• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Sistemul Me cu rama de 1/2(redus)

Creat de andrei_salaj, Ianuarie 12, 2009, 10:04:31 p.m.

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Citat din: Adrian MMBuna ziua.Sant nou pe aici si am vazut ceva interesant.
  Fiti va rog amabil d-nu Pricop,puteti sa-mi explicati procedeul de flambare.

Mai intai bun venit pe forum. Pentru flambarea lazilor ne trebuie un arzator de gaz cu furtun din cele folosite pentru parlirea porcilor la sacrificare.Dupa ce am golit lada o curatam de propolis si resturile de ceara, dupa care cu flacara arzatorului trecem peste toate suprafetele interioare ale stupului.Se poate folosi si o lampa cu benzina dar e mult mai scump.

gudas valentin

Citat din: Adrian MMProcedeul de flambare este :trecerea unui corp prin foc in scopul sterilizari (Parlirea lazilor)
Flambarea mai are un inteles adica incovoirea unor obiecte...dar in cazul nostru...
Buna seara , domnu Vali cred ca nu ati inteles intrebarea .

Atunci scuze,eu flambez lazile cu lampa de gaz folosita de instalatori la ilpiri in cupru,e usoara si practica,parlesti unde si cat de tare vrei.
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

Adrian MM

Buna ziua domnilor, acolo spune:
        flambare a ceeace inseamna lemn in stup  suprapus cu un formol pe lemnul ramelor,
ma intereseaza formolul ,% ,timp de asteptare,mod de aplicare,etc..........

Adrian MM

D-le lulachy, am constatat nu numai eu, ca dupa o flambare a ceeace inseamna lemn in stup  suprapus cu un formol pe lemnul ramelor, coloniile parca infloresc. Mai multe rame nu inseamna un potential pericol in acest sens?

PricopArthur

Adrian MM, bine ai venit pe forum.
Flambarea se poate face in multe feluri. In acest fel se dezinfecteaza f bine lemnul. Se poate folosi un arzator pentru lipituri usoare cum arata mai sus f bine Vali, un arzator de butelie, autogenul, sau orice ai mai la indemana.
Privitor la formol, are avantajul ca fiind lichid, intra prin toate crapaturile. Eu folosesc o concentratie de 30 %, dar parca trebuia mai putin formol. Trebuie folosit cu manusi de protectie, si evitat contactul cu pielea, ochii,...
Dau cu formol si pe lemnul ramelor cu albina.
Miere multă şi inimă curată!

Adrian MM

Buna ziua ,d-nu Pricop.
Multumesc pentru informatie.

D006

Fiecare tip de stup, respectiv Dadant verical, orizontal si ME are avantaje si dezavantaje dictate de zona unde avem stupii, timpul de care dispunem, tehnologia folosita (nu intodeauna pliata pe modelul de stup), rasa ori ecotipul de albina folosit. Cel mai bun model de stup nu s-a inventat inca pentru un motiv simplu: NU EXISTA! Albinele stiu mai bine ca noi asta. Modificarea ramei la ME, vazuta din pdv ingineresc denota o slaba cunoastere a tehnologiei ME si iesirea din optim. In tarile foarte avansate stupul ME este utilizat in proportie de 90-95% si nimeni nu a considerat ca trebuie modificat, nu se poate afirma ca nu au fost incercari. Pentru RO, indiferent de zona putem opta in ordine: Dadant pe 10 rame si trei caturi1/2, orizontal si ME. De ce? Raspunsul tine de nr. de decimetri patrati al ramelor, structura de organizare a grupurilor de albine in cadrul familiei (s-a modificat in ultimii 10 ani), tipul de cules si altele.