metode de crestere a reginelor

Creat de bucovineanu, Ianuarie 25, 2008, 11:35:35 PM

« precedentul - următorul »

D006


bucovineanu

Dle Drone,
Nu sunt omul care sa spun ca le stiu pe toate si stiu ca poti invata de la oricine.
Mai ales in domeniul apiculturii care este asa de vast nu cred ca este cineva care le stie pe toate. Admit ca pot invata si de la cineva care are mai putine cunostinte intr-un domeniu anume dar stie ceva ce eu nu stiam.
Cred ca in domeniul apiculturii este foarte adevarata maxima "O viata intreaga invatam ca sa stim ca nu stim."
Dar sa revenim la cresterea reginelor. Sfaturile din postarea anterioara sunt corecte si nu spun ca nu putem obtine niste botci de la un singur stup.Intrebarea este ce putem face cu ele daca avem numai un singur stup.

PricopArthur

Pot sa spun ca acum ceva ani, din primul roi pe care l-am prins, in anul 2 mi-a plecat un roi natural si am facut si eu unul "artificial". Asa, din 1 am facut 3 (cei drept nu foarte puternici).
Intorcandu-ne la intrebarea lui Andrei, cred ca cel mai eficient mod de a inmulti in situatia lui este ca, lasandu-le (sau mai degraba fortandu-le) pe albine sa se pregateasca de roit, se poate face atunci cand botcile sunt mature divizarea coloniei. Cum acest eveniment se va intampla undeva in jurul salcamului, pana in toamna roii formati isi vor aduna rezerva de iarna pentru ei si ceva pt familia stuparului.
Miere multă şi inimă curată!

andrei_salaj

multumesc mult de sfat..oricum eu nu am ca scop decat sa am vreo 20 de fam peste vreo 2-3 ani...si nu fak asta pt profit
o fac din pasiune...crek de vreo 3 nopti nu am mai dormit bn...ma tot gandeam la ele..ce-or face pe frigu asta...de la noi...important e sa imi ramana cv miere pt fam.mea...si vreau sa ii demonstrez bunicului ca si albinele sun utile..nu cum zicea el k dak nu e mare...nu da nimik bun... :smile:

PricopArthur

In trocurile in natura, un stup e echivalent cu o oaie cu miel langa ea, si un kg de miere = 1 kg de branza.
Si cum 10 oi fac cam cat o vaca, inseamna ca 20 de stupi sunt 2 vaci!
:)
Si vacile sunt mari!
Miere multă şi inimă curată!

stefan1

Nu mai este cum a fost. Un kg de miere echivala cu 1 kg de carne sau cu un kg de branza sau cu o dubla de porumb. Acum branza e mult mai scumpa, dar porumbul mai ieftin. Un miel bun cred ca costa 200, pret cu care cred ca se vor da familii de albine. Vacile s-au vandut in iarna si cu 700 (din lipsa de nutretz). Acum poate vor fi mai scumpe.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Sambata am lucrat la stupi partenerului Dick pt a ii diviza. El are 64 de ani si albinele cresc semi salbatice la el. Niciodata nu a medicat si niciodata nu a hranit albina. Meoda lui e primitiva dar e a lui si e capos.
Albinele erau in 4 - 7 cutii etajate si miere din belsug dar motivul lui pt care nu o extrage este ca are inca borcane cu miere de la ultima extragere si albina are grija de miere mai bine ca el. Aproape de stupina vad pe sus un nor de albine in roire. Drum bun si cala batuta ca Dick de 2 luni nu a deschis stupi pt ca nu am avut EU timp.
Deci ideea este de a crea doua famili suprapuse cu un corp de 1/1 si cateva magazi de miere fiecare. Stupi care aveau deja doua corpuri ce 1/1 i-am inspectat si am mutat rame cu oua si in cel de sus care va fi fara matca.
Lasat primul corp 1/1 si pus una sau doua magazi deasupra si pus capac. Pe capac pus al doilea corp 1/1 pus deasupra capacului fara fund si deasupra pus magazia putin decalata ca sa aiba intrare intre ele. Astfel in a doua cutie vor produce regine si intr-o luna voi lua eu acea cutie la alta locatie.
Am gasit un stup unde regina se ouase superb pe 8 rame dar 3 din ele aveau botci de roire pe care le-am folosit in 3 corpuri noi.
A prins o regina care nu ii placea lui si a strivit-o pe o piatra 5m mai incolo.
Coborat mai la vale si lucrat la alt stup acolo si la intoarcere era o gramada de albina pe jos intre pietre. La inceput nu prea am inteles motivul si a pus alaturi un nucleu si albina a inceput sa intre dar mi-am adus aminte de regina strivita si acuma albina gramada peste corpul ei.
Am mai vazut o regina si omul asta cand are rara ocazie si le vede le omoara ca cica asa reinoieste stupi cu regine tinere dar pe asta am luat-o in borcan ca avea rame frumos ouate. Si am pus-o cu borcan cu tot ci panza subtire deasupra in stupul cu albine scoase din pod. Acea familie am vazut ca a tras 2 botci cam amarate si inca nu stiu daca sa-i dau regina sau nu.

stefan1

Parerea mea este ca Dick este cam primitiv in ce priveste albinele. S-ar putea scoate din stupii lui mult mai mult, fara a incalca principiile bio. Nu am inteles cati stupi are el. De ce sa faca stupii suprapusi? Nu are spatiu pentru stupina? Daca omoara matca la un stup mare, cand vor iesi matci noi este foarte probabil sa faca si un roi sau chiar doi. Cu primul roi pleaca aproape jumatate din albine. Daca il lasi sa plece, iti pleaca forta de munca.
Interesant este cum traiesc albinele fara tratament antivarroa. Dick foloseste macar faguri artificiali sau lasa albinele sa-si construiasca ele? Ai verificat in puietul de trantori daca are paduchi? si cati?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Parerea ta este foarte aproape de adevar si daca ai vedea si cunoaste acest om ........ ar fi ceva bizar dar oricum el are intenti bune dar metodele lui. Are vreo 25 - 30 de stupi in doua locatii.
Idea de a suprapune stupi pana se formeaza noua regina este din comoditate deoarece in cazul in care nu prinde el doar scoate capacul ce le divide si se reunifica.
Da, la stupul care avea deja botci de roire inchise puteam face un roi nou dar ..... nu accepta sfaturi mai de loc. Daca nu as merge eu lunar pe la el nu ar deschide stupi. Nu, nu foloseste faguri artificiali si am scos si aruncat o rama care era din '85. Am verificat de varroa si nu am vazut in schimb am vazut molie de ceara.

stefan1

Faptul ca lasa albinele sa-si creasca fagurii, cred ca il ajuta sa tina in frau varroa. Imi confirma ca in celule mai mici (cum sunt cele pe care si le cresc albinele singure), paduchii nu se simt prea bine.
Cred ca e nevoie si de oameni nonconformisti, ca asa e frumoasa lumea, diversa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Da, am citit mult despre indivizi care pun doar 3 degete de fundatie de ceara in rama si albina construieste restul pt un control mai bun asupra la varroa.
Acum albinele mele saracele construiesc faguri ca avand magazi noi ........
Dick este un individ scos din basme din multe puncte de vedere.
Are teren de 100000m2 care cu ceva irigatie ar fi superb pt apicultura dar ...... sta gol si nici nu vrea sa vanda macar 5000m2 chiar daca e sarac lipit pamantului.
In schimb isi lasa treaba lui ca sa ajute pe altul la nevoie.

D006

ce ziceti nu sint mai bine cu aripile taiate :hi:

D006

Multumita amicului Janese
pentru cei care anul asta si-au luat albine.
au 4-5 familii care acum sunt pe zece rame, nu-i intereseaza mierea ..vor doar sa mareasca numarul  dar au si teama ca vor roi ..deci trebui neaparat sa-i slabeasca
1. vezi care e cea mai populata familie de albine
2. pregateste o cutie goala .
3.ridica pe stupul vecin aceasta familie(care ai zis ca e cea mai tare)
4 in locul ei pune in aceeasi pozitie (ca urdinis) cutia goala
5 in aceasta cutie pune rama pe care se afla matca, si 1-sau 2 rame cu puietul tanar(larve oua)deci puietul alb tanar. si cu albina acoperotoare care e pe rame.    ai trei rame pana acum.in stanga si in dreapta acestui cuib pe care l-ai format pune cu rol de diafragma 2 rame cu foi(necrescuti) cu sarmele spre cuib.
6.impinge tot pachetul acesta de4-5 rame in partea cutiei unde bate soarele
7. pune-i diafragma,pune-i hranitor, pune-i folie peste lumina  stupului care sa coboare jos peste diafragma pana la fundul cutiei(sa asiguri un climat lipsit de curenti de aer si de frig in nopti reci).pune podisorul, capacul, lasa urdinis doar 3 cm.
il lasi sa se organizeze sa se linisteasca
7. cutia cu albine,cea din care ai luat aceste rame si care este sus pe stupul vecin
strangi cele 6-5 rame la un cap al stupului. scoti ramele cu miere din parti , lasi doar una care va fi prima rama (la peretele stupului, cu rol de mentinere a temperaturii -mierea se comporta ca un bun izolator termic)ramele cu miere  le duci in casa
8 apropii ramele si le impingi spre peretele stupului. pui diafragma, hranitor, folie ca la primul, podisor, capac, reduci urdinisul la 1 cm si-l duci in stupina intr-o noua pozitie, tot undeva la soare,mai departe de ceilalti.
TOATE ACESTE MANEVRE LE FACI PE LA  ORELE 11-13 CAND ALBINA E PLECATA LA CAMP
IN ZIUA CAND AI FACUT MISCARILE ASTEA, SEARA CAND A INCETAT ZBORUL ,FAMILIEI CU MATCA AI DAI UN HRANITOR CU SIROP 2/1 CCA 200ML
FAMILIEI FARA MATCA ,SITUATA PE POZITIA NOUA AI DAI 100 ML SIROP 1/1  IN CARE PUI SI PROTOFIL CA  FAM FARA MATCA SI CARE MAI CRESTE SI BOTCI E PREDISPUSA ATACULUI DE NOSEMOZA. DACA N-AI BANI DE PROTOFIL , PUNE IN CEAIUL PTR SIROP O CRENGUTA DE PELIN , CRENGUTA CAM CAT DEGETUL MIC SI CU 3-4 FRUNZE LA 1 LITRU DE CEAI CA ALTFEL IESE AMAR RAU
DIM CELELALTE FAMILII, SCOTI RAMELE CU MIERE DIN PARTI(VEZI SA NU FIE MATCA PE ELE, SI SA NU AIBA PUIET, LE DUCI IN CASA SI IN LOCUL LOR DAI RAME CU FOI LA CRESCUT.DACA NU AI CULES STIMULEZA-I CU SIROP 1/1(CA SA NU LE APUCE DOR DE DUCA). AI GRIJA UNDE LE PUI CA LE VEI INAPOIA LA ROI DUPA CE-I FACI, SI SA NU LE TABERE FURNICILE
mai departe vorbim maine seara(ai rabdare sa termin si pe urma faci ca mine sau nu)In STUPULCARE a plecat in alt loc si este fara matca vom creste matcile...una din conditii este sa aiba albina tanara (cea batrana a plecat in cutia care am lasat-o peloc) albina batrana oricum nu mai traieste mult dar pierderea este suplinita de prezenta matcii
in cutia fara matca tine cont si ca 30 zile nu vei mai avea puiet
asta de tinut minte..IN CUTIA CU MATCA -ALBINA BATRANA
                             IN CUTIA FARA MATCA ALBINA TANARA.( ca sa nu te trezesti ca se depopuleaza rau pana incepe matca tanara sa oua si...sa eclozeze puietul ouat de ea)
ai rabdare ca nu prea am timp de scris si oricum trebui sa rumeg bine si fara nici cea mai mica eroare ca sunt destui aici care numai cand vad cuvantul janese li se inrosesc pupilele..si ma asteapta la cotitura nenorocitii       
si mai vezi ca tu nu ai nevoie decat de 5-6-8 botci, numarul asta de botci sunt cate poate crescatoarea sa ti le creasca , cu laptisor din abundenta si 4-5 rame de albina tepene

de ramele cu miere nu te atingi  (sa le extragi !) ca ti-am spus ca le vei da roilor
Pentru unitatille biologice care le vei forma(roi artificiali) pe 3-6 rame bogate in albina si puiet
aceste rame cu miere inseamna un imbold in dezvoltarea lor de nu va inchipuiti!
Atentie acum vorbim de colonia fara matca, colonie care se afla pe  locatia noua.(  colonia slabita de tine voit, nu mai are nevoie de atentie speciala, decat stimulare si eventual ,largit cuibul cand  si daca va fi necesar )
9.Pune ochii in stupina pe o familie vrednica, care zboara activ, care incepe activitatea de dimineata, care desi nu a ,,cacalau de albina,, totusi ae a cules foarte bine  (imposibil sa nu ai una dintre toate, mai la sufletul tau, care ai vazut-o tu mai vrednica). Aceasta este o familie de productie ,
chiar daca are albina mai putina decat familia careia tu ai lovit-o la burta (cu matca si albina batrana) cand i-ai luat rame cu puiet, albina tanara, hrana proprie si i-ai mai dat si 1 sau 2 foi la crescut! (familia asta care ai lovit-o la burta, cand ti-am spus sa alegi cea mai populata familie din stupina m-am gandit ca s-ar putea sa fie o ,,familie de carne,, si tu sa nu-ti dai seama.
FAMILIA DE PRODUCTIE( DE MIERE) este familia care cu albina mai putina, dar dezvoltata armonios, adduce miere mai multa in comparatie cu...FAMILIA DE CARNE care are albina potop are puiet tot potop dar cand e sa iei mierea vezi  ca a cules mai putin
10. in aceasta familie(de productie pe care ai pus tu ochii) baga-I un figure proaspat cladit in care nu a mai fost crescut puiet in centrul cuibului si stimuleaza familia cu sirop 1/1 200 ml zilnic timp de 3 zile sau daca n-ai timp da-I un hranitor cu zahar tos fin cristalizat in care dup ace l-ai umplut cu zahar, torni niste ceai din plante pana se umecteaza zaharul( sa nu cauti sa  umectezi tot zaharul ca te pacalesti , ca zaharul se va rearanja in hranitor, si hranitorul va ramane cu o perna de ceai deasupra, zaharul dedesubt si albina nu-l trage..
11 asigura-te ca matca nu are alt figure de ouat in cutie (de la pct 10) ai nevoie de el peste3 zile de cand la-I bagat..deci (deci azi l-ai bagat, maine, poimaine........deci raspiomaine plus sase ore, il vei scoate
12. procutati un cutit  bine ascutitcu lama subtire si ingusta , cu varf si bine ascutit. (de-alea  mici chinezesti ieftine, cu maner de plastic si cu dinti care se gasesc la set Mai pregateste o rama goala veche, pe care ai intari-to cu cuie suplimentare sa nu se catztaie din incheieturi.
13. fa acestei rame dintr-o scandurica de 10mm grosime si 20 mm latime ,un latz orizontal  cu lungimea egala cu distanta la interior care-o  masori intre laturile laterale (415 sau 420 mm masoara tu exact)
14 La 7(sapte) centimetri sub latzul de sus al acestei rame fixeaza aceasta scandurica prin doua tinte  lungi de 3cm .(in poz orizontala)
tintele le bati in exteriorul lateralelor ramelor si in centrul grosimii si latimii scanduricii astfel incat sa le poti scoate usor cu mana si sa le bagi la loc tot usor fara sa folosesti cleste, patent, etc deci cu degatele
a data batuta scandurica sa o poti roti In jurul tintelot(axa de rotatie a scanduricii sa die directia acestor doua tinte)
daca rotesti scandurica, ea nu trebui sa iasa din gabaritul ramei (latimea ramei in zona de 25 mm, nu din zona de 37 mm)   
ca sa blochezi rotatia sau inclinarea scanduricii mai bate-I langa una din tzinte inca o tzinta dar si asta sa o poti scoate cu degetele
scandurica asta o data montata( ai vazut ca se poriveste), si acum stii care-I este pozitia si  in ce parte vine capul cu doua gauri pentru tzinte, demonteaz-o si acoper-o cu ceara de albine topita sa nu o simta albina ca e lemn nou

Adrian Roman

Va salut , domnilor. Poate lamuriti, din experienta Dvs., urmatoarea situatie: pe varianta Miller, rama cu fasiile de ceara date la crescut, a fost construita si ouata in 3 zile, toata rama( de 1/2), compact, cu celule de trantor. In aceasi familie, pe doua rame, 3 si 5 botci de schimbare linistita, din care 2 ouate. Astept lamuriri. Multumiri anticipate. D-lui Bucovineanu i-am trimis pe privat un mesaj mai consistent, cu multumirile de rigoare, nutresc speranta ca l-a primit, e vorba de luna aprilie. Sanatate  si spor la toti ! :hi:

bucovineanu

Cum am aratat si altadata nu am folosit metoda Miller. Daca albinele vor sa o schimbe, inseamna ca regina este batrana. Foarte posibl ca acesta este motivul pentru care au modificat si celulele de pe foaia data la crescut. Daca familia respectiva avea si rama claditoare nu modificau celulele de pe foita.
Pe de alta parte pot fi folosite botcile de schimbare pentru a obtine cateva regine.