Trantori in ianuarie?

Creat de AUREL_C., Ianuarie 15, 2011, 02:51:21 PM

« precedentul - următorul »

AUREL_C.

 Astazi m-am hotarat sa  arunc o privire la albinute sa vad ce mai fac. Am hotarat ca la cei cu mancare putina sau unde ghemul nu s-a mutat sa pun cate o turta cu mancare. La una din familii ,cand am deschis-o ,surpriza:au zburat cativa trantori! La inceput am crezut ca nu vad bine si totusi erau trantori! Am mers in prisaca sa vad ce am scris in caiet in toamna ,cand l-am impachetat. La impachetare mai avea inca puiet, era puternic si mancare suficienta ( matca 2010). Ce parere aveti despre prezenta trantorilor?

antiopa din ardeal

  Incerc eu o explicatie, astept meseriasii sa ma corecteze daca e cazul.
  In general familiile de albine isi pastreaza trantori la iernare in cazul in care matca este batrana,in asa fel incat primavara devreme sa o poata schimba daca este nevoie. Deoarece matca dv ziceti ca e din 2010 inseamna ca albinele au simtit ca regina are ceva probleme doar de ele stiute care le fac sa ierneze cu trantori. Eu am patit o situatie la fel de ciudata ca si a dv. Un roi natural in care matca avea 5 rame ouate intr-un timp destul de scurt de la fecundare si-a facut o noua matca pentru mine aparent fara explicatie.

emil.oltean

Curioasa treaba.Antiopa are dreptate.Acea familie poate a avut probleme inca din toamna,dar daca a avut  mincare multa si puiet pina tirziu in toamna si mai ales ca in decembrie a fost vremea calda si au iesit afara posibil sa nu-si fi eliminat toti trintori.Si la mine au fost trintori pina tirziu  .La impachetarea pentru iarna nu i-am mai vazut.Urmariti acea familie in primavara.Daca sunt probleme cu matca o sa-si traga botci de salvare imediat ce e vremea prielnica pentru cresterea puietului.Totusi ramine o curiozitate pentru ca trintorii nu au constitutia albinei ca sa poata trece iarna.Mai tineti-ne la curent.

ioanardelean55


Pot fi doua motive .
  1. Ori evidenta nu va e buna .
  2. Poate fi vorba de o regina din 2010 dar cu probleme .
Si una si alta pleaca de la regina .

VALENTIN61

nu trebuie sa fie neaparat anormala dar daca regina nu are probleme atunci a avut in toamna cules tirziu rame cu miere multa iar albinele nu sau grabit sai mai alunge.
la mine este ceva normal am,trintori la cel putin jumatate din stupina.

trantorash

La mine e ceva normal, insa la famillie puternice, cu suficiente rezerve de hrana.
La familiile mai slabe, albinele ii izgonesc din stup toamna.
Insa la cele puternice albinele ii tolereaza pe parcursul iernii. :bzz:

marian sima

Aceiasi problema ,la o familie puternica am gasit trintori,dar o am in vizor inca de la floarea soarelui ,aceasta familie la a 2 runda de extractie   floarea soarelui nu mai avea puiet si nuci oua,am scos o rama cu oua de o zide la alt stup  si am introduso sa vad daca trage botci ,nimic nu a tras nici o botca ,dar totusi populatie foarte multa care a si bagat miere la greu,acum in iarna iar e populat bine e rau sare la fata si nu bizie a stup fara matca,dar sint sigur ca trebuie intervenit la el ,omorita matca si trebuie unificat cu un roi,totusi nu inteleg cum a durat albina de atunci si pina acum,acel stup trebuia sa fie depopulat sau chiar mort.

ioanardelean55


        Ca , sa nu fiu inteles gresit cu postarea mea anterioara vreau sa ma explic :
  Eu locuiesc in inima ardealului si aici situatia e altfel decit in Dobrogea ,Oltenia s-au Banat,vara e mai scurta toamna vine mai repede culesul din toamna se termina mai repede (de multe ori aproape inexistent ) albinele incep pregatirea de iernat mai repede si in 99,9 % nu mai gasesti nici-un trintor in oct. cind impachetam de iarna exceptie facind acele familii care au problemele descrise in postarea anterioara . :thanks:

stefan1

  Cred ca e si o treaba genetica. Am avut un stup cu matca de un an care a tinut trantori pana toamna. Am sacrificat-o ca aveam una tanara tot din el, pe care i-am dat-o. Al doilea an si asta a pastrat trantori toamna. Am lasat-o dar tot ma gandeam ca anul urmator o va schimba. Nici vorba, a tinut o familie puternica si harnica. O alta deosebire fata de altii e ca albinele modifica in celule de trantori cateva celule de albine intr-un colt al fiecarui fagur, inclusiv in fagurii nou construiti, desi are fagur crescator in care nu se prea grabeste sa oua.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Citat din: ioanardelean55 din Ianuarie 16, 2011, 11:07:45 AM

Pot fi doua motive .
  1. Ori evidenta nu va e buna .
  2. Poate fi vorba de o regina din 2010 dar cu probleme .
Si una si alta pleaca de la regina .

Si eu sunt de aceeasi parere. De regula trantorii sunt pastrati peste iarna in familiile cu regine batrane sau cu probleme. Sigur ca pot exista si exceptii, se paote ca o familie care a iernat si trantori sa aiba o dezvoltare normala in anul urmator, asa cum a aratat Stefan. Inca odata se adevereste ca apicultura nu e matematica.

ioanardelean55


Avati dreptate cu matematica , in apicultura nu poti merge cu productia planificata de la inceputul anului nu ai cum sint prea multe necunoscute ,  %%-

AUREL_C.

Multumesc tuturor pentru raspunsurile date. Evidenta este cu siguranta buna,dar asa cum spune domnul Ioan Ardelean posibil ca matca respectiva sa aiba ceva probleme ...(doar de albinute stiute) .