stupina mea

Creat de serban, Octombrie 14, 2016, 08:48:19 AM

« precedentul - următorul »

serban

   Un bătrân mi-a povestit cum lucrează el și cum dublează anual familiile de albine. Înainte de salcâm, ia patru rame cu puiet și regina și formează roi pe altă locație. Albinele rămase cu încă 4 rame de puiet își fac regină de salvare și, având toată culegatoarea, face și miere. Ce părere aveți de această metodă?

MOTANUL

Merge un taranov si nici nu trebuie mutati roii in alta parte. De regula la cum aplic eu taranov e mai populat roiul cu matca (ii las multe rame FA si 3 rame cu oua, puiet larvar,miere). Culegatoarea in cea mai mare parte se intoarce in cutia veche (cu botca - exact ca in exemplul de mai sus).
Exista o metoda simpla de a scapa de regina de salvare. (evident daca ai putini stupi si timp de facut - eu nu indeplinesc criteriile enuntate). Eu fac cu botca de schimbare linistita. (mut matca fecundata cand apar botcile construite in prezenta matcii).
Nu e o idee rea - si eu am facut vreo 12 roi inainte de salcam.
Rezultate si mai bune am obtinut cu tranzvazare. (dar risti si sa omoare matca introdusa). Dar acolo unde au primit-o stupii au mers foarte bine (peste cei obtinuti prin roire naturala sau botca).

Eu incerc sa nu mai divizez stupii pana nu au minim 10 rame. Chiar vreau sa fac un stup pe 20 de rame dadant anul asta. Am mai avut si au mers exceptional (dezavantajul major - e foarte greu catul). In rest am sa pun doar caturi de 1/2. Cat nu trage botca din proprie initiativa il las in pace.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

serban

   Astăzi mi s-a întâmplat un lucru ciudat. La amiază, când era culegatoarea plecată, am luat doua rame cu puiet dintr-o familie care va fi desființată și am pus în doi roi, care au 2-3 rame de albină.
   După vreo 2 ore, am deschis roii și am observat ca reginele au fost atacate. Una era deja moartă, cealaltă în ghem.Am salvat-o și am pus-o în colivie și am unificat, uniformizand mirosul. Precizez ca am uniformizat mirosul și când am pus rama cu puiet, folosind ulei esențial lemongras.
    Ce credeți ca s-a întâmplat?

bucovineanu

#243
Era bine daca se puneau reginele in colivii inainte de a aduce ramele respective. Se mai intampla ca albinele aduse sa atace reginele.

bmdna

Părerea mea e ca nu este niciun moment în care sa fie plecata toată culegatoarea. Deci pe ramele respective erau și albine bătrâne. Din ce am observat eu, e de ajuns o singura albina care sa atace, ca ii sar altele în ajutor. Și gata ghemul pe matca. Am pățit odată sa-mi omoare o matca la o astfel de rama adusa în stup. De atunci nu mai aduc rame cu albina în alți stupi.

Cred ca, dacă trebuie totuși adusa o rama, ar fi bine sa fie lăsată undeva vreo câteva ore, astfel albinele bătrâne vor zbura, iar cele ramase vor simți ca nu au matca. În acest caz, cred ca șansele sa atace matca din stupul în care sint puse, sint mult mai mici.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Eu fac nucleu de inperechere cu o rama cu hrana si una cu puiet capacit in curs de eclozare .Dupa ce matca incepe ponta adaug o rama cu puiet capacit in curs de eclozare ,turta proteica si sirop .Anul acesta (de exceptie )la f.s. ocupa 10 rame si am si recoltat 10-15 kg miere .Sigur ca nu toate roiurile au mers bine -totul depinde de calitatea matci

dan sebastian

Turta proteica este facuta de dvs. (cu polen si miere) sau din comert cu inlocuitori de polen ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

mape 48-petru manea

Pe vremuri imi faceam singur turte prot. si ieseam mai scump decat daca le cumparam.Acum cumpar ,anul asta dulcofruct superproteic (f.bune )

pistol28

Guvernul a aprobat miercuri Hotărârea privind schema ,,Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol", care prevede ajutoare de 23,7 lei pentru o familie de albine. Ajutoarele merg la 2.246.866 familii de albine.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Perioada de depunere a cererilor şi documentelor însoțitoare este cuprinsă între a doua zi lucrătoare după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri și 26 noiembrie 2021. Schema se derulează prin centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar termenul de plată este 31 decembrie 2021.


https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/10-milioane-de-euro-pentru-sectorul-apicol-schema-de-ajutor-a-fost-aprobata-in-sedinta-de-guvern-1739323
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

serban

30.12.21

serban

02.01.22

serban

În a doua fotografie sunt doi roi.
Se observa cum au format un singur ghem.

dan sebastian

Arata foarte bine ! Casuta din poza este cumva pentru terapie cu aerul din stup ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MirceaCalin

Citat din: dan sebastian din Ianuarie 07, 2022, 06:17:53 PM...Casuta din poza este cumva pentru terapie cu aerul din stup ?

Dane, căsuța e cabana apicola a susnumitului !  :wink2:

Serbane, ai diafragmă simplă între roiuri sau ai și ceva găuri ?
Eu am făcut un decupaj în despărțitor și am pus plasă pe ambele părți !

serban

  Diafragma e plină, fără gauri, are 1,5 cm grosime, cred.
  Am 30 de roi și familii iernati așa. Sunt mulțumit cum arată.