarece numai ei sunt acele elemente care fac sa completeze puzzle genelor interaziale.
Nu recomand la nimeni sa proveze in stupina sa tot felul de incroci cu alte rase ca este vorba de ligustica,carpatica ,buckfast etc. si cu rasa carnica fara cunostinta de cauza si o pregatire profesionala la cel mai inalt nivel, in acest sens cu carnica nu se glumeste si ea nu glumeste cu noi,deoarece intr-un prim incrocio F1 ,F2 SI CHIAR F3 REZULTATELE VOR FI DIZASTRUOASE DATORITA INTENSIFICARII LA MAXIM A FENOMENULUI DE HETEROSIS DE CARE ACESTA RASA ESTE CEA MAI EXPERTA IN ACEST SENS, CU ROIRI NATURALE CE SE VOR DUBLA SI CHIAR TRIPLICA IN ANII URMATORI.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy