Cum decurge iernarea in iarna 2009-2010.

Creat de bucovineanu, Ianuarie 02, 2010, 10:05:31 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

A fost o toamna calda si lunga. La inceputul iernii au fost totusi temperaturi destul de scazute in doua reprize. Cel putin in zona mea ultimul val de frig a venit cu temperaturi de pana la -25 de grade. Acum s-a facut din nou cald dupa care urmeaza un nou val de frig. Se pare ca si in continuare vom avea astfel de fluctuatii de temperatura. Ce credeti, acest lucru este in favoarea unei iernari bune, sau dimpotriva?

D006

Depinde.
Pentru cei care au Me si cate un ghem aiurea,aceste variatii sunt bune.

crisbee

cred ca pentru noi incepatorii si nu numai sunt bune zilele calde.albinele au posibilitatea de a iesi la zbor de curatire si totodata isi pot reorganiza cuibul pe rezervele de miere.si mai e un avantaj cel putin pentru mine: temperatura pozitiva imi da ocazia sa-mi " bag nasul",  discret ce-i drept, in stupi.in schimb nu stiu daca fluctuatiile mari de temperatura  influienteaza in vreun fel consumul de miere sau uzura albinei sau alte aspecte. aici ii las pe cei cu experienta sa comenteze.

stefan1

Stupul de pe cantar a scazut 1,1 kg in august. Mult fata de alti ani. Nu cred ca are puiet, dar temperaturile ridicate din unele perioade le-au accelerat metabolismul si au marit consumul. Cum am avut si ceva miere de mana, zborurile cate au fost au mai redus din pericolul de diaree. Daca vor mai veni insa perioade calde, ma tem ca mai multi stupi vor incepe cresterea de puiet, pentru mine complet nedorita.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

In ultima zi a anului am facut o verificare sumara a stupilor. Iernarea decurge normal in 80 la suta din stupina ....iar..ceilalti prezentau urmatoarele probleme......albina la peretele diafragmei ...am rezolvat.....adus rama cu miere din partea opusa cuibului...albina multa in partea de sus calare pe rame..... am verificat si...surpriza...puiet capacit....am pus turte cu miere de salcim in amestec cu zahar pudra......normal ca in aceasta situatie a crescut consumul de miere si ghemul inainteaza spre partea de sus riscand sa ramana fara hrana neputand parasind puietul. As vrea sa aflu si parerea dumneavoastra.Ma gandesc la cei care spun ca nu umblu la albine pana in martie.

D006

Singurul lucru care m-a surprin pana acum in aceasta iarna este scaderea cu 1 kg. la cantar in perioada 20 -31 dec , scadere pe care o pun in seama gerului mare  si a zborului de curatire de pe 31 cand albinele au reusit o curatenie generala .

CRISTI M

Albinele care a ramas in ultimul interval ocupat de gem ( unde au fost putine ), a murit de frig .
Puiet de toate varstele am in 6 familii ( cuibul este pe 6 rame , intervalul este ocupat 3/4 de albina), am schimbat deja 2 rame ( am pus una cu pastura si una cu miere ).
Sa auzim numai de bine .

valter

Mi-a soptit o pasarica, nu-i spun specia, ca sunt deja pierderi insemnate la cei ce au facut Delta Dunarii. Nosema, bato vina. Da pierderi grele...
Da Doamne zbor de curtare in urmatoarele 30 zile.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

bucovineanu

Se pare ca si al doilea val de frig a prins ghemul desfacut in multe cazuri si cele de pe margini au cam ramas in afara ghemului si le-a prins frigul.
Fluctuatiile de temperatura nu sunt benefice pentru buna iernare a familiilor.
Atunci cand frigul  prinde ghemul desfacut dupa o prioada calda e nevoie de un consum energetic si deci consum de miere pentru a reface temperatura in interiorul ghemului. Daca vor fi perioade calde insa nu cat sa poata face zbor de curatire si reginele vor incepe totusi ponta, in partea a doua a iernii o sa fie probleme atat cu rezervele de hrana cat si cu umplerea intestinului cu reziduri. Urmeaza cateva zile calde si de la 15 ianuarie din nou o perioada friguroasa.
Stiu ca in unele zone au avut zile in care au facut zbor. In zona mea nu au zburat, nici nu se intrevad zile propice zborului pana la sfarsitul lunii.

D006


bucovineanu

Nu stiu daca temperaturile crescute si inceperea pontei este in favoarea unei bune dezvoltari a familiilor.Depinde de ce va urma. Sursele timpurii de polen, respectiv aninul, alunul, cornul cred ca au pornit deja vegetatia si o parte dintre ele vor fi ratate. Acum urmeaza o perioada cu temperaturi scazute si mai stagneaza vegetatia. Sa speram ca perioada rece va fi mai lunga si se va intra in normal.

D006

Rezultatul pontei precoce deja a aparut : a crescut consumul !

tedy2007

Citat din: dragos2006Singurul lucru care m-a surprin pana acum in aceasta iarna este scaderea cu 1 kg. la cantar in perioada 20 -31 dec , scadere pe care o pun in seama gerului mare  si a zborului de curatire de pe 31 cand albinele au reusit o curatenie generala .
''20 -31 dec , scadere pe care o pun in seama gerului mare '' la noi in tara?
unde ?

D006

la mine in zona Rm Sarat a fort undeva spre  -20 grade in acea perioada.

dan

duminica 10 ianuarie temperatura trece de +15 grade adevarata zii de primavara rezultatul e acesta