Familie cu doua regine

Creat de bucovineanu, Noiembrie 21, 2008, 11:51:09 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Vad ca nimeni nu vrea sa puna subiecte la acet topic. Nu cred ca nu ati intalnit astfel de situatii, pe care de multe ori nu putem sa ni le explicam.Despre situatii normale se vorbeste in toate cartile si manualele de apicultura si putem citi de acolo. Foarte interesante ar fi discutiile despre situatii pe care nu le gasim in carti.
Daca subiectele de mai sus tratau situatii intalnite cu ani in urma, o sa expun o situatie din vara trecuta. Desi cresc regine de multi ani, pana in aceasta vara nu am facut marcarea lor. In jurul datei de 15 iunie la un control la o familie am gasit numai puiet capacit si cateva botci capacite.Am inchis stupul si la urmatorul control nu am gasit nici urma de botci si nici un fel de puiet sau regina.Comportamentul albinelor indicau faptul ca sunt orfane. Am pus o regina fecundata de la crescatorie cu ajutorul coliviei capac pe o rama din centrul cuibului.Dupa doua zile am eliberat-o. Dupa alte patru zile am gasit regina pe rama 2 de la o margine unde avea oua si larve, dar si cateva inceputuri de botci.Regina fugea pe rama, nefiind agreata de albine. Am inchis repede stupul crezand ca am facut controlul prea devreme. Dupa alte cateva zile nu mai avea botci si am gasit o regina pe o rama din centrul cuibului unde avea puiet pe 3 rame.
Am prins-o si am marcat-o, dar din neatentie a ajuns putina vopsea si pe aripi.
Am vazut-o si la extractia mierii.
La restrangerea cuibului spre sfarsitul lui septembrie pe rama unde am vazut prima data regina am gasit din intamplare o regina mare care nu avea aripi.Intai am crezut ca i-au ros aripile pentru ca erau cu vopsea, dar in centrul cuibului am gasit regina marcata. Am mai multe intrebari la care nu gasesc raspunsul si astept parerile dv.

stefan1

Cum alta rgina fara aripi? Avea aripile insuficient dezvoltate, erau roase la varfuri, lipsea o aripa, lipseau toate?
Am mai povestit undeva singura situatie cand au iernat la mine intr-un stup doua matci. Era vorba de o schimbare linistita a matcii, spre toamna. Noua matca s-a fecundat, dar avea un picior paralizat, (cum am mai avut unele cazuri). Ma gandeam ca matca veche va disparea toamna, dar spre surprinderea mea, primavara erau ambele in stup. Eu am tras concluzia ca nici una din cele doua matci nu era in plenitudinea fortelor si nu aveau curajul unei confruntari. Primavara aveam nevoie de o matca, am luat una din ele si s-a comportat foarte bine in noul stup.
Prin analogie, in cazul pe care l-ai prezentat, pot presupune ca noua matca din stup, urmasa celei vechi, a avut ceva probleme, motiv pentru care a si inceput sa oua mai tarziu. Si faptul ca albinele aveau un comportament ca la cei fara matca, indica o slaba calitate a matcii. Cea veche era disparut din moment ce aveai in stup doar puiet capacit. Fie a fost stransa cu ramele la un control, fie chiar a plecat cu un roi (mai putin probabil, ca atunci trebuia sa fie puiet necapacit pana iese noua matca. Se stie ca primul roi pleaca cel mai devreme dupa prima botca capacita, si se presupune ca matca a ouat pana in preajma roirii.) Deci in momentul cand i-ai dat o noua matca, stupul avea una, dar cu ceva probleme. Aceasta ar explica faptul ca albinele nu au omorat matca data dar nici nu au primit-o prea bine. Se poate ca aripile roase ale acesteia sa fi fost sfasiate de albinele care au hartuit-o. Ambele matci 'paradite', nu mai aveau chef de lupta si asa le ai pe ambele in stup.
Daca matca gasita acum fara aripi nu este cea pe care i-ai dat-o (ziceai ca le marchezi, deci poti sa sti daca e o matca noua), atunci inseamna ca matca pe care ai dat-o in cusca-capac a fost omorata pana la urma, dar cea murdarita pe aripi avea probleme si si-a creat alte botce de schimbare. Din pacate matca noua era fara aripi, dar atunci trebuie sa fie si nefecundata.
As vrea sa aud si alte pareri.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

Matca fara aripi, nu s-a putut imperechea. De ce a iesit fara aripi?. A fost afectata de un virus, care nu i-a permis dezvoltarea aripilor. De multe ori, ies albine, sau trantori fara aripi. Se intampla, cand este o infestatie mare de Varroa. In celula, unde se dezvolta matca, nu pot sa se dezvolte paducii, si de regula aici femela de varroa, nu depune oua. Totusi, cand infestatia este mai mare este posibil.

bucovineanu

Cand am spus " fara aripi" nu m-am exprimat corect.Avea aripile roase aproape in intregime.In primul moment am crezut ca le au ros albinele fiind cu vopsea. Dar cand am vazut ca nu are vopsea pe spate am inteles ca este o alta regina. Pe cea marcata am  am  gasit-o in centrul cuibului. Si eu cred ca si Stefan ca atunci cand am pus regina sub capac mai avea inca una. De ce nu am gasit-o? Posibil sa fi fost la zbor chiar atunci. Intrebarea pe care mi-o pun este de ce a fost acceptata cea de a doua si au ramas impreuna pana in toamna? Am intalnit de mai multe ori cand familia avea o regina mai mica decat o albina, care nu avea nici o sansa sa se fecundeze si nu a fost acceptata regina fecundata pe care i-am dat-o.Familii cu doua regine, una tanara si cealalta batrana, am mai intalnit. Familia s-a dezvoltat normal, dar o sa-i urmaresc evolutia in continuare, mai ales ca regina este marcata deosebit.Pe cea de-a doua nu cred sa o mai gasesc.

balasbebe

Stup, cu 2 regine, nu are rost sa mai fie.E u m-am convins. Albinele le pastreaza, deoarece amandoua sunt slabe, si spera la mai multa populatie. Pentru mine, este o certitudine.

florin_apis

Ieu sunt de aceiasi parere cu domnul balas.Daca 2 sau mai multe matci se accepta pe o perioada mai lunga de timp calitatea lor este cel putin indoielnica.

CRISTI M

Imi permit sa va contrazic putin.
La schimbarea linistita , in special toamna , cand in natura este putin sau lipseste un cules de intretinere , matca batrana nu este intodeauna omorata sau gonita de albine deoarece cea tanara oua putin .
Am acum 6-7 familii care ierneaza cu 2 regine . In primavara familiile cu 2 regine se dezvolta foarte repede doar ca in multe cazuri roiesc foarte timpuriu , (la rapita ) , sau mor amandoua .
Asta am constatat in decurs de mai multi ani .
Nu vad o problema asa mare daca ierneaza cu 2 matci .

stefan1

Ce a spus Cristi M e in sustinerea ideii de regine slabe. Daca primavara mor amandoua , inseamna ca nu au prea fost in regula. Si faptul ca roiesc ar putea fi o dovada ca stupul isi face timpuriu botce de schinbare, dar cu ocazia asta 'scapa' si un roi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Si eu sunt de acord ca daca o familie care are deja regina o accepta si pe a doua si apoi convietuiesc impreuna, inseamna ca ambele nu emit o cantitate suficienta de feromoni. Am vrut sa arat ca se poate intalni totusi aceasta situatie.

balasbebe

Am incercat  si sa despart reginele, si culmea a fost ca pana la urma nu am mai gasit, in primavara niciuna.
  Fiecare este dator, sa incerce, dar sa si marcheze matcile, daca nu le are marcate sa nu se faca confuzie.

bucovineanu

Citat din: balasAm incercat  si sa despart reginele, si culmea a fost ca pana la urma nu am mai gasit, in primavara niciuna.
  Fiecare este dator, sa incerce, dar sa si marcheze matcile, daca nu le are marcate sa nu se faca confuzie.
Stiu ca este posibil sa gasesc familia respectiva orfana, dar am regine la rezerva.
Cat priveste marcarea,aceasta intamplare, mi-a aratat inca odata cat este de necesara.

bucovineanu

Saptamana trecuta la un control la o familie care schimbase linistit regina anul trecut si nu o marcasem am vazut-o, am prins-o si am marcat-o.Cand am eliberat-o parea lesinata. Am luat-o in palma si am suflat aer cald peste ea.S-a reanimat insa atunci cand i-am dat drumul pe rama a fost prinsa imediat in ghem de catre albine. Nu o pusesem pe aceeasi rama de pe care o luasem.Am eliberat-o din ghem si am pus-o in colivie capac  fara albine Dupa 48 de ore i-am dat drumul din cusca si a fost din nou prinsa in ghem. Am inchis stupul si astazi dupa 4 zile am facut control din nou. Ce credeti ca am gasit?

stefan1

In asemenea cazuri se poate intampla orice. Nu am inteles exact, ultima oara cand ai eliberat-o din cusca si ai vazut ca iar au strans-o in ghem, ce ai mai facut? Eu de obicei nu eliberez matca direct ci prefer ca ea sa se elibereze dupa ce inchid stupul si se linisteste. De multe ori controlam un stup cu matca data si constatam ca chiar atunci matca este stransa in ghem. este evident ca strangerea s-a produs doar cand am deschis stupul, deci matca a stat bine-merci 2-3 zile pana la control fara a fi atacata. De multe ori strangerea se produce din vina matcii, care se sperie la control si fuge pe rame. Daca matca a fost odata stransa in ghem, este si mai sperioasa si poate fi mai usor reatacata de albine. Uneori, daca vezi matca hartuita dar inchizi repede stupul, se poate ca albinele sa o elibereze si sa scape cu bine. De cele mai multe ori insa o matca atacata sfarseste tot stransa in ghem. Alteori, 'iertata', dupa ce a fost stransa in ghem, nu mai poate oua sau oua amestecat si de trantori intre puietul de albine, sau oua numai de trantori.
  Sunt curios ce ai gasit la controlul dupa 4 zile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

La ultimul control am gasit o regina care depune oua, dar nu cea marcata. Familia avea doua regine. Daca dupa marcare o asezam pe rama de pe care o luasem, alegeau albinele stapana mai tanara si mai vrednica. Fiind pusa pe alta rama a intrat in "teritoriul" celeilalte si a fost suprimata de "supusi". Se pare ca a ramas stapana regina batrana care va trebui schimbata.
Se stie ca pot convietui 2 regine in aceeasi familie de albine. De obicei dupa un timp dispare cea batrana. Daca nu faceam marcarea nici nu stiam ca familia avea 2 regine. Am mai spus ca abia anul trecut am inceput sa le marchez.
Intamplarea mi-a dovedit inca odata necesitatea si utilitatea marcarii.