Metoda Quinby

Creat de struan, Noiembrie 19, 2018, 02:19:20 PM

« precedentul - următorul »

struan

Salutare tuturor!
Tot rascolind prin carti mai vechi, am gasit o metoda prin care se cresteau matci de buna calitate, argumenteaza autorul, pe la inceputurile apiculturii sistematice. Credeti ca ar putea fi adaptata la metode mai moderne pastrand principiile? Am atasat documentul.

NYK74

Nu reușesc să l copiez pentru a îl scrie în fereastra de la traducătorul google .

stefanm

 Daca cineva poate sa_l traduca am fi foarte bucurosi ^:)^
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

struan

#3
Pe scurt, autorul crestea regine in nuclee cu aprox. 1 litru de albine, echivalat la unitatile noastre de masura, fara puiet doar cu o bucatica de fagure nou, cu larve, altoita pe rama. Ieseau 2-3 botci de fiecare nucleu din care ulterior folosea una sau doua in alta parte, daca le putea decupa iar una ramanea in nucleu pentru imperechere. Dimensiunile nucleului erau de 13/18/15 cm (convertite din inch). In poze se poate vedea bucatica de fagure in forma de trapez, altoita in rama si botcile crescute ulterior. Din cate imi dau seama, era un fel de metoda Miller aplicata pe un nucleu. Nucleul era format cu albina tanara (a quart of bees = aprox. un litru de albine, probabil albinele care incap intr-un vas cu capacitatea de un litru). Dupa altoirea fagurelui cu larve, inchidea nucleul pentru 48, pana la 36 de ore, dupa care deschidea nucleul. Spune apoi ca unii prieteni se uitau la el cu mila sa chiar il condamnau pentru modul de lucru. Argumenteaza ca botcile, chiar daca sunt mai multe la un stup, beneficiaza de atentie diferita, unele fiind pornite mai devreme, altele mai tarziu si prin metoda lui obtine o medie mai buna a calitatii matcilor decat prin orfanizare sau inducerea roirii datorita faptului ca numarul de doici aferent unei botci in astfel de nuclee este mai mare decat intr-un stup orfanizat sau care creste botci de roire.

Kiwi Bee

Din descrierea data de catre autor reiese ca este vorba de o metoda pt pensionari.
Chiar zilnic, spune aturotul, trebuie dat rama cu fagure nou la o familie unde matca va oua, iar fagurele cu oua de 5-6 zile(puiet de 1-2 zile) va fi decupat si dat la micronuclee(vezi desenele din fisierul .pdf).

Autorul mentioneza la inceput ca perioada ideala este prin iunie cind in natura avem nectar din abundenta - deci nu se da sirop.....etc.

Asa cum spune Struan(si autorul articolului) raportul puiet/numar de doici va fi "foarte bun foarte favorabil" pt cresterea foarte buna a botcilor. Acel litru de albine este format numai din doici.
Aici autorul mentioneaza ca la o rama 3/4(este vorba de stupi Langstroth - mentioneaza inaltimea ramei de 180mm) sint asa de multe celule cu puiet incit chiar daca la inceput vor fi pornite mai multe botci, multe dintre ele vor fi abandonate deoarece numarul de doici nu face fatza la ele.

Totodata autorul pune accent pe maticle eclozionate in a zecea zi. Cele care eclozioneaza o zi mai repede sau 1-2 zile mai tirziu sint inferioare(in medie, dar mai sint si exceptii) celor de zece zile. De aceea spune ca trebuie data rama cu fagure stupului donor unde se va verifica zilnic pt a sti daca rama are oua proaspete si in a 5-6-ea zi de la ouat se decupeaza bucatica de fagure cu un numar mic de celule cu puiet(vezi pozele) astfel albinele doici din micronucleu vor avea doar citeva posibilitati si anume sa creasca botcile optime din larvele optime astfel obtinind matci prolifice.

Mai apoi autorul metioneaza ca, cu toate ca foloseste aceasta metoda cu multa placere are inca o metoda cu nuclee cu rame de aceiasi marime ca si in stupii de productie(foloseste o singura marime pt cuib si pt caturi) deoarece nui place sa aiba rame de mai multe marimi(la micronuclee i se umple fagurii cu miere si asta ai da alta bataie de cap).

Apoi de termina fisierul .pdf.
Eu banuiesc ca un nucleu cu 1 rama(marimea folosita la stupii de productie) se poate folosi la aceasta metoda, dar treubiesc mai multe albine decit un litru.

struan

Cred ca e o metoda anterioara tranzvazarii lui Doolittle. Ce mi s-a parut interesant e ca reusea sa obtina matci bune, dupa autor, si facea cresterea de la inceput pana la sfarsit in astfel de nuclee, cu toate ca obtinea doar 2-3 botci pe nucleu. Teoretic, intr-un nucleu cu 3 rame Langstroth, populat cu doica, fara puiet, s-ar putea creste 2-3 botci de calitate, daca se introduc 2-3 larve tranzvazate sau prin alta metoda.

Obombo

Metoda de obtinere a botcilor, care este aceeasi cu metoda Miller, e depasita in ziua de azi cand se poate face transvazarea foarte usor si fara pierdere de timp cu picking-ul chinezesc. Cat despre nucleele de imperechere, acum exista chiar o prea mare varietatate, ai de unde sa alegi, dar este si destul de usor sa cresti regine doar pentru nevoile personale doar cu materialul pe care il ai la indemana.
Imi vin in minte trei conditii esentiale pentru obtinerea reginelor de calitate: ochi buni, atat la propriu cat si la figurat, adica sa vezi larvele dar sa stii si sa le alegi, numar suficient de doici dupa transvazare si numar suficient de albine adulte dupa eclozionare.