CUM CRESTETI PRODUCTIA DE CEARA?

Creat de bee_lover, Martie 29, 2007, 08:26:14 PM

« precedentul - următorul »

gregor

Citat din: costeasrlbuna seara.pentru a nu se pierde solzisorii de ceara care acum si,la orice cules mai important sint din abundenta la albinele tinere ,dupa opinia mea, cred ca rama cleditoare trebuie neaparat folosita.De exemplu numai la rapita se poate scoate 200-250g/familie,iar la culesul de salcim ma indoiesc ca rama claditoare este bine venita chiar nici fagurii artificiali nu se folosesc,numai in cazul in care nu ai rame cladite daca nu te-ai ingrijit din timp de ei. :nono:
De ce la salcam sa nu bagi faguri la tras?

PricopArthur

Citat din: gregor
Citat din: costeasrlbuna seara.pentru a nu se pierde solzisorii de ceara care acum si,la orice cules mai important sint din abundenta la albinele tinere ,dupa opinia mea, cred ca rama cleditoare trebuie neaparat folosita.De exemplu numai la rapita se poate scoate 200-250g/familie,iar la culesul de salcim ma indoiesc ca rama claditoare este bine venita chiar nici fagurii artificiali nu se folosesc,numai in cazul in care nu ai rame cladite daca nu te-ai ingrijit din timp de ei. :nono:
De ce la salcam sa nu bagi faguri la tras?
Pentru ca salcamul are un timp de inflorire mic si trebuie exploatat la maxim.
La rama claditoare ce are spatiul liber in partea superioara albinele vor umfla ramele din vecinatate fara a mai construi aici. Daca nu au unde depozita insa nectarul, vor cladi fara probleme.
Culesul de salcam vine in avalansa (sau asa speram), si fara faguri claditi albinele vor intarzia cu depozitarea nectarului.
Miere multă şi inimă curată!

gregor

Da este un punct de vedere dar asta nu inseamna ca nu poti creste faguri la salcam.O familie buna creste un fagure intr-o noapte ceea ce inseamna ca albinele nu vor intarzia cu depozitatul nectarului.Personal la salcam cresc 1-2 faguri de fiecare familie.

D006

La examenul pentru atestat,la proba orala ,m-au intrebat daca folosesc faguri artificiali la culesul de salcim.eu am zis ca folosesc pentru ca atunci nu mai dispun de faguri claditi, si dupa cum stim ca la salcim mai facem si cite un roi atunce\i ce pui in locul ramei pe care o iei....?????????un fagure artificial!!!!!!!!!!iar ei mi-au zis...........NU!!!!!!!!! pentru ca la cladirea unui kg de ceara se consuma sau se pierd pina la 6 kg miere.de aceea un apicultor adevarat trebuie sa aiba tot timpul faguri claditi . CUM????????? la infloritul marului si la rapita se pot cladi un fagure/fam in 1-2 zile . asa ca spor la lucru!!!!!?????????

stefan1

Am citit ma demult un studiu despre marirea rentabilitatii stupinelor in Australia.
Printre masurile propuse era si acesta: cresterea fagurilor la culesuri de miere de proasta calitate, deci care se vinde la pret scazut. Acolo se vorbea de un consum de 10 kg miere pentru producerea unui kg de ceara.
  Dupa cum se stie, fagurii crescuti in perioada infloritului pomilor sunt de cea mai buna calitate, ca stupii nu au inca "fumurile" roitului si nu modifica multe celule spre a le face de trantori, mai cu seama daca au si fagur crescator. Nu trebuie uitat insa ca secretia de ceara este o activitate care uzeaza puternic albinele si le scurteaza viata. De altfel, instinctual, albinele nu mai cresc faguri daca se pregatesc sa roiasca sau toamna, tocmai pentru a-si conserva energiile si a evita uzura. S-ar putea ca la salcam, viata culegatoarelor care au crescut faguri in prealabil sa fie mai scurta cu cateva zile, ceea ce conteaza.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PricopArthur

Totusi, albinele produc ceara indiferent daca au sau nu unde sa o puna. De multe ori, cand nu au unde sa isi manifeste instinctul de cladit, pun ceara pe fundul stupului.
Am un coleg care vrea sa incerce sa produca in primul rand ceara.
Personal sunt sceptic in ceeace priveste reusita experimentului, dar daca nu incerci, nu ai de unde sa stii daca vei reusi.
Miere multă şi inimă curată!

D006

totusi nimeni nu a raspuns cum se creste productia de ceara in mod profesional. am vazut cu ochii mei un profesionist. numai unul singur. la 80 t de miere extrase avea 900 kg ceara extra. excrescentele si alte maruntisuri nu se uita la ele. puteai sa le vezi peste tot in jurul stupilor. ceara provenea numai din descapacit. folosirea a 9 rame in cat poate duce la o crestere importanta a productiei de ceara. daca leatul ramei si bagheta inferioara sunt de 20 mm la descapacire se obtine un randament deosebit si o cantitate de ceara mare. taiati cu incredere ceara de la rama de cat pana ingustati rama la 20 mm si veti observa ca nu le deranjaza deloc.

filip

Citat din: cristi xtotusi nimeni nu a raspuns cum se creste productia de ceara in mod profesional. am vazut cu ochii mei un profesionist. numai unul singur. la 80 t de miere extrase avea 900 kg ceara extra. excrescentele si alte maruntisuri nu se uita la ele. puteai sa le vezi peste tot in jurul stupilor. ceara provenea numai din descapacit. folosirea a 9 rame in cat poate duce la o crestere importanta a productiei de ceara. daca leatul ramei si bagheta inferioara sunt de 20 mm la descapacire se obtine un randament deosebit si o cantitate de ceara mare. taiati cu incredere ceara de la rama de cat pana ingustati rama la 20 mm si veti observa ca nu le deranjaza deloc.
cristi,ai dreptate .Dar exista un impediment trebuie sa ai ce descapaci.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

stefan1

Si eu am cunoscut un stupar de succes care proceda asa, adica la descapacire reteza aproape jumatate din lungimea celulelor. Era si o metoda de reducere a presiunii roitului. Albinele care cresc multi faguri isi pierd din vigoare si nu mai sunt predispuse la roit. Cum s-a spus si mai sus, fagurii astfel retezati vor fi crescuti numai cand se baga din nou miere in ei, dar stuparul de care am spus recolta si din cuib si acolo albinele erau obligate sa restabileasca distantele normale intre rame.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Din cate stiu consumul pentru a produce un kg de ceara este de zece kg miere.

Donbazil

Cristi x
Daca intri pe http://donbazil.sunphoto.ro, la pozele postate de mine, 0044 - 0048, o sa vezi exact ceea ce asi spus, rama la descapacire se taie la grosimea leatului si rezulta mult mai multa ceara decat cu pieptenele de descapacit. Sal'tare!
Donbazil - Faget.

D006

eu nu am spus ca nu ar folosi nimeni metoda, ci ca nu a fost mentionata de nimeni si la asta trebuie sa apeleze in primul rand incepatorii sa-si obtina productia proprie de ceara.

PricopArthur

Daca ati deschis subiectul, am si eu o intrebare: ce fal de cutit folositi? Eu  folosesc destul de bine cutit din acela zimtat din comert, cu dinti pana in varf.
Miere multă şi inimă curată!

D006

eu am un ajutor la extractie care prefera furculita in locul cutitului. asa ca il las cum i se pare mai simplu lui. am si un cutit antic si daca nu uit ii voi face o foto. pe vremea in care faceam eu totul il foloseam.

Donbazil

In pozele 0045- 0048 se verde destul de bine ce fel de cutit folosesc. Este un cutit produs de itelieni, cumparat de la firma de produse apicole din Faget Tec...prod, si pe care am dat vreo 9oo de mii de lei vechi (dar daca am dat eu 80 de euro in Austria pe un cutit de vanatoare...)
Este cu dinti pe ambele taisuri si nu trebiue tinut in apa calda ,se taie foarte bine ceara prin miscari de dute-vino, ca la ferastrau si nu rupe de loc celulele, iar dupa ce descapacesti  5 - 10 minute, devii specialist.
Sal'tare!
Donbazil - Faget.