Loca europeana

Creat de tassevasi, Decembrie 20, 2012, 03:10:54 PM

« precedentul - următorul »

stefan1


  Uite detalii despre aceasta retea de laboratoare, aici am ales in italiana, dar se pot alege mai multe limbi:

  "Laboklin, un laboratorio di analisi per i Medici Veterinari. Un clic e potete trovare tutte le informazioni più importanti, di cui avete bisogno per la vostra clinica.  Qui potete esaminare in ogni dettaglio i settori di nostra competenza (microbiologia, ematologia, sierologia, allergia, patologia, biologia molecolare e igiene), prenotare gratuitamente il materiale per le vostre spedizioni, controllare lo stato di elaborazione dei vostri campioni (possibile solo dopo esservi registrati), utilizzare il nostro archivio di informazioni e molto altro. " 

  http://v17.laboklin.com/?lang=it
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Citat din: CATALIN_CJ din Noiembrie 02, 2018, 09:22:01 PMO sa fierb ramele intro solutie de soda 5% cred ca este sufivint ca sa la sterilizez .
Scuze, in răspuns m-am concentrat pe ceară, cu toate că întrebarea era despre rame. Asta din cauză că din punctul meu de vedere recuperarea ramelor este antieconomică, deoarece munca necesară și timpul pierdut depășesc cu mult valoarea unei rame vechi. Ceara în schimb se poate recupera fără probleme și fără costuri suplimentare.

Obombo

Citat din: stefan1 din Noiembrie 03, 2018, 05:44:38 AMLa loca europeana lucrurile sunt controversate.
Au fost controversate pentru o bună perioadă de timp, deoarece Melissococcus plutonius era dificil de cultivat în labotator și nu se înțelegea care era agentul patogen, celelalte bacterii nefiind mereu prezente, dar situația e lămurită de mult.
Cât despre diagnostic, soluția cea mai bună e cea mai rapidă, adică, în cazul în care nu ai un laborator de analize în apropiere, un kit pentru diagnostic în câmp, care este și prima metodă folosită de laboratoare, înainte de cultură care necesită de timp.
Definiția de "benignă" dată acești boli, care se regăsește și în unele cărți de apicultură, o consider periculoasă pentru cine nu are experiență directă, pentru că poate împinge a nu-i da importanță și rezultatul poate fi o stupină infectată 100%.

stefan1

Citat din: Obombo din Noiembrie 03, 2018, 01:10:10 PM
...
Definiția de "benignă" dată acești boli, care se regăsește și în unele cărți de apicultură, o consider periculoasă pentru cine nu are experiență directă, pentru că poate împinge a nu-i da importanță și rezultatul poate fi o stupină infectată 100%.

  Si eu zic ca denumirea nemteasca de "Gutartige Faulbrut" (puiet putred benign) nu e chiar potrivita, ca boala poate fi periculoasa. De fapt nemtii, educati cu limitarea la maxim a risipei, recomanda ca si in cazul locei americane sa se recupereze familia si echipamentul si doar fagurii foarte afectati sa fie arsi, sustinand ca acum exista metode de tratament si de dezinfectare, fata de perioadele anterioare cand se recomanda arderea.
  Tot nemtii zic ca pentru loca europeana nu exista nici un tratament medicamentos.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Păi ori există metodă de tratament,ori nu există,altfel uite alba uite neagra.
Eu ne am avut ocazia de a mă confrunta cu acest tip de boală,cu toate că acum 2 ani auzisem la stupinele de aici, din jur,că ar fi infestare.
Însă aș tratao dacã ar fi  aproape la fel ca loca americană,fagurii arși, inventarul dezinfectat drastic,iar familiile dacã sunt puține ,gazate,eliminate.
Altfel,unificate,înfometate și apoi tratament .

corneliuhrom

de acord cu d l nyc74   :yes: ,multumim pt expuneri d lui stefan1  :thanks:.

Obombo

Citat din: NYK74 din Noiembrie 04, 2018, 01:10:38 PM
Păi ori există metodă de tratament,ori nu există,altfel uite alba uite neagra.
Nu exista tratament din doua motive: unu, folosirea antibioticelor in apicultura e interzisa in Europa si chiar pe buna dreptate inacest caz pentru ca, doi, antibioticul folosit are doar efect bacteriostatic, deci recidiva este sigura (apare in peste 30% din cazuri).
Singura solutie, dupa parerea mea, este scuturartul albinelor si inlocuirea materialului contaminat. Eventual, in doua etape: in prima faza se scutura albinele in stuplul lor, eliminand toate ramele, iar dupa cel putin trei zile se scutura din nou intr-un stup nou/dezinfectat, pe rame cu faguri artificiali, moment incare se pot hrani. Ceara se topeste, ramele se ard (se pot recupera, dar nu este convenabil), mierea se poate folosi dar trebuie eliminat riscul ca albinele sa ajunga la ea, stupul se dezinfecteaza (razuire, ardere, razuire, dezinfectare cu hipoclorit de sodiu/soda caustica/acid peracetic, clatire). In ce priveste restul materialului, dalta se poate dezinfecta cu flacara, dar eu prefer sa le spal cat mai des cu spalatorul de sarma, folosesc manusi in nitril si aplic banda adeziva de hartie pe foale la afumator, pe care o schimb cand trec de la o stupina la alta.

stefan1

#37
 @Obombo se vede ca are cunostinte in domeniu. Trebuie insa sa facem deosebirea intre tarile in care loca europeana este mai putin intalnita si in forme usoare (si intre acestea este si Germania) si tari ca Elvetia si Anglia, care trateaza loca europeana aproape la fel de strict ca cea americana.
  Ca metode de combatere, nemtii recomanda asanumita roire artificiala (ca si in cazul locii americane, la ei). Adica, cum a spus @Obombo, toate albinele din familia bolnava se scutura in alta incinta, se infometeaza o perioada, deoarece sporii de loca americana si capsulele locii europene se gasesc si in rezervele de miere si in gusa si intestinul albinelor. Dupa aceasta faza, albinele se instaleaza in lazi dezinfectate, pe faguri artificiali si se pot hrani.
  In cazuri mai usoare nemtii recomanda doar o pauza in puiet, prin schimbarea matcii. Aceasta pauza permite albinelor sa igienizeze cuibul si sa invinga boala.
  O abordare interesanta este cea de a da familiilor afectate faguri cu puiet necapacit. S-a observat ca puietul afectat de loca europeana are un stadiu in care consuma mai multa hrana decat ar fi normal. Unele albine observa aceasta anomalie si elimina acele larve. Daca se suplimenteaza puietul necapacit, apare un deficit de hrana si albinele recurg mai repede la eliminarea larvelor bolnave.
  Se mai recomanda sa se dea albinelor o hrana iritanta, care sa le oblige la o mai mare curatire a fagurilor.
O alta grija este sa evitam perioadele fara cules sau sa le inlocuim cu hraniri, deoarece in lipsa de cules activitatea igienica din stup se reduce (pentru a economisi resurse) si atunci boala evolueaza.

  Se spune ca sunt situatii cand boala treneaza ani de zile, ajungandu-se la un echilibru intre celulele de puiet care contracteaza boala si activitatea de curatire a albinelor, care evita extinderea bolii.

  Parerea mea este ca totusi sa fim precauti, ca si loca europeana poate sa fie destul de periculoasa in special in ce priveste randamentul familiilor afectate (care aduna mult mai putina miere) si are si potential de raspandire in special prin faguri schimbati intre familii, prin furtisag sau prin echipamentele apicole, de la lazi la dalti, manusi, furculite sau centrifuga.
  O caracteristica a bolii este ca larvelor afectate care nu mor, in stadiu de pupa li se deschide intestinul mediu (care la pupele sanatoase nu se intampla), astfel ca aceste pupe elimina fecale   formand asazisul 'lac negru' pe fundul celulelor, un strat de reziduuri care contin foarte multi germeni ai bolii, care ajung in hrana cu care se hranesc viitorii pui, perpetuind ani de zile boala. Diferenta fata de loca americana este ca rezistenta germenilor locii europene este mai mica decat a sporilor de loca americana, iar larvele moarte cat si acel 'lac negru' pot fi eliminate mult mai usor de catre albine si de aceea de multe ori, mai cu seama daca avem culesuri bune care maresc si instinctul igienc al albinelor, boala sa poata sa se stinga singura. Dar aceasta numai daca inainte boala nu era prea extinsa si familia este puternica. Sa nu se uita ca infestarea cu Varroa duce la scaderea rezistentei familiei fata de orice boala. De asemenea uneori loca europeana se poate suprapune si cu loca americana, incat larvele care nu au fost atacate de loca europeana si au fost capacite, pot muri de loca americana (dar si acestea au fost contaminate tot in primele doua zile de existenta a larvelor, cand imuntatea acestora este scazuta). Cum am mai spus, loca europeana poate si ea duce la moartea puietului si in stadiu de puiet capacit, dar aspectul pupelor moarte de loca europeana este diferit de cel al pupelor moarte de loca americana.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)