Graurii

Creat de stefan1, Octombrie 31, 2018, 05:29:13 AM

« precedentul - următorul »

stefan1


  De cateva zile ma confrunt cu un atac destul de puternic al graurilor. Sunt sute, care probabil sunt in migratie, dar s-au oprit profitand de vremea buna si de resursele locului. Din pacate le place albinele. S-au oprit in niste nuci din apropiere si tot la 5 minute isi iau zborul si fac o tura in jurul stupinei dupa care se aseaza din nou. Ma face sa regret ca e vreme buna! Parca in alti ani nu erau asa de multi. Mananca si struguri sau zmeura care mai este, chiar cea incomplet coapta.
  E o pasare interesanta despre care poate o sa scriu mai pe larg.

Acum dau un clip care arata ca unele stoluri fie sunt autohtone fie vin din nord si se opresc sa ierneze aici. In clip este vorba despre zona Balti din Moldova si se vede ca si la minus 13C se descurca cu mancarea.

  https://www.youtube.com/watch?v=XS8i6eriuMw

  In harta de raspandire, cu galben sunt zonele de crestere a puilor dar nu si de iernare, verdele inchis si deschis reprezinta zonele unde cresc pui dar si zone de iernare iar cu albastru sunt zonele de iernare pentru cei care migreaza.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Un articol despre subiect:

  http://www.soimultaberei.ro/graur/

"Orice cultivator a auzit despre graur, el este o binecuvantare si un blestem pentru orice gradina, livada sau cultura. Graurii pot face pagube materiale grave, pot lasa pomii fara nicio fructa (mai ales ciresii), dar ne si pot scapa de alti daunatori ai gradinii la fel de periculosi.

Graurul este o pasare des intalnite pe teritoriul tarii noastre. Ea este o pasare migratoare, ajungand la noi la inceputul primaverii sau chiar la sfarsitul lunii februarie si plecand la sfarsitul lunii noiembrie. Acestia nu au o zona preferata, fiind foarte usor adaptabili. Cu toate acestea, cel mai des ne vom intalni cu aceasta pasare in apropierea padurilor sau palcurilor de copaci din zonele joase, in apropierea apelor si chiar in oras.

Un graur este o pasare omnivora, se hraneste cu fructe, seminte din pamant si numeroase insecte. Au un apetit deosebit, fiind niste pasari lacome ce pot distruge o livada intreaga.

Penajul unui graur este predominant negru, avand cateva pene de culori verzi-violete. Graurul isi schimba des penajul, in functie de anotimp. Lungimea corpului lor este de aproximativ 20 cm, iar greutatea corpului nu depaseste 100g.oua graure

Masculul este cel ce contruieste cuibul in care femela va depune ouale. Ei nu sunt niste mesteri, preferand sa fure cuibul altor pasari. Femela depune pana la 6 oua, lucioase si albastrui, urmand ca pentru doua saptamani amandoi sa cloceasca ouale.

In general, graurii sunt pasari solitare, dar spre sfarsitul verii se strang in stoluri numeroase pentru a cauta adapost si hrana.

Cantecul unui graur este un aspect foarte interesant. Masculul incearca sa impresioneze femela printr-un cantec, acest cantesc este o suita de fluieraturi si triluri scurte. El este un expert in reproducerea sunetelor din mediul inconjurator, putand imita pana si sunetul unei locomotive.

Un graur poate avea 2-3 generatii de pui pe an, acest lucru variaza in functie de hrana pe care o au la dispozitie. Speranta de viata a unui graur poate ajunge la 21 de ani.
Prevenire si Combatere

Masurile de combatere trebuie sustinute si de cele de prevenire. Pentru a fi sigur ca problemele cu graurii nu vor continua si nu vor reprezenta o problema pentru o perioada foarte indelungata trebuie sa asiguri gradinii tale toata protectia necesara inainte ca culturile sa fie coapte.

Orice masura de combatere impotriva graurilor va fi una de durata. Va recomandam sa apelati la specialisti, pentru a scapa de acesti daunatori in cel mai scurt timp.stol de grauri

Unele dintre cele mai eficiente metode de prevenire a graurilor sunt: plasele de protectie, aparatele cu ultrasunete, si sperietorile.

Plasele de protectie reprezinta cea mai scumpa metoda de prevenire, dar este si foarte eficienta. Sperietoarile sunt si ele foarte eficiente si de foarte multe feluri, exista sperietori clasice, foi de aluminiu si zmeie. Aparatele cu ultrasunete acopera arii destul de intinse, iar singura sansa a graurelui sa scapa de suntele neplacute este sa se indeparteze suficient de mult. Cu timpul acestia invata sa nu se mai intoarca."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Florin_Dan

Pe mine ma necajesc de 3 ani la floarea soarelui. Se pune un stol pe floare si fac curat, in special dimineata si seara.

stefan1

#3
  Am scapat cel putin pe moment de grauri.  :razz:  Cum am presupus, erau in migratie si au stat la noi doar cateva zile. Nu e insa exclus sa mai vina si alte stoluri, ca migratia lor dureaza mult. Din ce am citit, in special graurii tineri formeaza devreme stoluri si pornesc inca din iulie-august, incet, spre sud, in directia zonelor de iernat, in jurul Marii Mediterane. Migratia continua pana in noiembrie, cu un maxim pentru jumatatea lui octombrie (depinde de latitudinea la care ne aflam).

  Graurii se aseamana mult cu mierlele, dar sunt si multe lucruri care ii deosebesc de acestea. Graurii sunt putin mai mici decat mierlele: masculii au o greutate medie de 84 g iar femelele 79, in timp ce mierlele au o greutate medie de cca 100 g. De asemenea coada la mierle este vizibil mai lunga. Exista si o diferenta de culoare, masculul de mierla fiind complet negru si cu ciocul galben, de asemenea cu un cerc galben vizibil in jurul ochilor. La grauri culoarea galbena a ciocului face parte doar din 'tinuta de imperechere', in primavara, cand si penele devin mai inchise si mai stralucitoare. In schimb la femele, in cazul mierlelor acestea difera clar fata de masculi, cu penaj mai deschis, maro in diverse nuante si ciocul doar cu nuante de galben. Caracteristic la grauri sunt si acele pete albicioase din penaj, mai putin vizibile la masculi in perioada imperecherii, dar vizibile in penajul obisnuit din restul anului la ambele sexe dar mai evident la femele. Penajul graurilor tineri se aseamana mai mult cu al femelelor, nu au penaj stralucitor.
  Despre cantecul graurilor se poate spune multe. Daca mierlele sunt considerate ca avand un cantec foarte melodios (reprodus chiar in compozitii muzicale a unor mari muzicieni), graurii sunt foarte talentati imitatori. Pot imita nu numai cantecul unor pasari din vecinatate (mai frecvent de prepelita, nagâț, sau a unor pasari de prada ca uliul), dar si latratul unui caine sau chiar zgomote tehnice cum ar fi masina de tuns iarba sau, mai nou, tonuri de apel de la telefoanele mobile. De asemenea reproduc usor, fidel si puternic diferite fluieraturi. Din pacate nu au tinere de minte...  Dar graurii au si cantecul lor propriu pe care il canta tot timpul anului, dar mai cu seama masculii in timpul perioadei de imperechere. Mai emit si sunete de avertisment diferit fata de pradatorii din aer sau cei de la sol.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)