Certificare stupina bio/ecologica

Creat de thomas, Ianuarie 26, 2016, 03:29:50 PM

« precedentul - următorul »

tinumaftei

@thomas: am fost unul dintre primii certificati la eco. aveam cred numarul matricol 11. Asta prin 2005-2006. Firma de certificare Ecoinspect. Am avut inclusiv inregistrare in registrul national "bio" al din 2007 care imi dadea dreptul sa folosesc sigla lor.
Acreditarea nu e mare lucru. Suni la firma, sunt mai multe firma, faci contract si platesti niste bani. Ai minim un an perioada de conversie. Trebuie sa dovedesti ca nu folosesti zahar (se poate folosi doar exceptional si aceste certificat eco), ca folosesti tratamente care nu sunt de sinteza, ca ai inlocuit fagurii cu faguri certificati eco si ca nu ai avut albinele amplasate la culturi chimizate sau la mai putin de 3km de cai ferate si sosele importante. Nu este admis nici un tratament de sinteza.
Dupa 1-2 ani ai certificat eco.
Experienta mea spune ca in 1-2 ani nu mai ai nici stupi! Tratamentele eco antivarooa (poate cu exceptia AO care se poate da doar in dec/ian) sunt apa de ploaie.
O stupina eco (pe bune si fara varachet) pierde anual cel putin 40% din efectiv si are productie cam de 50% comparat cu una clasica.
Trebuie sa faci un calcul cu ce pret poti sa vinzi 50% din productia de acum ca sa fii pe profit dupa ce ai cumparat (din surse eco) familii sau roi la pachet ca sa iti completezi pierderile. Dar sa stii ca pierderile pot fi si de 90%.
Exista o multime de stupine acreditate bio. Dar pe hartie. Ca unul care am avut certificare (cu pierderile respective) si cunosc inca peste o duzina de fosti apicultori bio stiu ce spun.
Sunt insa multi pe care nu ii mustra constiinta si dau si zahar si varachet la greu. Din cate cunosc nu se fac (cel putin in cazul meu) nici un fel de controale eficiente. Se fac ceva recoltari de ceara (din faguri) pe timpul iernii, dat credinta mea este ca se fac de forma.

thomas

La procentajul acesta de pierderi, nu se poate iesi nicicum pe profit. Iti dai seama ca nu.mi permit sa pierd nici macar o familie, daramite peste 50%. Am citit mai multe documentatii despre tratamentele eco antivarooua. Ce se prezinta pe net, se da ca fiind cu rezultate. E adevarat ca firmeleproducatoare fac si marketing, pluseaza ca sa vanda produse, sa cumpere cei disperati care sunt la bio, si vor sa-si salveze stupina. Am vazut in strainatate (germania, austria) stupine care sunt tratate cu oxalic, formic, si tot felul de uleiuri volatile si, din ce prezentau, n-aveau probleme cu varroua.
Nu te contrazic, se poate ca tratamentele respective sa fie apa de ploaie. Dar cred ca mai sunt chichite, care eficientizeaza aceste tratamente.
Un fapt interesant, la cativa care fac bio, spuneau ca nu folosesc rama oarba. Nu are nici o eficienta si destabilizeaza familia respectiva.

tinumaftei

Citat din: thomas din Ianuarie 31, 2016, 06:59:10 PM
Dar cred ca mai sunt chichite, care eficientizeaza aceste tratamente.


Chichitele sunt de fapt tratamentele clasice pe care le fac tintit. Tot asa se intampla si cu cei ce au culturi la eco. In toata Europa eco inseamna declaratii, ca daca s-ar face analize la sange nu ar ramane nici 10% pe bune.
Ne lasam prea usor amagiti de faptul ca sunt din Austria sau Germania. Scandalul noxelor de la Volkswagen e doar un exemplu!

dorindafi

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

api2010

Citat din: dan sebastian din Ianuarie 27, 2016, 08:54:51 AM
Am prieten care a pierdut toata stupina 80 de familii din cauza ideologiei BIO. Fiind pe fonduri a trebuit sa recumpere stupii si sa se mai chinuie 2 ani pana aterminat proiectul. Si a dat si cu oxalic si cu formic.
In plus nu poti face stimulari si completari cu zahar. Iar daca nu ai miere in pivnita cu ce supravietuiesc familiile acelea?
Eu zic ca nu se poate. Degeaba ti tu stupii bio daca flora in care ei culeg nu mai e bio. Prea multe modificari genetice, pesticide, neonicotinoide, etc.
Oricum daca pui catul si nu dai tratamente si extragi doar din cat doar miere bio obtii.
Restul sunt doar vorbe.

salut,
si pe mine ma intereseaza o conversie la bio, si din acest motiv citesc si ma documentez; in acest moment pot raspunde la cateva aspecte doar din prisma documentarii:
- chiar daca pui catul pe o familie si nu faci tratamente in perioada culesului, trebuie avut in vedere remanenta amitrazului si fluvalinatului in ceara folosita la rame; este posibil ca contaminarile sa nu se vada in miere, dar in mod sigur se vor regasii in ceara >> din acest motiv probele recoltate includ si ceara;
- singura modalitate este schimbarea completa a cerii in stupina: 1 prin cumparare ceara bio si certifficata sau 2 prin ceara de productie proprie de pe rama oarba; in ambele cazuri la o proba picata, intotdeauna apicultorul este de vina!!
este foarte adevarat si faptul ca flora este contaminata, dar sunt zone/culturi acreditate bio. in plus cu o stupina bio nu iti interzice nimeni sa faci sortimente de miere traditionala;
in plus mierea nu reprezinta totalitatea produselor dintr-un stup!
eu cred ca in primul rand trebuie sa acordat mai multa atentie albinelor; pana si tratamentele clasice nu isi mai fac efectele scontate datorita rezistentei capatate de varrooa.
in plus tratamentele bio tb aplicate in cunostinta de cauza: respectarea dozelor si metodelor, conditiilor meteo, testare adecvata a rezultatelor...
multumesc
ps: se poate completa cu zahar eco, dar costa de aprox. 3 ori mai mult decat cel clasic; si stimularea doar pt supravietuire, nu in cules!

oroles

Eu am vazut pe cineva la bio dar ori nu stia care sunt regulile, ori nu se prea straduia sa le respecte. In primul rand stupina era prea  aproape de un drum intens circulat si deci poluant. Cand l-am vazut eu puunea niste faguri in rame. L-am intrebat de unde are foitele si mi-a spus sec ca le-a cumparat de la magazin. Deci e posibil ca acele foite sa aiba amitraz (mai putin) si taufluvanilat (mai mult) ca remanente. Sa nu mai vorbim de adaosuri sintetice de parafina si arome. Eu ma gandeam ca se duce cu ceara lui la producator  si ii face numai din aceasta ceara fagurii. Ceva urme de fureto (arsuri) erau la urdinis. Poate o fi pus oxalic in borcan... :) Eu nu cred! Pentru mine sunt mari intrebari legate de bio si de cei care produc mierea bio. De exemplu, cum dracu' sa ai jumatate de stupina bio si inca jumatate de stupina la conventional si ambele sa le ai in acelasi loc? De ce sa nu alegi sa ai toata stupina bio? Cum de faci pastoral in aceleasi locuri in care fac si producatorii de miere conventionala (rapita, de exemplu sau FS) ? :D Granita dintre bio si conventional nu prea o vad.

Si asta cu zaharul bio e si mai tare. Eu sunt curios daca stiti cum se obtine zaharul si prin ce procedee trece sfecla sau trestia ca sa ajunga zahar. Daca iei o sfecla din gradina cultivata de tine si ii scoti zaharul din ea prin procedee mecanice/termice atunci e ok. Dar cand mai bagi carbonat de calciu in producerea zaharului atunci chiar e o problema...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Citat din: oroles din Februarie 15, 2017, 11:54:27 AM
Eu am vazut pe cineva la bio dar ori nu stia care sunt regulile, ori nu se prea straduia sa le respecte. In primul rand stupina era prea  aproape de un drum intens circulat si deci poluant. Cand l-am vazut eu puunea niste faguri in rame. L-am intrebat de unde are foitele si mi-a spus sec ca le-a cumparat de la magazin. Deci e posibil ca acele foite sa aiba amitraz (mai putin) si taufluvanilat (mai mult) ca remanente. Sa nu mai vorbim de adaosuri sintetice de parafina si arome. Eu ma gandeam ca se duce cu ceara lui la producator  si ii face numai din aceasta ceara fagurii. Ceva urme de fureto (arsuri) erau la urdinis. Poate o fi pus oxalic in borcan... :) Eu nu cred! Pentru mine sunt mari intrebari legate de bio si de cei care produc mierea bio. De exemplu, cum dracu' sa ai jumatate de stupina bio si inca jumatate de stupina la conventional si ambele sa le ai in acelasi loc? De ce sa nu alegi sa ai toata stupina bio? Cum de faci pastoral in aceleasi locuri in care fac si producatorii de miere conventionala (rapita, de exemplu sau FS) ? :D Granita dintre bio si conventional nu prea o vad.

Si asta cu zaharul bio e si mai tare. Eu sunt curios daca stiti cum se obtine zaharul si prin ce procedee trece sfecla sau trestia ca sa ajunga zahar. Daca iei o sfecla din gradina cultivata de tine si ii scoti zaharul din ea prin procedee mecanice/termice atunci e ok. Dar cand mai bagi carbonat de calciu in producerea zaharului atunci chiar e o problema...
Zahar certificat bio există și nu e făcut în cazan lângă drum. Cost în Germania aprox 2 euro.kg

oroles

Eu am gasit cu 4.30/kg si asta ma intriga. E un pret apropiat de un zahar conventional.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

api2010

Citat din: oroles din Februarie 15, 2017, 12:08:00 PM
Eu am gasit cu 4.30/kg si asta ma intriga. E un pret apropiat de un zahar conventional.
daca nu se considera reclama, unde se gaseste zahar bio la acest pret?
din pacate in apicultura, informatia nu prea ie credibila :( si in plus, chiar daca cumperi zahar/ceara bio cu acte si certificate, la un eventual control si analize proaste, apicultorul este de vina !

tinumaftei

Citat din: api2010 din Februarie 15, 2017, 12:22:10 PM
Citat din: oroles din Februarie 15, 2017, 12:08:00 PM
Eu am gasit cu 4.30/kg si asta ma intriga. E un pret apropiat de un zahar conventional.
daca nu se considera reclama, unde se gaseste zahar bio la acest pret?
din pacate in apicultura, informatia nu prea ie credibila :( si in plus, chiar daca cumperi zahar/ceara bio cu acte si certificate, la un eventual control si analize proaste, apicultorul este de vina !
Cine te împiedică să ții probă de fagure artificial și de zahar. Le sigilezi in prezența vânzătorului. Poți face și contract.... Trebuie să ai nervii tari!!
Așa cum mierea e supusă analizei de ce nu ar fi și consumabilele?