Mincare multa, consum mare

Creat de dragos2006, Decembrie 05, 2008, 01:03:58 PM

« precedentul - următorul »

bee_lover

Bine ati venit domnilor beecharmer!
Domnule bucovineanu, o intrebare: daca punem 2 rame pline in mijlocul cuibului si peste cateva zile vine un frig atunci albinele nu se trag pe o parte sau alta pe ramele mai goale si atunci cand mai organizeaza cuibul plus ca daca muta mierea din ramele mijlocii pentru a face loc cuibului o mai pot capaci?
sa nu va suparati ca v-am intrebat dar vreau sa stiu cum e mai bine sa asezam ramele pentru iernare...

stefan1

Salut si eu pe noii forumisti. Daca spun si unde au stupina e si mai bine. Inteleg ca seniorul are multa experienta. Cred ca multi suntem nerabdatori sa aflam din experianta fiecaruia.
Cat despre consumul de pana acum, cel putin cel de pe cantar nu a consumat deloc mult. Eu nu deranjez niciodata si nici un pic stupii de cand ii pun la iernat pana fac primul zbor de curatire, de multe ori in martie. Orice deranj mareste consumul de miere.
Repet inca o data ca si rasa determina consumul pe iarna. Se stie ca rasa italiana consuma aproape dublu fata de carnica. Sunt alte rase, cum ar fi cea macedoneana, care intra cu familii mari in iarna dar consuma putin. Noi avem tot felul de hibrizi si si rasa avuta ne va determina consumul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Citat din: bee_loverBine ati venit domnilor beecharmer!
Domnule bucovineanu, o intrebare: daca punem 2 rame pline in mijlocul cuibului si peste cateva zile vine un frig atunci albinele nu se trag pe o parte sau alta pe ramele mai goale si atunci cand mai organizeaza cuibul plus ca daca muta mierea din ramele mijlocii pentru a face loc cuibului o mai pot capaci?
sa nu va suparati ca v-am intrebat dar vreau sa stiu cum e mai bine sa asezam ramele pentru iernare...
Foarte important este ca atunci cand organizam cuibul sa fie strans la maxim si chiar daca vor muta o parte din mierea din centru, ramele pe care o vor pune sunt tot in cuib. Daca vom pune rame partial goale in centrul cuibului si vor pune puiet pe aceste rame, asa cum s-a intamplat inacest an, vor consuma toata mierea de pe aceste rame, existand astfel un gol in mijlocul cuibului inca din toamna. Important este ca mierea pentru iernare sa fie maturata, sa nu contina multa apa. Daca o muta si nu o capacesc, nu e nici o problema. Nu cred ca cineva poate spune, ca are in cuib, numai miere capacita.

gore

Pentru o buna circulatie a albinei pe rame se face o gaura cu un creion pe mijloc in partea superioara a leatului ramei. Astfel dac proviziile se termina ele trec la urmatoarea rama si astfel cuibul se muta dupa provizii.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

D006

domnu cristi m din cunostintele mele nu este bine sa introducem polen in turte la aceasta data
1 isi incarca intestinele prea mult si daca nu este timp ptr un zbor de curatire apar problemele
2 primind polen sunt stimulate in cresterea puietului in nr mare iar daca scade temperatura brusc si nu este suficienta albina sa acopere puietul iarasi probleme
parerea mea in aceasta perioada numai turte din zahar,miere si putin ceai de menta, fara polen ,protofil , etc...
repet parerea mea :hi:  :hi:  :hi:

D006

Care este diferenta intre hranirea cu turte si cea cu sirop?

balasbebe

Albinele batrane nu consuma polen, nici chiar daca mor de foame. Mai bine rod pe faguri, ca pe o guma de mestecat, si sug mierea, dar de polen nu se ating.
  Da polenul se pune in turte, dar separat, Se face o mica turtita, din praf de polen cu miere  cat o nuca, si se pune alaturi de turta facuta din zahar pudra si miere de salcam. Se poate folosi si miere poliflora, dar numai dupa zbrul de curatire.

bucovineanu

Citat din: mishuCare este diferenta intre hranirea cu turte si cea cu sirop?
In general hranirea se face cu sirop, fie ca este facuta pentru completarea rezervelor sau pentru stimulare. Hranirea cu turte se face numai pentru stimulare.
Turtele pot fi facute numai din miere, numai din serbet, miere amestecata cu serbet, sau din miere eventual serbet amestecate cu polen.Turtele din miere si serbet pot fi folosite in orice perioada. Turtele cu polen se pot folosi numai dupa ce albinele au facut zbor de curatire in ianuarie sau februarie. Daca familiile au rezerve suficiente de pastura, nu este necesara stimularea cu polen.
Personal nu folosesc turte pentru stimulare.

bee_lover

O intrebare... am un roi pe care nu l-am strans destul... si aproape a ajuns la leat, oare daca ajunge la leat va merge in spate dupa miere? ghemul este format in partea frontala a ramelor.

maximus

Citat din: bucovineanuNu cred ca cineva poate spune, ca are in cuib, numai miere capacita.
eu am numai miere capacita in cuib.procent de peste 98% in toamna,la impachetare.acum e peste 100% :nod:

bucovineanu

Interesant, dar nu cred sa fie capacita in proportie de 150%. Sa fii sanatos, la fel si albinele.
Dar sa stii ca  si familiile de albine care mai au si miere necapacita vor trece iarna cu bine.Important este sa aiba rezerve suficiente care sa le ajunga pana in primavara.

gudas valentin

Citat din: bee_loverO intrebare... am un roi pe care nu l-am strans destul... si aproape a ajuns la leat, oare daca ajunge la leat va merge in spate dupa miere? ghemul este format in partea frontala a ramelor.
In spate merge tot ghemul,in functie de consum.
Sarbatori fericite tuturor!
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

D006

Am fost ingrijorat de cantitatea mica de provizii cu care albinele au intrat la iernat.  Pina acum am pus de trei ori turte la stupi, dar nu era cazul sa fac si a treia hranire, asa cum se poate vedea in filmuletul pe care incerc sa il postez pe forum. In tot cazul nu cred ca mai am de ce sa umblu in stupi pina la jumatatea lunii martie!  Se poate observa ca albinele consuma din turte atit cit le este necesar! Cantitatea totala de turta energetica administrata de mine pe familie = 2,1 kg ( 3 ori x 0,7 kg).