salcamul

Creat de mihaipop_55, Mai 17, 2009, 01:27:52 AM

« precedentul - următorul »

Kov iulian

#60
Citat din: marius_vfp din Mai 29, 2011, 03:59:31 PM
multumesc de informatie donbazil , si eu care ma gandeam cu ce naiba sa le alung ca ma dispera de un timp de vreme , am bagat la apa cu furtunul la greu da degeaba cine naiba stie cate tunele sunt pe dedesupt .
spor la treaba
Mai sunt si mijloace moderne de alungat cirtite,
uitati aici  http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=621705       
si aici    http://www.tvproducts.ro/aparat_de_alungat_cartite.html           
si aici       http://www.roinsect.ro/pesticide/aparate-anti-daunatori/anti-cartite/5/9               

astia au de toate  aici      http://www.ultrasunete.com/     
                                                                                                                                                                                                       
Citat din: marius_vfp din Mai 28, 2011, 09:15:30 PM
, am rupt ceva flori si am presat una intre degete ,
Nu iti poti da seama asa cam cit nectar are o floare deoarece prin strivirea flori apare si seva acea din bulbul flori, cel mai bine e sa se rupa floare si sa se priveasca in ea , la rapita se observa mai usor nektarul . 

Calin Catalin

Citat din: Donbazil din Mai 29, 2011, 01:43:28 PM
Sal'tare!
Pentru indivizi din acestia sa stii ca tzaranul roman are un " tratament " de alungare, foarte eficient si .....garantat!
Se desface musuroiul pana se ajunge la tunel si se pun inauntru .....excremente umane proaspete, - sau mai pe ramaneste cacat......Apoi se acoppera musuroiul la loc....
Ai sa ramai surprins dar ai sa fii multzumit de efect....
Sal'tarer!
Donbazil - Faget.

De cativa ani imi tot rascolesc si mie gradina si nu stiam ce sa le fac.
Vorbiti serios despre "tratamentul" respectiv?
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

marius_vfp

salut , nu stiu ce sa zic, ori ma inseala ochiul , desi nu prea cred, da parca salcamul alb anul asta a fost ca un brad nins,a expludat de flori, parca mai multe flori prin unii nici nu se mai vedeau frunzele doar flori , voi ce parere aveti ?
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

stefan1

Citat din: marian sima din Mai 26, 2011, 04:33:28 PM
Depinde si de salcim ,salcimul batrin secreta mai mult nectar decit puietul de salcim,.

  Dau aici de pe un site francez, un tabel preluat dupa un cercetator magyar, B. Kereszi:

   Productia de nectar si miere la salcam in functie de varsta:

   Varsta l Prod. nectar l Prod. miere
   arbori  l                     l                 
     [ani]  l     [kg/ha]     l   [kg/ha]
_____________________________
       6     l      741         l    371
     10     l      805         l    402
     15     l      836         l    418
     20     l      813         l    407
     25     l      728         l    364
     30     l      608         l    305
     35     l      428         l    214

  Se observa ca productia de nectar este buna de la inceput, creste pana la 15 ani, dupa care incepe sa scada. Peste 35 de ani nu se mai da, ca in general la 40 de ani padurile de salcam se exploateaza, ca peste aceasta perioada si sporul de masa lemnoasa este redus.
   Se observa ca se considera ca din 2 kg de nectar se obtine un kg de miere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Reiau aici o discutie de pe alt topic, referitor la analizele de polen din plante modificate genetic.

 
Citat din: costoiuaurel din Octombrie 07, 2011, 08:50:46 AM
Previziunile angrosistilor de miere pentru anul 2012, dupa noile reglementari europene in domeniul mierii,spun ca vor face analize drastice la mierea de salcim care vine dupa mierea de rapita,privind infectarea mierii de salcim cu polen modificat genetic de la rapita cultivata pentru combustibil. Exista un razboi al analizelor de miere mai ales a celor din Elvetia care se cred purtatorul adevarului absolut in privinta analizelor de miere si celelante  laboratoare din lume ex.Australia,Canada care la aceleasi probe au rezultate diferite fata de cele pe care UE le acrediteaza. Asa ca vor fi mari probleme la predarea mierii catre agrosisti care te asteapta la poarta cu refractometrul pentru umiditate si nu mai primesc miere peste indice 19 umiditate si analiza eliminatorie in privinta polenului cu care chipurile a fost infectata mierea....am luat-o pe urma castravetilor cu bacteria E-coli...
Dupa ce au introdus in culturile agricole plante modificate genetic ex.rapita,florea soarelui , dupa crotalierea care va veni acum, cand stai in pastoral trebuie sa ai grija sa educi albinutele sa-si spele picioarele cand vin din camp daca au pe ele  polen de rapita sau floarea soarelui astfel ai puso de mamaliga cu mierea care o recoltezi.

  Mierea de salcam ar fi cea mai susceptibila de a fi respinsa la un astfel de control.
Mierea de salcam este o miere saraca in polen, dar procentul de polen de salcam in spectrul polinic al mierii de salcam este redus. La francezi, o miere care contine 30% polen de salcam (din spectrul polinic, deci din total polenuri gasite in acea miere) se considera monoflora, deci de salcam. Mierea de salcam provenind din Europa Centrala, in special din Ungaria, tot dupa francezi, poate sa aiba pana la 50-70% polen de salcam din total polenuri. Ca o curiozitate, daca contine polenul unei specii de iedera (Loranhus euroeaeus), acea miere e sigur din zona danubiana. Ca alte specii de polen in mierea de salcam se poate gasi de la castan, sparceta, trifoi alb dar in special de la rapita. Curios ca gene de la rapita modificata genetic se pot uneori gasi si la rapita obisnuita prin polenizare incrucisata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pharaonu75

Astea-s smecherii de-ale vest europenilor pentru a-si valorifica mai intai productia proprie, deci a sustine si a proteja economia lor nationala, iar apoi sa achizitioneze mierea noastra, a fraierilor, la preturi cat mai mici, gasind diverse motive!
Adica vor sa credem ca daca omul consuma tot felul de alimente care provin din OMG (alimente impuse tot de ei pe piata) nu are nimic, in schimb daca ar consuma miere care are in componenta si polen de la OMG este daunator pentru sanatate!

Pai daca la miere sunt probleme, ce sa mai spunem despre mezeluri, sau alte "chimicale"?
Cate modificari genetice au suferit vitele sau porcii din crescatorii?
Din ce fel de floarea-soarelui se face uleiul? Ce fel de porumb/grau se macina pentru hrana umana si cea a animalelor din crescatorii?
De care orez se gaseste acum pe piata?
Oare astea nu sunt OMG?

Se vede cu ochiul liber ca aici este o mare smecherie, care insa va fi bagata pe gat, cu forta, doar fraierilor din estul UE, spre binele occidentalilor!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Kov iulian

Eu cind spuneam ca ca trebuie infiintata o asociatie non profit de protectie a Albinelor (Polenizatorilor )   http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3838.0     gindeati ca vorbesc aiurea , nu vedeti ca astia ne inghesuie din toate partile , ba storpesc cu insecticide foarte tari , ba se cultiva organisme modificate genetic la greu . aveam si noi un sort de miere ( salcimul ) care avea cautare si avea si pret pe masura  incet o sa coboare in jos pretul si la salcim , stiu ca e o smecherie chestia cu polen modificat genetic , dar totusi acesta iese la analizasi se poate diferentia de polenul normal , si daca avem grija sa nu existe rapita modificata genetic in preajma padurilor de salcim nu va exista nici polen modificat genetic nici in miere , si cine ar avea mai mare suces sa blocheze cultivarea de plante modificate genetic , vreo asociatie sau cooperativa apicola ? Nu !!! mai mare suces are o asociatie ecologista de protectie a insectelor polenizatoare , pt ca nui asa tinta ei e protejarea mediului   :wink: :wink:, alt avantaj ar fi ca nu ar purta astia dusmanie pe noi , pt ca o asociatie ecologista nu stiu de unde vine sa le puna a bete in roate , nu noi apicultori sau asociatia apicola cutare  . De ce m-am gindit sa se numeasca asa  " Asociatie de protectie a polenizatorilor " ? pt ca pare o asociatie cu interese ecologiste si ar fi avut poate sprijin si din partea ecologistilor .                                                                                                                                                                                                                                  Apropo ca urmare a problemelor pe care le-am avut si  demersurilor mele de a pedepsi faptasi, anul asta nu sa cultivat rapita la distanta mai mica de 3-4  km de localitate ,de teama sa mai fie probleme cu albinele , e mai bine asa , daca vreau sa ma duc undeva la rapita undeva bine, daca nu iar bine dar nu mai sunt obligat sa tin stupi inchisi cite o saptamana,  (uneori cind era culesul mai frumos la salcim ), pt ca unu stropea 2 zile apoi se mai gasea unu sa faca asta dupa el apoi si alti dupa penultimul, acum e mai bine stau la cimp cit stau , cind incepe salcamul vin inapoi acasa nu mai stau cu stres sa ma stropeste vreunu ( de ce la noi la romani, albinele polenizeaza culturile fermierilor si le fac bine , iar dinsi ca recompensa le otravesc iar pe noi ne pagubesc ? ) , nu imi fac griji de polen modificat genetic in miere  acum  :nod: :nod: :nod:

jenica67

          Priviti aici alimentatie si dupa sa discutam despre polen de plante modificate genetic :
http://www.jurnaltv.ro/video/Food_Inc     
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

stefan1

#68
  Ma bucur foarte mult ca D-l Budau a intrat pe acest forum! Se vede ca e un om pasionat de meseria aleasa. In special pentru cresterea salcamului s-au pus aici multe intrebari care au ramas fara raspuns competent.
  Multe intrebari poate isi gasesc raspuns aici:
   http://rubenbudau.wordpress.com/2010/03/12/cultura-salcamului/
  Cititi si discutiile de pe blogul respectiv.

  Eu deja vreau sa pun cateva intrebari. Acum una:
  Magyarii se pare ca sunt cei mai avansati in studiile asupra salcamului. De fapt au si cele mai mari suprafete de paduri de salcam din toata Europa. Spre deosebire de noi, ei au creat si varietati anume pentru stupari. Astfel soiurile Császártöltési, Kiskunsági, sau Jászkiséri au o secretie mai mare de nectar decat soiurile comune. Astfel secretia de zahar pe floare in 24 de ore  este la primul din soiurile amintite de 1,8mg/zi, fata de soiurile comune care dau doar 0,8-1,0 mg zahar/floare in 24 ore.
  Intrebarea mea este daca noi avem soiuri anume selectate dupa productia de nectar.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ruben_budau

@ stefan1,  Stefane din cercetarile mele inca nu am gasit ca salcamul sa fie selectionat pentru producerea de nectar, din pacate cercetatorii roamani au fost precoupati numai de producerea de lemn, repet inca o data eu inca nu am gasit asfel de date, asta nu inseamna ca nu sunt, poate sunt, daca vreodata voi da de ele o sa am placerea sa le impartasesc,
asa e maghiari cultiva foarte mult salcam, la noi.....mai bine stau terenurile parloaga decat sa produca ceva, am avut mari dispute cu o colega mare ecologista , ca...salcamul e pe lista speciilor invazive etc :), i-am spus eu ca teoria e teorie dar practica.....noi stam si il privim invaziv in timp ce maghiarii il exploateaza la maxim, nemtii si austrieci au inceput sa il planteze in culturi energetice,
Cu prietenie,
ing. Ruben Budau
0756 300 797     [email protected]

stefan1

  Noi am importat tot felul de soiuri de plante din strainatate, multe din ele dovedindu-se mai rele ca cele pe care le aveam. Oare nu se poate profita de experienta vecinilor unguri si macar sa incercam cateva din aceste soiuri de salcam pentru apicultori?
  Eu am citit undeva intr-o revista apicola de acum 20-30 de ani, despre soiuri de salcam cu potential melifer foarte bun, dar cu trunchiul si ramurile strambe, deci cu valoare forestiera mai scazuta, motiv pentru care nu erau promovate. Dar la noi foarte mult lemn se foloseste pentru incalzire, unde nu conteaza daca este drept sau stramb.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ruben_budau

Stefane, o sa ma documentez sa vedem ce zic vecinii nostri, si de ce nu...facem cateva campuri experimentale, va veni vremea cand orice ramura va fi valorificata indiferent de ce esenta e, nu ca si acuma cand raman in padure.....o cantitate imensa de biomasa lemnoasa,
o sa ma interesez la vecinii maghiari sa vedem ce zic despre aceste soiuri
Cu prietenie,
ing. Ruben Budau
0756 300 797     [email protected]

nicomico

In zona in care locuesc se gaseste salcam galben,care am vazut ca este foarte vizitat de catre albine.

nicomico

Seminte de salcam galben:

marius_vfp

salut nico . am avut ocazia si eu sa vad cum arata florile de salcam galben , dar nectarul lipsete cu desavarsire , cel putin la florile pe care leam studiat ,

referitor la seminte  sunt total diferite fata de pseudoacacia , esti sigur ca sunt seminte de salcam , par mai mult a fi de artar .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva