Regine si iar Regine

Creat de apiardelean, Septembrie 14, 2010, 07:56:51 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Am incercat la inceput cu acea prastie, insa nu a mers. Acum imobilizez regina pe rama cu ajutorul degetului mare si aratator, o marchez si dupa eliberare o astup cu un pahar rasturnat, chiar daca prind si cateva albine. Dupa unul, doua minute o eliberez si nu s-a intamplat  niciodata sa fie atacata.

mape 48-petru manea

INCERCATI SA O IMOBILIZATI CU O BUCATICA DE BURETE

teoalbina

Mi s-a intamplat si mie sa marchez o regina si dupa ce i-am dat drumul si-a luat zborul. Am asteptat cu stupul deschis si dupa un timp am controlat din nou fara a mai gasi regina in stup. Tocmai cand eram convins ca nu mai e nici o sansa sa gasesc matca, dupa ce am cautat-o prin iarba si prin imprejurimile stupului, am avut surpriza sa o gasesc asezata pe picior. Asta a fost un caz fericit. Am avut si situatii cand regina speriata a zburat si dusa a fost! Atunci cand marchez, nu tin neaparat sa asez regina chiar in acelasi loc. Pentru marcare folosec de obicei o trusa de profil cu vopseaua conscrata anului respectiv, iar dupa marcare regina o pun intr-o cusca bigudiu, fac un control rapid al cuibului cu lucrarile care se impun, si dupa cateva minute (timp in care vopseaua aplicata incepe sa se usuce) eliberez regina pe deasupra ramelor si inchid imediat stupul. Nu am tinut niciodata cont daca regina e imperecheata de curand, daca are puiet capacit sau daca este neimperecheata, daca exista cules sau nu. Procentul de acceptare a fost aproape de 100%. Pentru marcare imobilizez regina prinzand-o la inceput de aripi iar apoi de piciorusele de pe aceeasi parte, grija cea mare fiind sa nu o apuc de un singur piciorus, ci de cel putin 2, cel mai indicat 3. In felul acesta regina nu se mai poate intoarce si nu exista pericolul sa-si rupa piciorusul.
Spor la marcat in 2012 si Sarbatori Fericite!

dorindafi

acceptare a fost aproape de 100%. Pentru marcare imobilizez regina prinzand-o la inceput de aripi iar apoi de piciorusele de pe aceeasi parte, grija cea mare fiind sa nu o apuc de un singur piciorus, ci de cel putin 2, cel mai indicat 3. In felul acesta regina nu se mai poate intoarce si nu exista pericolul sa-si rupa piciorusul.

:hi: teoalbina
dupa cele relatate de tine cred ca la tine matcile au piciorele cat ale porcului  =)) ori lucrezi la microscop  :rotfl:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

Citat din: mape 48 din Decembrie 26, 2011, 10:44:23 AM
INCERCATI SA O IMOBILIZATI CU O BUCATICA DE BURETE
:hi: colegu
cred ca-i cel mai indicat. eu  imobilizez matca cu debetele pe rama shi ai fac freza dar cred ca e mult mai ushor sahi mai sigur cu buretele :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

bucovineanu

Daca nu e imperecheata, sansele sunt mai mari sa zboare. Mi s-a intamplat si mie de vreo doua ori sa zboare, imperecheata fiind, prima data am incercat sa o prind si nu am reusit. De fiecare data am inchis nucleul si mai tarziu am gasit reginele in nucleu.

teoalbina

Citat din: dorindafi din Decembrie 26, 2011, 12:35:37 PM
  :hi: teoalbina
dupa cele relatate de tine cred ca la tine matcile au piciorele cat ale porcului  =)) ori lucrezi la microscop  :rotfl:
:hi: dorindafi
Tot ce am postat se refera la practica apicola. Daca nu crezi ca e posibil practica iti va dovedi contrariul.
Toate cele bune!

roi_ag

Matca neimpereceata si recent imperecheata este foarte vioaie. De multe ori cand incerc sa o prind
pentru marcare zboara si atunci ma retrag 1m de langa nucleu si dupa 1minut o regasesc in
nucleu.Dupa marcare le introduc in custi cu 10 albine si pleaca in noua familie.
  Am marcat si matci din familii si dupa marcare le eliberez pe rama de pe care am luat-o dar numai in timpul unui cules bun si nu am avut niciun rateu. Marcarea o fac imobilizandule intre degete.
Mi s-a intamplat la marcare cand punctez ca vopseaua (alba, cea de anul asta )sa se prelinga
pana spre aripi (si atunci sa vezi oftica) si de atunci punctez intai pe mana cu care o tin.

marius_vfp

salut si felicitari pentru toti cei care au reusit in siguranta sa-si marcheze matcile , eu deocamdata nu am avut experiente de genul sunt incepator , dar invat repede cami place domeniul , totusi asi vrea sa va intreb  daca matcile sunt la fel de nervoase atunci cand sunt prinse intre degete  si scot sulitza, problema e ca nuio bai de o intepatura dar pierdem asa bunatate , sa intamplat la careva dintre voi sa fie intepat si de matca si astfel sa moara .
succes in noul sezon matci tinere si frumoase,(eu le mai zic si coropisnite ,seamana oarecum la abdomen si picioruse numai ca sunt mai mici )  sarbatori fericite .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

Nu am intalnit ca o regina sa ma intepe. Nici nu am auzit sa fi patit cineva acest lucru. Regina foloseste acul numai impotriva unei rivale.

mape 48-petru manea

in aceasta vara voiam sa bag o matca nefecundata intr-o cusca si am cam mototolito intre degete ,in acest moment am simtit o durere in degetul aratator
nici azi nu stiu sigur ce a fost intepatura sau muscatura

Adrian Roman

Am patit si eu, ca dupa marcare sa zboare la introducerea in cusca de transport iar a doua zi am gasit matca in stup..

gore

Eu am patit altfel, cumpar matci nefecundate(asa am dorit), putin cam tarziu pe la inceputul lui august, le marchez si le introduc in cusca intre ramele cu puiet pentru acceptare. Dupa 24 ore verific, putina miscare pe acele colivii, capacelele neroase, le mai las 24 ore, la control vad ca albina le acceptase, le dau drumul si se plimbau linistite, albinele incercau sa le miroasa si sa le hraneasc. Inchid stupii, iar dupa 7 zile verific daca s-au imperecheat. Nimic, se plimbau cam agitate. Dupa alte 5 yile verific iar, toate familiile aveau larve de 1 zi, altele mai putin altele mai multe, matcile prezente. Dupa alte 10 zile la o verificare surpriza, matci lipsa, oua lipsa numai puiet capacit, la unii chiar de trantor. Explicatia mea a fost ca unele matci s-au imperecheat, altele nu si au fost omorate. Problema am rezolvat-o unificand familiile dupa ce in prealabil am scuturat albina la distanta si am omorat albinele ramase pe jos( cele care depuneau oua).
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

serban-cristi

In vara la un roi controlez sa vad daca matca s-a imperecheat, vad oua gasesc matca o marchez si controlez dupa circa 10 zile si surpriza in alveole de lucratoare puiet capacit de trantor, pasul urmator desfintare :nod:

dorindafi

solutzia care este folosita pt. marcare poate fi shi daunatoare
la cele groase [ mari ] e mult mai puternica adica daca scapi mai multa pe matca ai dauneaza shi moare in cateva minute caz petrecut de mine cu doi ani in urma :nod:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092