• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Sistemul Me cu rama de 1/2(redus)

Creat de andrei_salaj, Ianuarie 12, 2009, 10:04:31 p.m.

« precedentul - următorul »

andrei_salaj

Citat din: maximusam aruncat o privire asupra articolului.pentru a nu fi in afara de subiectul discutiei,nu voi comenta.doar ca acum 40 de ani baietii erau varza in ceea ce privea stupul ME.
    fara indoiala,sistemul MEr este deosebit.lulachy cand ai vreme te rog vino cu completari,cum dezvolti in primavara,pe cate rame ii ai(daca spui ca pe 8 m-ai dat gata),si tot felu de chichite din astea.e interesant sa facem o analiza"dinamica".sanatate

maximus...de ce erau varza?...considera o intrebare de incepator.

bucovineanu

Desi stupul ME are o vechime de aprox. 150 de ani, in tara noastra a inceput sa fie folosit mai ales dupa 1990. Folosirea lui a luat amploare in ultimii 10 ani.
La acest lucru se referea colegul Maximus.

andrei_salaj

multumesc....
si daca tot suntem la ME...am o intrebare....D-voastra apicultori care folositi Me-ul...cum va dati seama cand se inverseaza corpurile.?..pornind de la prima inversare.....primavara..pana la ultima toamna...
Respect

mezenguz

As avea si eu o intrebare , vreau sa renunt definitiv la 1/1 dar am multe rame din acestea si daca pun doua corpuri 1/2 peste olalta ramine o distanta de 3cm intre fund si rama ceea ce este mult .Care ar fi solutia sa pot lucra in felul acesta pina cand voi avea si rame cladite 1/2 ptr. toate corpurile care le-am facut.

bee_lover

Stati linistit ca nu are nimica daca sunt 3 cm intre fund si rame eu am 7 si totul e k.

andrei_salaj

d-le lulachy..revin si eu cu dorinta lui maximus...cv detalii despre cum intretineti d-voastra albinele in MER..
1.cate rame aveti in cuib?12,10?
2unde aveti grija sa se formeze ghemul de iernare?
3.ramele din corpul de jos la iernare..cata miere lasati in ele..?jumate?
si ar mai fi
eu is mai insistent de felu' meu...sper ca nu deranjeaza.. :wink2:

PricopArthur

Citat din: andrei_salajmultumesc....
si daca tot suntem la ME...am o intrebare....D-voastra apicultori care folositi Me-ul...cum va dati seama cand se inverseaza corpurile.?..pornind de la prima inversare.....primavara..pana la ultima toamna...
Respect

Doar o parte am numai cu 3/4. Intru in iarna cu 4 - 5 rame pline (in ele am si pastura acoperita cu miere) in cat, si tot 4 - 5 in cuib doar cu coronite, astfel incat ghemul sa prinda din amandoua caturile. In primavara vor fi in cat, cu puiet. Catul se umple treptat cu albina si puiet (matca trece de multe ori dupa diafragma partiala sa oua daca nu am mutat eu diafragma). Cand privind pe sub rame constat ca matca a coborat sa oua jos, fac prima inversare. Caldura pe care puietul acum jos o dogoreste va creea conditii pentru ponta matcii. Pana la salcam fac maxim 2 inversari. Procedeul e bun, dar scurteaza viata matcii.
Miere multă şi inimă curată!

florin_apis

Casa folosesti diafragma la stupii me inseamna cel putin sa iernezi cu fam slabe, iar daca ai fam slabe in me esti mancat.
Am avut me si i-am desfintat pt a doua oara.
Cel putin in zona noastra nu merg lucrurile asa cum scrie in carti.
Cu cel cu 8 rame nu am incercat, sar putea sa fie mai potrivit.

PricopArthur

Tai lada cu 2 diafragme pe inaltime.
Miere multă şi inimă curată!

misuap


PricopArthur

Citat din: misuapmiopii pot face apicultura?

Daca poarta ochelari. Chiar e un avantaj in acest caz.
Miere multă şi inimă curată!

andrei_salaj

domle...misuap...
si eu sunt miop...port ochelari la scoala,mai ales cand imi concentrez ochii....si ma descurc si in apicultura....asa ca nu vad nici o opreliste....conteaza doar sa iubesti albina..si invingi orice neajuns

andrei_salaj

deci dom-le Arthur...in corpul de sus lasati pt iernare rame nu chiar pline?sau sunt pline pana jos cu miere si pastura?am inteles ca ghemul se formeaza intre corpuri..

bucovineanu

Andrei,
Pentru a lucra cu ME trebuie sa ai ceva vechime in ingrijirea albinelor.Pentru incepatori sunt recomandate celelalte tipuri de stupi.Raspuns la intrebarea ta: ramele din corpul de sus la ME trebuie sa fie pline cu miere pentru iernare.

PricopArthur

Citat din: andrei_salajdeci dom-le Arthur...in corpul de sus lasati pt iernare rame nu chiar pline?sau sunt pline pana jos cu miere si pastura?am inteles ca ghemul se formeaza intre corpuri..

Pline si capacite. La 2 dintre ele, am pastura acoperita cu miere capacita.
Miere multă şi inimă curată!