Cer o parere ,eventuale indrumari

Creat de AUREL_C., Septembrie 09, 2010, 12:57:08 AM

« precedentul - următorul »

AUREL_C.

     In urma cu trei saptamani, intr-o dimineata, in timp ce faceam ordine prin prisaca, am observat in jurul orei 9 am ca la unul din stupi (puternic -pe 16 rame) ca incep sa iasa albinele afara impreuna cu matca. La 15 minute dupa aceia toate erau intinse pe jos parca ar fi fost paralizate dupa care au murit. Toti carora le-am cerut sfatul au zis ca au fost otravite cu ceva. Am luat intr-o punga albine sa le duc la laboratorul sanitar veterinar  din Bistrita pentru o analiza toxicologica.Acolo am primit raspunsul:"luna asta nu putem face nimic pt. ca nu avem chituri "-tipic romanesc! Totusi o doamna draguta mi-a facut testul pt varoa si nosemoza.Nici vorba de asa ceva. M-am intors acasa si am zis ca tot este bine ca este numai unul. Duminica, 5 septembrie am facut spre seara o verificare rapida, am facut un varachet si am redus urdinisurile. Astazi (miercuri 9 septtembrie) am mers la stupina , in fata la 4 stupi zbor anormal(de furtisag) , cand i-am desfacut sa vad despre ce este vorba pe fundul lor albina moarta de un lat de palma.Am scos din fiecare cate o jumatate de galeata de albina moarta.In unul din ei era albina moarta aglomerata intre rame. Nu mai inteleg nimic. Am un vecin care ii otraveste? Se poate ca in urma furtisagului sa gasesti atata albina moarta in interior? Totusi  de ce nu s-a intamplat la o familie slaba? Toate erau pe 10-11-12 rame. Aveam 45 de stupi care se imputineaza pe zi ce trece si sunt disperat.Celor care ma pot ajuta, le multumesc anticipat. Sunt nerabdator sa citesc sfaturile voastre. Mai jos pun o fotografie cu albina moarta dintr-un stup (de poliuretan)



stefan1

  Imi pare foarte rau de ce ai patit! Eu zic ca aproape sigur este otravire. Imposibil sa moara asa multe albine in asa putin timp, cand la ceilalti nu ai mortalitate. Ai avut si un furtisag, dar ulterior, ca se vad zdrobituri de fagur si granule din miere cazute peste albinele moarte. Nu m-am confruntat cu asa un lucru. Eu zic sa discuti rapid la ACA (sau alta asociatie la care esti afiliat). Ar trebui o comisie care sa constate paguba.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

 Mai sunt alte stupine in zona? Familiile ramase au rezeve suficiente de hrana? Daca era vorba de varroa dispareau albinele si ramaneau ramele cu miere. Aici se vede asa cum a zis si Stefan ca furtisagul s-a declansat probabil dupa ce au murit albinele. O solutie ar fi sa muti familiile ramase in alta locatie pentru ca odata furtisagul declansat ar putea sa continue si la familiile ramase. Si eu spun ca ar trebui o comisie pentru constatarea pagubei si eventual stabilirea cauzei.

AUREL_C.

Astazi am dat o fuga pana la laboratorul sanitar veterinar de la Cluj.In 7 zile primesc rezultatele testului toxicologig.Am mutat 10 familii in alta locatie. Intradevar se duc lupte si la ceilalti stupi dar am redus urdinisurile cat sa intre o albina si am  pus la 15 sicane (atatea am).Mai departe ce o vrea Bunul Dumnezeu, nu stiu ce sa fac altceva.Multumesc celor care mi-au postat raspunsuri. Sper totusi ca totul sa se opreasca aici...

apicultor.md

salut ..ma numesc Alexandru si sant din basarabia .
ami pare rau de toate cele antamplate dar dupa cum zici si cum se vede din pozade mai jos la sigur sant otravite
furtisagul a avut loc dupa ce deja era majoritatea moarta cum au zis si colegii

CRISTI M

Nu vreau sa ma intelege-ti gresit , dar cu ce substanta ati tratat de paduchi ? Dozarea a fost corecta ?

D006

  Imaginea arata exact  ca o familie moarta iarna de foame. Rosatura de pe fundul stupului indica furtisag agresiv.
  Daca era sa -ti otraveasca cineva stupii sau sa se intoxice gaseai albina moarta dar fara rosatura.

bucovineanu

Odata furtisagul declansat e greu de oprit. Trebuie urmarite cu atentie si daca nu se linistesc, solutia este mutarea. Daca vremea se incalzeste furtisagul va continua cu si mai mare intensitate.

tassevasi

  Va salut ,   sincer e grav , nu doresc la nimeni sa pateasca asa ceva .
      Vreau sa spuneti ,din ce material sint facuti stupii ?
     Se vede ceva foarte bine finisat in interior cu  inbinari  altfel  si de cit timp se afla in acea cutie ?
      Folositi petol ,dati cu pensula pe cutii si la urdinisuri poate le mai tae din elan.

   Iti doresc sanatate si numai bine cu ceilalti .  tassevasi  :hi: :hi:

Adrian Roman

Imi exprim regretul ptr. necazul si paguba colegului de forum. Vazand poza, va spun ca am intalnit imagini identice in singurii 4 stupi ai unui satean, care m-a chemat sa vad situatia.  S-a intamplat cand un vecfin de-al lui si-a adus pavilionul de vreo 80-90 fam. pe care le-a stors la greu unde a fost in pastoral, si venind catre alt loc de cules, s-a rupt osia spate si pavilionul a ramas acolo mult si bine, pana a reparat si a venit direct acasa. Eu am scapat de furtisag, avand locatia in afara satului.

bucovineanu

 " Vreau sa spuneti ,din ce material sint facuti stupii ?"                                        A spus: stupii sunt din poliuretan.

pharaonu75

Pai a spus omul, in prima postare, sunt din poliuretan!  :hi:

Si eu cred ca sunt otravite ... poate vreo cultura tratata, ceva...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bucovineanu


D006

 La data  asta nu mai exista culturi tratate

pharaonu75

Cine stie cu ce solutii mai stropeste vreunul prin curte...
Mai este posibil si ca substanta toxica sa fie imprastiata accidental...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube