CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Adica storci tot din stupi si dupa bagi sirop facut de tine?

mosunick

Nu stiu eu multe, dar intuitia imi spune ca iernarea e cu atat mai "curata" cu cat continutul de polen din miere e mai mic (ma raportez la lipsa de ferestre de curatire). De-aia Salcamul e pe primul plan, si de-aia cred ca si pe invertit merge treaba brici.
Astept pareri contra!!!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

Eugen B

Nu cred ca este problema de pareri pro si contra. Cred ca aici invatam unii de la altii. Mierea in general contine mai multe substante active decat siropul invertit. Si eu completez unde trebuie toamna cu sirop invertit, nu spun ca nu este bun, dar cred ca cel mai bine se ierneaza pe miere. Pana acuma pe miere poliflora si floarea soarelui nu au fost probleme. Cele mai mari probleme sunt cu mierea de mana.
Oricum dezvoltarea familiei de albine la sfarsit de iarna si inceput de primavara cu miere este mult mai buna si eficenta decat cu sirop inverit.
Cand ne vom permite sa bagam cateva kg de salcam toamna in fiecare stup atunci va fi foarte bine.

bucovineanu

Citat din: Eugen B din Ianuarie 25, 2015, 06:15:17 PM
Adica storci tot din stupi si dupa bagi sirop facut de tine?
Am explicat de foarte multr ori cum procedez. Nu are rost sa mai repet.

Ignatov Andrei

Citat din: mosunick din Ianuarie 25, 2015, 06:39:40 PM
Nu stiu eu multe, dar intuitia imi spune ca iernarea e cu atat mai "curata" cu cat continutul de polen din miere e mai mic (ma raportez la lipsa de ferestre de curatire). De-aia Salcamul e pe primul plan, si de-aia cred ca si pe invertit merge treaba brici.
Astept pareri contra!!!

Nu e vorba de intuitie, chiar asa este !
Albina nu amesteca lucrurile (hrana) ! :wink2:
Mierea din celule are de cateva zeci de ori mai putine "urme de polen" fata de mierea din bidoane!
Ce sa mai spunem de faptul ca hranim albinele cu "amestecuri proteice", caz in care albina nu poate separa ingredientele!

Dar in cazul siropului de zahar, fara alte adaosuri, daca este transformat din timp in miere, iar albina care a procesat siropul nu intra pe iarna, diferentele fata de cele "doar pe miere" sunt foarte mici, sau acceptabile, avand in vedere costurile mai mici !

sorinma

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 06, 2009, 04:37:03 PM
In postarea anterioara am spus ca incep hranirea in jurul datei de 12 sept. O sa ma explic. Avind stupina intr-o zona submontana in unii ani avem cules la mana care uneori se prelungeste pina la inceputul lunii septembrie. De aceea  la inceputul lunii septembrie extrag aproape tot si pun zahar.In stup mai las doar citeva coronite cu miere capacita care va fi consumata abia in primavara.Fac acest lucru deoarece se stie ca mierea de mana contine  multe saruri minerale si albinele isi incarca intestinul daca o consuma.
Zaharul il dau sub forma de sirop. La 1l de ceai de plante facut cu apa fiarta pun 1,9 kg zahar. Amestecul astfel obtinut nu se fierbe. Dau cite 9-12 kg de zahar de familie in functie de puterea familiei.Parerea ca zaharul uzeaza albinele nu este adevarata. La revizia din primavara la putine familii trebuie sa scot cite o rama care nu este acoperita cu albine. Cind am inceput apicultura iernam pe miere si familiile ieseau din iarna slabite si cu diaree. In zona noastra sunt ani cind albinele nu fac zbor de curatire din octombrie pina la sfirsitul lui martie.
Am reprodus o postare facuta de mine in dec.2007. In toamna trecuta am inceput hranirea pe 15 sept.
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Eugen B

multumesc  de mesaj. Dar tinand cont ca sunt membru de 1 an si 3 zile, si ca citesc de cam 1 an si jumatate mesajele de aici nu cred ca aveam cum sa citesc mesajul din 2009. Sunt zone si zone in tara si fiecare ne descurcam cum putem.

Adrian.B.

Daaaaa, uitasem.Domnul Bucovineanu ierneaza cu zahar neinvertit. Si eu procedez la fel , n-am avut probleme pana acum. Eu termin completarile pe 15-20 august. Albina care participa la invertirea zaharului nu ierneaza.

happy

Citat din: Adrian.B. din Ianuarie 25, 2015, 10:07:51 PM
Eu termin completarile pe 15-20 august.
Eu pe 15-20 august incep hranirea de stimulare si completarile dupa 15 septembrie :uimit: Dupa 20 august ce fac albinele,au cules natural?
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Adrian.B.

Dau sirop de stimulare pana pe 15 septembrie.

Eugen B

Adrian,B. cu ce faci completari? si dupa cu ce faci stimularea si dc faci stimulare la inceput de septembrie?

Adrian.B.

De opt ani de cand am stupi in fiecare an aproape m-am dublat. Nefacand pastoral automat miere putina si am fost nevoit sa fac completari cu zahar invertit simplu. Cand am ajuns la 50 de familii m-am documentat si am facut completari cu zahar neinvertit simplu, dar pana in 15-20 august ca albina care ierneaza sa nu participe la procesarea zaharului.Nu am observat nici o schimbare .Continui apoi cu 0,3 l sirop cu apicomplex si protofil la 3 zile pentru stimulare si pentru a nu consuma din completari si a capaci. Inchei pe 10-15 septembrie . Nu am pierderi iarna
(se mai intampla sa pierd cate o matca)

happy

Nefacand pastoral mi se pare foarte corect ce faci mai ales daca nu ai cules macar de intretinere.La fel fac si eu cu cele 3-4 familii de rezerva care le tin in stationar de rezerva pentru matci.In pastoral mai pierd din ele.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Mihai Sergiu


Zahar macinat la moara

miere cu ceai

Dupa ce am amestecat

Si rezultatul!
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

Nedelcu Ionut

Aproape am terminat cu micronucleele si nici nu stiu ce or fi de capul lor, dar o sa le experimentăm! Oricum,iarna e pe sfârșite! Sănătate maxima Domnilor!
Primul semn de caracter este bunul simț!