Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

edy

-la popularea unui mare numar de nuclee NU SE FOLOSESTE APA doar CO2 ,apa se foloseste in cazuri de urgenta,spre exempliu cand s-a terminat gazul sau cand dorim sa populam un numar mic de nuclee;
-in momentul popularii se introduce o botca matura de 10 zile si niciodata o matca vergina ;
-nuclee se tin la racoare timp de 36-40 de ore dupa care se transporta in locurile de imperechere,
-dupa 12 zile se recolteaza eventualele matci imperecheate si se introduce imediat o alta botca matura de 10 zile plus serbet in hranitor.
Si asa ciclu de productielse repeta, este foarte simplu si eficient si deci nu trebuie sa trecem de zeci de ori pentru a da de mancare sau introduce matca,etc, la un ciclu se fac toate operatiile  necesare pentru a eficientiza munca .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

mosunick

Citat din: edy din Decembrie 08, 2014, 05:56:04 PM
Chiar daca ar fi sa ma repet ,desi sunt sigur ca am scris despre toate fazele atunci cand scriam despre obtinerea matcilor la nivel industrial, vreau sa fie foarte clar pentru toti urmatoarele faze esentiale:
-popularea nucleeelor de imperechere numai cu albine se face cu albine "anesteziate2 cu CO2
Poti te rog sa dezvolti cum le anesteziezi tu? Parametri, scule, etc. Merci!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

edy

CAP 4.-Banca de regine: avantaje

In firmele mari de producere a mii si zeci de mii de matci imperecheate intr-un sezon apicol, banca de regine este poate unul din instrumentul cel mai important,de ce ?
Desigur ca aceste mari firme si chiar si in cazul crescatorilor de matci pe scara mai mica ,fluxul continuu de productie poate fi periclitat cand din mai multe motive vanzarea produsului finit se blocheaza.
Cand saptamanal se recolteaza sute si chiar mii de matci imperecheate si numai o parte se vand ,ramanand multe si chiar foarte multe matci nevandute- unica metoda este fie crearea de roiuri artificiale ,fie introducerea acestora in banci pregatite cu cateva zile inainte.

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Cum se anastetizeaza albinele:

-cutia cu albine ,in jur de 2,5-4 kg de albine cu fundul si peretii laterali facuti din plasa fina de sarma se introduce intr-o cutie metalica cu capac care este sudata etans ca sa nu fie nici o perdita de gaz.La partea de jos a acestei cutii este sudat un tub metalic de 10 cm L de diametru de 1-1,5 cm . Un tub lung de peste 2-3 m L din guma special pentru presiuni mari ,un capat al acestuia intra pe tubul metalic al cutiei metalice iar celalalt capat pe tubul manometrului care vine aplicat deasupra buteliei de CO2.
-odata introdusa cutia cu albine ,se inchide capacul cutiei metalice ,se da drumul la CO2 si se porneste cronometrul,tinanad deschis gazul timp de 7-7,5 minute,nu mai mult deoarece albinele nu se mai trezezc.
Dupa trecerea acestui timp ,se deschide cutia si se populeaza nucleele de imperecherere.

Pacat ca nu pot sa pun inca poze,o poza ar spune multe si clarifica mai bine ...anumite tehnici.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

romikele


Kiwi Bee

Mersi Edy.

Marian eu nu am experineta la nivel comercial!!!!! Crezi ca eu umblu prin stupia cu butelia de CO2 pe spate?  =))

marian sima

Kiwi Bee nici eu nu am experienta la nivel comercial insa la o stupina stationara ai nevoie de narcotizare.

Parca Oroles a spus ideia cu bobitele de azotat de amoniu puse pe o panglica de varachet .
Aceasta panglica introdusa in varojet si albinele sant anesteziate.

Astfel eu am reusit sa mut niste roi in  interiorul  stupinei,i-am mutat 10 m si nu a plecat nici o albina.

Solutii pentru narcotizare sant mai multe,eterul, protoxidul de azot, basica porcului, nitratul de amoniu, azotatul de amoniu, valeriana, cloroformul, bioxidul de carbon .

Pentru mine la indemana este cea cu azotat de amoniu.


teoalbina

Citat din: edy din Decembrie 08, 2014, 08:07:42 PM
CAP 4.-Banca de regine: avantaje

In firmele mari de producere a mii si zeci de mii de matci imperecheate intr-un sezon apicol, banca de regine este poate unul din instrumentul cel mai important...
Cand saptamanal se recolteaza sute si chiar mii de matci imperecheate si numai o parte se vand, ramanand multe si chiar foarte multe matci nevandute - unica metoda este fie crearea de roiuri artificiale, fie introducerea acestora in banci pregatite cu cateva zile inainte.

Se poate detalia un pic in ce consta banca de regine? ... eu sunt cam sceptic in ceea ce priveste valoarea reginelor tinute in astfel de banci

elvis

am folosit narcotizarea pt a redresa un stup besmetic dar seara cum facem cu roii ca aia nu prea ii facem seara ...nu e riscul prea mare de furtisag ca se stie ca dupa narcotizare stupul narcotizat nu mai e asa bine organizat si poate fi usor atacat
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

marian sima

Roi narcotizati au fost tinuti o zi inchisi insa au avut spatiu de aerisire.

edy

 Intr-o banca de regine ,reginele pot sta si cateva luni fara probleme ,important este ca odata la 7-8 zile sa se introduca rame cu puiet capacit pentru a fi cat mai multe albine tinere care sa ne hraneasca reginele noastre.
Marele dezavantaj al acestor banci este acela ca matcile tinute mai mult de 48 de ore vor suferi un proces de degradare fiziologica , ce vor compromite calitatile ereditare viitoarelor matci .
Au fost ani cand in bancile de regine din anumite firme se ajungea sa setina peste cateva mii de matci pana cand veneau vandute ,insa calitatea acestora lasa mult de dorit,deci in mod direct nu facea altceva decat o paguba serioasa apiculturii.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 D.ul Romikele,am instalat Team Viewer dar mai departe ce trebuie sa fac???

CAP.5-Producerea de miere marfa in cantitati foarte mari si in conformitate cu normele U.E.

Iata ca am ajuns si la un capitol fierbinte,ce multi il asteapta cu mare interes,deoarece atunci cand vorbim de albine si de apicultura gandul nostru ne zboara fara sa vrem la mierea de albine ,atat de dulce si  care ne poate indulci in orice moment viata noastra de zi cu zi.

Multe metode s-au scris,inventii,care mai de care mai nastrusnice-care folosea dua matci intr.un singur stup ,care le stringea cuibul pe 7-8 rame,care le stimula intens cu sirop,s.a.m.departe,- insa putini au acei care au vazut si au intuit viata intima a coloniei de albine.
Iata de ce si la noi in tara,si personal eu am prevazut acest lucru,era doar o chestie de timp ,din pura curiozitate si dintr-o oarecare ambitie toti mai multi apicultori pentru a o lua pe "scurtatura" au importat diverse rase de albine ,de care poate nici nu au auzit prea multe de ele .

De ce?-din dorinta noastra omeneasca de a produce cat mai mult in cel mai scurt timp posibil si cu eforturi minime cu un numar mai mic de familii de albine.
Insa greseala odata facuta este greu de indreptat.
Fara a bate prea mult apa in piua, producerea de miere marfa in cantitati foarte mari nu depinde in mare masura de metodele noastre,de principii sau procedee. Fiecare din noi are metoda sa de lucru si deci mentalitatea sa,pe care nimeni si nimic din lume cu greu ne-o poate schimba-de ce??? deoarece este metoda noastra de lucru si dupa noi este cea mai buna din lume.

Insa va rog sa ma credeti,aceasta metoda a noastra in adevar este cea mai proasta din lume,deoarece noi cu timpul devenim rigidi,si mai putin flexibili la ceea ce este nou si eficient.
Multi cred ca daca bombardam albinele noastre cu tot felul de vitamine, chestii artificiale si deci sintetice precum lapte praf degresat etc, startovit,apistim si toate produsele miracolate ce promit marea cu sarea -noi datorita acestor produse obtinem multa miere-vecinul care nu le foloseste di acest motiv a facut anul acesta un cat mai putin ca noi-cat ne pacalim noi insine fara sa ne dam seama??!!

Si asa metoda noastra pe care am inventat-o noi insine este cea mai buna,este asa oare???
Aici vor fi pareri si dezbateri pro si contro-insa nu trebuie sa uitam ca nu aceste suplimente proteice,inlocuitorii polenului sau al mierii vor face diferenta-asa ne pare noua,ne inselam fara sa vrem,ne umplem capul de tot felul de idei care mai de care ,indepartandu-ne de adevar.

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 "Daca-i anul bun -si mustele fac miere"-una din vorbele mele, aici sta tot adevarul in apicultura.

Stim foarte bine ca in 10 ani de apicultura,nici unul nu este identic intre acestia, deci anul apicol este decisiv ,dar cand anul este favorabil noi atribuim rezultatele f.bune metodelor si bravurii noastre-nu este chiar asa.

Productia de miere-marfa nu se calculeaza pe media pe familie cum mai toti o fac,ci se face pe un numar de 5-6 ani,deci un ciclu complet. Anula acesta daca fac spre exemplu o medie de 20 kg miere/familie anul viitor cu siguranta nu va mai fi aceeasi,si nici la anul urmator.

Vrem sa obtinem productii mari de miere-marfa an dupa an in mod constant !!!
Foarte simplu dar foarte greu in acelasi timp,de ce???
METODA MEA:
-dupa cum am scris intr-un articol intr-o revista de apicultura italiana anul acesta, trecand prin toate fazele apiculturii de la producator,crescator de matci,selectionator de rase,etc.-majoritatea apicultorilor profesionisti  deci cu sute de stupi una din cele mai mari probleme o au in a evita roirea naturala, cu mari eforturi si cheltuieli de timp si energie.
-insa a evita roirea naturala indiferent de rasa poate fi o chestie foarte simpla daca vom practica aceasta metoda.




"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 si anume: personal de multi ani iernez nuclei de imperechere cu matca imperecheata in luna iulie-august, in numar cat de mare posibil-am iernat si peste 150-200 de astfel de nuclei de imperechere.
Mentionez ca la mine ,matcile se imperecheaza in nuclee pe rama de cat,cate 6 rame si ierneaza pe doua corpuri ,deci cu 12 rame de cat.
In luna martie cand "nivelez" familiile de albine ,multe din matcile fam.de baza care nu sunt corespunzatoare sau au depasit 20-24 de luni de viata in proportie de 30-40% ,vin inlocuite cu matcile din nucleele de imperechere.
Celelalta matci din fam.de baza(productie) care nu depasesc acea varsta sunt lasate in continuare si vor fi schimbate dupa culesul de la salcam sau chiar inaitea inflorii acestuia.
Acest procedeu il folosea acum mai bine de 70 de ani Padre Adam cu rezultate uimitoare.
Aplicand acest mic procedeu simplu se evita roirea naturala in totaliatate-dar atentie aici intervine si mana selectionatorului cu ochiul expert format de-a lungul anilor.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

o mica paranteza:
- cand multi,multi ani in urma reputatul apicultor Zaharia Voiculescu spunea:"albinele de cand se stiu ele au mancat miere si polen-insa am venit noi oamenii si le-am bagat fortat in gura zahar si drojdie-ceva in codul lor genetic s-a schimbat"-eu l-am crezut si timpul mi-a demostrat cata dreptate avea el.

-cand multi,multi ani in urma reputatul apicultor N.Barbulescu -ne prezenta in stupina sa formata din 44-48 fam.de albine rezultatele miraculoasei turtei din polen natural fara nici un gram de inlocuitori de polen " si pe el l-am crezut- insa timpul mi-a demonstrat ca nu acea turta facea miracole-insa cepul sau de albine si selectia rasei.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy