Loca europeana

Creat de tassevasi, Decembrie 20, 2012, 03:10:54 PM

« precedentul - următorul »

cornelioandanciu

Problema este ca multi nu isi dau seama ca au loca europeana in stupina, si merg in pastoral in alte zone, unde contamineaza stupii sanatosi ai unor apicultori nevinovati ! De bun simt este sa nu se duca stupii bolnavi in pastoral.
   Anul asta am auzit multa lume ca are loca europeana in stupina . Cauza poate sa fie ca au folosit  tot felul de turte cu miere, pe care apicultorii le-au cumparat din comert pentru a-si ajuta albinele sa treaca  iarna. Cine verifica mierea ? Banul sa iasa ! Si uite asa, se distrug stupii in care s-au  investit atatia bani si efort !
Va salut.


cornelioandanciu

Ieri am fost la o stupina sa cumpar niste stupi. Mi s-a spus ca stupii au fost tratati in primavara cu antibiotice. acesta a fost deja primul mare semn de intrebare. Cand m-am uitat in stupi, de fapt niste roiuri de acest an, puietul inca era pestrit, si am vazut capacele perforate, putine, dar erau, precum si , la o rama, capacele bombate in interior.Apoi , la unul dintre roiuri, existau botci de schimbare linistita, mi se spusese ca matcile erau din acel an.
  Nu am vazut larve ingalbenite, dar daca ma uitam atent la larve, se vedea o culoare putin negricioasa pe partea exterioara a acestora. Posibil puiet racit, deoarece roiurilor li se dadusera rame la maxim insa am preferat sa nu risc  . Nu am vazut pastura in acele roiuri. Asadar, m-am lasat pagubas.
Va salut.

Vasile Junior

stie cineva unde se pot face teste de loca europeana si americana si cat costa ele?

CATALIN_CJ

#19
Am Loca Europeana in stupina comfirmata de DSV si de laboratorul din Bucuresti miau zis si ce specie si genom de bacterie am. Am incendiat ramele din 12 stupi cu miere si albina cu tot dupa ce leam gazat noaptea cu Sulf. Acuma ce antibiotic sa dau , in ce proporti ,prin ce metoda si cit timp ca sa nu ramina reziduri in miere si sa aiba efect cit mai bun ?
Va rog un raspuns de la un Stan Patitul si cit mai clar daca sunteti amabili.

bucovineanu

De obicei familiile afectate de loca europeana isi revin fara a fi nevoie de tratament cu antibiotice. E suficient sa se restranga cuiburile si sa se pastreze igiena in stupi prin schimbarea a cat mai multi faguri vechi si inlocuirea lor cu faguri noi. Dar mare atentie, de multe ori nu i se da importanta cuvenita si se poate sa apara loca americana.
Pentru tratarea acesteia din urma se da 1 gram de oxitetraciclina in sirop. E bine ca doza respectiva sa fie impartita in trei si sa fie data la intervale de 7 zile.

CATALIN_CJ

Si cum ar fi bine sa administrez siropul in hranitor sau sa stropesc faguri cu puiet ? pe cei cu miere nu as da. Am sanse sa provoc furtisag daca stropesc faguri cu sirop la ora asta ?

bucovineanu

Acum furtisagul se declanseaza foarte usor si nu este indicata pulverizarea siropului pe rame. Operatiunea ar dura mult si pericolul de a declansa furttisagul e mare.
O precizare refertoare la postarea anterioara: se foloseste un gram de medicament pentru fiecare familie.

CATALIN_CJ

O intrebare daca mai sinteti amabili . In topitoru de ceara cu aburi pot ajunge doar la 100 grade celsius ,am dat o gaura si am bagat un termometru de bucatarie. Acuma intrebarea de 100 puncte ,,, Sint suficiente 100 de grade ca sa sterilizez ramele cind topesc faguri ca sa omoare spori de loca europeana si sa pot refolosi ramele ?

stefan1


  Nu am gasit date precise. Unii spun ca la 100oCsporii ar muri in apa, de asemenea la 120oCmor sporii din ceara, daca aceste temperaturi se mentin 30 minute. Chiar la solutie de soda caustica 5% sporii se zice ca rezista 30 minute. Cat priveste ramele (latii), la acestia cred ca se poate renunta. Daca nu, o parlire cu simtul raspunderii cred ca elimina marea majoritate a sporilor de orice boala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Nu se poate vorbi de distrugerea sporilor in cazul locii europene, deoarece Melissococcus plutonius nu este sporogen.
Cu toate ca loca europeana, din cate stiu eu, nu se transmite prin ceara, sterilizarea acesteia, chiar daca provine de la familii sanatoase, este o buna practica. Sterilizarea se face mentinand ceara la 125°C timp de jumatate de ora, conditii suficiente pentru a distruge spori de Paenibacillus larvae... chiar daca nu sunt, asa, ca sa poti dormi linistit noaptea :)

stefan1

Citat din: Obombo din Noiembrie 01, 2018, 07:41:13 PM
Nu se poate vorbi de distrugerea sporilor in cazul locii europene, deoarece Melissococcus plutonius nu este sporogen.
Cu toate ca loca europeana, din cate stiu eu, nu se transmite prin ceara, sterilizarea acesteia, chiar daca provine de la familii sanatoase, este o buna practica. Sterilizarea se face mentinand ceara la 125°C timp de jumatate de ora, conditii suficiente pentru a distruge spori de Paenibacillus larvae... chiar daca nu sunt, asa, ca sa poti dormi linistit noaptea :)

  Intr-adevar Melissococcus plutonius nu face spori ci un fel de capsule mai putin rezistente decat sporii de loca americana (care sa stie ca isi pastreaza capacitatile de imbolnavire si dupa 40-50 de ani). Sa nu uitam insa ca loca europeana este produsa de mult mai multi agenti patogeni fiecare cu propria rezistenta. De aceea este o mare varietate de manifestari ale bolii, majoritatea larvelor moarte nu miros, iar care miros pot avea diferite mirosuri. De asemenea desi se stie ca in general ataca puietul necapacit si larva moare inainte de capacire, se poate insa ca larvele sa moara si dupa capacire sau chiar sa iasa din ele albine, dar semnificativ mai mici si putin viabile. Poate si din cauza acestor multi agenti care produc loca europeana, manifestarile ei sunt diferite in diferite tari: de ex in Austria este rara, in timp ce in Elvetia este o problema de asemenea si in Anglia.
  Ca un lucru curios, in Germania, la Universitatea din Göttingen este un cercetator pasionat, Marvin Djukic, care face mereu apel stuparilor care cred ca au loca europeana sa il contacteze. El vine personal la stupina si recolteaza probe pe care le analizeaza complex fara a pretinde vreo plata. Cu toate astea nu prea are ce cerceta, ca loca europeana este foarte rara in Germania, spre deosebire de loca americana.
  Iar un lucru care arata grija pentru sanatatea albinelor, in Germania, de la stupii cu probleme -in afra de fagurii puternic afectati care se ard - se topeste separat ceara. Asanumita "Seuchenwachs" (ceara de epidemie) se sterilizeaza cu si mai mare grija, ca sa se elimine orice agent patogen.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Ștefan, loca europeană are un singur agent patogen, chiar dacă mai sunt și alte bacterii associate, dar acestea pot fi responsabile de simptomele diferite, nu de boala în sine. Psenibacillus alvei, de exemplu se poate găsi și în cazul locii americane, dar și aici e vorba de o infecție secundară.
Oricum, nu asta e important din ce am scris ci faptul că ceara pentru faguri ar trebui sterilizată în orice caz, chiar dacă provine de la familii (aparent) sănătoase. Topitorul de ceară, de orice tip, nu poate asigura condițiile minime necesare sterilizării.

CATALIN_CJ

Multumesc pentru raspunsuri , O sa fierb ramele intro solutie de soda 5% cred ca este sufivint ca sa la sterilizez . Credeam ca am vreo sansa sa distrug spori de loca europeana dor la 100* in topitoru cu aburi sa le fierb ulterior dor cu apa curata ca sa le curat de resturi de ceara si propolis. Daca reuseam eram scutit de clatitul ulterior fierberi cu soda.

stefan1

Citat din: Obombo din Noiembrie 02, 2018, 03:47:11 PM
Ștefan, loca europeană are un singur agent patogen, chiar dacă mai sunt și alte bacterii associate, dar acestea pot fi responsabile de simptomele diferite, nu de boala în sine. Psenibacillus alvei, de exemplu se poate găsi și în cazul locii americane, dar și aici e vorba de o infecție secundară.
Oricum, nu asta e important din ce am scris ci faptul că ceara pentru faguri ar trebui sterilizată în orice caz, chiar dacă provine de la familii (aparent) sănătoase. Topitorul de ceară, de orice tip, nu poate asigura condițiile minime necesare sterilizării.

  La loca europeana lucrurile sunt controversate. Dau aici ce spune un laborator clinic de prestigiu "LABORKLIN" cu filiale in majoritatea tarilor europene (dar si in China) si care functioneaza ca ajutor pentru medicii veterinari, facand analize si punand diagnostice pentru orice boala animala. Din pacate nu are filiale si in Romania.

  "Europäische Faulbrut (EFB)
Die EFB wird auch als Gutartige Faulbrut oder Sauerbrut bezeichnet. Im Gegensatz zur AFB sind mehrere Bakterienspezies an der Infektion beteiligt. Neben dem Leiterreger Melissococcus pluton kommen auch Streptococcus faecalis, Paenibacillus alvei und Achromobacter eurydice vor. Im Unterschied zur AFB sterben die Maden bereits im Rundmadenstadium ab und sind sowohl in offenen als auch in verdeckelten Zellen zu finden. Vor der Verdeckelung zeigen sich schlaffe, seitlich verdrehte Maden, deren Körpersegmentierung kaum sichtbar ist. Die abgestorbene Made wird später zu einer breiigen, dunkelbraunen Masse, die nicht fadenziehend, sondern eher bröckelig oder körnig ist und große Mengen an Bakterien enthält. Der eingetrocknete Schorf ist, nicht wie bei der AFB festsitzend, sondern liegt locker am Zellboden. Der Geruch ist säuerlich (Streptococcus faecalis) oder erinnert an Fußschweiß (Paenibacillus alvei).
In manchen europäischen Ländern, z.B.: Schweiz, Großbritannien ist die EFB ein großes Problem. In Deutschland und Österreich tritt sie nur selten auf. In der EU sind keine Medikamente zur Therapie der EFB zugelassen. In der Schweiz zählt die EFB zu den zu bekämpfenden Seuchen."

  Si un fel de traducere:

  "Loca europeana (EFB)
EFB este denumită și Loca Benigna sau Puiet-acru. Spre deosebire de AFB (loca americana), mai multe specii bacteriene sunt implicate în infecție. În plus față de liderul Melissococcus pluton apar și Streptococcus faecalis, Paenibacillus alvei și Achromobacter eurydice. Spre deosebire de AFB, puietul deja moare în stadiul de larva și poate fi găsiți atât în ​​celule deschise cât și în celule capacite. Larvele in pozitii 'cazute',l răsucite lateral, a căror segmentare a corpului este abia vizibilă (acele inele din care este format corpul devin aproape netede), apar înainte de capacire. Larva moarta se va transforma mai târziu într-o masă pastoasa, brună închisă, care nu se intinde(ca la loca americana), ci e mai degrabă friabilă sau granulară și conține cantități mari de bacterii. Larva uscata  nu este lipita ca la AFB, si se află ca un solz pe fundul celulei. Mirosul este acru (Streptococcus faecalis) sau amintește de sudoarea piciorului (Paenibacillus alvei).
În unele țări europene, cum ar fi Elveția, Marea Britanie, EFB este o mare problemă. Rareori apare în Germania și Austria. În UE, nu sunt aprobate medicamente pentru terapia EFB. În Elveția, EFB este una dintre bolile care trebuie controlate."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)