Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Edy, ti-am facut o "prezentare" a modului in care se ataseaza fotografiile. Descarca documentul Acesta
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

maximotgv

#76
Citat din: edy din Decembrie 10, 2014, 10:03:37 AM
De ce schimbam matcile in martie?
- este cea mai buna perioada posibila,cand matca este acceptata 100%,familia de baza nu va roi deloc si va produce cu 50-70% mai multa miere-marfa decata daca matca in varsta de 20-24 de luni va vfi lasata in acea familie. Acesta metoda de cand o practic mi-a dat cele mai bune rezultate pe care un apicultor si le poate dori vreodata.
Sa intaleg ca o matca daca este introdusa in familie in martie si nu in toamna va inhiba tendinta de roire a familiei respective?

italianu

Edy,de unde traduci? Din manualul apicultorului italian?
Mai baiatule,pai tu spui o gramada de bazaconii!
Nu s-a facut in Italia selectie? Pai Piana si altii ca el ce dracu au facut?
Mai nou aici ca si acolo(in Romania) sint selectioneri de buck carpatina si carnica pe aceeasi vatra de imperechere!
Aia nu-i selectie!
Reginele din roiurile facute tardiv(aug-sept) nu roiesc niciodata? Cazzo,da-mi si mie din alea ca ma fac boier =D>
Ca au un procentaj redus de roit,aia-i alta mincare de peste,sau le tz-i pe 5 rame de puiet?
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

edy

Piana si altii ca el faceau matci la nivel industrial pe care le vindeau in toata lumea,de selectie poate ca nici nu aveau habar,darmite sa o mai puna in practica.
Da-mi si  mie numele acelor selectioneri de buckfast,carpatina si carnica de aici din Italia si Romania care fac selectie a acestor rase pe aceeasi vatra,grazie.
Ti-as da si tie din aceste matci ca sa te faci boier daca mai intai te prezinti si tu.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

dan sebastian

Citat din: italianu din Decembrie 10, 2014, 01:57:41 PM
Edy,de unde traduci? Din manualul apicultorului italian?
Mai baiatule,pai tu spui o gramada de bazaconii
Italiene, daca nu ai nimic constructiv de zis, lasa omul sa prezinte. Daca te deranjeaza, prezinta si tu ce faci in Italia pe pagina ta. Sunt satul de gica contra. Cum incepe unu sa arate si  altceva cum ii sar altii in cap.
Multumesc pt intelegere.
Edy, da-i inainte !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

edy

Exact ,asa este,si nu este prima sau ultima data cand am mai fost atatcat,astia sunt in stare doar de asta,la nimic bun.Baga mare si tu italianu un tratat complet pe pagina m-atale sa vedem de ce-ti poate capul ,daca cum vad le stii asa de bine pe toate, dar cred ca ar trebui sa te ma informezi mai mult despre capitolul apicoltura.
Dupa cum am mai spus eu prezint si cateva di metodele mele,daca sunt bune pentru mine ,poate pentru nea Costica din Fetesti sunt mai putin valabile,de eu sunt in Italia el in Romania. Apicultura nu este matematica si matematica nu este apicultura.
Continua sa ataci,ca doar atata stii deocamdata!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Fac o paranteza la capitole,si continui cu cap.15 deoarece pana cand nu pun poze din gargara nu se prea invata mare lucru,mai mult se mai trezeste si cate un Fat-frumos care in loc sa-mi scrie pe privat cum am rugat la inceput, face numai pea viteazul.
Daca luati orice carte de apicultura,veti citi metode standard , mai putin personale si orice din acestea se pot critica vehement de catre oricine.,fie el A.Malaiu, sau C.Antonescu. Metodele de ieri nu sunt la fel cu cele de azi sau cu cele de maine,apar boli noi,medicamente noi,masinarii,tehnologii,ibrizi noi si incet ,incet si apicultura se schimba .
Eu sunt ferm convins ca tot ceea ce am scris nu este perfect,desigur si metodele mele se pot imbunatati,insa fata de cei multi ce scriu pe acest forum eu scriu din experienta personala, acumulata de-a lungul a zecilor si zecilor de ani de munca asidua, si ca salahor pe la altii dar si ca patron .
Cineva va avea de invatat si din experienta mea,care mai mult care mai putin,importanat este ca fiecare din noi sa-si expuna propria sa experienta,insa cati o fac oare cu adevarat?!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

marian sima

Edy cu ce sistem de botci  lucrati voi acolo?
Am mai intrebat si pe Italianu despre botcile americane cu piciorus insa nu a vrut sa raspunda.

Nu stiu de ce dar am impresia ca aceste botci sant mai mari.

Mie asa mi se pare si din acest filmulet.

http://www.youtube.com/watch?v=uWsWUSCFIxY

maximotgv

Citat din: italianu din Decembrie 10, 2014, 01:57:41 PM
Edy,de unde traduci? Din manualul apicultorului italian?
Mai baiatule,pai tu spui o gramada de bazaconii!
Nu s-a facut in Italia selectie? Pai Piana si altii ca el ce dracu au facut?
Mai nou aici ca si acolo(in Romania) sint selectioneri de buck carpatina si carnica pe aceeasi vatra de imperechere!
Aia nu-i selectie!
Reginele din roiurile facute tardiv(aug-sept) nu roiesc niciodata? Cazzo,da-mi si mie din alea ca ma fac boier =D>
Ca au un procentaj redus de roit,aia-i alta mincare de peste,sau le tz-i pe 5 rame de puiet?

Bai frate nu a apucat omul asta (Edy) sa spuna doua vorbe ca au si aparut daunatorii sa strice si sa opreasca lucrarea! Duceti-va bre pe pagina voastra si postati acolo daca aici nu va place! Ah, daca as putea sa cuplez Varojetul la USB si sa fac niste tratamente pe aici!  :)

edy

Pai nea italianu nu are cum sa-ti raspunda,la valoarea sa internationala credeti ca va cobora la nivelul nostru,cel al incepatorilor??? ))/
Nu pot vedea filmul pus de m-atale dar cred este vorba de aceleasi botci din plastic americane pe care le folosesc si eu de multi ani,deci cele cu piciorus,nu cred ca sunt mai mari decat celelalte,doar exceptie o fac cele chinezesti si franceze destinate producerii laptisorului de matca.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

marian sima

Tizule nu sant incepator o buna parte din ce ai spus pe aici am prezentat si eu pe forum dar in alta ordine de idei.

Spun de mult ca matca tanara nu roieste dar unii nu vor sa inteleaga,ba am facut afirmatia ca dupa 8 ani in care albina nu roieste acest instinct ii dispare (nu stiu daca complet dar fac cercetari).

Anul acesta a roit si Backfastul ,ma asteptam sa roiasca si stupi mei deoarece am avut matci de doi ani fiinca nu am avut timp sa le schimb si pauza nu a roit nimic.

Sant multe de spus ,eu apreciez pe cel care posteaza si nu umbla cu ascunzisuri.

Daca eu cunosc o parte din cea ce spui nu insemna ca toata lumea cunoaste si unii vor informatie.

Tot 41 de ani am si eu asa ca renunta la m-atale ,despre acele botci mai discutam .

edy

CAP.15-Cum sa gestim la cel mai inalt nivel rasele de albine.A.M.Buckfast,Carnica,Ligustica,Carpatica,Caucazica,Mellifera,Adansoni,Sahariensis si al hibrizilor intre rase

Ordinea acestor capitole a fost pusa in mod aleatoriu,insa corect dupa cap.5 vine acest capitol.
Sa incepem cu rasa noastra A.M.CARPATICA

multi stiu foarte bine aceasta rasa ,desi ea d.p.d.vedere morfologic si a DNA face parte din familia rasei A.M.Carnica,finnd deci o sub-specie a albinei carnica, desi mai evoluta ,in Occident fiind cunoscuta ca ALBINA de BANAT. Desigur ca multi nu sunt de acord cu acesta afirmatie,si nu vreau sa fiu invinovatit de aceasta,ea este sustinuta de multi cercetatori in domeniu apistic, unul din ei este chiar prof.Ruttner in una din lucrarile sale,cele mai renumite.
Desigur ca la noi in tara aceasta rasa are si ea peste 4-5 varietati care s-au format dea lungul timpului in diversele zone geografice ale Romaniei.
La ora actuala prin introducerea de diverse rase pe teritoriul tarii noastre ,si aceasta rasa sufera incet,incet de o masiva poluare genetica,azi putandu-se gasi rasa pura in zonele greu accesibile multor apicultori,in vaile si depresiunile muntilor. Aceasta rasa are mari avantaje dar ca orice rasa si dezavantaje.
In conditiile tarii noastre ea putea sa devina albina ideala printr-o selectie continua si facuta de adevarati specialisti,insa cum se intampla putin peste tot ,si datorita globalizarii apicultorii prin introducerea altor rase, acel patrimoniu genetic care a fost creat de Natura mama se disperde an dupa an cu cosecinte poate catastrofale pentru apicultura la nivel mondoial


"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

De ce putea fi albina noastra ideala??
- deoarece ea are capacitatea de asi face bogate rezerva de hrana,ce putine rase o au,ea este in stare sa stea in ghemul de iernare si 4-5 luni fara nici un zbor masiv de curatire,si putine rase au aceasta capacitate,ea are o dezvoltare explosiva primavara exct ca sora ei carnica,are o buna rezistenta la bolile puietului si a albinelor adulte, insa unul din marele dezavantaj exact ca si carnica poate suferi printr-un nivel scazut de vitalitate tradus prin predispozitia acestei la nosema ceranea.
Iata de ce s-a inventat Protofilul,tocmai de a combate acest protozoor al albinelor adulte,nu a fost inventat de dragul de a se da vitamine la albine,daca are si alte efecte aceasta este ceva in plus.
Insa printr-o selectie corespunzatoare timp de cateva decenii si chiar mai putin acet mare dezavantaj se putea elimina cu usurinta.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Despre cum gestim aceasta rasa(A.M.Carpatica) s-au scris prea multe pagini pe acest forum si voi sunteti mai experti decat mine la acest capitol,deci nu are rost sa intru in polemici,dezbateri si cosi via.....

A.MLigustica spin.

Am ajuns si la faimoasa albina italiana . Sau scris si pe aici multe chestii ,dar si multe prostii,care mai de care ,insa eu sunt unul din putinii apicultori romani care a lucrat cu aceasta rasa de peste 14 ani de zile ,si o stiu asa de bine poate ca nici unul din voi.
Dintre multele sale avantaje ar fi: fertilitatea deosebita,capacitatea de a construi faguri, ceara de culoare alba ca zapada cand capaceste ramele cu miere,capacitatea sa de munca imensa,curatenia acestei,viteza de a intra in caturi in timpul culesului, rezistenta sa la bolile albinelor adulte ,capacitatea acestei albine de a culege miere monoflorale de mare valoare precum rododendro,corbezzolo,timo,rosmarino,sulla,erica,erba medica,etc.,un alt avantaj este tendenta sa mica in ce priveste roirea naturala,rezistenta acestei rase la acariosi acarapis woodi ce a facut pagube imense apiculturii englezesti la inceputul secolului trecut.Aceasta rasa multi ani in urma ,mai bine de 70-80 de ani avea o varietate de culoarea pielii originara din Alpii Liguriei care s-a pierdut cu timpul,astazi ligustica are doar varietatea deschisa la culoare,albina asa zisa aurea sau galbena si varietatea inchisa la culoare sau chiamata de multi tigrata.
Cu acesta rasa se poate sfruta destul de bine si culesul de la trifoi alb si rosu,desi nu are limba asa de lunga ca caucazica,se pot obtine bune racolte si cu ligustica.







"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Ca dezavantaje ale albinei ligustica ar fi:-este predispusa la furtisag,si in special la furtisagul de tip violent,la deriva (cine va incerca sa populeze un intreg pavilion cu acesta rasa va avea mult de furca cu aceste albine ),are tendinta de a creste foarte mult puiet si dupa spuneam mai sus este in stare sa transforme orice picatura de nectar in puiet chiar si toamna tarziu in luna octombrie, are o mica vitalitate ceea ce determina predispozitia acestei rase la atacul de nosema,loca americana ,europeana si a puietului varos.
Nu este o albina robusta,sufera frigul,este o albina iubitoare de caldura,o albina solare.Este destul de rezistenta la atacul varoozei, parte bine primavara si formeaza famili mari pe timpul verii,insa consuma in mod exagerat rezervele de hrana pe timpul iernii si daca nu se face mare atentie in acest sens se risca sa le pierdem cu usurinta.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy