BUCATARIA NOASTRA-RETETE

Creat de PARINTELE, Decembrie 27, 2013, 09:28:52 PM

« precedentul - următorul »

PARINTELE

Slanină de porc

Când spun sunca de porc, mă refer la drept cunoscuta slanină, slană sau clisă, pentru că fiecare regiune a dezvoltat un vocabular culinar şi termenul şuncă poate avea înţelesuri diferite, funcţie de zonă. Pentru corectitudine este bine să spunem că termenul de şuncă vine pe linia maghiară – sonka- din germană -schinken-  şi se referă la pulpa de porc preparată special, la sare şi fum, pentru a o conserva o perioada mai lungă de timp. În Oltenia acest preparat a devenit jambon şi slănina a devenit şuncă. Prin urmare vom întâlni în Ardeal drept şuncă, pulpa din spate a porcului iar în Moldova şi Oltenia şunca este slănina, tăiată fâşii, de pe spatele sau burta porcului. În modul cum prepar eu slănina, după cum arăt mai jos, nu este nimic altceva decât învăţătura bătrânească ce garantează o şuncă tradiţională reuşită.

Sunca de porc
Preparare sunca de porc:
Primul şi singurul pas obligatoriu (După acest pas se poate consuma pentru că asigură obţinerea şuncii. Fierberea şi afumarea sunt opţionale, funcţie de plăcerea fiecăruia ) este saramurarea şuncii. Aceasta se poate face în două moduri: se prepară saramură din apă şi sare şi se acoperă şunca, bine aşezată şi ordonată într-un vas sau, al doilea mod, se sărează direct bucăţile de şuncă. În cazul  preparării saramurii din apă, sare şi eventual condimente, se încearcă cu un ou crud concentraţia de sare a acesteia. Atunci când oul pluteşte, suntem siguri de calitatea saramurii, că are suficientă sare, asigurând astfel reuşita preparării şi conservării şuncii.

sunca de porc
Îi dau sare astfel încât să nu rămână colţ de şuncă fără sare.
Eu prefer cea de-a doua variantă, pentru că este mai la îndemână, mai rapidă. Presar sare grunjoasă pe bucăţile de şuncă, fără să folosesc o cantitate de sare anume, dar suficient de multă încât să nu rămână nici o bucăţică de şuncă fără sare. Important este să nu fie sare puţină pentru că, de multă, poate fi oricât. Şunca nu va fi mai sărată pentru că punem sare mai multă. Aşez bucăţile de şuncă, unele peste altele în caserole mai mari, de plastic şi le las la rece între 2 şi 4 săptamâni (din experienţă, pentru că sunt pofticios, vă spun că eu încep să tai câte o feliuţă, aşa de încercare, după o săptămână iar în cca. 2 saptămâni cu siguranţă se poate mânca). Este bine să folosim vase de plastic ci nu de metal. Şunca va elibera apă datorită sării şi se va acumula ceva saramură în vas. Acest proces se va opri şi oricâtă sare am mai pune, slănina nu va mai trage sare deoarece şi-a atins punctul de saturaţie. La 2-3 zile inversăm, întoarcem bucăţile de şuncă (să nu se încingă, cum spun bătrânii noştri şi s-o ia o clipă aerul) şi dacă observăm că sarea s-a topit şi nu mai este prezentă pe şuncă, mai punem un pumn de sare.

sunca de porc
Dăm boia dulce sau iute
Deci, şunca se poate mânca după ce sarea obligatorie şi-a făcut datoria. Eventual, presăram boia pe ea, bineînţeles pe partea fără şorici.  Dacă va place usturoiată, curăţăm şunca de sare sau o spălăm în apă rece o lăsăm să se usuce şi punem pe partea fără şorici usturoi zdrobit. După 3-4 zile usturoiul va fi înlăturat deoarece şi-a făcut treaba, şi-a lăsat gustul, îşi schimbă culoarea şi nu mai are rost să-l ţinem.  Mai departe şunca poate merge la fum dacă avem această preferinţă şi posibilitate. Se afumă o zi, cu fum rece, de lemn de esenţă tare.

sunca de porc afumata
Sunca de porc afumata
O altă variantă pe care o prepar, constă în fierberea şuncii saramurate, în zeamă de varză. Pun zeama de varză, la fiert, într-un vas, cu foi de dafin şi boabe de piper. Când a dat în clocot pun bucăţile de şuncă în zeama de varză şi dau repede focul foarte mic. Este normal că atunci când şunca se pune în zeama de varză clocotită, aceasta să înceteze să mai fiarbă datorită scăderii temperaturii. Dăm focul încet şi aşteptăm să dea, din nou, în clocot zeama de varză. De la momentul reînceperii procesului de fierbere lăsăm şunca 2-3 minute în zeamă, apoi oprim focul şi scoatem şunca. Practic, este o fierbere de scurtă durată, o opărire, deoarece ţinută mai mult la fiert slănina devine sticloasă. O lăsăm să se răcească, să se usuce şi îi putem da boia dulce sau iute, după preferinţă, sau o putem da la fum.

Sunca de porc taiata cu ceapa rosie

Este bine a nu se folosi boia la plic, din comerţ pentru că nu are nici o valoare. Mai degrabă ne preparăm singuri boiaua sau urmărim, din timp, ţăranii prin piaţă pentru că mai aduc la vânzare boia de casă. Eu cumpăr un şir de ardei uscaţi, îi dau puţin la cuptor să reduc la maxim umezeala şi apoi îi dau prin maşina de măcinat cafea. Boiaua asta din comerţ pare mai degrabă praf de cărămidă. De asemenea, sarea grunjoasă trebuie verificată, să fie curată, albă.


Să fiţi sănătoşi şi să vă iasă şunca a-ntâia!


PARINTELE

Citat din: SPYKAL din Decembrie 04, 2013, 09:06:13 p.m.
Din acea gigantica sfecla (un sfert din ea, restul am impartit-o prietenilor), sotia mea a facut o minunata salata in care a folosit:

-1 si 1/2 kg sfecla rosie rasa pe razatoarea mare
-6 mere rosii sau albe dulci rase
-1/2 kg capsuni taiate nu prea marunt
-o jumatate telina mai potrivita, rasa pe razatoarea mare
-miezul de la vreo 10-15 nuci
-2-3 morcovi potriviti
-3-4 linguri miere de albine (salcam)
-o lamaie sau o portocala (dupa gust). taiate cubulete mici
Toate acestea puse intr-un bol mare, amestecate bine si puse la rece (macerare) pt 24 ore. Pofta buna!!!
P.S. Salata este sanatate curata.
O RETETA FAINA, MULTUMIM MULT SPYKAL

PARINTELE

SI ACEASTA RETETA  TREBUIE SALVATA SI FACUTA LA ANU.
MULTUMESC fiug1970

Citat din: fiug1970 din Decembrie 02, 2013, 11:09:28 p.m.
Pune-o la conservat.Daca e asa mare e pacat s-o arunci.Puneam la muraturi dar e mult prea mare.Cu cateva felii se inroseste un butoi de o suta.(cui ii place zeama de muraturi rosie)
4 radacini de sfecla rosie, potrivite ca marime
2 radacini de hrean
sare si piper
1 lingura otet
1 lingura ulei


Sfecla se coace in cuptor, la foc mediu, pentru cca 1 ora, pana se inmoaie putin.

Se poate si fierbe, dar isi va pierde din culoare si chiar din gust, parerea mea! 

Se lasa sa se raceasca, apoi se curata si se da pe razatoare.

Mie imi place data pe razatoarea cu ochiuri mici, dar se poate da si pe cea cu ochiuri mari sau se poate felia.

Hreanul se curata, se da pe razatoarea cu ochiuri mici si se pune peste sfecla.

Cantitatea de hrean poate varia in functie de preferinta fiecaruia. Se poate pune mai mult sau mai putin.

Se sareaza si pipereaza dupa gust, se adauga uleiul amestecat cu otet si se omogenizeaza.

PARINTELE

Sirop de catina cu miere
Ingrediente:

1/2 kg catina
500 gr miere de albine naturala

Mod de preparare:

Curatam bobitele de catina de codite si le spalam in cateva ape apoi le lasam la scurs. Punem catina impreuna cu mierea in vasul de la blender. Aveti grija sa schimbati cutitul de metal cu cel de plastic deoarece catina oxideaza foarte usor. Mixam pana obtinem o pasta.
Dam pasta obtinuta printr-o sita ca sa separam astfel semintele si cojile si sa obtinem doar siropul. Daca este cazul la final puteti sa mai strecurati printr-un tifon.
Punem in sticle siropul obtinut si lasam la macerat. Pastram siropul la frigider. se administreaza dimineata pe stomacul gol. Din cantitatile date eu am obtinut 600 ml sirop.

PARINTELE

Tinctura de propolis.

Substanta rasinoasa, de culoare verde-bruna sau cafenie, cu aroma placuta, de mugur de plop, miere, ceara si vanilie, propolisul este un produs foarte renumit in lumea medicinei.

Iata cum se prepara tinctura de propolis:
La 100 de grame de alcool de 80°-86°, se adauga 20 de grame de propolis intarit, tinut in frigider. Alcoolul amestecat cu propolis se introduce intr-un vas, se incalzeste la 30°C-40°C si se amesteca bine. Procedura se repeta intr-o saptamana de 6-7 ori, dupa care se lasa sa se aseze si se toarna lichidul curat.

D006

La tinctura de propolis se foloseste 30% propolis.

PARINTELE

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 09, 2014, 10:46:52 PM
La tinctura de propolis se foloseste 30% propolis.
[/quote
Eu asa stiu ,dl Dragos.
Asa este aceasta reteta,alta nu stiu eu momentan .

cu respect

D006

Daca faceti tinctura de propolis faceti cu cat va spun eu .

State

Parintele , o tinctura benefica este de 30%. Se face si de 50% , in functie de scopul urmarit.

PARINTELE

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 09, 2014, 11:20:09 PM
Daca faceti tinctura de propolis faceti cu cat va spun eu .

mai concret cum?

Jimmy2011

Daca va ajuta, am gasit scris ceva despre propolis, poate multi dintre dv stiu cele de mai jos , sau chiar folosesc reteta descrisa.
Sper sa va ajute sau cel putin sa va imbogateasca cunostiintele;


Polenul depozitat in stup pierde capacitatea germinativa in circa 5 zile. in plus, albinele respira aerul de stup incarcat cu aerosoli de propolis.
Cine sunt principalii beneficiari ai propolisului ? Cel dintai ar trebui sa fie considerat omul sanatos. Poate parea paradoxala afirmatia, insa acei care isi pun problema de a trata curativ cunosc bine importanta preventiei. Este mult mai usor sa pastrezi sanatatea, decat sa ajungi sa tratezi o boala. Asa ca o sa recomand tuturor celor care sunt sanatosi si citesc acest material sa utilizeze tinctura de propolis cu rol profilactic. O doza de 2 ml pe zi este suficienta pentru un adult considerat sanatos. Sunt indicate minim doua cure pe an, de cate 3-4 saptamani, primavara si toamna. Efectele sunt: imunostimulator, imunomodulator, antioxidant, de eliminare pentru unele substante toxice (ex. dioxina) si chiar metale grele.
In mod uzual dozele tincturii de propolis se recomanda in picaturi pe kilogram corp si zi. Dar trebuie reamintit in conformitate cu regulile fizicii, ca dimensiunea picaturii depinde de cea a picuratorului. Cum picuratoarele sunt diverse, la flacoanele de pe piata romaneasca, am gasit pentru tinctura de propolis intre 30 si 53 picaturi pe un mililitru. De aceea, pentru precizia terapiei, prefer sa recomand tincturile in mililitri, iar masurarea se poate face simplu cu o seringa gradata.
De exemplu tinctura de propolis este recomandata pentru aproape toate suferintele in care propolisul se preteaza, in doza de 1-2 picaturi pe Kg corp si zi. Daca calculam pentru un pacient de 70 Kg si tinem cont de dimensiunile variabile ale picuratoarelor, aceasta poate insemna intre 1,3 ml si 4,6 ml pe zi. Cum terapeutul nu stie ce picurator ar folosi pacientul acasa, practic nu poate cunoaste doza luata de acesta, nici urmari corect evolutia in raport cu tratamentul.
Revenind la eficienta terapeutica a tincturii de propolis, mai sunt doua aspecte de luat in calcul, referitoare la calitatea acesteia: primul este ca multe tincturi de pe piata nu s-au intalnit cu propolisul efectiv. Acest lucru a fost studiat si pus in evidenta in urma cu cativa ani, la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj.
Iar al doilea este legat de tehnologia de extractie. Astfel o sa gasiti in literatura recomandarea ca tinctura de propolis sa fie realizata cu alcool de 96 de grade si cu 10 pana la 30% propolis, prin macerare doua saptamani.

Dar vorbind prin propria experienta si prin prisma unor practicieni apiterapeuti din alte tari, o tinctura buna de propolis se realizeaza cu alcool intre 60-70 de grade cu 30% propolis si plamadita cel putin doua luni. in tot acest timp se agita de mai multe ori pe zi. In felul acesta este posibila extractia si a fractiei de principii solubile in apa (dar insolubila in alcool) care nu este deloc neglijabila, caci ajunge pana la 22%, conform cercetarilor Dr. Janos Kormendi-Racz din Ungaria. Asa o preparam noi, si asa am sa va sfatuiesc sa o preparati si Dvs. in casa. Bineinteles tehnologia de productie industriala poate scurta acest proces. Dar nu foarte mult. Rabdarea este de mare folos in prepararea unor tincturi de calitate.

In cazul in care nu gasiti tinctura de propolis la 70 de grade, pana cand o sa vi-o preparati Dvs. acasa, puteti sa folositi si tinctura de 90...96 de grade, mai ales daca aveti incredere in producator.

Sigur ca ar mai fi o problema: calitatea propolisului brut. In primul rand el poate fi "inmultit" prin amestecare cu ceara. Daca cumparati  batoane de propolis, ele puse la congelator devin casante. Trebuie sa se rupa fara sa se indoaie. Daca nu se intampla asa, aveti propolis cu ceara sau si mai rau, ati cumparat ceara cu propolis... Evident, ideal este sa cunoasteti un apicultor de incredere.

O alta speranta pentru un viitor speram nu prea indepartat, este solutia injectabila de propolis, la care lucreaza Dl. Michel Simics din Canada. Daca se injecteaza intravenos se pot obtine efecte mult mai rapide si puternice, deosebit de utile in afectiuni grave, care necesita actiuni intense.

Revenind la tinctura de propolis, administrarea ei interna se face in mod corect amestecind-o cu miere. Mierea are o capacitate portanta si de amplificare a efectului remediilor impreuna cu care este administrata. imbunatateste absorbtia lor, protejeaza mucoasele de taria alcoolului si concomitent reduce efectele generale nedorite ale acestuia. Nu se cunoaste un raport precis intre remediul principal si miere, dar se poate considera un raport de 1 pe 2 sau 1 pe 3, adica o parte tinctura si 2 sau 3 parti miere.

Desigur in cazul diabeticilor vom utiliza doar miere de salcam, care reamintesc, contine mai multa fructoza si putina glucoza. Nu se vor depasi 2-3 lingurite/zi. Tinctura de propolis se mai poate administra si picurata pe paine, biscuit sau tarate. Ideal se ia inainte de mese cu 20-30 minute.

Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

PARINTELE

Tratamente naturiste cu miere si scortisoara
Principalul efect al amestecului de miere si scortisoara este eliminarea depozitelor de grasime (actioneaza in special asupra grasimii abdominale). Din acest motiv este indicat acest amestec in cure de slabire. Totodata, datorita mierii care este un bun antioxidant aceasta combinatie curativa de miere si scortisoara ajuta la prevenirea cancerului, afectiunilor pulmonare si regleaza functiile sistemului digestiv. Scortisoara are si ea efectele sale individuale, aceasta actionand asupra zaharului din sange contribuind la eliminarea lui inainte de a fi transformat in grasime.
Iata cateva tratamente naturiste cu miere si scortisoara.
Tratament naturist pentru artrita cu miere si scortisoara
Amestecati o parte de miere in doua parti apa calduta si apoi adaugati o lingurita de scortisoara pudra. Faceti o pasta si masati-o usor in partea de corp care va doare. Durerea cedeaza in interval de 15 minute, in cele mai multe cazuri. Pacientii cu artrita isi pot administra zilnic cate o cana de apa fierbinte cu doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra. Daca remediul se administreaza cu regularitate, chiar si artrita cronica poate fi vindecata.
Tratament naturist pentru caderea parului cu miere si scortisoara
Cei care au probleme de caderea parului sau calvitie pot aplica pe par o pasta alcatuita din ulei de masline fierbinte, o lingura de miere, o lingurita de scortisoara pudra inainte de baie, lasand-o sa actioneze aproximativ 15 minute, dupa care se spala parul. S-a demonstrat ca remediul este eficient si daca se pastreaza timp de 5 minute.
Tratament naturist pentru infectii urinare cu miere si scortisoara
Luati doua linguri de scortisoara pudra si o lingurita de miere intr-un pahar de apa calduta si beti. Distruge toti germenii din vezica urinara.
Tratament naturist pentru dureri de dinti cu miere si scortisoara
Faceti o pasta dintr-o lingurita de scortisoara pudra si cinci lingurite de miere si aplicati pe dintele care doare. Remediul se poate aplica de 3 ori pe zi (zilnic) pana cand dintele nu mai doare.
Tratament naturist pentru colesterol cu miere si scortisoara
Doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara pudra, amestecate cu 450 ml. de ceai, daca sunt administrate unui pacient care are colesterolul mare, vor reduce nivelul colesterolului din sange cu 10% in interval de 2 ore. Se administreaza de 3 ori pe zi.
Conform unei informatii publicate intr-o revista medicala, mierea in stare pura consumata zilnic impreuna cu mancarea inlatura problemele de colesterol.
Tratament naturist pentru raceli cu miere si scortisoara
Cei care sufera de raceli normale sau severe ar trebui sa ia o lingura de miere calduta cu 1/4 lingurita de scortisoara pudra timp de 3 zile. Acest remediu vindeca majoritatea cazurilor de tuse cronica, raceala si curata sinusurile.
Tratament naturist pentru infertilitate cu miere si scortisoara
Medicinele alternative Yunani si Ayurvedica au utilizat mierea timp de mai multe secole pentru a fortifica sperma barbatilor.
Daca barbatii impotenti vor lua cu regularitate doua linguri de miere inainte de culcare, problema lor se va rezolva. Femeile sterile pot sa ia un varf de cutit de scortisoara pudra cu o jumatate de lingurita de miere si sa isi frece gingiile cu aceasta combinatie in mod frecvent pe toata durata zilei, astfel incat combinatia sa se amestece usor cu saliva si sa patrunda in corp.
Tratament naturist pentru deranjamente stomacale cu miere si scortisoara
Mierea cu scortisoara pudra vindeca durerile de stomac si indeparteaza ulcerele stomacale. In conformitate cu studiile efectuate in India si Japonia, s-a descoperit ca mierea, in combinatie cu scortisoara pudra, ajuta si indeparteaza balonarea si durerile de stomac.
Tratament naturist pentru boli cardiovasculare cu miere si scortisoara
Faceti o pasta din miere si scortisoara pudra. Ungeti pe paine sau umpleti clatitele cu aceasta pasta in loc de dulceata sau gem si mancati cu regularitate la micul dejun.
Reduce colesterolul din artere si salveaza pacientul de riscul unui atac de cord. Pentru cei care au suferit deja un atac de cord, urmati acest remediu zilnic pentru a preveni aparitia unui alt atac.
Consumul regulat reduce dispneea si intareste ritmul cardiac.
Mierea si scortisoara imbunatatesc circulatia sanguina.
Tratament naturist pentru sistemul imunitar cu miere si scortisoara
Utilizarea zilnica a scortisoarei pudra intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva bacteriilor si atacurilor virale. La randul ei, mierea contine vitamine si fier. Consumul regulat de miere intareste corpusculii celulari ai leucocitelor care combat bacteriile si afectiunile virare.
Tratament naturist pentru indigestie cu miere si scortisoara
Scortisoara pudra presarata peste 2 linguri de miere administrate inainte de masa, inlatura aciditatea si ajuta la digestia celor mai grele mancaruri.
Tratament naturist pentru gripa cu miere si scortisoara
Un om de stiinta din Spania a demonstrat ca mierea contine un ingredient natural care omoara germenii de gripa, salvand pacientul de la imbolnavire.
Tratament naturist pentru longevitate cu miere si scortisoara
Ceaiul cu miere si scortisoara, consumat cu regularitate, incetineste efectele imbatranirii. Pentru ceai, puneti la fiert 4 linguri de miere, 1 lingura de scortisoara pudra si 3 cani de apa. Beti 1/4 de cana, de 3 pana la 4 ori pe zi. Va pastreaza pielea sanatoasa si fina si incetineste efectele imbatranirii. De asemenea, creste speranta de viata, va veti simti mult mai tanar(a)!
Tratament naturist pentru acnee cu miere si scortisoara
Pregatiti o pasta din trei linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra. Aplicati aceasta pasta peste cosuri seara inainte de culcare si spalati-o cu apa calduta in dimineata urmatoare. Daca tratamentul se aplica timp de doua saptamani, va inlatura cosurile de la radacina.
Tratament naturist pentru infectii ale pielii cu miere si scortisoara
Eczemele, herpesul si toate tipurile de infectii ale pielii se vindeca prin aplicarea unei combinatii de miere si scortisoara pudra pe partile afectate.
Cura de slabire cu miere si scortisoara
In fiecare dimineata pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si seara inainte de culcare, beti miere si scortisoara pudra fierte intr-o cana de apa. Daca se administreaza in mod regulat, acest remediu duce la reducerea greutatii chiar si a celor mai obeze persoane. De asemenea, administrarea cu regularitate a acestui remediu previne depunerea de grasimi in organism chiar daca persoana respectiva consuma o dieta hipercalorica.
Tratament naturist pentru cancer cu miere si scortisoara
Studii recente efectuate in Japonia si Australia au aratat ca s-au tratat cu succes cazuri de cancer stomacal si osos. Pacientii diagnosticati cu aceste tipuri de cancer ar trebui sa ia zilnic o lingura de miere cu o lingurita de scortisoara pudra timp de o luna, de 3 ori pe zi si sa continue tratamentul prescris de oncolog.
Tratament naturist pentru oboseala cu miere si scortisoara
Studii recente au aratat ca continutul de zahar din miere este mai degraba folositor si nicidecum daunator vitalitatii organismului. Persoanele de varsta a treia care consuma miere si scortisoara in parti egale au mai multa vitalitate si flexibilitate.
Tratament naturist pentru pierderea auzului cu miere si scortisoara
Mierea cu scortisoara pudra luate zilnic in cantitati egale imbunatateste auzul daca acesta este afectat.

PARINTELE

Hidromelul

Hidromelul este o băutură alcoolică slabă, obţinută prin fermentarea mierii amestecate cu apă. Despre această licoare amintesc vechi scrieri antice babiloniene, egiptene, elene şi romane.
Hidromelul este o băutură alcoolică slabă, obţinută prin fermentarea mierii amestecate cu apă. Despre această licoare amintesc vechi scrieri antice babiloniene, egiptene, elene şi romane. Şi in Dacia, recunoscută pentru apicultură, a fost cunoscut, alături de vin şi alte sucuri fermentate. Pentru prepararea unui hidromel echilibrat este nevoie de miere de albine, apă potabilă, acid citric, maia de fermenţi, fosfat de amoniu, sucuri de fructe şi tanin. Pentru a produce o fermentaţie alcoolică a mierii, ea trebuie diluată. Se fierbe mierea cu apă, se ia spuma şi se lasă la răcit. Se adaugă celelalte componente, apoi se lasă la fermentat. O dată cu această fază, toate operaţiunile decurg la fel ca in tehnica vinului.
INDICAŢII. Se poate prepara hidromel din mere, din pere (cu condiţia să se folosească numai pere pădureţe), de gutui, de coacăze, vişine, afine, caise, piersici sau portocale. Dacă este preparat corect, rezultă un produs alcoolic sănătos, echilibrat calitativ şi, prin invechire, poate rivaliza cu un vin de marcă. Fructele trebuie supuse unor tratamente speciale, ca opărirea şi fermentarea sau macerarea. Fructele se opăresc, deoarece prin acest procedeu se omoară mucegaiurile, fermenţii sălbatici şi se inlesneşte extragerea sucului. Hidromelul cu suc de fructe se limpezeşte mult mai bine, fermentarea este mai sigură şi rezistă mai mult.
DIN MERE. Hidromelul din mere este cel mai apreciat dintre băuturile cu miere. Calitatea principală o constituie gustul fructului şi parfumul mierii. Se poate folosi orice soi de mere, dar recomandate sunt cele tari, care sunt mai acre. Este indicat ca merele să se preseze imediat după zdrobire, deoarece aceste fructe au tanin şi se maronesc foarte repede. In general , se folosesc două treimi mere coapte şi o treime mere căzute sau pădureţe. Mierea cu apă se fierbe 45 de minute, luăndu-se spuma, apoi, cănd se răceşte, se adaugă fosfatul de amoniu. Sucul se amestecă bine cu mierea fiartă şi răcită, apoi se insămănţează cu o maia de fermenţi puternică. In general , se prepară trei sortimente de hidromel: sec (este cel mai slab), demisec şi desert. Se poate aromatiza cu flori de soc, atunci cănd este fermentat.
Variante
Hidromel demisec

10 l suc de mere limpezit, 5 kg miere cu 5 l apă la fiert, două grame fosfat de amoniu şi maia de fermenţi. Se fac trageri de pe drojdii, sub protecţia sulfului şi se ţine la damigeană pentru maturare doi-trei ani, după care se pune in sticle.
Hidromel desert

10 l suc de mere, 5 kg miere cu 5 l de apă la fiert, 3 g fosfat de amoniu şi o maia puternică. Hidromelul se ţine la rece , după care se trage in sticle.
Hidromel sec

10 l suc de mere limpezit, 3 kg miere, 3 l apă, un g fosfat de amoniu, maia de fermenţi. Se fermentează şi apoi se transvazează sub protecţia fumului de pucioasă. Se păstrează in sticle.

PARINTELE

Câteva reţete, la îndemâna oricui, cu produse apicole I
Apiterapia foloseşte produsele apicole pentru tratamentul a diverse afecţiuni. Sunt incluse tratamente cu miere, propolis, polen, venin de albine, apilarnil şi lăptişor de matcă. 100 g de miere conţine: 17,2 la sută apă, 0,4?0,8 la sută proteine (aminoacizi), 81,3 la sută zaharuri (din care 38,19 la sută fructoză, 31,28 la sută glucoză, 5 la sută zaharoză, 6,83 la sută maltoză şi alte dizaharide), 3,21 la sută vitamine, minerale, oligoelemente, substanţe bactericide (3,5 mg vitamina C, 4,4?5,5 mg tiamină (B1), 26,9?61 mg riboflavină (B2), 10 mg piridoxină (B6), 55?105 mg acid pantotenic, 36?110 mg acid nicotinic (PP), 3 mg acid folic, 5 mg sodiu, 10 mg potasiu, 5 mg calciu, 6 mg mangan, 0,6 mg fier, 16 mg cupru, 44 mg fosfor, 5 mg sulf
Mierea de albine, "laptele bătrânilor"
Un kilogram de miere furnizează 4.100 calorii, adică o cantitate egală cu cea furnizată de 5,675 kg lapte, 1,680 kg carne de vită, 50 de ouă, 40 portocale sau 25 de banane.
Diluţia de miere în apă caldă (o lingură de miere la o cană de apă) băută seara, la culcare, dă rezultate bune în combaterea insomniei, a constipaţiei şi în eliminarea toxinelor.
Mierea se recomandă ca mijloc terapeutic şi profilactic într?o doză zilnică de 80 g până la 120 g. Se recomandă consumarea ei în combinaţii cu suc de lămâie sau măceşe, ca factor energizant.
Împotriva gripei, se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte o lingură de măceşe, o lingură de coacăze şi o lingură de zmeură, se lasă la infuzat 15 minute, după care se strecoară. Se bea de 3 ori/zi, câte o jumătate de pahar de infuzie înainte de masă. În infuzia rece se adaugă o lingură de miere.
Mierea a fost numită şi "laptele bătrânilor". Oamenii în vârstă pot să?şi recapete o parte din forţă, consumând miere.
Înlăturarea problemelor digestive
Bolnavii de hepatită pot folosi mierea ca aliment şi medicament, deopotrivă. Medicii sunt de acord că orice dietă în cazul hepatitelor este bine să conţină neapărat aminoacizi esenţiali, glucide şi vitamine. O asociere între miere ca suport glucidic, polen şi lăptişor de matcă ne poate asigura o convalescenţă fără probleme şi o nutriţie deosebită a celulei hepatice – una dintre foarte puţinele celule din organismul nostru care se pot reface. Tot în afecţiunile ficatului, se amestecă, în părţi egale, miere şi coacăze negre trecute prin maşina de tocat. Din acest amestec se ia câte o linguriţă, cu 30 de minute înainte de masă.
În ulcerul gastric şi duodenal, mierea se foloseşte cu 2 ore înainte de micul dejun şi prânz şi la 3 ore după cină. O lingură de miere se dizolvă într-un pahar cu apă caldă, pentru că dizolvată ea contribuie la subţierea mucozităţilor din stomac, scade intensitatea durerii, înlătură vărsăturile şi arsurile.
În colită, o lingură de flori de muşeţel uscate se pun într-un pahar cu apă fierbinte. După ce s-a răcit, se strecoară infuzia şi se adaugă o lingură de miere. Se beau 2-3 căni/zi.
Mierea "hrăneşte" muşchiul cardiac
Suferinzilor de hipertensiune arterială li se recomandă să amestece o lingură de miere, o lingură de suc de sfeclă roşie, o lingură de suc de hrean (înainte de a fi dat pe răzătoare, hreanul trebuie ţinut în apă timp de 36 de ore) şi sucul de la o lămâie. Se ia câte o lingură din acest amestec, de 3 ori/zi, cu o oră înainte de masă. În cazurile de stenocardie, se amestecă sucul de la 2 lămâi, sucul din 2 frunze mari de aloe şi 500 g de miere. Se lasă la macerat într-un vas bine închis, timp de 7 zile, în frigider. Se ia câte o lingură, de 3 ori/zi, înainte de masă. Pentru ateroscleroză, folosiţi usturoi şi miere: o căpăţână de usturoi pisat se amestecă în sucul de la o lămâie şi 2 linguriţe de miere. Amestecul se administrează în 2 doze, dimineaţa şi seara, cu 30 de minute înainte de masă.
Cardiacii, în special persoanele de vârsta a treia cu afecţiuni cardiace, este bine să ia, zilnic, câte o lingură de miere. Aceasta hrăneşte muşchiul cardiac cu zaharurile direct asimilabile pe care le conţine – glucoza şi fructoza. Mai ales după 40 de ani, miocardul are nevoie de hrană suplimentară. De multe ori, atunci când simţim că ne înţeapă inima, ne liniştim dacă luăm o linguriţa, două de miere într?un pahar cu apă.



PARINTELE



Citat   romikele
O alta reteta:  Tuica de prune cu miere si menta
------------------------------------------------------------
Poti inchina cu prietenii, de Craciun, un pahar de tuica de prune cu miere si menta. Uite ce simplu se face!

Ingrediente
2 l tuica de prune
12 fire de menta proaspata
200 ml de miere de albine

Mod de preparare:
Spala menta in mai multe ape si o pune-o la scurs.
Baga intr-o sticla menta dupa ce s-a scurs si toarna peste ea mierea de albine si peste acestea toarna tuica. Inchide sticla cu capac si amesteca.
Acum trebuie sa ai rabdare si sa lasi sticla in camara, vreo doua saptamani, timp in care mai scutur-o, pentru ca mierea sa se topeasca in tuica.
Muta apoi continutul in alta sticla si scoate-o ca pe un as din maneca, de Craciun. Pentru pofta de mancare.