Ce parere aveti de acest model de transvazare?

Creat de marian sima, Iunie 08, 2013, 09:07:19 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Salutari ,ieri am transvazat si eu niste larve insa cred ca au facut insolotie de la cat am tinut rama cu larve la soare,cea ce se prezinta in filmuletul de mai jos pare mai usor, Dan Margarit spunea intr-un filmulet despre transvazarea cu pensula,vedem apicultorul foloseste o pensula tunsa si are lasate citeva fire.
Nu era mai bine daca nu muta larvele in tavita?
Si asa larvele erau ridicate la suprafata ramei ,ce concentratie o avea acel sirop?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=K4b-n7tEp4E#!

marian sima

daniel.arad

Dupa cate am mai discutat si cu altii, am constatat abordari diferite atat in privinta transvazarii cat si a metodelor folosite.
Eu ma consider incepator si constat ca e mare diferenta intre familii cum trateaza larvele luate deja in crestere.
Unul mi le creste frumos curat, altul a inceput sa construiasca pe ele fagurasi.
Intrebare ^:)^  La cate zile dupa ce botca este capacita se poate pune bigudiul ca sa nu o strice ???[/size]

Kiwi Bee

Marian, sa mai discutat aici pe forum despre aceasta metoda..... dar nu prea mult. Eu zic ca trebuie incercat ca sa te convingi de rezultat.

marian sima

La transvazat sant bota,eu aveam alte modalitati de obtinere a botcilor si totusi transvazatul e un lucru de luat in seama pentru un apicultor.
Dar acum sant o mie de pareri,unii spun ca cele mai bune matci ies cand se transvazeaza oua si nu larve,dar musai sa aplici botcile insamantate unui stup in roire,dar nu ies matcile de roire?

Altii spun de dubla transvazare dar si aici unii spun ca nu este nevoie de doua mutari.

Aceasta modelitate i-mi parea mai usoara ,pur si simplu m-am chinuit sa iau acele larve minuscule de pe fundul celulei,asa de la suprafata siropului pare mai usor.

Cine are degete de pianist poate lucreaza mai usor . :)

Obombo

Citat din: marian sima din Iunie 09, 2013, 12:45:39 PM
... musai sa aplici botcile insamantate unui stup in roire,dar nu ies matcile de roire?
Tendinta la roire se transmite ereditar, nu e o boala ca sa se transmita prin contact.

marian sima

Daca nu las stupul sa roiasca si i-l determin sa schimbe linistit matca,atunci tendinta se mai transmite ereditar sau nu?
Ereditar sau nu matcile care au peste 2 ani si indeplinesc conditiile de roire (populatie ful si miere multa) roiesc.
Eu m-am gandit ca matcile mostenesc ceva din mediul in care au crescut si s-au dezvoltat.

kamy

CHiar si familia roitoare prin transvazare pierde oleaca din instinctul de roire,mariene io zic sa dai cu transvazatu,daca nu ai o scula buna iti fac io una din ac de dantela!

Obombo

Citat din: cheregi ioan din Iunie 22, 2013, 11:33:10 PM
CHiar si familia roitoare prin transvazare pierde oleaca din instinctul de roire...
Poti sa explici mai bine conceptul asta? Pentru mine, faptul ca genetica se poate manipula prin transvazare este absolut nou si sunt foarte curios.

Kov iulian

Citat din: daniel.arad din Iunie 08, 2013, 10:22:14 PM
Intrebare ^:)^  La cate zile dupa ce botca este capacita se poate pune bigudiul ca sa nu o strice ???[/size]

Va referiti care e semnul dupa care isi poate da seama apicultorul ca va iesii matca din botca ?

Pai e foarte simplu, la inceput veti vedea ca una doua albine se plimba pe langa acea botca, cand mai sunt 1-2-3 zile pana matca va ecolziona veti vedea ca foarte multe albine sunt pe botca,o simt ca e vie acolo si misca o incalesc sau ii aud cantecul si sunt curioase .

kamy

ObOmbonelo hai s-o loam mai babeste,ioti sui in pom ce matca vrei tu!daca àre spatiu si varsta buna aceeasi matca poti s-o tii in lada,in perioada roitului matcile rezultate din botci de roire sqnt mai nebune decat cele din transvazare de la aceeasi familie odata iesita din friguri.la transvazare incerci sa induci starea de friguri oleaca mai artificial si oricat ai vrea nu poti ajuge la performantele roirii,in plus nu e nevoie sa faci pe nestiutorul sa ma tragi de limba ca o scot io de-un cot!
P.s. o matca transvazata pe garantie nu roieste in primul an!!!!!!!