Declarare stupi la Primărie sau unde? Avantaje?

Creat de davcosti, Iunie 23, 2013, 10:28:11 PM

« precedentul - următorul »

davcosti

Există vreun avantaj dacă deținem de la 1 la 20 sau 50 de stupi și-i declarăm la Primăria unde avem vatra stupinei?
-Eliberează Certificat de Producător să poți sta la tarabă să vinzi Mierea sau pe marginea drumului,târguri,etc...să nu se ia Garcea de tine?
-Te anunță careva dacă se fac stropiri pe raza comunei?
-Sau doar trebuie să plătești taxe la comunitatea locală și atât? (La noi mai nou numai impozite,drepturi mai puține)
Vă rog care aveți sub 10 stupi, îi aveți trecuți, declarați la primărie cum ați făcut și ce beneficii sunt că-i aveți înregistrați la EI?
Asociați Apicolă în Argeș nu există, în afară de filială ACA, la care nu ai ce face. La d-voastră cum este în zonă?
"Unde-i Lege nu-i tocmeală!" :thanks:
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!

romikele

- Dacă deții până la 74 de stupi inclusiv, nu plătești impozit.
- Declararea la Primărie nu costă nimic - deocamdată.
- Ca persoană fizică neautorizată beneficiezi  - contra cost - de certificat de producător, care împreună cu Înregistrarea Sanitar-Veterinară de la DSV îți dau posibilitatea să comercializezi produsele primare obținute.
- Printr-o formă asociativă, dacă ai o diplomă de absolvire a unui curs de calificare în meseria de apicultor, poți accesa anual Programul Național Apicol, prin care să recuperezi o parte semnificativă a sumelor investite, conform ghidului măsurii.

davcosti

Mulțumesc mult-edificator răspunsul, dar nu știu unde să mă prezint pentru DSV-Înregistrarea Sanitar-Veterinară. Tot în cazul primăriei sau mă trimite la oraș și ce condiții trebuiesc să le demonstrez la DSV? În afară de prețul certificatului de producător la DSV cât mai cotizez și alte hârțoage? Scuzați-mi insistența sunt nou în branșă și...
"Orice om informat e mai câștigat!" :thanks:
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!

romikele

Pentru inregistrarea sanitar-veterinara cu vanzare directa, mergi la medicul veterinar zonal cu copii de pe cartea de identitate,  certificatul de producator si o adeverinta de la primarie - extras din registrul agricol, din care sa reiasa existenta vetrei stupinei cu suprafata si numarul de familii de albine detinute - plus o cerere tip (pe care o poti descarca DE AICI), acesta va intocmi o nota si va trimite dosarul la DSV pentru eliberarea certificatului de inregistrare. Nu costa nimic in mod normal, doar autorizarea e contra cost.

Marius-ursulakhe

romikele iti multumesc si eu frumos pt aceste informatii foarte folositoare si pt mine (si eu trebuie sa fac acest pas anul acesta )

romikele


G. Iulian

Am și eu o întrebare dacă se poate: Eu am stupii la un prieten într-o localitate lângă Galați, are și el stupi, nu avem nici un contract făcut - doar verbal, putem obține amândoi certificate de producător dacă avem stupii în aceeași locație?
Mulțumesc și eu domnule Mihai pentru cele scrise mai sus - dacă se poate luminați-mă și pe mine.  :hi:  :hi:  :hi:

romikele

Fiind in aceeasi locatie, vatra trebuie sa aiba suprafata de minim 5 metri patrati pentru fiecare stup iar intre d-stra sa existe macar un contract de arendare.
Trebuie facuta dovada dreptului de folosire asupra terenului. Prietenul poate dovedi cu actul de proprietate.

G. Iulian


Gemelu

Aceasta declarare a astupilor la primarie, are cumva si avantajul de a fi anuntat in cazul in care pomicultorii din zona fac stropiri la pomi? Sau nu mai exista aceasta obligatie?
Adica fermierul (mic sau mare) mai are vreo obligatie sa anunte (probabil la primarie) ca stropeste? Primaria are obligatia la randul ei sa anunte apicultorii inregistrati?
In practica se mai respecta aceste obligatii?
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!

stefy.costea

Declararea stupilor (a vetrei de stupina) la primarie te ajuta in cazul in care in perioada de pastoral, stupari din alte zone isi amplaseaza stupii intre vatra ta si cultura/ masivul melifer. Conform Legii apiculturii primarul, prin subordonatii sai pot lua masuri de inlaturare a "intrusilor" ce se interpun pe directia de zbor a albinelor tale. Mult succes!
Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine

D006

Cum ii poate inlatura pe intrusi ??? eu chiar nu pot sa inteleg cum ?

stefy.costea

Art 13 din legea Apiculturii
(4)Apicultorii sunt obligaţi să respecte distanţa dintre stupine de minimum 100 m la  masivele melifere din păduri, de minimum 300 m la culturile agricole şi să nu 
amplaseze stupina pe direcţia de zbor a albinelor aparţinând altor stupine sau să  amplaseze stupina între alte stupine şi sursa de cules. 

Art 18 din legea Apiculturii
j)cu amendă de la 100 lei la 150 lei, în cazul amplasării de către apicultor a stupinei  pe direcţia de zbor a albinelor aparţinând altor stupine sau al amplasării stupinei între  alte stupine şi sursa de cules;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre:
a) persoane imputernicite de primar sau primarul general al municipiului Bucuresti, pentru contraventiile prevazute la alin. (1) lit. g) si i) – l);

Printr-o buna conlucrare a apicultorilor cu primarul si angajatii primariei pot fi puse cu usurinta in practica prevderile acestei legi. La Amara am reusit acest lucrul anul trecut, sper ca vom gasi intetelegere si anul acesta.
Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine

mph

haaa...amenda intre 100 si 150.......buna gluma!!!!!!!!!

se plateste amenda asta modica dupa care primarul prin oamenii lui este poftit sa parasesasca zona .......hai sa fim seriosi!!!!!!!!

D006

  Plateste amenda si il doare in pix !  Nici primarul , nici macar mama primarului nu are voie  sa se atinca de vre-un stup . Numai INSTANTA DE JUDECATA  poate da hotarare si dusa la indeplinire de executorul Judecatoresc !
  Nu spun mai multe ca dau idei la smecheri !  :)