capcana viespi

Creat de bee_lover, Noiembrie 04, 2007, 02:31:17 AM

« precedentul - următorul »

bee_lover

Se foloseste cu mare succes.Reteta este simpla,cea de la noi...se ia 100 ml bere si o lingura de miere si eventual si putin otet si se baga intr-o sticla,si asteptam viespii.Am vazut la cineva ca avea la urdinis la fiecare stup o sticluta de aia mica de 250 de ml.

D006

...cred ca am prins cu sticla anul acesta peste 20 de litrii de viespii...
Dupa ce terminam de dat sirop l;a albine ce-mi raminea diluam inca o data cu apa  imparteam cite 5-600 de ml in sticle de 2 litrii si imparteam prin stupina in cite 4-5 sticle in fiecare pavilion...dupa o saptamina erau peste un litru de viespii inecate..Puneam dopul la sticle si le aruncam in padure...si tot asa aproape toata toamna...

D006

problema este "cu dus si-ntors". de curand am vazut pe discovery un film in care o specie de viespe isi "injecta" ouale intr-o omida. anul acesta am vazut doua faze interesante si am renuntat sa le mai distrug.
- prima: intr-o colonie de omizi dintr-un prun a aparut o viespe si a "saltat" o omida;
- a doua: am un piersic in oras care in toamna s-a umplut de purici verzi. zilnic un "roi de viespi" se infruptau din acesti purici. in circa 1 saptamana am observat ca se redusesera semnificativ.

balasbebe

Eu am o parere diferita, putin. Sunt buni acei viespi, care fac un lucru bun, asa cum ai specificat. Totusi acei viespi care mereu s-au invatat doar sa fure, ce viitor mai  pot sa aiba. Doar o sticla capcana. Cei care isi fac "meseria", sa ramana in pom, dar din stupina trebuie redusi. Ne mai miram de unde provin atatea boli la albine. Noi ne straduim sa prevanim furtisagul la albine, dar pe viespi ii lasam sa-si faca de cap. Anul aceat nu au fost la noi in zona fructe. Nu au avut ce consuma, decat mierea de la albine. Seara si dimineata sunt  atatia viespi, ca nu ai cum sa treci de ai. Eu am pus capcane, dar cu natura nu te poti pune. La un vecin, am gasit un cuib, si dupa ce i-am "spreiat" am scos de acolo cativa litri de indivizi. Va puteti imagina, in natura, cate cuiburi se gasesc. Poate ca are dreptate si cristi x. Noi doar incercam. La fel se intampla si cu furnicile. Sunt folositoare, dar in cantitati rezonabile.

PricopArthur

Petul se taie din treimea superioara, iar apoi se pune cu gura in jos in sticla ramasa. In acest fel, viespile intra usor, dar la iesire nu mai nimeresc gura. Normal, in interior se pune ca momeala ceva dulce.
Cateva astfel de sticle taiate raspandite in prisaca vor diminua semnificativ nr de viespi.
Miere multă şi inimă curată!

radu_b82

Citat din: bio din Noiembrie 04, 2007, 02:59:30 AM
...cred ca am prins cu sticla anul acesta peste 20 de litrii de viespii...
Dupa ce terminam de dat sirop l;a albine ce-mi raminea diluam inca o data cu apa  imparteam cite 5-600 de ml in sticle de 2 litrii si imparteam prin stupina in cite 4-5 sticle in fiecare pavilion...dupa o saptamina erau peste un litru de viespii inecate..Puneam dopul la sticle si le aruncam in padure...si tot asa aproape toata toamna...
Normal ca le aruncai in padure ca doar esti roman si trebuia sa lasi o urma a trecerii tale prin acele locuri. Pe deasupra i-ti dai seama cata greutate trebuia sa duci in plus cu masina si cat ar fi crescut consumul daca le lasa-i in trecere la un tomberon ?????  :sad:

Kiwi Bee

 Viespii sint foarte folositori in si pt. natura, deci si pt. noi oameni.

Inca anul trecut am citit despre viespi si anume i la Institutul de cercetari Biologice din Iasi se produc matci de viespi in cantitati MARI.Mai exact acest institul lucreaza pt. institutul de cercetari Biologice din Buc. care are comenzi mari din USA pt. acele matci.

In ultimii citiva ani USA a inceput o politica de a reduce semnificativ folosirea substantelor chimice in agricultura.Dar atunci ce sa foloseasca deoarece daunatori sint gramada si in ultimele 5-6 decenii inamicii "naturali" ai daunatorilor au cam disparut datorita substantelor chimice.

Asa ca sau apucat la greu si incearca sa aduca natura la "normal" introducind cit mai multi viespi in sfera agricola.

Deoarece viespii se hranesc mai mult in mod carnivor ei elimina foarte multe insecte daunatoare plantelor(legume, cereale, pomi fructiferi , etc.).

Evident incepind cu a doua jumatate al anului agricol nr. viespilor in colonii si astfel in natura creste semnificativ si acelasi moment hrana lor scade.

Atunci dam noi de belea caci vor veni si pe la stupii nostrii asa cum se duc pe la livezi.

Daca stupii sint tari + reducem intrarea in stup nu vor face pagube mari.

Dar nu sint totii de acesta parare asa ca va mai scriu ceva ce mia spus un Kiwi acum vreo 2 ani.

Distru cuibul!

Daca nu stii unde este cautal!

Cum?... cam asa->

Ai nevoie de: atza de cusut a carei culoare se vede bine in natura; o lada frigorifica; un borcan cu capac.

In Noua Zeelanda nu este problema de vrei nistre gheatza.Pur si simplu te opresti la o benzinarie sau alimentara si cumperi o punga de 5kg de gheatza sau mai multe.

Daca gasesti minim un viespe in stup trebuie sal prinzi cu borcanul (viu si nevatamat).

Pui capacul la borcan sil pui in gheatza pt. 2-3 minute.

Viespele va amortzi de la frig.Apoi rastorni viespele pe o suprafatza curata si ii legi atza de cusut de unul din picioarele din spate.Ai grija sa nu accidentezi viespele.

De curind viespele isi va reveni.Sa tai atza mai scurta daca nusi poate lua zborul.
Odata ce va zbura cu sigurantza o va lua catre casa.Acesta va fi din instinct deoarece frigul isi face efectul si ulterior.Viespele crede ca a sosit frigul si NUMAI ACASA va fi in sigurantza si isi salveaza viatza mai degraba decit sa mearga dupa mincare.

Urmaresti atza si de curind vei ajunge la cuib.

Eu nu am incercat inca acesta manevra dar mi se pare logica si realizabila.

gheco

Am instalat capcane pentru viespi. Peste doua saptamani voi vedea captura.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Florin-braileanul (FlorinI)

#8
ieftin si eficace

www.youtube.com/watch?v=RFG5JbeUoTU[/youtube]
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Obombo

Citat din: bio din Noiembrie 04, 2007, 02:59:30 AM
... Puneam dopul la sticle si le aruncam in padure...si tot asa aproape toata toamna...
Sper c-am inteles eu gresit, aruncati numai continutul nu si sticlele, ca ar fi un comportament cam in contradictie cu numele. :uimit:

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

oroles

Da' nu mai aveti PET-uri?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MOTANUL

Avand in vedere ca la stupii mei era plin de viespi - o capcana de acest gen ar fi diminuat un pic amploarea atacurilor. La anul o sa pun si eu.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

cipik

Citat din: oroles din Octombrie 25, 2014, 09:10:40 PM
Da' nu mai aveti PET-uri?

De unde PET-uri ca romanul nu le arunca pe marginea drumului sau in paduri si alte locuri.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

Cris

Cu capcana de viespi am prins o gramada de muscoi
Cu pet-ul am prins si viespi. Chiar functioneza, nu uitat ca in siropul din pet sa puneti otet sau bere(eu folosec otet si nu am vazut sa intre albine)
,,Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." Albert Einstein