Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => PRODUSELE STUPULUI => Subiect creat de: justy din Noiembrie 15, 2014, 12:55:37 PM

Titlu: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: justy din Noiembrie 15, 2014, 12:55:37 PM
Am o nelamurire!
Am dat cuiva miere de rapita si a spus ca i-a fermentat. Acelasi fenomen a patit si un alt coleg apicultor, tot cu un client . 

Stiu ca mierea fermenteaza cand are umiditate mare, cand nu este maturata...
Mentionez ca mierea o pastrez in galeti, este cristalizata si mie nu mi s-a intamplat asa ceva.
Care poate fi cauza?
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: oroles din Noiembrie 15, 2014, 02:16:23 PM
Mierea fermenteaza cand are o concentratie de apa mai mare de 20%. Mierea se pastreaza cel mai bine in galeti de plastic alimentar sau in vase de inox alimentar. Mierea se pastreaza acoperita cu un capac etans. Eu am butoaie ca de muraturi si pun folie sub capac, astfel incat sa nu patrunda aer. Mie imi spusese un stupar sa o pastrez intr-un vas emailat, acoperit cu tifon. Am vazut ca astfel pastrata incepe sa fermenteze. Mierea fiind higroscopica atrage umiditatea si de aici poate fermenta.

Ar fi ceva supozitii:
1. Fie ai extras miere necapacita si ai pastrat-o in conditii improprii. O rama buna de extras este o rama care este capacita in proportie de 30%.
2. La extragere nu ai avut grija si ai luat miere si de pe rame cu puiet / oua. Strecuratoarea nu a fost fina si au ajuns larve sau oua in miere. Acestea in timp pot duce la fermentatie.
3. Ai folosit un butoi de plastic/galeti folosit pentru muraturi. In plastic mai raman ceva bacterii si asta a dus la fermentatie.

Ma voi mai gandi la posibile cauze...
Ai spumuit mierea dupa decantare? Da-ne mai multe detalii sa vedem unde ai gresit.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: justy din Noiembrie 15, 2014, 02:53:21 PM
Revin, stii bine ca daca rapita e capacita nu o mai poti extrage(sunt patit cu faza asta), deci extractia am facut-o a 2 a zi dupa ce le-am dus la salcam, ca de obicei, pentru a nu amesteca sortimentele.
Cat priveste conditiile de depozitare... sunt excelente, am bidoane si galeti special pentru miere, curate,  deci nu se pune problema. Am si mentionat, eu nu am avut niciodata probleme cu fermentarea... si totusi i s-a intamplat acestei persoane.
Am dorit desigur sa vad unde e problema... el spune ca o tine in dulap in bucatarie de 1 luna 1/2 de cand a luat-o. la un moment dat o observat ca era ceva prelins sub borcan si cand a desfacut borcanul a observat o spuma si sub acea spuma mierea lichida
(care mai inainte fusese cristalizata, cum e rapita....)
Am pus aceasta intrebare tocmai din dorinta de a afla daca e ceva deosebit cu acest sortiment de miere, pentru ca altfel nu-mi explic.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: oroles din Noiembrie 15, 2014, 03:06:50 PM
Pai tocmai aici e problema ca apicultorii, de frica sa nu cristalizeze in rame o extrag inainte de maturare.

CitatUneori apicultorii nu au timp sa lase mierea de rapita la maturat, din teama de a nu se cristaliza in rame. De aceea, mierea de rapita fermenteaza adesea.
Sursa: http://www.curademiere.ro/mierea-de-rapita-proprietati-terapeutice/ (http://www.curademiere.ro/mierea-de-rapita-proprietati-terapeutice/)

Mierea se pastreaza de regula in jurul valorii de 15 grade Celsius, ori in bucatarie uneori se depaseste si 30 de grade daca e mica.
Il sfatuiesc sa foloseasca mierea respectiva pentru tuica. Recuperarea ei nu se mai poate face iar la hidromel nu merge deoarece are culturi atipice.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: justy din Noiembrie 15, 2014, 03:38:51 PM
multumesc! nu se pune problema de recuperare, e un borcan de 400 g.....
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: stefan1 din Noiembrie 15, 2014, 07:24:33 PM
  Mierea de rapita are mai mare tendinte de fermentare decat alte soiuri de miere. Si asta este unul din motivele pentru care Dan Margarit nu ierneaza pe miere de rapita (mi se pare ca chiar a spus asta intr-un videoclip).
  In cazul acelui borcanel, faptul ca s-a scurs din el miere fermentata, este o dovada ca borcanelul nu era etansat. Din aceasta cauza a atras umezeala si a inceput procesul de fermentare.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: ciucur din Noiembrie 16, 2014, 12:09:15 AM
Pe langa cele expuse de colegi ar mai fi ceva.
Depinde si daca clientul are notiuni elementare despre pastrarea mierii si in general a alimentelor.
Daca mierea este la limita cand este extrasa si iei din borcan cu o lingura murdara cu care tocmai ai mancat ciorba cateodata mai si fermenteaza.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: serban din Ianuarie 06, 2016, 02:12:10 PM
     Aș dori un sfat. Am păstrat în beci o cutie de circa 20 Kg de miere de floarea soarelui,crezând că este închisă etanș. Bineînțeles că a atras ceva apă,astfel că este ceva mai moale ca de obicei. Nu și-a schimbat gustul total,dar am luat în casă un borcan cu miere ,de la căldură a început să fermenteze.   Am luat cutia din beci și am pus-o într-o magazie. O fi bună pentru hrana albinelor? Mă gândesc să amestec mierea cu zahăr pudră și să fac turte. O fi bine?
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: oroles din Ianuarie 06, 2016, 03:45:25 PM
Mai bine o faci tuica, vinzi tuica si cumperi turte la albine. :) Dar asta dureaza...
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: serban din Ianuarie 06, 2016, 04:26:39 PM
Bună și varianta asta.....Dar totuși este ultima miere.Am păstrat-o special pentru stimularea de primăvară.Nu a fermentat decât cea luată în casă. Mă gândesc că amestecată cu zahăr pudră,acesta preia excesul de umiditate și e bună în turtă...
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: mape 48-petru manea din Ianuarie 06, 2016, 04:38:15 PM
Daca mierea din beci este subtiata in toata masa inseamna ca a fost extrasa cu umiditatea prea mare si este buna doar pentru tuica
Mierea fara capac etans si primeste umiditate se subtiaza doar un strat de 2-3 cm restul ramane cristalizata (tare )
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: oroles din Ianuarie 06, 2016, 04:43:20 PM
Citat din: serban din Ianuarie 06, 2016, 04:26:39 PM
Bună și varianta asta.....Dar totuși este ultima miere.Am păstrat-o special pentru stimularea de primăvară.Nu a fermentat decât cea luată în casă. Mă gândesc că amestecată cu zahăr pudră,acesta preia excesul de umiditate și e bună în turtă...
Nu umiditatea e problema acelei mieri, ci bacteriile care s-au dezvoltat in ea datorita procentului mare de apa. Acele bacterii pot provoca probleme digestive la albine, zic eu.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: serban din Ianuarie 06, 2016, 04:58:54 PM
Auzind părerile dvs.,înclin să cred că mierea nu a fost maturată destul. Sunt totuși contrariat pentru că aceeași miere dar ținută în vas mai mic (tot în beci) dar cu capac perfect etanș nu mi-a creat probleme.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 06, 2016, 05:11:40 PM
Nu e bine ca mierea sa fie pastrata in beci, stiind ca in beciuri de regula umiditatea este ridicata. Mierea trebuie depazitata in spatii cat mai uscate si bine aerisite.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: PricopArthur din Ianuarie 06, 2016, 05:11:55 PM
Fermentarea incepe de la suprafata vasului. Luati mierea cu inceput de fermentare, restul ar trebui sa fie buna. Acum vreo 10 ani am uitat un bidonas de vreo 30 kg cu miere de rapita, fara sa o las la maturat cateva zile. Prin iarna, cand sa fac curatenie prin vase, sa imi rup piciorul cand l-am impins. Mierea de deasupa facea bulbuci, in restul vasului era buna. Ar fi putut fi pastrata .
Dar tuica e o alegere inteleapta.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 06, 2016, 09:58:46 PM
Mierea fermenteaza numai de la apa in exces. Apa care nu a fost extrasa din nectar (miere cruda), apa care ajunge ulterior in miere (vase neetanse depozitate timp indelungat in incaperi cu umiditate ridicata, sau miere putina depozitata in vase de capacitate mare care se afla intr-un mediu ce le predispune la formarea condensului in interiorul vasului, apa ajunge pe suprafat mierii si de aici incepe procesul.
Ce este ciudat este ca uneori (si la mierea de rapita cu precadere) fermentarea este franata de cristalizare. Ea este declansata dar se manifesta lent. Devine evidenta dupa ce apicultorul lichefiaza mierea. Daca ar folosi mierea aceasta la turte ar da de mare necaz!!
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: Mihai Sergiu din Ianuarie 06, 2016, 11:08:11 PM
Nici primavara in sirop nu se poate refolosi?
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 06, 2016, 11:14:56 PM
Citat din: Mihai Sergiu din Ianuarie 06, 2016, 11:08:11 PM
Nici primavara in sirop nu se poate refolosi?
Nu se poate folosi in nici o situatie la hranirea albinelor!!!
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: romikele din Ianuarie 06, 2016, 11:17:37 PM
Doar la țuică !
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: serban din Ianuarie 07, 2016, 04:40:26 PM
Din  mierea cu probleme am luat un borcan și la servici,pentru cafea,pe care-l țin într-o încăpere mai răcoroasă. Este Ok. A fermentat doar ce ținută în casă la căldură. Oricum,nu vreau să risc dând la albine. Cum se face țuica din miere. O rețetă vă rog.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: romikele din Ianuarie 07, 2016, 05:03:49 PM
Poti pune mierea peste prune, sau ce folosesti la tuica.
Decat zahar, mai bine miere...
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: oroles din Ianuarie 07, 2016, 07:18:45 PM
Daca nu ai prune, pui 3/4 de galeata de faina de porumb si 1/4 tarate de grau. O rastorni in butoiul de fermentat. O umezesti cu apa dulce calduta in care sa dizolvati un cub de drojdie. Butoiul se tine la caldura acum. Dups 45 de minute adaugi apa cu miere dizolvata (cca 15 kg de miere la 6-7 de apa). La zahar merge cu 10 kg la 6 galeti de apa. Butoiul se tine la caldura 2-3 saptamani. Cand a stat din fiert se lasa taratele si faina pe fund. Iarna dureaza si trei saptamani. La fiert pui continutul (apa) strecurata prin ciorap 70 DEN  :P. Cand ajungi la partea tulbure te opresti. Acea parte se lipeste de cazan si da gust rau. Nu va hapsaniti!

Am zis sa pun si aceasta reteta deoarece la mine s-a terminat cu prunele. Iese mai bine cu prune.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: oroles din Ianuarie 07, 2016, 07:37:10 PM
Eu fac cu zahar asa pentru Protofil. Iese la 10 kg de zahar 10 l de tuica la 50 de grade. A doua oara la fiert iese 5-6 litri la 70 de grade.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: serban din Ianuarie 07, 2016, 07:52:12 PM
         Mulțumesc Oroles pentru rețetă dar cred că am să păstrez mierea să  fac țuică cu prune la vară. Noroc că am la rezervă vreo 40 de rame cu miere căpăcită cu care să fac stimulare în primăvară  :)
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: romikele din Ianuarie 07, 2016, 08:45:28 PM
Si uite asa rezolvi doua stimulari: a albinelor si a apicultorului!  :razz:
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: serban din Ianuarie 07, 2016, 09:12:55 PM
Prima oară m-am supărat,dar acum perspectiva unei țuici cu miere mă încântă. :D
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: oroles din Ianuarie 08, 2016, 08:46:46 AM
Daca astepti pana la vara si se oteteste mai mult iti scade randamentul la tuica. Ea deja a inceput fermentarea acetica, care da si ea un alcool, dar foarte putin.  Parerea mea...
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: RazvanTi din Ianuarie 08, 2016, 10:06:21 AM
ai tras mierea cruda.
DE-AIA a fermentat!!!
aia cu "nu a fost ermetic borcanul si atras umezeala din beci is basme :wink2:
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: oroles din Ianuarie 08, 2016, 11:32:12 AM
M-am mai documentat. Daca o ermetizezi, fermenteaza acetic doar la suprafata.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: PricopArthur din Ianuarie 08, 2016, 06:45:00 PM
Citat din: oroles din Ianuarie 07, 2016, 07:18:45 PM
Daca nu ai prune, pui 3/4 de galeata de faina de porumb si 1/4 tarate de grau. O rastorni in butoiul de fermentat. O umezesti cu apa dulce calduta in care sa dizolvati un cub de drojdie. Butoiul se tine la caldura acum. Dups 45 de minute adaugi apa cu miere dizolvata (cca 15 kg de miere la 6-7 de apa). La zahar merge cu 10 kg la 6 galeti de apa. Butoiul se tine la caldura 2-3 saptamani. Cand a stat din fiert se lasa taratele si faina pe fund. Iarna dureaza si trei saptamani. La fiert pui continutul (apa) strecurata prin ciorap 70 DEN  :P. Cand ajungi la partea tulbure te opresti. Acea parte se lipeste de cazan si da gust rau. Nu va hapsaniti!

Am zis sa pun si aceasta reteta deoarece la mine s-a terminat cu prunele. Iese mai bine cu prune.
Tuica o depozitezi apoi intr-un butoi de dud. Dupa ce gusti din ea, nu vei mai avea decat miere fermentata.:))
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: stefan1 din Ianuarie 09, 2016, 01:34:51 AM
Citat din: RazvanTi din Ianuarie 08, 2016, 10:06:21 AM
ai tras mierea cruda.
DE-AIA a fermentat!!!
aia cu "nu a fost ermetic borcanul si atras umezeala din beci is basme :wink2:

  Nu sunt deloc basme. Mierea atrage umiditatea din aer, devine ca mierea nematurata (in ce priveste procentul de apa) si apoi fermenteaza. Cu cat sta mai mai mult in acele conditii, cu atat mai multa miere se degradeaza: isi schimba si gustul si culoarea si consistenta si calitatile. Responsabile sunt nu bacterii ci ciuperci care prolifereaza in miere si care o fac improprie pentru consum si pentru om si pentru albine (mai cu seama toamna, iarna sau primavara.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: D006 din Ianuarie 09, 2016, 08:51:07 AM
  Atentie ca pe langa umiditate atrage si fel si fel de mirosuri aflate prin zona !
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: Mihai Sergiu din Ianuarie 17, 2016, 05:41:53 PM
Cum poti testa daca un sortiment de miere a inceput sa fermenteze?
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: Eugen B din Ianuarie 17, 2016, 06:09:44 PM
are un gust specific, la suprafata se face o spuma care are gust de miere care pisca la limba si are ceva gust, trebe sa avem refractometru sa stim exact care e treaba
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: bobica din Februarie 17, 2016, 08:52:50 PM
Am si eu o intrebare. Nu sunt in materie si am cumparat de la cineva miere poliflora care e clar ca are si rapita. Sta in borcane de plastic, dar o parte a fermentat deasupra cat 2 degete sub forma unei spume albe putin intepatoare la miros. Intrebare: Daca arunc partea fermentata de deasupra si mierea e ok la gust, pot sa o consum in continuare sau nu trebuie consumata sub nici o forma ca are nu stiu ce bacterii periculoase pentru organism? Multumesc ...
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: bucovineanu din Februarie 17, 2016, 09:53:04 PM
Raspunsul la intrebare il poti afla numai dupa ce mananci.  :smile:
Acum lasand gluma la o parte: In miere nu rezista bacterii periculoase. Nu ne putem da seama daca acolo e miere cu un continut mai mare de apa si de aceea a inceput sa fermenteze, sau este altceva.
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: pistol28 din Februarie 18, 2016, 03:32:05 AM
1/3 din borcanul d-voastra, amestecată cu suc proaspăt de mere 2 litri, rezultă după 2 săptămâni un OŢET DE MERE ŞI MIERE excelent. Se tine într-un vas de ceramică/sticlă în bucătărie acoperit cu o pânză rară,  tifon.
Se trage, filtrat prin 4 stratri de tifon în sticle de 1/2.


http://www.formula-as.ro/2006/701/medicina-naturista-25/un-leac-milenar-otetul-de-mere-6671
Titlu: Re: De ce fermenteaza mierea de rapita?
Scris de: bismark din Februarie 18, 2016, 03:12:44 PM
   Mierea de rapita intodeauna cind nu este maturata se acreste putin la suprafata.Eu am miere la borcan de rapita de multi ani ca mie imi place ca este ca un serbet si este mai usor de intins pe piine si la multe din borcane gasesc 1-2 cm putin fermentata.Si daca borcanele nu sint bine inchise se intimpla acelasi lucru ca trage umiditatea.Nu-i nimic daca este putin acida,se poate consuma.Cu respect ^:)^