productia de matci, intre eficienta si ineficienta economica.

Creat de valter, Octombrie 11, 2010, 05:45:26 PM

« precedentul - următorul »

maximus



   este o situatie asemanatoare cu sarcina(graviditatea) .

  din momentul in care se imperecheaza, in corpul matcii se produc o serie de schimbari menite sa sustina transformarea si multiplicarea materialului genetic pentru producerea de oua. in acest sens hrana este primordiala- respectivul laptisor. cu cat numarul de albine care ii ofera este mai mare( in sensul ca se improspateaza mereu avand timp sa-si refaca rezervele in mod optim), cu atat calitatea este mai buna.aici e ideea, de aceea hranirea dupa imperechere e cea mai importanta etapa pentru o regina buna.

  pentru ca matca are nevoie de hrana calitativa, nu cantitativa.calitatea o sigura rotatia albinelor.

  de modul cum a fost hranita in aceasta perioada depinde absolut totul, inclusiv productia de miere a coloniei respective.

janese

dupa cum se scrie mai sus...pare ca s-au facut cercetari intense si indelungate!....concret...care este numarul minim de albine in nucleu pentru a ieshi o matca imperecheata ,bine hranita????


dupa ce am vazut eu...cam 1000-1200 albine(asta ca sa previn sa ma intrebatzi pe mine) :hi: :rotfl:

Guist Ioan

#47
Citat din: maximus din Noiembrie 27, 2010, 10:02:22 PM


  .

  de modul cum a fost hranita in aceasta perioada depinde absolut totul, inclusiv productia de miere a coloniei respective.
Nu incerc sa te contrazic.
Scriu doar ca am avut sute (poate mi) de matci eclozate,imperecheiate,recoltate de pe capacit  in nuclei cu un pumn de albina .Si care au "adunat" marfa cu butoiul de 200L./ an.
Ca or fi mai bune si mai reusite cele inconjurate de ...o familie, nu contest.Personal fac treaba buna cu cele "vitregite" de absolut orice "confort."
Asa ca mai bine aloc un pumn de albina fiecarei matci decat 3 rame 1/1.Cele 3 rame pot face treaba buna la cules in campanie.Aritmetica e simpla.

Sucesuri
Sanatate

valter

#48
Desi off topic...nu ma pot abtine.
@''Si care au "adunat" marfa cu butoiul de 200L./ an.''


Bineinteles ca marfa era din apiinvert.


Pentru a nu crede careva ca intre timp m-am sucit in gandire fata de momentul cand am dat mana cu Guis in ''zona verde''.
Cu siguranta am putea obtine cu 100 grame de miere mai multa cu matcile obtinute in nucleele precizate de mine in conditiile de exploatare a familiilor de productie din curtea colegului Guist.
Eu incerc pentru moment sa fiu contra curentului ''hrana ca la porci'' in relatia cu insectele mele.

Daca se simte cineva jignit, eu i-mi cer scuze.

De o bucata de vreme incoace ma paste un gand criminal. Sa hranesc o familie cu o matca obtinuta din ultima serie(august 2010) cu cat poate hali si sa compar comportarea acestei familii(implicit a matcii) cu celelalte 70 de surioare.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

valter

@ apicultor1''NU TREBUIE UN NUCLEU DE IMPERECHERE PE 10 RAME pentru a asigura imperecherea unei matci''.

Intamplator am privit cu mare atentie lucrarile facute de un francez in scopul obtinerii de matci.Pascal Thiry foloseste in medie cinci la zece rame de miniplus. Asta ar echivala cu trei la cinci rame 470/230.
Pascal nu este un nimeni in productia de matci.
Eu cum sunt doar un practician i-mi rezerv confortul de a nu gandi precum un cercetator, insa i-mi pot impune un anumit stadard de calitate al produselor pe care le manipulez.

Pentru ceia ce fac eu 1000 de albine m-ar duce la faliment.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

gheco

Matci se obtin si din botci de roire si din botci de salvare si din botci crescute in familie puternica in prezenta matcii.
Matci imperecheate se obtin si in nuclee cu 1000 albine si in nuclee pe 3 rame 1/1.
Proprietatea comuna: matci imperecheate. Diferenta: calitatea.
Chiar daca se supara unii care vand matci imperecheate eu prefer matcile carora li s-au oferit toate conditiile posibile de crestere si care si-au dovedit ponta pe cel putin una di cele 3 rame din nucleu.
Este mai scump, dar se recupereaza cheltuielile in cei 2 ani de exploatare.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Guist Ioan

Valtere,
io zic ca ne cunostem cat de cat.
200 l sunt tot ce aduna familia respectiva /an (polen apa nectar propolis si palninca)  nu ce iau eu.Ma asteptam sa te prinz

Postarea s-a vrut o incercare de "imuiere" a mesajului lui Ciprian .Cum ca mancarea de dupa noaptea nuntii e cheia.
Fara sa arunc la gunoi afirmatia, subliniez ca pe prim plan nu este cantitatea de dupa .Bineinteles nu vorbim de infometari sau de extreme.
Sanatate

danut

Ce am constatat in practica eu dar nu declar constatarea litera de lege :Toate matcile impereheate in micronucleele cu un pumn de albine in primul an au mers ,al doilea an s-au pierdut de caruta comparativ cu cele imperecheate in dadant pe 3 rame care au mers brici si in al doilea .Mentionez ca nu vand matci ,nu am interes sa discreditez nici o metoda arat doar ce am constatat eu atat cat ma duce capul,practicand asa cum zice Dl.Valter cu care sunt de acord in ceea ce a postat dumnealui  mai sus! :hi:

valter

mai frate, eu sunt condamnat ca foarte curand sa ma las de productia de miere, chestii ce tin de sale, batraneti, lipsa sprijinului familiei;
si atunci incerc sa fac lucrurile calitativ si mai putin cantitativ...sa-l determin pe Avram, Gavrila, Cruceanu, Ionascu,Malan...sa nu cumpere doar cate 30 la 150 bucati, ci sa-mi dea banii avans de la Blaj pe cate 2/300 si sa ma puna ...pe grafice;

ori    ,daca matcile din ultimii doi,   trei ani nu ar fi confirmat si astazi     poate(cu certitudine) eu nu as fi indraznit sa scot capul pe net.

Dac ar intelege cineva cate     compromisuri,     amanari la plata,    cadouri   se fac pana scoti capu  la lumina...cred ca discutiile s-ar duce in cu totul alt plan.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

filip

apicultor1,
S.C.A.S.2 demonstreaza acest lucru.Referitor la "sezonul limitativ" al cresterii matcilor cred ca se fac unele greseli in faptul ca se incepe prea tarziu cresterea matcilor si se termina prea devreme.Ultima mea serie de botci a ecozionat pe 8 septembrie si pe 25.09.2010 erau imperecheate.Am livrat ultimile matci pe 15 octombrie la Caransebes, Fagaras si Medgidia.Mai vorbim ca se anunta o iarna lunga si grea.Sanatate!
Am si eu o nedumerire.
Cum pastrezi trantorii cei mai performanti dupa finalul luni august?
Nu zic ca matcile nu-s imperechiate,dar au beneficiat de cei mai buni trantori?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Dupa putina mea experienta cele mai bune regine se obtin in mai, iunie si prima jumatate a lui iulie.

apicultor1

#56
Citat din: stefan1 din Noiembrie 26, 2010, 02:06:30 AM
  Apicultor1 a scris: "Ultima mea serie de botci a ecozionat pe 8 septembrie si pe 25.09.2010 erau imperecheate."

  Cred ca aceste termene limita sunt diferite de la zona la zona (deea ar fi bine ca toti userii sa-si spuna la datele personale zona unde are stupina.
  Si eu am mai facut cate o matca in septembrie. Totusi am impresia ca matcilor tarzii le scade putin calitatea. Numarul de trantori este sigur mai mic decat in lunile precedente si este posibil ca si hranirea lor sa fie mai deficitara, ca in septembrie s-au cam gatat culesurile (iarasi in functie de zona). De asemenea vremea este mai putin favorabila zborurilor de imperechere si ar putea aparea matci incomplet fecundate. Acestea, din ce am vazut eu, fac fata ritmului de ouat, dar sunt matci de viata mai scurta, pot fi schimbate natural dupa un an sau doi. La mine, in stationar, o matca normala poate face fata fara probleme trei ani.

Scuze Stefane,am uitat sa specific ca sunt din zona de sud(Alexandria) si in luna Septembrie sunt frecvent 27-28grade,deci  temperatura nu este o problema pentru imperechera matcilor.Altele sunt problemele.Una dintre ele este asigurarea trantorilor pentru imperechere,stiindca in aceasta luna nu prea maisunt trantori.Sunt insa cateva metode de a asigura trantori de calitate pana toamna tarziu.O alta problema este transportul prin posta a matcilor in luna Octombrie cand noptile devin mai reci si de aceea custile cu matci le invelesc intr-un prosop iar dedesupt si deasupra pun cate o bucata de polistiren.De obicei si numarul de matci solicitate in aceasta perioada este mai mic.Numai Bine!

apicultor1

Citat din: danut din Noiembrie 26, 2010, 09:26:36 PM
Dle.apicultor 1,va rog sa aduceti argumente ca este falsa ideea ca nr. de albine nu are nici o importanta in calitatea matcii imperecheate ,cum a-ti facut in concret de a-ti ajuns la aceasta constatare ,sunt curios!

Danute eu nu am zis ca numarul de albine nu are nici o importanta in calitatea matcii imperecheate,am spus cu totul altceva. Am spus ca este falsa ideea ca o matca este mai buna cu cat cantitatea de albine este mai mare.
Am mai spus ca intr-un nucleu de imperechere nu trebuiesc 10 albine,ci aprox. 100g de albina,cat are un compartiment de SCAS2.Si mai spun acum ca o matca imperecheata intr-un compartiment de SCAS2 are aceleasi calitati ca intr-un nucleu pe 10 rame. Constatarea ca matcile obt. in nuclee SCAS2 sunt la fel de bune ca celelalte,nu am facut-o eu acum ci cercetatorii de la ICDA in anii '80 cand au dat OK-ul intrari in productie a acestui tip de nucleu de imperechere.S-a facut un studiu comparativ in care s-a verificat volumul spermaticii matcii,numarul de ovariole,etc.Altfel crezi ca intra in productie acest tip de nucleu? Ce am vrut eu sa-i transmit lui Valter a fost faptul ca la cantitatea de albina pe care o foloseste poate obtine MAI MULTE matci de ACEEASI CALITATE.Pe 3 rame Dadant nu se face crestere de matci.La 3 rame Dadant este deja roi.Despre ce vorbim noi aici?   Fiecare face insa cum crede de cuviinta.Sanatate maxima.

maximus

Citat din: Guist Ioan din Noiembrie 28, 2010, 02:45:58 AM
Citat din: maximus din Noiembrie 27, 2010, 10:02:22 PM


  .

  de modul cum a fost hranita in aceasta perioada depinde absolut totul, inclusiv productia de miere a coloniei respective.
Nu incerc sa te contrazic.
Scriu doar ca am avut sute (poate mi) de matci eclozate,imperecheiate,recoltate de pe capacit  in nuclei cu un pumn de albina .Si care au "adunat" marfa cu butoiul de 200L./ an.
Ca or fi mai bune si mai reusite cele inconjurate de ...o familie, nu contest.Personal fac treaba buna cu cele "vitregite" de absolut orice "confort."
Asa ca mai bine aloc un pumn de albina fiecarei matci decat 3 rame 1/1.Cele 3 rame pot face treaba buna la cules in campanie.Aritmetica e simpla.

Sucesuri

    era vorba de productia de miere raportata pe interval de timp  ca si perioada activa a matcii.din observatiile mele  o matca bine hranita dupa imperechere o duce bine cei 2 ani cat are de stat in stup.bine in sensul ca nu imi da semne ca nu ar fi buna, in afara de marcaj.

   una hranita mai putin bine, in al doilea an ma trezesc ca e schimbata linistit...ce familie beton, isi schimba matca linistit, hai sa o urmaresc pentru selectionare.cand colo....matca nu mai face fata...

  cam asta am vrut sa spun.

  o parere proprie vizavi de acest aspect: matcile care se schimba linistit sau dispar in al doilea an, sau in primul nu au fost bine hranite cand a trebuit.




danut

subscriu la concluzia trasa de Maximus :nod: :nod:
Apicultor 1 esti cumva din Nanov?