Fara zbor de inperechere

Creat de stupar, August 29, 2010, 03:49:12 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Stupar iti multumesc ca ai postat subiectul.Miai dat  curaj pt. un experiment.

Si acum pt. toti.
Intrun fel sau altul toti care ati postat aici pe acest topic ati mai scris in alte topice chestii cum ar fi:"nu stii niciodata cu ce ne mai surprinde mama natura".Intrun fel sau altul vati mai referit la asa ceva si acum unii sar pe capul lui STUPAR ca vezi doamne NU EXISTA, NU SE POATE.

*********BUCURATE CA CINEVA TIA DAT O INFORMATIE NOUA!!!!!!!!!!!!*****************

Eu nu am facut nici o scoala apicola sau curs apicol deci nu pot sa am cunostintele voastre, dar inca nu aveam 12 ani cind stiam de la tata ca albinele lucratoare zboara pina la 2km distanta(zboara ele si pina la 3km dar tata imi spunea numai de 2km) iar trintorii zboara pina la chiar 7km.

Doar o mica intrebare:vine un trintor strain de la vreo 4-5km distanta la supina TA.Ce face?Nu intra in vreunul din stupii tai?Face ture de inconjor pina moare de foame?
Dar asi fi putut spune ca vine un trintor de la o alta familie din aceiasi stupina.

Evident ca avem in stupi si trintori de la alt stup sau de la o alta stupina aflata la o distanta de citiva km.

Ceea ce priveste calitatea acestei matci de care scrie Stupar mai mult ca sigur ca Filip zice bine.Ea va fi inlocuita.............. probabil la anu.

Si acuma ideea de experintza la care mam referit la inceput.

Eu am stupi multietajati deci ma gindesc din acest pct. de vedere.

-Avem o cutie/stup cu fund cu plasa si fara regina
-Ii dam o botca sau 2 sa fimi siguri ca in "X" zile vom avea o virginutza
-Inainte ca matca sa eclozeze inchidem urdinisul si punem o alta cutie de la alt stup deasupra care poate fi chiar din alta stupina(unificare prin metoda ziarului).Deci inca nu avem regina de nici o culoare dar avem deja 2 cutii la acel stup.Totodata vom avea si trintori straini in acel stup.
-De cind am inchis urdinisul administram zilnic apa prin capac
-Deschidem stupul doar peste o luna

Vor fi larve?Oare ce fel de larve vom avea?
Daca conditiile mele personale din acest sezon imi vor permite voi incerca sa ajung la capatul aceste intrebari.Am mai multe experimente in paralel si iti trebuie si timp si niste dollari hehehe.

PS-este nevoie sa fie mincare pe rame... binenteles.De aceea am mentionat doar de apa.

D006

  Daca esti in sezon activ crezi ca familia rezista o luna fara zbor de curatire ? daca unifici cu ziar si ai urdinisul inchis inseamna ca acel ziar nu-l mai scoti o luna intreaga  ?
  Eu acum am intr-o cutie cu doua corpuri doua matci si vreau sa vad daca vor ramane peste iarna impreuna.

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: dragos2006 din Octombrie 16, 2010, 08:44:02 AM
  Daca esti in sezon activ crezi ca familia rezista o luna fara zbor de curatire ? daca unifici cu ziar si ai urdinisul inchis inseamna ca acel ziar nu-l mai scoti o luna intreaga  ?
  Eu acum am intr-o cutie cu doua corpuri doua matci si vreau sa vad daca vor ramane peste iarna impreuna.

si probabil un hanneman intre cele 2 corpuri ca sa nu se intalneasca matcile face to face
e o chestie desteapta pe care eu am propus-o uni amic si el a experimentat-o anul trecut in plin cules
nu mai stiu rezultatul... ca s-a rupt ata
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Kiwi Bee

Chiar de aceea se numeste experiment pt. ca nu stiu ce rezulatat va avea.Eu cind unific cu ziar nu mai dau pe acolo 1 saptamina.Si de fiecare data ziarul a disparut total.A ramas doar pe muchia cutiei unde nu se poate atinge de ziar nici furnica.Posibil ca tu vei avea dreptate.... experiment!!!

stupar

Este posibil sa aiba dreptate Dragos.Albina simte timpul de afara si daca timpul este prielnic,albina devine agitata ca nu poate iesi la lucru.Ati observat cand timpul este nefavorabil de zbor albinele stau linistite in stup,chiar daca le inchidet.Daca veti tine inchise pe timp frumos,s-ar putea sa ajungeti fara matci si cu albine uzate si batrane. :hi:

D006

  Ma gandesc sa inchid stupul intr-o camera unde sa stea cu urdinisul deschis , albinele putand sa zboare prin camera. Poate punem lucrurile cap la cap si sa facem cateva experimente concludente.

stefan1

  Am mai spus bancul cu unul care pescuia intr-o balta din carosabil. Cineva il apostrofeaza:" Cum crezi ca poti prinde peste aici?" La care acesta raspunde: "Omul e dator sa incerce!"

   Eu va spun ca va faceti de lucru. Matcile nu se imperecheaza decat in zbor. Am avut mai multe matci cu cate un defect la aripi, incat ma temeam ca nu pot zbura. Pentru ca era un soi bun, am insistat uneori sa las sa vad ce se intampla, poate reuseste o imperechere chiar incompleta. Unele au disparut dupa mai multe saptamani de asteptare, altele au inceput intr-un tarziu sa oua de trantori, deci nici una nu s-a imperechiat fara zbor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Popescu Gheorghe

Sustin parerea reala a lui Stefan I: fara zbor de imperechiere matca nu devine prolifica decat trantorita( poate fi imperechiata artificial dar tehnica nu este performanta inca)Multi cercetatori sustin ca matcile tinere fac mai multe zboruri de imperechiere si de aceea uneori se pierd;dupa unii cercetatori LRM-rile (sunt grupuri imense de trantori care asteapta o matca si dupa feromonul de matca ,merg la imperechiere) aceste LRM-uri sunt alcatuite din  mii de trantori la distante de pana la 5 km de stupine si asa se asigura si se explica neconsacvinitatea la albine si mica probabilitate ca imperecherea sa se faca cu trantor provenit din aceeasi susa.Tot sursele anunta ca numarul trantorilor imperechiati difera de la o matca la alta(probabil in functie de sacul seminal)lucru ce duce la o prolificitate mai mare a acestor matci.De aici si ideea ca matcile cu un volum mai mare ,ca cele din roire sau obtinute artificial prin selectia facuta de apicultor si apoi de albine, vor mai mai productive

D006

24 de ore dupa imperecherea naturala, timp in care sperma sa omogenizat, matca elimina 70% din ea.
La fel si la imperechierea artificiala se insemineaza cu sperma de la 100 - 160 de trantori si o cantitate mare din care apoi matca elimina o parte considerabila.

stefan1

  Din ce am citit eu, nu are loc imediat o amestecare a spermei, deci in prima perioada a pontei vor iesi mai multe albine surori-bune, adica si dinspre mama si dinspre tata, iar mai tarziu urmasii sunt mai heterogeni, provenind mai uniform de la trantorii cu care s-a imperechiat.
   
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)