Oala pentru topit ceara

Creat de andrei_georgian, Iulie 03, 2013, 11:56:27 PM

« precedentul - următorul »

Bătrânul

 :wink2:

Bătrânul

 :uimit:

bucovineanu

Citat din: bio din Decembrie 04, 2013, 09:58:34 PM
Citat din: balasbebe din Decembrie 04, 2013, 07:18:33 AM
...... Ca randament am cam 950 de gr. la 10 faguri vechi. Eu zic ca este bine.......

Sal, nea' Bebe..

Sa inteleg ca la 10 faguri rama Dadant ies 950 grame de ceara....??

.
Iese si mai mult de atat. Scot pana la 120 de grame de ceara dintr-un fagure cu inaltimea de 25cm.

gelu

....jos palaria Mr. Batranul ptr. ramele din foto, salivez numai cand le vad...totusi nu ma pot prezenta cu asa ceva pe la managerii de shopuri de aici si nici chiar in piata. C.L.Hristea zice ceva in cartea sa despre mierea in sectiuni, producere, ambalare, desfacere...fara sarme, fara miere prelinsa s.a...cam asa ceva caut eu...oricum tinem legatura, pana atunci eu incerc sa gasesc o punte de legatura intre producatorul roman si consumatorul irish...sper sa m,ajute Dzeu... :thanks: :hi:

cipik

Adica fagurasi din rama claditoare?
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

stefan1

#50
Citat din: bucovineanu din Decembrie 06, 2013, 03:07:29 PM
Citat din: bio din Decembrie 04, 2013, 09:58:34 PM
Citat din: balasbebe din Decembrie 04, 2013, 07:18:33 AM
...... Ca randament am cam 950 de gr. la 10 faguri vechi. Eu zic ca este bine.......

Sal, nea' Bebe..

Sa inteleg ca la 10 faguri rama Dadant ies 950 grame de ceara....??

  Un fagur batran are cam 200 g de ceara. Prin metodele noastre obisnuite putem scoate cam jumatate, adica 100 g. Din bostina, bostinarii pot scoate inca o mare cantitate de ceara, dar de calitate ceva mai slaba. Toata nu se poate scoate nici macar cu solventi.

.
Iese si mai mult de atat. Scot pana la 120 de grame de ceara dintr-un fagure cu inaltimea de 25cm.

  Inseamna ca nu mai lasi nimic la bostinari!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Bătrânul

Citat din: gelu din Decembrie 06, 2013, 06:22:21 PM
....jos palaria Mr. Batranul ptr. ramele din foto, salivez numai cand le vad...totusi nu ma pot prezenta cu asa ceva pe la managerii de shopuri de aici si nici chiar in piata. C.L.Hristea zice ceva in cartea sa despre mierea in sectiuni, producere, ambalare, desfacere...fara sarme, fara miere prelinsa s.a...cam asa ceva caut eu...oricum tinem legatura, pana atunci eu incerc sa gasesc o punte de legatura intre producatorul roman si consumatorul irish...sper sa m,ajute Dzeu... :thanks: :hi:
Am inteles ce doresti si nu este nici o problema . COMANDA ,CONTRACT ,ACREDITIV BANCAR si ai exact ce doresti si cit doresti . Ma gindesc la miere pe sectiuni ambalat in cutiute separate asa cum doresti http://www.ovisan.ro/ambalaje.html

bio

Citat din: stefan1 din Decembrie 07, 2013, 01:22:40 AM
.
Iese si mai mult de atat. Scot pana la 120 de grame de ceara dintr-un fagure cu inaltimea de 25cm.
[/quote]

  Inseamna ca nu mai lasi nimic la bostinari!
[/quote]

ahha..... din acest motiv fac bostinarii fagurii cu 30% ceara, restul parafina.

stefan1

  Sunt langa un sat vestit de bostinari. Ei nu se inseala, daca pun mana pe o bucata de bostina stie cam cata ceara este in ea, doar noi nu prea stim. De fapt se zice ca cca 50% din greutatea bostinei uscate este ceara de extras.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Sunt Dan din Tg-Jiu. Unul din filmuletele mele este postat la inceputul topicului. Folosesc asa ceva de 5 ani si sunt foarte multumit. Nu cred ca bostinarii care ar lua bostina de la mine ar mai scoate ceara. Productia de ceara e in functie de tipul fagurelui. Daca e proaspat construit, de culoare alba, sau galben ramane bostina f putina si se topeste usor. In schimb, daca e negru sau inchis la culoare se obtine mai putina ceara si mai multa bostina. Asta din cauza camasilor de la puietul eclozionat. Insa daca in loc de 30  min, dupa ce porneste il tin pe foc o ora scot ceara in proportie de 95 % din orice tip de fagure. Ce nu inteleg eu, este de ce nu se gaseste si prin alte targuri auto. Eu le-am procurat din targul auto din Tg Jiu. Anul acesta am trimis in tara 11 seturi. Daca mai gasesc o sa rezolv si pe altii cu placere. Eu il folosesc la bloc pt a scoate cerara, deci nu dauneaza relatiei cu vecinii sau sotia. Nr. meu de tel este 0721778887.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

apivasmob

Cel mai interesant pana acum din ce am vazut pe forum este daca nu ma inseala mintea a lui BIO (cada izolata termic si legata la un cazan de abur), acum vazand si pavilioanele imi dau seama ca il apuca anul urmator cu un topitor ca al meu.
Sanatate tuturor apicultorilor

dan sebastian

Daca ai peste 100 de stupi, un topitor ca al lui Nea Marin e suficient. In plus ala si sterilizeaza leatul ramelor. Eu cu cei 67 de stupi ai mei ma multumesc cu o oala in care pot topi 7 / 8 rame o data la maxim 90 min de stat pe foc. Pot economisi din timp daca pun de la centrala apa calda in topitor si ajunge la nivel de abur mai rapid. De obicei topesc in tot timpul anului si nu doar in timp scurt toata ceara din cursul unui an. E suficient sa privesc un meci in timp ce ceara se topeste singura. Nu stau pe langa foc.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

kamy

io zic sa lasam presele lopata inima lui stalin si sacii pentru secolul trecut,iaca ce inseamna la altii ,,mai inapoiati ,, din america de sud tegnologie:
Fundidor de cuadros negros - Inderco SA

bio

Citat din: apivasmob din Decembrie 15, 2013, 07:59:11 PM
Cel mai interesant pana acum din ce am vazut pe forum este daca nu ma inseala mintea a lui BIO (cada izolata termic si legata la un cazan de abur), acum vazand si pavilioanele imi dau seama ca il apuca anul urmator cu un topitor ca al meu.

Cada mea este doar o etapa...Cu toate ca reushesc sa topesc cam 200 de faguri in citeva ore as cauta sa fac  ceva mai performant.

Atit ca numar de faguri topiti intr-un interval de timp dat,... cit si cantitativ luat grame ceara extrasa pe fagure reformat.

Folosind doar abur, fara presare sau centrifugare a bostinei rezultate obtinem un randament scazut de extractie al cerii de albine...
De ani de zile bostina rezultata o dau si la presa imbinind temperatura cu presiunea si am un randament simtitor mai bun..


Citat din: dan sebastian din Decembrie 15, 2013, 08:15:06 PM
Daca ai peste 100 de stupi, un topitor ca al lui Nea Marin e suficient. In plus ala si sterilizeaza leatul ramelor. ..

Am motive sa ma indoiesc ca s-ar steriliza leatul ramelor.
Nu cred ca se dezvolta cu ajutorul aburului temperatura necesara unei dezinfectii reusite. 
Am  indoieli deoarece cunosc eforturile celor care fac faguri artificiali de a steriliza ceara si trebuie mult mai mare,  atit timpul de expunere la temperatura cit si temperatura insashi.                                                                                                                                                                                               


dan sebastian

Depinde cat timp le tine in topitor. Oricum la 30 min sau o ora, la peste 100 grade celsius presupun ca mare parte din microbi dau ortu popii... Foarte interesanta varianta sud americana. Nu am vazut sa/i ramana ceara pe mana cand o manevra.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.