fund antivaroua stup orizontal

Creat de albinuta carina, Aprilie 17, 2013, 12:48:20 PM

« precedentul - următorul »

albinuta carina

   :) As dori si eu cateva pareri despre aceasta idee, si anume despre dimensiunile care ar fi indicate pentru acest fund?
Eu m-am gandit sa fac o taietura in fundul lazi care sa cuprinda de la rama 4 la rama 8 sau ?si sa cuprinda dimensiunea unei rama pe lungimea ei de  aprox 90-95%.

albinuta carina

Chiar nu se gaseste nimeni sa-mi raspunda cu ceva idei  ))/

romikele

Probabil nimeni nu-si da seama cum vine taietura in fund... toata lumea are gaura  :wink2:

Bistriteanul

Poti sa o faci si mai mare, sa acopere mai multe rame (de la 2-a la a 10-a ) dar trebuie sa ai grija sa nu afecteze rezistenta fundului/stupului.
Daca te gandesti ca pe viitor ai putea folosi  stupul impartit (cu diafrgame) in mai multe compartimente (de ex. de 6rame) atunci faci mai multe gauri mai inguste (de 4 rame) ca sa revina fiecarui compartiment cate o zona cu plasa.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

albinuta carina

Mersi de raspuns
Am uitat sa precizez ca lada mea este pe 22 rame dadant 1/1

die furrer

Eu am verticali cu fund antivaroua
dar daca tu vrei orizontali i ti spu cu as fac eu
hai sa vedem un lucru e clar stupii  cu fund antivaroua sunt mai usor de curatat pornim de aicea
Unde se aduna mizerie? aproximativ in zona cuibului, ghemului
Este asta o problema? vara nu caci albinele fac o curatenie ireprosabila ele stiu ce au de facut, dar Iarna??? e problema mizeria ramina acolo pina la primavara aprox aprilie, e pina atuncea vor creste si viermi acolo in mizeria aceea va fi un focar de infectie
Concluzia
As face fund antivaroua in zona de formare a ghemului de iernare

albinuta carina

mersi de parere ,asa gandeam si eu de la rama 3 la rama 7  :thanks:

Apicotef

#7
Sunt de parere cu multi apicultori profesionisti...si anume ca fundul asazis antivaroa nu este bun...unul din motive fiind explicat in acest videoclip :

[jwp=425,344,image]<object width="420" height="
315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/WQ5xjAMSbHU?hl=ro_RO&amp;version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/WQ5xjAMSbHU?hl=ro_RO&amp;version=3" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/jwp]

Tamu

Eu folosesc la stupi fundul cu sita pe toata suprafata. Acele albine care se afla la exteriorul sitei nu stau degeaba, ci recicleaza capaceala si nectarul care ajunge pe sita in unele momente (in special dupa ce se umbla in interiorul stupului) curatand practic sita. Personal cand a fost caldura f. mare am avut scoase suberele. Dar primavara si toamna le introduc aproape de maxim (70-90%) dar cu umarul de etansare din spate in partea de jos (ramane o fanta de aerisire asemanatoare cu cea din filmuletul de mai sus)! Pentru a ajuta familia la pastrarea mai usor a temperaturii ptr. puiet. La iarna vor fi inchise complet (neetanse, umarul de etansare tot in partea de jos am sa-l las) cand temperatura va cobora in jurul valoriui de -15gr. C.
La efectuarea tratamentului pe suber se pune o coala de hartie alba si se determina f. usor gradul de infestare. Asa paduchii ametiti, nu numai cei morti, cazuti pe suber sunt eliminati din stup.
Respect si iernare usoara tuturor!
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!