Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

andreiu

       Gata cu pauza, ne-am amuzat, am glumit, sa trecem la lucruri mai serioase. Si ce poate fi mai serios si benefic omului, decat pregatirea  unui vin bun de casa.
       In atelier mi-am incropit o masuta de lucru dintr-o lada de polistiren neterminata si ma grabesc sa termin operatiunea de spalare si alegere de  pe ciorchini, doar a boabelor sanatoase de strugure. Pentru maine mi-am planificat zdrobirea boabelor.  Intrucat nu sunt un foarte bun specialist in vinuri, accept sugestii pentru fazele urmatoare, pentru care va multumesc anticipat. ^:)^

andreiu

        Pe masuta    improvizata se vede o sticla de vodka. Cu tuica de prune. Din care cauza am uitat sa atasez si poza. Dar mi-am revenit. Iat-o. :razz:

fiug1970

Baci Andrei,ma bagasi la idei(rima far'de voie).Vazut-am sticla si vazut-am si strugurii!Strugurii negri,da' zama din clondir ALBA!Ce sa este oare??Fata morgana?Am dat drak cutia de bere si-mi zic:"nu mai beau ca nu mai vaz de-aproape!!"Noroc cu erata matale ca intram la banuieli oftalmologice!!

fiug1970

UN SFAT URGENT DE RETINUT:STRUGURII NU SE SPALAAAAAA!!

fiug1970

Nici eu nu sant mare specialist in producerea vinului,dar faceam in fiecare an cate 300 de litri de vin pt.mine din struguri cumparati.Si cu timpul m-am specializat cat de cat.Daca ai doar struguri negrii si nu vrei sa iasa vinul"smoala" nu trebuie sa-l lasi pe boasca mai mult de 48-72 ore(depinzand de vremea de afara,frig sau cald)se trece prin teasc si"fierberea"are loc in butoi,cu dop prevazut cu furtun ce se introduce intr-un borcan cu apa sa nu intre musculite betive in butoi.Atentie cu co2 emanat in timpul fermentarii, in beciuri sau spatii inchise!!Se mai numeste si"moartea dulce"si putine persoane pot povesti prin ce au trecut!Daca ai struguri albi sau amestecat 50%,si mai ales daca alegi ciorchinii(care dau gustul rau de tanin)poti lasa pana mai tarziu inclusiv poate incepe fermentarea sa poata"putrezi"pulpa si sa iasa mai mult must,mai ales ca neavand ciorchini ci doar boabe pot iesi pe langa fundul presei la tescuire avand pulpa inca "vie".Eu cumparam doar struguri negrii si imi placea vinul rubiniu,sa se vada lumina traversand paharul.Nu ma omoram cu presatul tare fiindca la noi se face tuica de boasca,asa numita tescovina.Si nici cu mana a doua sau a noua,etc.Putin da' bun!

andreiu

      Receptionat sfatul, multumesc, I-AM SPALAT DEJAAA !!. Nevasta-mea, zice ca nu bea must daca nu-i spal. De fapt a fost o usoara clatire cu apa curata

fiug1970

se spala mult mai putin decat pestele:adica deloc!daca sant in curte si pot avea praf de la drum,se spala seara cu furtunul si a doua zi se culeg dupa ce se evapora roua(in teorie nu tre' sa aiba nici un pic de apa externa).apa diminueaza zaharurile din strugure si dauneaza vinului.Apropuos:am vazu un reportaj intr-o ferma viticola si pe langa vinul care il produceau in mod obisnuit,aveau in podul unui hangar ciorchini atarnati la maturat sa se evapore apa pana la un anumit grad dupa care se proceda la producerea unui vin renumit ce se exporta la vatican si era vinul de impartasanie!!Asa ca apa:0,00%.!

bismark

    Bun e vinul ghiurghiuliu, cules toamna mai tirziu.Vinul bine facut este un medicament dat la ciur sau la zdrobitor care scoate ciorchinii si fermenteaza in butoi cu furtun in vas cu apa.La mine fierbe de 1 saptamina cei 700 de litri.Asa ca cinstesc pe fiecare membru al forumului cu un pahar de vin nou.Mi-o ajunge?.Cu respect : sampanie:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

andreiu

         Daca ai comanda pahare de 150 ml ti-ar ajunge, si ti-ar mai ramane si tie cateva sticle, sau ceva pe fundul butoiului.  :razz: Tine seama ca suntem acum 4284 dar aluatul creste mereu. Oricum eu azi te cinstesc cu o halba de must dulce.   =D>:hi:

bismark

    Multumesc prietene,eu beau must numai vara cind e cald cu sifon.Am must de 3 ani de diferite culori.Cind zdrobesc strugurii ,imediat trag 50-60 litri de must si il dau intr-un clocot pe foc.Asa fierbinte il pun in sticle din acelea cu dop metalic de la bar si le las sa se raceasca culcate sub o patura.Cind s-au racit le duc in pivnita si le pun tot culcate pe raft.Este mai bun decit orice racoritoare pe timp de vara alternind cu cel de compot din diferite fructe.Noroc :beer: : sampanie: Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

bismark

    Si am uitat sa-ti spun ce program incarcat am :razz: :razz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

andreiu

     Complicate activitati, fratele meu ! Mai rareste-le naibii, mai ales cele cu sexul si bautul de apa chioara,   :razz: ca ti se apleaca.   Baga vin si gulas de topinambur, cu salata de goji.  =D> :hi:

andreiu

        Revin la tonul serios al discutiei. Ideea ta cu sucul de struguri mi se pare cea mai buna , pentru cata materie prima am eu. Asa ca in loc de vin, vom bea un suc natural la care vor avea acces si juniorii mici.

bismark

   Vezi sa nu-l fierbi prea tare sa-i distrugi toate vitaminele, cum incepe sa fiarba opresti focul si-l pui in sticle,il culci si-l invelesti sa doarma pina a doua zi  :razz:Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

bismark

  Cum este gulasul de topinambur fara... da-mi si mie reteta :razz: Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/