Cum sa producem prima suta de regine

Creat de D006, Noiembrie 21, 2012, 05:13:48 PM

« precedentul - următorul »

D006

morozan simion

buna
pentru domnul calin bondarul am o intrebare, cum procedezi cand treci la numerotarea matcilor din 3 sau patru cifre?

Calin Bondaru

le marchez dor pe acelea care cred ca sunt de calitate sau de la care urmaresc ceva!
e un moft, dar nu inseamna ca nu marchez si cu marcher cu vopsea!
cu marcatorul e mai usor!

desprealbine

referitor la iernarea matcilor
se poate face cu 40,50 de albine
metoda este descrisa cu mare exactitate si a fost folosita ani de a randul si de unele ferme apicole de stat

desprealbine

aceasta metoda am incercato si eu din curiozitate pt ca mie nu  mi folosesc matcile extratimpurii iar rezultatele au fost bune
pt vanzatorii de matci s ar putea sa fie folositoare

jenica67

Sa ramanem la subiect. Pentru a imperechea 100 de matci, teoretic avem nevoie de 25 de nuclee, media pe nucleu se considerea ca se pot imperechea 4 matci. In conditii cat de cat corecte, in conditiile de clima din Romania.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

morozan simion

buna
eu va admir si va respect pe toti cei care practicati acest lucru,este o arta la care daca nu pui suflet, pasiune si devotament nu prea poti sa cresti si sa imperechiezi regine. Am citit si eu cartea lui Ruttner si ma bate gandul sa incep de anul viitor, adica sa incerc si probabil ca in 2-3 ani eliminand deficientele si neregulile cu care o sa ma intalnesc probabil ca o sa ajung sa cresc si eu regine. As fi bucuros daca m-ati indruma putin cu cateva idei si recomandari din experienta voastra ,,ASA DA ASA NU,,
sa auzim de bine

desprealbine

marius_vfp

sa traiti domn profesor , vad ca stii mai multe despre matci , intrebarea initiala a fost cu ..............

primele matci in 2012

poate ne spui care a fost numarul de matci produse in propria stupina pe anul 2012
spor pe la anul ,
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

D006

Practic cand obtii doua regine pe un nucleu de imperechere este un inceput bun. cand obtii 3 e deja bine . La 4 e comert . la 5 e noroc.  Asta pentru zona de deal . La camp nu stiu ,  practic  cam tot asa este.

marius_vfp

daca stai bine si te gandesti , calculezi si meditezi ,  cand cumperi un nucleu cu tot cei trebe ,zici ca poate 50 ron e scump si nu prea vrei sa dai banii pe o asa  cutiutza , dar daca ai reusit si ai imperecheat o matca in el in anul cumpararii , practic ti-ai amortizat cheluielile , in anul urmator deja esti pe profit , asa ca , aviz incepatorilor (asa cum sunt si eu ) luati apicultura in piept, curaj  ca nu e prea grea ,dar trebuie iubire si munca multa daca vrei sa faci totul de mana ta .

eu ma multumesc daca imi ies doua(maxim 3) matci pe nucleu intr-un an , a5a deja e prea mult si sigur nu-i asa de calitativa .
spor la treburi .

marius_vfp

domnu dragos poate vreti sa ne spuneti ce face experimentul 158 , cel cu matca batrana la care ati pus cat cu alta matca peste el .

multumesc

morozan simion

buna
ma intereseaza daca cineva poate sa ma ajute cu modelul si dimensiunile la rama portbotce pentru ca vreau sa-mi construiesc singur

desprealbine

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 26, 2012, 11:08:18 PM
  Practic cand obtii doua regine pe un nucleu de imperechere este un inceput bun. cand obtii 3 e deja bine . La 4 e comert . la 5 e noroc.  Asta pentru zona de deal . La camp nu stiu ,  practic  cam tot asa este.
cum doua???
din aprilie pana in august???
numai daca vreti sa luati si ceva miere din nucleu :D

Kiwi Bee

Citat din: desprealbine din Noiembrie 30, 2012, 06:10:40 PM
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 26, 2012, 11:08:18 PM
cum doua???
din aprilie pana in august???
numai daca vreti sa luati si ceva miere din nucleu :D

Pai doar doua regine.... dar cu roi artificial bagat in iarna si scos in anul urmator pe 6 rame de puiet fiecare  :rotfl: