Mierea de facelia

Creat de stefan1, Februarie 10, 2020, 07:06:07 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Pe forum s-a scris mult si contradictoriu despre facelia. Se pare ca parerile negative sunt mai numeroase decat cele pozitive.
  In literatura apicola, facelia este creditata ca o foarte buna planta apicola, cu productii de miere de 600-1000kg miere/ha, ce ar situa-o ca a doua planta dupa salcam (Cirnu, 1973). Dar trebuie indeplinite mai multe conditi pentru a se realiza astfel de productii.
- In primul rand trebuie ca sa se mentina cultura pe toata perioada infloririi, ori dupa inflorire plantele se usuca si nu mai sunt bune ca furaj pentru animale, deci numai loturile semincere sau cele cultivate anume pentru scopuri apicole se califica.
- Grija la soi! Numai Phacelia tanatecifolia da aceste productii de 600-1000kg/ha. Dar aceasta specie mai cu seama dupa o varsta are perisori aspri care irita traiectul digestiv al vitelor si crescatorii de animale o cam evita sau o folosesc in amestec cu alte plante cum ar fi mazarichea sau borceagul. O specie cu care se confunda usor este Phacelia congesta dar care se spune ca da 100 kg miere/ha, deci de 6-10 ori mai putin decat prima.
- Trebuie sa tinem cont ca aceasta productie la hectar se imparte pe o perioada lunga de cules, de 25-50 zile, deci oferta zilnica este mai mica.
- Clima are un rol insemnat in productia de nectar si deci de miere. Lanurile irigate sau vremea mai umeda sporeste productia de nectar. Totusi americanii cultiva in statele mai sudice facelie tocmai cu scopuri apicole si sustin ca ofera nectar si polen pe vreme secetoasa, cand foarte putine plante mai ofera un cules. America fiind patria feceliei (sunt 150-200 specii in genul Phacelia), se poate sa aiba varietati adaptate acelei clime.
- Un avantaj al cultivarii ar fi ca - alegand bine perioada sau perioadele de insamantare - facelia poate oferi culesuri de nectar si polen in golurile de cules din vara, intre salcam si floarea-soarelui cat si in toamna. Este o planta cu inflorirea corelata cu durata zilei si nu infloreste daca ziua nu-i de minim 13 ore. In conditiile noastre poate inflori din mai in septembrie.
- Grija ca sa nu se suprapuna culesul de facelie cu alte culesuri principale, deoarece albinele se pare ca prefera facelia chiar si unui cules de salcam.
- Se poate reinsamanta si sa se scoata trei culturi pe un teren sau 2-3 ani pe aceeasi sola.
- densitatea plantelor influenteaza numarul de flori, durata infloririi si secretia de nectar. Plantatiile prea dese au flori mai putine si perioada de inflorire mai scurta.
- Facelia poate fi folosita si pentru imbunatatirea solului, o cultura tarzie absoarbe nitratii impiedicand scurgerea lor in stratul freatic iar daca aceste culturi sunt bagate sub brazda aduc un aport mare de azot si alte substante folositoare solului si sunt un mijloc de eliminare a nematozilor din sol.

  Un clip interesant din R. Moldova:

https://www.youtube.com/watch?v=Q9o3C2FA-HI

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 Am scris un material amplu si l-am pierdut, ca mi-a expirat timpul de logare.  :anger:

 Mai dau doar un clip interesant, cu o frumoasa pledoarie pentru a extinde baza melifera. Daca aveti timp, vizionati clipul in intregime. Arata si ce aspect are mierea de facelie. Mai vorbeste de o subventie de 170 euro/ha la cultivarea faceliei.

  https://www.youtube.com/watch?v=vtUr70Qjkf4
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1


 Facelia ofera nectar si polen pe toata durata zilei si e cautata de albine. Pentru a avea o cultura viguroasa sunt mai multe conditii, de la pregatirea solului care trebuie sa aiba cat mai putine buruieni, la calitate semintei care nu trebuie sa aiba seminte de alte buruieni cum ar fi mohorul dar in special cuscuta. Densitatea plantelor, cum am spus, influenteaza numarul de flori si durata infloririi. Facelia prefera solurile'dulci' adica nu acide, deci neutre sau bazice, care contin si calcar. Umezeala la semanare sau o ploaie sau o udare dupa semanat creste procentul de incoltire. Pe seceta mare la semanare densitatea culturii va fi mica sau se poate chiar sa nu incolteasca.
  Facelia e listata printre primele 20 de plante melifere la nivel mondial. In Australia mai nou se cultiva destul de mult cu scop apicol. Si Romania cultiva pe vremea comunistilor, in special pentru a vinde samanta in Vest. In Europa cultivarea faceliei nu a fost prea raspandita, dar acum este incurajata de UE pentru beneficiile pe care le poate aduce naturii. Facelia este vizitata nu numai de albinele melifere ci de foarte multe insecte care in conditiile chimizarii excesive a agriculturii sunt pe cale de disparitie. De asemenea in rotatia culturilor, o cultura de facelia poate rupe lantul daunatorilor la cultivarea sfeclei de zahar de exemplu, permitand reluarea cultivarii pe acele sole. De asemenea incorporata in sol distruge in buna parte nematozii care afecteaza de ex culturile de cartofi. De fapt unii recomandau chiar in gradini plantarea de facelie alaturi de zarzavaturi, tot pentru efectul de combatere a nematozilor la usturoi sau alte plante de cultura. Folosirea ca 'ingrasamant verde', prin incorporarea in sol in special toamna se spune ca echivaleaza cu aplicarea a 30t de gunoi/hectar. De asemenea contribuie la regenerarea solurilor grav afectate de chimizarea excesiva si cred ca acest lucru e principalul motiv pentru care cultura feceliei este subventionata, mai cu seama in contextul extinderii culturilor bio, la care nu e voie sa se aplice orice ingrasaminte si tratamente.

 Pentru stupari, extinderea culturilor de facelia ar fi un bun avantaj, chiar daca acest lucru nu se vede frapant. Pentru ca suprafetele cu facelia sunt in general mici (si pentru ca samanta este scumpa si infiintarea culturii costisitoare) si pentru ca de multe ori aceasta infloreste in goluri de cules, stuparii nu au sporuri foarte mari la cantar. Dar ei nu tin cont ca familiile isi mentin suprafete mari de puiet si nu trebuiesc hranite in perioade cand sunt putine flori in natura.
  Dupa Carnu, care e citat si de specialisti straini, o singură floare de facelia poate da până la 4,5 mg de nectar, cu o concentrație de zahăr de 28% si productiile la hectar pot ajunge la 600-1000 kg miere. Sa nu uitam ca pe aceeasi suprafata se pot succeda intr-un an doua sau uneori chiar trei culturi de facelia si deci productia totala sa fie mai mare.

  Caracteristici ale mierii de facelia
- Culoare: de la bej deschis la alb, sticloasă, translucidă. In realitate culoarea variaza destul de mult, dar eu cred ca este doar din cauza adausului de nectar de la alte flori sau chiar a mierii de mana care in cantitati mici se gaseste in natura pe tot parcursul sezonului activ. Cum mierea de facelia este aproape incolora, si adausuri mici de nectar colorat de la alte plante ii schimba culoarea. Pe de alta parte, chiar daca cantitati insemnate de miere de facelia se gaseste in mierea poliflora de exemplu, aceasta trece neobservata, ca-i influenteaza putin culoarea.
- Aroma: blândă și delicată, cu o aromă plăcută fină;
- Gust: miros și gust frumos de lămâie;
- Aciditate: destul de mare
- Cristalizare: înceata, în cristale fine, făcând mierea fin cremoasă, deoarece conținutul de fructoză este mai mare decât cel al glucozei.

 Beneficiile mierii de facelia.
 Ca orice tip de miere, si cea de facelia are o seama de efecte pozitive:
- antiinflamator,
- antimicrobian,
- antialergic,
- expectorant,
- sedativ,
- antispasmodic,
- îmbunătățește diureza și elimină toxinele;
- crește capacitatea de apărare a organismului,
- are o acțiune favorabilă asupra mușchiului cardiac și circulației coronariene,
- hrănește și consolidează celulele nervoase;
- îmbunătățește somnul,
- întărește și reglează sistemul endocrin
- combate constipația și fenomenele putrice în intestine.
- crește creșterea rezervelor de glicogen hepatic.
- facilitează digestia proteinelor și grăsimilor.
Alte proprietati specifice:
- efect dezinfectant și de îngrijire a pielii, ajutând de asemenea la tratarea arsurilor.
- menține in limite normale nivelul de colesterol din sânge.
- este un diuretic foarte bun, contribuind la eliminarea excesului de apă din țesuturi.
- are o acțiune estrogenică, ajutând la fixarea calciului în oase, în timp ce la femei favorizează accentuarea trăsăturilor feminine și are un efect puternic de întinerire.

  Polenul
 E unul din cele mai valoroase polenuri, dezvoltand in stupi suprafete mari de puiet viguros. Are o culoare albastra sau violet data dupa unii autori de continutul de antocianine, care se gasesc si in afine, mure, zmeura, prune, struguri etc. Pentru a vedea beneficiile antocianinelor cititi aici:

  https://www.ziuaconstanta.ro/divertisment/sanatate/sanatate-antocianinele-fac-minuni-pentru-organism-570355.html

  Inca un clip de la Dragos despre facelie:

  https://www.youtube.com/watch?v=XnEPyiEwuXQ

  In Europa se pare ca ungurii produc cea mai multa miere de facelia. Dau si cateva poze cu astfel de miere ungureasca. In prima se pare ca este miere destinata consumului intern, cu o culoare foarte curioasa. Daca nu este vorba despre culoarea sticlei, atunci sigur acea miere de facelia contine si o cantitate de miere de mana care ii da o culoare eu zic ca dezagreabila.
  La al doilea borcan pretul se da in dolari si ar veni 15$/kg, mult mai scump decat primul sau al trielea.
  Ultima oferta este insotita de urmatoarele explicatii:
"Are un parfum ușor de lămâie, o aromă matasoasă și caracteristică. Culoarea sa variază de la apă limpede la maronie. Datorită conținutului ridicat de fructoza, cristalizează lent. Bun dezinfectant, îngrijire a pielii, leac excelent pentru pielea arsă. Afectează semnificativ nivelul colesterolului din sânge."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Am amintit despre incurajarea de catre UE a cultivarii faceliei. Dau o rezolutie care justifica eu zic ca convingator, acest demers:

Rezoluţia Parlamentului European  referitoare la situația din sectorul apicol
Parlamentul European
,
-  având în vedere articolul 108 alineatul (5) din Regulamentul său de procedură,
A.  întrucât sectorul apicol din întreaga lume și în mod deosebit cel din Europa se confruntă cu dificultăți majore;
B.  întrucât apicultura are efecte benefice asupra ecosistemului în general și este esențială pentru ecosistemul agricol în particular;
C.  întrucât este esențială conservarea biodiversității, la care apicultura contribuie în mod semnificativ prin intermediul activităților de polenizare încrucișată;
D.  întrucât apicultura este practicată în Europa de mii de ani și face parte integrantă din patrimoniul cultural și agricol al Europei;
E.  întrucât produsele apicole oferă beneficii nutritive și medicinale;
F.  având în vedere că diversitatea și înaltul nivel de calitate al mierii și al altor produse de stupărit, cum ar fi lăptișorul de matcă, propolisul, veninul și ceara, realizate de sectorul apicol european, se datorează cunoștințelor tehnice și a bogăției mediului climatic;
G.  întrucât sectorul se confruntă cu concurență neloială din partea produselor care provin din țări terțe și sunt importate pe piața comunitară;
H.  întrucât mierea poate fi importată din diferite regiuni ale lumii, însă doar existența unui număr suficient de albine poate garanta polenizarea;
I.  întrucât există o ameninţare gravă de declin al coloniilor de albine din cauza scăderii semnificative a resurselor de polen și nectar;
J.  întrucât se observă o scădere drastică a numărului de colonii de albine pe plan mondial;
K.  întrucât prezența continuă a paraziților Varroa spp în stupi, sindromul colapsului coloniilor (colony collapse disorder) și răspândirea parazitului Nosema ceranae sunt unele dintre cauzele crizei în ceea ce privește sănătatea albinelor;
L.  întrucât 76% din producția de alimente pentru consum uman este dependentă de sectorul apicol;
M.  întrucât 84% din speciile de plante cultivate în Europa depind de polenizare;
N.  întrucât instrucțiunile și bunele practici aplicabile în cazul utilizării produselor biocide sunt prea adesea ignorate;
O.  întrucât nu există încă metode de eradicare a numitor boli ale albinelor, care provoacă o scădere a rezistenței acestora și pierderea stupilor,
1.  consideră că este esențial să se răspundă fără întârziere la criza cu care se confruntă sănătatea albinelor, într-un mod adecvat și cu instrumente eficiente;
2.  consideră că ar trebui luate măsuri pentru a aborda problema concurenței neloiale pe care o reprezintă produsele apicole provenite din țări terțe, determinată, în parte, de costuri de producție mai reduse, în special în ceea ce privește prețul zahărului și al mâinii de lucru;
3.  invită Comisia să promoveze fără întârziere noi activități de cercetare privind paraziții și bolile care decimează albinele, precum și alte cauze posibile cum ar fi reducerea diversității genetice și creșterea culturilor modificate genetic, precum și originea acestor boli, disponibilizând mijloace bugetare suplimentare în acest scop;
4.  consideră că este indispensabil să se introducă obligația de a menționa pe etichete țara de origine a mierii de albine;
5.  solicită Comisiei să instituie, în contextul bilanțului de sănătate al PAC, măsuri care să încurajeze crearea unor zone de redresare ecologică (cum ar fi ariile cu destinație apicolă, în special în zonele întinse de culturi arabile; solicită ca zonele de redresare să se situeze în părțile cel mai dificil de cultivat ale terenurilor, unde s-ar putea dezvolta plante cum ar fi facelia, limba mielului, muștarul de câmp sau trifoiul alb, acestea devenind surse importante de polen și nectar în ariile de recoltare ale albinelor;
6.  invită Consiliul și Comisia să ia în considerare în mod corespunzător sănătatea albinelor, posibilitățile de comercializare a produselor apicole și impactul economic asupra sectorului apicol în cadrul tuturor discuțiilor și al viitoarelor măsuri legislative privind cultivarea de plante modificate genetic în Uniunea Europeană;
7.  invită Comisia să promoveze măsurile necesare pentru limitarea riscurilor de polenizare insuficientă, atât pentru apicultori cât și pentru agricultori, a căror producție ar putea crește în mod considerabil;
8.  invită Comisia să asigure monitorizarea și controlul calității apelor de suprafață, dat fiind faptul că albinele sunt foarte sensibile la orice deteriorare a mediului lor;
9.  solicită Comisiei să întreprindă cercetări cu privire la legătura care există între mortalitatea albinelor și utilizarea pesticidelor cum ar fi tiametoxam, imidacloprid, clotianidin și fipronil pentru a lua, dacă este cazul, măsurile care se impun cu privire la autorizarea acestor produse;
10.  invită Comisia să coordoneze toate informațiile referitoare la această situație, de care dispun în prezent statele membre; solicită Comisiei să colaboreze cu organizațiile recunoscute în vederea schimbului de informații științifice de care acestea dispun cu privire la impactul pesticidelor asupra albinelor;
11.  consideră că este indispensabil să se introducă obligația de a analiza mierea importată pentru a putea detecta prezența eventuală a bacililor care provoacă loca americană;
12.  îndeamnă Comisia să propună un mecanism de ajutor financiar pentru exploatațiile apicole care se confruntă cu dificultăți cauzate de mortalitatea albinelor;
13.  solicită Comisiei să introducă în cadrul politicilor sale din domeniul veterinar cercetarea cu privire la bolile albinelor și măsuri pentru combaterea acestora;
14.  solicită Comisiei să invite toate statele membre să acorde un ajutor imediat sectorului apicol;
15.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta rezoluție Consiliului și Comisiei.

  Se vede ca facelia este trecuta ca prima recomandare, alaturi de limba mielului care este strans inrudita cu aceasta si face si o miere foarte asemanatoare, cum se vede si in poza de mai jos.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)