reteta tinctura propolis

Creat de albinasebes, Noiembrie 09, 2010, 11:17:26 PM

« precedentul - următorul »

D006

Se va topi ca orice alta bucata de ceara.

cipriene

Citat din: albinasebes din Noiembrie 09, 2010, 11:17:26 PM
care e concentratia recomandata?
cineva spunea : 2 masuri alcool 90 grade la 1 masura propolis
e bine?

chiar daca este prea concentrat, atunci cand folosesti tinctura, o poti dilua cu apa demineralizata. eu zic ca este ok asa cum faci  :wink:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

serban-cristi

Propolisul contine ceara,rasini,uleiuri eterice etc.Ceara este o componenta obligatorie a propolisului.Din propolis se extrag doua tipuri de ceara comparativ cu ceara propriu-zisa extrasa din acelasi stup: ceara A(circa17%) avand similitudini cu ceara propriu-zisa si ceara B(circa6%) net diferita, asemanatoare cu cerurile vegetale.Cele doua ceruri se pot separa pe baza solubilitatii lor diferite, in alcool fierbinte concentrat si respectiv diluat.Conditii de admisibilitate ceara circa 30%,uleiuri eterice circa15%, polen circa 5%,materii rasinoase si balsamuri 50-55%.(Manualul apicultorului 2004)

yulian

In toamna asta am strans si eu propolis cam 200 gr din care 80 gr am avut cerere de la cineva si din restul am facut tinctura. Am folosit 60gr propolis (tocat la blender -> blender propolizat  :) ) la 100ml alcool, tinut 7 zile la intuneric, scuturat o data dimineata si o data seara, iar la sfarsit l-am strecurat prin tifon. Am avut cu el rezultate extraordinare la copil (3 ani), sincer nu ma asteptam sa fie chiar asa deoarece am mai luat din comert inainte de a ma apuca de apicultura pentru mine dar nu prea a avut rezultatul scontat. I-am mai dat la un coleg inainte de sarbatori putin intr-o sticluta ca tusea de m-a innebunit si cand ne-am intors din concediu mi-a confirmat ca si la el a avut rezultate f bune.
Recomand tuturor apicultorilor care nu au facut pana acum sa se apuce si sa le dea copiilor/adultilor in cazuri de tuse/raceli!

Multa sanatate!!

pharaonu75

Pentru strecurarea tincturii de propolis eu am folosit hartie de la filtrul de cafea, avand rezultate foarte bune.

P.S. L-am lasat pe Razvan_Ti cu gatul uscat si fara filtre de cafea. =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

albinasebes

tinctura sa poate dilua cu apa demineralizata pentru a nu fi atat de tare. s-au plans unii ca e prea tare alcoolul si ii deranjeaza.
exista tinctura propolis fara alcool?
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

yulian

Citat din: pharaonu75 din Ianuarie 24, 2014, 02:52:06 PM
Pentru strecurarea tincturii de propolis eu am folosit hartie de la filtrul de cafea, avand rezultate foarte bune.
F buna ideea, nu m-am gandit! Multumesc frumos!

Pt alinasebes -> am auzit de retete, dar cred ca nu se macereaza cum trebuie. Eu ce am folosit si la copil de 3 ani a fost cu alcool peste care am turnat cativa stropi de apa ca sa-l poata da peste cap :D. Oricum se dau 5 picaturi la copii si 10 la adulti, diluat cu cateva picaturi de apa nu cred ca exista cineva sa nu poata sa-l bea.

dodo79

IMI POATE SPUNE CINEVA O RETETA CAP-COADA CUM SE FACE.am alcool de 70 grade.ptr 500 ml de alcool ce compozitie am nevoie,cum se obtine,unde se pastreaza.concentratia de propolis sa fie peste 30 %.
am citit ca ptr a nu ramane cu acel gust rau se poate inghiti impreuna cu jumatate de lingura de miere.
multumesc

yulian

Eu am pus 40gr (am scris din greseala 60 gr mai sus) la 100 ml alcool. Propolisul l-am dat plin blender (rezista si la macinat gheata) si pe urma l-am bagat intr-un borcan la intuneric intr-un dulap. Scuturat de doua ori pe zi timp de 7 zile. Strecurat prin tifon (idee mai buna de la Faraonu cu filtru de cafea -> la urmatoarea tura) si pus in sticluta cu picurator. Acum il tin la temperatura camerei. Singura diferenta daca ai alcool de 70 grade va fi taria tincturii. Concentratia de 30% inseamna procent din totalul cantintatii de alcool. Cum am pus 40gr la 100 ml alcool rezulta concentratie de 40% (cred). Mie sincer nu mi se pare rau la gust si este foarte eficient. Atentie la coloratura...face galben tot ce prinde, inclusiv lingura unde se toarna!

oroles

Cu tuica de 60 grade iese tinctura?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

TDI

Ethanol..............................Bioactive compounds1, μg/mL....................................Total content of phenolic compounds2... mg/mL
..................Caffeic acid.....Ferulic acid.....Pinocembrin.....Pinostrobin.....Chrysin................GAE.................PGE
60%............6.20 ± 0.09.....8.05 ± 0.15.....0.74 ± 0.07.........0.76 ± 0.02.....1.85 ± 0.10.....8.88 ± 0.26.....16.52 ± 0.22
70%............4.06 ± 0.10.....5.61 ± 0.11.....2.56 ± 0.09.........0.67 ± 0.02.....2.43 ± 0.09.....9.17 ± 0.26.....29.19 ± 0.68
80%............3.38 ± 0.08.....4.45 ± 0.09.....2.63 ± 0.05.........0.78 ± 0.02.....2.72 ± 0.09.....9.57 ± 0.21.....27.44 ± 0.34
96%............3.24 ± 0.08.....2.56 ± 0.10.....1.55 ± 0.04.........0.74 ± 0.03.....2.31 ± 0.11.....9.07 ± 0.61.....32.70 ± 0.57
1 HPLC-DAD-MS method.
2 Spectrophotometric method.[/size]

Concluzii: Cele mai multe preparate din propolis sunt bazate pe extracte etanolice din propolis, solventul influenţează compoziţia extractului.
O concentraţie de etanol de peste 70% asigură un grup mai mare de compuşi bioactivi, prin urmare, se poate recomanda pentru prepararea extractelor etanolice de propolis.
activitatea antioxidantă a extractelor etanolice de propolis a fost investigată folosind 2,2 - difenil - 1 - picrylhydrazyl
( DPPH ) metoda de inactivare a radicalilor liberi care a aratat o activitate relativ mare a probelor din test. Din acest motiv, preparatele produse din această materie primă naturală pot fi utilizate ca un mijloc eficient de prevenire şi ca un tratament adiţional valoros pentru bolile cauzate de radicalii liberi.
Analiza corelativă a arătat ca activitatea antioxidantă a extractelor de propolis are cea mai mare legătură cu conţinutul compuşilor individuali - acizii ferulic şi cafeic - în condiţiile de test influenţate de solvent. Rezultatele confirmă faptul că acidul fenolic poate fi folosit ca marker pentru standardizarea propolisului brut şi a preparatelor obţinute.
Sursa:The influence of solvent on the quantity and antioxidant activity of ethanolic extracts of Lithuanian propolis[/i];  http://www.lmaleidykla.lt/publ/0235-7216/2010/2-4/118-122.pdf
Localizarea geografică: Chemija, Lituania Data: 2010

.................Total fenoli...........Total flavonoide
Propolis (96%) 2180.45 (RSD 3.9%) 415.03 (RSD 4.3%)
Propolis (70%) 2312.44 (RSD 3.8%) 494.23 (RSD 4.2%)
Este interesant de observat ca activitatea antioxidanta din extractul de propolis cu etanol 70% a fost mai mare comparat cu etanolul la 96%. Aceasta scadere in activitatea antioxidantilor se poate datora solubilitatii anumitor compusi antioxidanti cu un potential de mai buna solubilitate in apa.
Sursa: Comparative evaluation of the polyphenol composition and antioxidant capacity of propolis and Echinacea purpurea
Silviya S. Georgieva, Valentina L. Christova-Bagdassarian, Maria S. Atanassova, Institute of Chemical Engineering, Bulgarian Academy of Sciences; National Center of Public Health and Analysis, Department "Food Contact Materials";
Metallotechnica Ltd.; Sofia, Bulgaria[/i]
Localizarea geografică: Sofia, Bulgaria Data: 28 mai 2013

Premise: Concentraţiile de etanol(alcool) folosite au fost de: 20, 40, 60, 70, 80 şi 96%.
Cantitatea de compuşi fenolic a fost analizata după: 0.5, 1, 2, 3, 4, 6, 9 şi 12 luni
Capacitatea antioxidantă a fost determinata dupa 12 luni.
Cele mai mari cantitati de compusi fenolici au fost obtinuti cu etanol cu concentratii cuprinse intre 70% - 80%.
Cea mai mare cantitate de compusi fenolici au fost obtinuti in 2 luni.
La extractia antioxidantilor folosirea etanolului intre 40%-95% a avut aceleasi concentratii.
Aceste rezultate indica ca timpul optim de maceratie pentru propolisul finlandez este de nu mai mult de 2 luni.
Cu o perioada de macerare mai scurta valabilitatea produsului poate fi crescuta.
[/b]
Sursa: http://www.uef.fi/documents/1758618/2108394/posterisalonen041113.pdf/8ef5cab8-f34a-4b13-a029-516bdd3a9cc9
Localizarea geografică: Finlanda Data: 2012

Concentratiile mai mari de 10% conform Trucheva at al. (2007) sunt inutile, ducand doar la pierderi de solvent si energie.

Cantitati semnificative de flavonoide si de acid caffeic au fost detectate in extractele de propolis romanesc, folosind in special etanol concentrat ca solvent.
Extractele din propolis obtinute la temperaturi scayute pentru mai mult timp au concentratii mai mari de flavonoide comparate cu cele obtinute la temperaturi ridicate intr+o perioada mai scurta de timp.
Cele mai bune rezultate in evaluarea activitatii antioxidante au fost obtinute in cazul etanolului de 60% comparativ cu cel la 96%.
Sursa: http://www.chemicalbulletin.ro/admin/articole/14305art_13%2856-60%29.pdf
Localizarea geografică: Romania, Timisoara Data: 2008


Daca ne gândim la tinctura de propolis vorbim de mai multe concentrații, bazate pe o unitate de măsură. Având in vedere ca 1 l de apa(aprox 1 kg) nu are aceeași masă ca 1 l de alcool etilic (etanol) de 96% (aprox 800 gr). Presupunând ca turnăm alcool pur(95.6 %) peste un organism unicelular, alcoolul va penetra peretele celulei al organismului din toate direcţiile, coagulând proteina imediat în spatele peretelui celular, bariera de proteină coagulată va împiedica alcoolul de a penetra celula mai departe, şi coagularea va înceta. În acel moment celula va intra în conservare dar nu va muri. În condiţii favorabile celula va reîncepe să funcţioneze. Dacă alcool cu o concentraţie de 70 de grade este turnat pe un organism unicelular, atunci alcoolul diluat va coagula de asemenea proteina, dar cu o rată mai mică, în aşa fel încât va penetra total celula înainte ca coagularea proteinei să-i poată bloca efectul, în acel moment celula este coagulată iar organismul moare.

TDI

M-a stârnit un coleg pe celalalt forum si am petrecut o zi folosind Google si traducând. Eu personal folosesc in continuare alcoolul pur, 240 - 300 grame la 1litru - dar am in vedere rezultatele studiilor prezentate mai sus.

stefan1

  Interesante materialele prezentate!
Citat din: TDI din Iulie 22, 2014, 07:36:06 PM
...
Daca ne gândim la tinctura de propolis vorbim de mai multe concentrații, bazate pe o unitate de măsură. Având in vedere ca 1 l de apa(aprox 1 kg) nu are aceeași masă ca 1 l de alcool etilic (etanol) de 96% (aprox 800 gr). Presupunând ca turnăm alcool pur(95.6 %) peste un organism unicelular, alcoolul va penetra peretele celulei al organismului din toate direcţiile, coagulând proteina imediat în spatele peretelui celular, bariera de proteină coagulată va împiedica alcoolul de a penetra celula mai departe, şi coagularea va înceta. În acel moment celula va intra în conservare dar nu va muri. În condiţii favorabile celula va reîncepe să funcţioneze. Dacă alcool cu o concentraţie de 70 de grade este turnat pe un organism unicelular, atunci alcoolul diluat va coagula de asemenea proteina, dar cu o rată mai mică, în aşa fel încât va penetra total celula înainte ca coagularea proteinei să-i poată bloca efectul, în acel moment celula este coagulată iar organismul moare.

  Sunt doar partial de acord cu aceste observatii. Pentru uz extern ar fi valabil, dar intern, tinctura se dilueaza cu saliva sau sucurile gastrice care contin si apa si deci nu se mai poate vorbi despre concentratia initiala. Pe de alta parte diluarea poate duce la precipitarea unei parti de propolis din tinctura.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)